Karadeniz Teknik Üniversitesi Y. Lisans ve Doktora Program İlanı

İlan Giriş : 22 Haziran 2010 17:14, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Karadeniz Teknik Üniversitesi Y. Lisans ve Doktora Program İlanı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

2010 ? 2011 EĞİTİM-ÖĞRETİM GÜZ YARIYILI

LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI

BAŞVURU KILAVUZU

Haziran ? 2010

1. LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA MÜRACAATLARLA İLGİLİ TARİHLER

Kontenjanların İlanı : 01Haziran 2010

Başvuru Ücretinin Bankaya Yatırılması : 17 Haziran ? 02 Temmuz 2010

İnteraktif Başvuruların Yapılması : 21 Haziran ? 04 Temmuz 2010

(Yabancı Uyruklular Hariç)

Doktora Programları İçin Mülakat Sınavı : 05 Temmuz 2010 Saat:10.00

İnteraktif Başvuru Sonuçlarının İlanı : 07 Temmuz 2010

İnteraktif Başvuru Sonuçlarına İtiraz : 07 Temmuz ? 09 Temmuz 2010

Başvuru Belgelerinin Enstitüde Kontrolü : 12 Temmuz ? 16 Temmuz 2010

Kesin Kayıtların Öğrenci İşlerinde Yapılması : 15 Temmuz ? 20 Temmuz 2010

_____________________________________________________________________________________

Boş Kontenjanlar İçin Ek Yerleştirme Tarihleri

Boş Kalan Kontenjanların İlan Edilmesi : 21 Temmuz 2010

İnteraktif Başvuru Yapılması : 22 Temmuz ? 23 Temmuz 2010

İnteraktif Ek Yerleştirme Sonuçlarının İlanı : 26 Temmuz 2010

Başvuru Belgelerinin Enstitüde Kontrolü : 26 Temmuz ? 27 Temmuz 2010

Kesin Kayıtların Öğrenci İşlerinde Yapılması : 27 Temmuz ? 28 Temmuz 2010

____________________________________________________________________________________________

Yabancı Dil Muafiyet ve Seviye Tespit Sınavı : 29 Temmuz 2010 Saat:10.00

Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavının Yapılacağı Yer : KTÜ Kanuni Kampüsü Yabancı Diller Yüksek Okulu Trabzon

____________________________________________________________________________________________

Derslere İnteraktif Yazılım : 01 Eylül ? 07 Eylül 2010

____________________________________________________________________________________________

2. İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres : KTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü

Kanuni Kampüsü 61080 Trabzon

Telefon : 0462 377 20 22

Faks : 0462 325 32 10

e-mail : [email protected]

Web : http://www.sbe.ktu.edu.tr

3. BAŞVURU ÜCRETİNİN BANKAYA YATIRILMASI

Başvuru Ücreti :35,00 TL (Otuzbeş Türk Lirası)

İnternet Erişiminde Kullanıcı Adı :Aday tarafından banka görevlisine dekonta yazdırılan TC Kimlik Numarası

Şifre :Dekontta yazan referans numarası

· 35,00 TL başvuru ücreti Türkiye?deki herhangi bir Vakıflar Bankası (VakıfBank) şubesine yatırılacaktır. Aday, başvuru ücretini yatırmak için banka görevlisine KTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Başvuru hesabına 35.00 TL yatırmak istediğini ve T.C. Kimlik Numarası ile adı, soyadını söylemesi gerekmektedir.

· Başvuru ücreti internetten ve bankamatiklerden yatırılmayacaktır.

· Başvuru ücretini yatıran adayın, banka şubesinden ayrılmadan önce banka dekontunu almayı unutmaması, dekontta yazan bilgilerini kontrol etmesi ve bilgilerinde eksik veya yanlışlık varsa aynı gün mutlaka düzelttirmesi gerekmektedir.

· Banka görevlisine TC Kimlik Numaralarını yazdırmayan veya yanlış yazdıran adayların interaktif başvuru sayfalarına erişimleri mümkün değildir. Bu durumdakilerin başvuru ücreti iade edilmeyecektir.

· Yukarıdaki açıklamalara uygun bir şekilde başvuru ücretini ödeyen adaylara interaktif başvuru sayfalarına erişimi en geç iki gün içinde açılacaktır.

