Rize Ünv. Yatay Geçiş Program İlanı

İlan Giriş : 30 Temmuz 2010 11:58, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Rize Ünv. Yatay Geçiş Program İlanı

RİZE ÜNİVERSİTESİ

ÖN LİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDE YATAY GEÇİŞ SENATO ESASLARI

Başvuru ve değerlendirme

MADDE 1 (1) 24.04.2010 gün ve 27561 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre; Üniversitemiz programlarına kurum içi, kurumlar arası ve yurtdışından yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için, başvuru ve değerlendirmelere ilişkin genel esaslar aşağıya çıkarılmıştır.

(2) Ön lisans programları için başarı derecesinin belirlenmesinde genel not ortalaması esas alınır.

(3) Başvurularla ilgili ön değerlendirmeyi üniversite senatosunun belirlediği ilkeler çerçevesinde ilgili yönetim kurulları tarafından oluşturulan komisyonlar yapar.

Kurum içi yatay geçişler

MADDE 2- (1) Kurum içi yatay geçişler; bir fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeydeki diploma programları arasında ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılabilir.

(2) Hangi dönemlerde ve hangi diploma programları için kurum içi yatay geçiş kontenjanı belirleneceği, önlisans programları için ikinci yarıyıldan, lisans programları için üçüncü yarıyıldan olmak üzere, her yıl için ÖSYM kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanın yüzde onbeşini geçmeyecek biçimde, ilgili yönetim kurulları tarafından karara bağlanır.

(3) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, ön lisans için en az bir yarıyıl, lisans için iki yarıyıl öğrenim görmüş ve genel not ortalaması en az 2,80 olan öğrenciler; disiplin cezası almamış olmak ve Üniversiteden ilişiği kesilmemiş olmak kaydıyla başka bir bölüme yatay geçiş için başvurabilirler.

(4) Aynı diploma programlarında normal örgün öğretimden (birinci öğretimden) ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın geçiş yapılabilir.

Kurumlar arası yatay geçişler

MADDE 3- (1) Kurumlar arası yatay geçiş yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılır.

(2) Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır.

(3) Lisans programlarının hazırlık, birinci ve son sınıflarına, önlisans programlarının birinci ve son yarıyıllarına yatay geçiş yapılamaz.

(4) Hazırlık sınıfı hariç bulundukları sınıfın bütün derslerini başarmış ve sınıfını geçenler arasında ilk %10'a girdiklerini belgeleyen ikinci öğretim öğrencileri normal örgün öğretim programlarına yatay geçiş için başvurabilirler. Normal örgün öğretime yatay geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücretini ödemeye devam ederler.

(5) Açık veya uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

Yurt dışından yatay geçiş

MADDE 4- (1) Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından yapılacak yatay geçişler için her bir program için kurumlar arası yatay geçiş kontenjanının yarısını aşmayacak şekilde ilgili yönetim kurulunca kontenjan belirlenebilir.

(2) Yurt dışı üniversitelerden yapılan başvurularda öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın ön lisans veya lisans diploma vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması şartı aranır.

(3) Öğrencinin yurt dışındaki kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliği ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenir.

(4) Yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere kadar tüm derslerinden başarılı ve genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır.

Ortak hükümler

MADDE 5- (1) İlgili komisyonlar öğrencinin daha önceki dönemlerde aldığı dersler ile yatay geçiş yaptığı programın derslerini dikkate alarak, öğrencinin hangi yarıyıla veya sınıfa intibak ettirileceğini tespit eder, varsa öğrencinin alması gereken ilave derslerden oluşan bir intibak programı ile muaf tutulması gereken dersleri belirleyerek ilgili yönetim kurulunun onayına sunar.

(2) Yurtdışında veya yurt içinde yükseköğretime başlamış ve ülkemizdeki üniversitelere yatay geçiş yaparak öğrenim gören öğrencilerin, üniversitemize yatay geçiş başvuruları kabul edilmeyecektir.

(3) Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapılan programlara yatay geçiş için Rize Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünün yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da ulusal veya uluslar arası geçerliliği olan ve üniversitemiz senatosunca belirlenmiş yabancı dil sınavlarından başarı düzeyinde bir puanı başvuru sırasında belgelemek şarttır.