Sınav ücretini yatırmak için bankaya gidecek olan adayların, aşağıdaki formu doldurarak banka görevlisine vermesi, sınav ücretini doğru yatırmasını sağlayacağından adayların yararına olacaktır.
Aşağıdaki TC Kimlik Numarası interaktif erişimde kullanıcı adı olarak kullanılacağından rakamları arasında boşluk bırakmadan, nokta, virgül vb. karakter girilmeden yazılması gerekmektedir.  
TC Kimlik Numarası :__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __  
Adı ve Soyadı :___________________________    
Başvuru Ücreti :35,00 TL (Otuzbeş Türk Lirası)    
Banka Adı: :Vakıflar Bankası (VakıfBank)    
Banka Hesap Adı : KTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü      
Banka Hesap Numarası : KTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Başvuru hesabına 35,00 TL başvuru ücreti yatırılacağının söylenmesi yeterlidir .    

4. LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA BAŞVULAR İÇİN GENEL BİLGİLER

· Bu kılavuz, lisans ve yüksek lisans programları mezunlarının lisansüstü programlarına başvuru ve yerleştirme esaslarını kapsamaktadır.

· Başvurular interaktif (internet üzerinden) olarak yapılacaktır. İnteraktif başvuru ücreti 35,00 TL(Otuzbeş Türk Lirası) dır.

· Yerleştirme işlemi; adayların başarı puanları, tercihleri, programların kontenjan ve başvuru koşulları göz önünde tutularak bilgisayar ortamında yapılacaktır. Boş kalan kontenjan olduğu takdirde, ek yerleştirme işlemi gerçekleştirilecektir.

· Lisansüstü programlarına yerleştirilen adayların kayıt hakları, 2010?2011 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı için geçerlidir.

· Lisansüstü programlarına başvurabilmek için gerekli olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuç belgesinin geçerlilik süresi, ALES sınavının yapıldığı tarihten itibaren 3 (üç) yıldır. Ancak YÖK Başkanlığı?nın 10.01.2005 tarihli yazısı ve Genel Kurul?un 17.12.2004 tarihli toplantısında alınan karar gereğince, bir yarıyıldan fazla lisansüstü eğitimine ara vermemiş öğrenciler Lisansüstü Eğitim Sınavı (LES) puanlarını ALES puanına dönüştürerek başvurabilirler. Bu durumdaki adaylar başvurularını şahsen yapacaklardır.

· Hangi lisans / yüksek lisans programlarından mezun olan adayların hangi lisansüstü programlarını tercih edebilecekleri Tablo-1, Tablo-2 ve Tablo-3?te verilmiştir. Adaylar tercihlerini sadece bu tablolarda verilen bilgilere göre yapacaklardır.

· Başarı puanının hesaplanmasında, adaylarca interaktif başvuru esnasında verilmiş olan bilgiler dikkate alınacaktır. Bu bilgilerdeki eksik ve/veya yanlışlıklar yüzünden doğacak sonuçlardan adayın kendisi sorumlu olacaktır.

· Tezli yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilen öğrenciler bir yıl süre ile İngilizce Hazırlık Sınıfına kayıt olurlar

· Bir programın alan dışı kontenjanından kayıt hakkı kazanan öğrencilere eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanır.

· Bir öğrencinin aynı öğretim yılında birden fazla yükseköğretim kurumunda (Açık Öğretim Programları hariç) kayıtlı olarak öğrenim sürdürmesi mümkün değildir.

· Erkek adayların başvurabilmeleri için askerlik hizmetini tamamlamış veya ertelemiş veya askerlikten muaf olmaları gerekir.

· Bir adayın beyanının gerçeğe uygun olmadığı tespit edildiğinde, aradan geçen süreye bakılmaksızın aday elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir.

· Başvurusunu veya tercihini yapmayan, başvurusu veya tercihi geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran, aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan ve bu kılavuzda yazılan açıklamalara uygun olarak ödeme yapmayan adaylara ödedikleri ücretler iade edilmez. Adaylardan alınan başvuru ücretleri gelecek dönemlere devredilemez.

· Başvurunun geçerli sayılabilmesi için adayların bu kılavuzdaki tüm bilgilere uyması gerekmektedir.

5. LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI

Tezsiz Yüksek Lisans Programları Kontenjanları ve Başvuru Şartları

Anabilim Dalı/Bilim Dalı Programı Programa Kabul Edilen Mezuniyet Alanları ve Kontenjanları ALES Puan Türü
Alan İçi T.C. Y.U Alan Dışı T.C. Y.U.
Eğitim Bilimleri/Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programa, Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında halen çalışan, lisans derecesini aldıktan sonra Bakanlıkta en az beş yıl hizmet yapmış Milli Eğitim Bakanlığı personeli başvurabilir. 60 -   - - Eşit Ağırlık, Sözel, Sayısal
Eğitim Bilimleri/Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programa, Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında halen çalışan, lisans derecesini aldıktan sonra Bakanlıkta en az beş yıl hizmet yapmış Milli Eğitim Bakanlığı personeli başvurabilir. 100 -   - - Eşit Ağırlık, Sözel, Sayısal

Bu programa başvuracak adayın;

· Başvurmak istediği program için tablo 1?de belirtilen şartları sağlamış olması,

· İstenilen ALES puan türünden en az 55,00 almış olması,

· Lisans mezuniyet notun 100?lük sisteme göre en az 50,00; 4'lük sisteme göre ise en az 2.00 olması

· İlgili ALES puanının %55?i ile lisans mezuniyet notunun %45'inin toplamından oluşacak başarı puanının 100?üzerinden en az 55,00 olması gerekir.

Not: Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Uzaktan Eğitim tezsiz yüksek lisans programı ücrete tabi olup, öğrenim ücreti miktarı ile ödeme planı ayrıca Enstitümüz web sayfasında ilan edilecektir.