(4) Dörtlü veya yüzlü sisteme göre elde edilen başarı notlarının birbirine dönüştürülmesinde üniversitemiz mevzuatlarında belirtilen notlar ve puan karşılıkları esas alınır. Farklı bir not sistemi ile karşılaşılması durumunda dönüştürme işleminin nasıl yapılacağına ilgili yönetim kurulu karar verir.

(5) Bir Yükseköğretim Kurumundan disiplin cezası ile çıkarılmış olanlar ile ilişiği kesilenler yatay geçiş için başvuru yapamazlar.

(6) Her bir diploma programına yatay geçiş için başvuran adayların değerlendirme sonuçları, internet sayfasında duyurulur. Yatay geçiş hakkı kazananlara kendileri hakkındaki karar tebliğ edilir.

(7) Başarı şartını taşıyan yeterli sayıda adayın olması halinde kontenjan sayısı kadar yedek aday ilan edilir. Belirlenen süre içinde asıl adaylardan başvuru yapılmaması halinde sırayla yedekler çağrılır.

Başvuru belgeleri

MADDE 6- (1) Yatay geçiş için aşağıda yazılı belgeler ile birlikte başvuru yapılacaktır.

a) Başvuru Formu

b) Not belgesi: Başvuran öğrencinin ayrılacağı kurumdan alacağı izlediği bütün dersleri ve bu derslerden aldığı not ile genel not ortalamasını gösteren resmi belge,

c) Ders içerikleri

d) Yurt dışından yapılan başvurularda, adayın ayrılacağı yükseköğretim kurumunu tanıtan resmi dokümanlar ile öğrencinin okuduğu ders müfredatı, okuduğu derslerin içeriklerini gösterir dokümanlar,

e) ÖSYS Sınav Sonuç Belgesinin veya resmi belgenin onaylı fotokopisi,

f) Disiplin belgesi,

g) İkinci öğretimden örgün öğretime başvuran öğrenciler için %10?a girdiğine ilişkin belge;

h) Rektörlükçe belirlenecek diğer belgeler.

i) Kayıt harcamaları ücreti 30.00 TL (Garanti Bankası?nın 6298815 nolu hesabına yatırılan kayıt harcamalarına ilişkin ücretin banka makbuzu başvuru formuna eklenecektir.)

Başvuru Tarihleri ve Yeri

Üniversitemizin tüm Fakülte (Tıp Fakültesi hariç), Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarının

Yatay geçiş başvuru tarihleri : 02 Ağustos - 20 Ağustos 2010

Tıp Fakültesi yatay geçiş başvuru tarihleri : 02 Ağustos - 13 Ağustos 2010

Bütün başvurular form dilekçe ve istenilen belgeler ile birlikte yukarıda belirtilen tarihler arasında Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yapılacaktır.

Başvuru formu ve evraklar tamamlanmış olarak ?Rize Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı 53100 Rize? adresine posta ile gönderilebilir. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz.

RİZE ÜNİVERSİTESİ 2010-2011 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI

RİZE ÜNİVERSİTESİ 2010-2011 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI
      2. sınıf 3. sınıf
YOPADI SÜRE PTR Yurt İçi Yurt Dışı Kurum İçi Yurt İçi Yurt Dışı Kurum İçi
Eğitim Fakültesi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği 4 YGS-4 5 2 - - - -
Fen Bilgisi Öğretmenliği 4 MF-2 5 1 - - - -
İlköğretim Matematik Öğretmenliği 4 MF-1 5 1 - 4 1 -
İlköğretim Matematik Öğretmenliği (İÖ) 4 MF-1 3 1 - - - -
Sınıf Öğretmenliği 4 TM-2 7 2 - 7 2 -
Sınıf Öğretmenliği (İÖ) 4 TM-2 4 2 - - 2 -
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4 TS-1 2 1 - - - -
Fen-Edebiyat Fakültesi
Biyoloji 4 MF-2 5 1 1 5 1 1
Biyoloji (İÖ) 4 MF-2 5 1 1 5 1 1
Fizik 4 MF-2 6 2 2 5 1 1
Fizik (İÖ) 4 MF-2 6 2 2 5 1 1
Kimya 4 MF-2 5 1 1 5 1 1
Kimya (İÖ) 4 MF-2 5 1 1 5 1 1
Matematik 4 MF-1 4 1 1 4 1 1
Tarih 4 TS-2 6 2 2 - - -
Türk Dili ve Edebiyatı 4 TS-2 6 2 2 6 2 2
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İşletme 4 TM-1 4 2 - - - -
İlahiyat Fakültesi 4 YGS-4 12 - - 3 - -
Su Ürünleri Fakültesi
Su Ürünleri Mühendisliği 4 MF-4 3 1 2 3 1 2
Tıp Fakültesi 6 MF-3 4 1 - 6 2 -
Meslek Yüksekokulu
Bilgisayar Programcılığı 2 YGS-1 3 1 9 - - -
Bilgisayar Programcılığı (İÖ) 2 YGS-1 3 1 - - - -
Çay Eksperliği 2 YGS-6 5 2 - - - -
Çay Eksperliği (İÖ) 2 YGS-6 6 2 - - - -
Dış Ticaret 2 YGS-6 5 2 - - - -
Elektrik 2 YGS-1 6 3 - - - -
Elektrik (İÖ) 2 YGS-1 9 6 - - - -
Elektronik Teknolojisi 2 YGS-1 3 1 - - - -
Elektronik Teknolojisi (İÖ) 2 YGS-1 6 6 - - - -
Geleneksel El Sanatları 2 YGS-4 9 6 - - - -
Geleneksel El Sanatları (İÖ) 2 YGS-4 9 6 - - - -
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi 2 YGS-1 9 6 - - - -
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi (İÖ) 2 YGS-1 9 6 - - - -
İnşaat Teknolojisi 2 YGS-1 6 3 - - - -
İnşaat Teknolojisi (İÖ) 2 YGS-1 9 6 - - - -
İşletme Yönetimi 2 YGS-6 6 3 15 - - -
İşletme Yönetimi (İÖ) 2 YGS-6 8 4 15 - - -
Makine 2 YGS-1 9 6 - - - -
Makine (İÖ) 2 YGS-1 9 6 - - - -
Makine, Resim ve Konstrüksiyon 2 YGS-1 6 5 - - - -
Makine, Resim ve Konstrüksiyon (İÖ) 2 YGS-1 6 6 - - - -
Mobilya ve Dekorasyon 2 YGS-1 6 6 - - - -
Mobilya ve Dekorasyon (İÖ) 2 YGS-1 6 6 - - - -
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 2 YGS-6 7 3 15 - - -
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları (İÖ) 2 YGS-6 9 5 15 - - -
Otomotiv Teknolojisi 2 YGS-1 6 4 - - - -
Otomotiv Teknolojisi (İÖ) 2 YGS-1 6 6 - - - -
Su Ürünleri 2 YGS-6 9 6 - - - -
Tekstil Teknolojisi 2 YGS-1 9 6 - - - -
Tekstil Teknolojisi (İÖ) 2 YGS-1 9 6 - - - -
Ardeşen Meslek Yüksekokulu
Ağırlama Hizmetleri 2 YGS-5 6 1 3 - - -
Bankacılık ve Sigortacılık 2 YGS-6 5 1 3 - - -
Bilgisayar Programcılığı 2 YGS-1 2 1 3 - - -
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 2 YGS-6 4 1 3 - - -
Fındıklı Meslek Yüksekokulu
Ağırlama Hizmetleri 2 YGS-5 5 1 1 - - -
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı 2 YGS-4 5 1 1 - - -
İşletme Yönetimi 2 YGS-6 8 2 2 - - -
İşletme Yönetimi (İÖ) 2 YGS-6 8 2 2 - - -
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 2 YGS-6 8 2 2 - - -
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları (İÖ) 2 YGS-6 8 2 2 - - -
Pazarlama 2 YGS-6 5 1 1 - - -
Pazar Meslek Yüksekokulu
Arıcılık 2 YGS-6 6 1 5 - - -
Peyzaj ve Süs Bitkileri 2 YGS-6 6 1 5 - - -
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 2 YGS-6 6 1 5 - - -