Tezli Yüksek Lisans Programları Kontenjanları ve Başvuru Şartları

Anabilim Dalı/Bilim Dalı Programı Programa Kabul Edilen Mezuniyet Alanları ve Kontenjanları ALES Puan Türü
Alan İçi T.C. Y.U Alan Dışı T.C. Y.U.
İktisat/- Tezli Yüksek Lisans İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi Lisans Mezunları 10 1 Alan İçi Dışında Kalan Diğer Lisans Mezunları 3 1 Eşit Ağırlık
İşletme/- Tezli Yüksek Lisans İşletme Lisans Mezunları 22 3 Alan İçi Dışında Kalan Diğer Lisans Mezunları 4 - Eşit Ağırlık
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesinin ? İşletme? Mezunları Dışında Kalan Diğer, İşletme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği Lisans Mezunları 6
Ekonometri/- Tezli Yüksek Lisans İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi Lisans Mezunları 18 1 Alan İçi Dışında Kalan Diğer Lisans Mezunları 4 - Eşit Ağırlık
Maliye/- Tezli Yüksek Lisans Maliye Lisans Mezunları 15 2 Alan İçi Dışında Kalan Diğer Lisans Mezunları 5 - Eşit Ağırlık
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesinin ? Maliye? Mezunları Dışında Kalan Diğer, Hukuk Lisans Mezunları 10 -
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler/- Tezli Yüksek Lisans İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi , Hukuk Lisans Mezunları 18 1 Sosyoloji, Psikoloji Lisans Mezunları 1 - Eşit Ağırlık
Kamu Yönetimi/- Tezli Yüksek Lisans Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Hukuk, Polis Akademisi Lisans Mezunları 18 - İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesinin " Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler " Mezunları Dışında Kalan Diğer , Tarih, Sosyoloji, Felsefe, Harp Okulları, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama Lisans Mezunları 2 - Eşit Ağırlık
Uluslararası İlişkiler/- Tezli Yüksek Lisans Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Hukuk Lisans Mezunları 10 3 İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesinin ? Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ? Mezunları Dışında Kalan Diğer , Tarih, Sosyoloji, Felsefe, Harp Okulları, Polis Akademisi, Filoloji Lisans Mezunları 8 - Eşit Ağırlık
Tarih/- Tezli Yüksek Lisans Tarih, Tarih Öğretmenliği Lisans Mezunları 25 1 Arkeoloji, Arşiv ve Kütüphanecilik, Filoloji, Hukuk, İlahiyat, Kamu Yönetimi, Sanat Tarihi, Sanat Tarihi ve Arkeoloji, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler Lisans Mezunları 5 - Sözel
Türk Dili ve Edebiyatı/- Tezli Yüksek Lisans Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Lisans Mezunları 10 2 Sosyoloji, Kamu Yönetimi, Hukuk, Türkçe Eğitimi, Dil Bilimi, Halk Bilimi Lisans Mezunları 3 - Sözel
Batı Dilleri ve Edebiyatı/Uygulamalı Dil Bilimi Tezli Yüksek Lisans İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngilizce Dil Bilimi, İngilizce Öğretmenliği, Mütercim -Tercümanlık Lisans Mezunları 6 - Bu programa başvuracak adayların, ayrıca aşağıda belirtilen herhangi bir dil sınavından en az karşılarında gösterilen puanı alması ve belgelendirmesi gerekir. KPDS: 80 ve üstü puan almış olmak; ÜDS: 80 ve üstü puan almış olmak; TOEFL IBT(İnternet tabanlı): 100 ve üstü puan almış olmak; TOEFL CBT(Bilgisayar tabanlı): 250 ve üstü puan almış olmak; TOEFL PBT(Yazılı): 600 ve üstü puan almış olmak; IELTS: 6,5 ve üstü puan almış olmak Sözel
Eğitim Bilimleri/Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Tezli Yüksek Lisans Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans Mezunları 5 - Psikoloji, Sınıf Öğretmenliği, Zihin Engelliler Öğretmenliği, Üstün Yetenekliler Öğretmenliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İngilizce Öğretmenliği, Okul Öncesi ve Çocuk Gelişimi Öğretmenliği, Felsefe, Sosyoloji, Harp Okulları, Sosyal Hizmetler, Tıp, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği Lisans Mezunları 5 - Eşit Ağırlık
Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi/Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Tezli Yüksek Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe Eğitimi Lisans Mezunları 2 1 - - - Sözel
Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi/ Tarih Öğretmenliği Tezli Yüksek Lisans Tarih Öğretmenliği, Tarih, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Lisans Mezunları 4 1 - - - Sözel
Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi/Coğrafya Öğretmenliği Tezli Yüksek Lisans Coğrafya Öğretmenliği, Coğrafya, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Lisans Mezunları 4 1 - - - Sözel
Güzel Sanatlar Eğitimi/Müzik Öğretmenliği Tezli Yüksek Lisans Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı Lisans Mezunları 5 - Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuar; Müzik, Müzik Bilimleri, Müzikoloji, Kompozisyon, Ses ve Çalgı Eğitimi Alanları Lisans Mezunları 2 1 Sözel
Güzel Sanatlar Eğitimi/Resim- İş Öğretmenliği Tezli Yüksek Lisans Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü; Resim-İş Öğretmenliği, Resim Öğretmenliği Programı Lisans Mezunları 7 - Güzel Sanatlar Fakültesi; Resim, Grafik, Grafik Tasarım, Geleneksel Türk Sanatları Lisans Mezunları 2 1 Sözel
Türkçe Eğitimi/Türkçe Öğretmenliği Tezli Yüksek Lisans Türkçe Eğitimi, Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Lisans Mezunları 8 1 Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Mezunları 1 - Sözel
İlk Öğretim/Sınıf Öğretmenliği Tezli Yüksek Lisans Sınıf Öğretmenliği Lisans Mezunları 10 2 Okul Öncesi Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Lisans Mezunları 10 2 Eşit Ağırlık
Beden Eğitimi ve Spor/Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Tezli Yüksek Lisans Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği, Rekreasyon, Spor Bilimleri Lisans Mezunları 10 2 Alan İçi Dışında Kalan Diğer Lisans Mezunları 2 - Sözel

Bu programa başvuracak adayın;

· Başvurmak istediği program için tablo 2?de belirtilen alanlardan mezun olması,

· İstenilen ALES puan türünden en az 60,00 almış olması,

· Lisans mezuniyet notun 100?lük sisteme göre en az 50,00; 4'lük sisteme göre ise en az 2.00 olması,

· İlgili ALES puanının %55?i ile lisans mezuniyet notunun %45'inin toplamından oluşacak başarı puanının 100?üzerinden en az 60,00 olması gerekir.

Doktora Programları Kontenjanları ve Başvuru Şartları

Anabilim Dalı/Bilim Dalı Programı Programa Kabul Edilen Mezuniyet Alanları ve Kontenjanları ALES Puan Türü
Alan İçi T.C. Y.U Alan Dışı T.C. Y.U.
İktisat/- Doğrudan Doktora İktisat Lisans Mezunları 2 1 - - - Eşit Ağırlık
Doktora İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İşletme, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Mezunları 5 1
İşletme/- Doğrudan Doktora İşletme Lisans Mezunları 1 - - - - Eşit Ağırlık
Doktora Lisans ve Yüksek Lisansından En Az Birini İşletme, İşletme Mühendisliği veya Endüstri Mühendisliğinde yapmış olanlar 5 3
Tarih/- Doktora Tarih, Tarih Öğretmenliği Yüksek Lisans Mezunları 8 - İslam Tarihi ve Sanatları, Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Mezunları 2 - Sözel
Türk Dili ve Edebiyatı/- Doğrudan Doktora Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Mezunları 2 - - - - Sözel
Doktora Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Mezunları 6
Eğitim Bilimleri/Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Doğrudan Doktora Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans Mezunları 1 - - - - Eşit Ağırlık
Doktora Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Yüksek Lisans Mezunları, Lisansını Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programından tamamlayanlar, Yüksek Lisanslarını ?Psikoloji, Eğitim Programları ve Öğrenimi, Eğitim Yönetimi Teftişi ve Planlaması, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Sağlık Psikolojisi? programlarının birinde tamamlamaları durumunda bu programa başvurabilirler 4 -
Beden Eğitimi ve Spor/Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Doğrudan Doktora Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği, Rekreasyon, Spor Bilimleri Lisans Mezunları 1 - - - - Sözel
Doktora Beden Eğitimi ve Spor, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği, Rekreasyon, Spor Bilimleri programlarının herhangi birinden lisansını veya yüksek lisansını tamamlayan tüm yüksek lisans mezunları 3 -
Ekonometri/- Doktora Ekonometri, İktisat, İşletme, Maliye ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Yüksek Lisans Mezunları 6 - - - - Eşit Ağırlık
Uluslararası İlişkiler/- Doktora Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunları 3 - - - - Eşit Ağırlık

Bu programa başvuracak adayın;

· Başvurmak istediği program için tablo 3?te belirtilen alanlardan mezun olması,

· Yüksek lisans diploması ile başvuracak adayın istenilen ALES puan türünden en az 70,00 almış olması,

· Lisans diploması ile başvuracak adayın istenilen ALES puan türünden en az 75,00 almış olması ve lisans mezuniyet notunun 100 üzerinden 80,00 veya 4 üzerinden 3,20 olması,

· Lisans veya yüksek lisans diploması ile başvuracak adayın Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olması,

(2 Haziran 2007 tarih ve 26540 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce Araştırma Görevlisi kadrosuna atanmış bulunanlar, yüksek lisans eğitimine başlamış olanlar ve bir yüksek lisans diploması almak suretiyle doktora eğitimine başlayacak olanlardan yeniden ÜDS sınavına girerek 55 puan almış olma şartının aranmayacağına dair hüküm, Üniversitelerarası Kurul?un 26.01.2009 tarih ve 173/23 nolu kararı ile geçerlilik süresini tamamlanmıştır. Bu durumdakiler için de Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı?ndan (ÜDS) en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan alma şartı geçerlidir.)

· Lisans diplomasıyla başvuracak adayın ilgili ALES puanının %55?inin, lisans mezuniyet notunun %35?inin ve mülakat sınavı notunun %10?nun toplamından oluşacak başarı puanının 100?üzerinden en az 70,00 olması,

· Yüksek lisans diplomasıyla başvuracak adayın ilgili ALES puanının %55?inin, lisans mezuniyet notunun %20?sinin, yüksek lisans mezuniyet notunun %15?inin ve mülakat sınavı notunun %10?nun toplamından oluşacak başarı puanının 100?üzerinden en az 70,00 olması

· Anabilim Dalı Başkanlıklarınca belirlenecek yerde yapılacak olan mülakat sınavına katılmış olması gerekir.

Mezuniyet Notunun Değerlendirilmesi

Başarı puanının hesaplanmasında kullanılan mezuniyet notu 100?lük sisteme göre değerlendirilir. Buna göre;

· Mezuniyet notları 100?lük sisteme göre düzenlenen adayların mezuniyet notları olduğu gibi; mezuniyet notları 4?lük sisteme göre düzenlenen adayların 100?lük sistemdeki not karşılıkları için, YÖK?ün belirlemiş olduğu ?4?lük Sistemdeki Notların 100?lük Sistemdeki Karşılıkları? tablosundaki değerler dikkate alınır. Diğer karşılıklar dikkate alınmayacaktır.

· Mezuniyet notları 4?lük sistemin yanı sıra ilgili üniversitelerce dönüştürülmüş haliyle 100?lük sisteme göre düzenlenen adayların sadece 4?lük sistemdeki notunun ?4?lük Sistemdeki Notların 100?lük Sistemdeki Karşılıları? tablosundaki karşılıkları başvuru puanı hesaplanmasına katılır.

· Dikey geçişle lisans eğitimini tamamlayanların yalnızca lisans mezuniyet ortalaması yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda başarı puanının hesaplanmasında kullanılır.

6. YABANCI UYRUKLU ADAYLARIN LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA BAŞVURULARI

Genel Esaslar

· Yabancı uyruklu adaylar başvurularını internet ortamında yapmayacaklardır. Bu adaylar gerekli belgelerle birlikte 21 Haziran ? 2 Temmuz 2010 tarihleri arasında Enstitü Müdürlüğüne bizzat başvuracaklardır. Postayla yapılacak olan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

· İkamet ettikleri ülkede İngilizce eğitimi yapan bir kurumdan mezun olan veya İngilizce bilgilerini belgeleyen yeterli TOFEL veya eşdeğer sınav sonuçlarını ibraz edenler, Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla İngilizce Yeterlik Sınavından muaf sayılabilirler.

Başvuru Şartları ve Gerekli Belgeler

· ALES veya ALES?e Uluslararası düzeyde eşdeğerliliği kabul edilen Graduate Record Examination (GRE) ve Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavlarından birine girmiş olmak (Bu sınavlara ait sonuç belgelerinin geçerlilik süresi sınav tarihinden itibaren 3 (üç) yıldır),

· Türkçe Eğitim Merkezi?nden (TÖMER) en az Orta 2 ? Orta 1-B seviyesinde Türkçe Dil Bilir Belgesi almış olmak,

· Doktora programlarına başvuracaklar için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı?ndan (ÜDS) en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puana sahip olmak (2 Haziran 2007 tarih ve 26540 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce, yüksek lisans eğitimine başlamış olanlar ve bir yüksek lisans diploması almak suretiyle doktora eğitimine başlayacak olanlardan yeniden ÜDS sınavına girerek 55 puan almış olma şartı aranmaz hükmü Üniversitelerarası Kurul?un 26.01.2009 tarih ve 173/23 nolu kararı ile geçerlilik süresini tamamlanmıştır.)

· Yüksek lisans programlarına başvuranlar için lisans diploması ve transkripti (Türkçe çevrilmiş onaylı suretleri),

· Doktora programlarına başvuranlar için lisans ve yüksek lisans diploması ve transkriptleri (Türkçeye çevrilmiş onaylı suretleri),

· Türkçe özgeçmiş.

· Vakıflar Bankası Trabzon Şubesindeki 00158 00729 7361 091 nolu hesaba yatırılacak olan 35,00 TL(Otuzbeş Türk Lirası) başvuru ücreti dekontu

7. LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA BAŞVURU İŞLEMLERİ

Adayların başvuru sırasında izleyeceği yol aşağıda açıklanmıştır.

· Lisansüstü programlarına başvurmak isteyen adaylar, 2010 ? 2011 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Lisansüstü Başvuru Kılavuzu?na Enstitümüzün http//www.sbe.ktu.edu.tr web adresinden ulaşabilir. Ayrıca kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

· Başvurular Enstitümüzün http//www.sbe.ktu.edu.tr web adresinden yapılacaktır. Yabancı uyruklu adaylar ise başvurularını gerekli belgeleri ile birlikte Enstitü Müdürlüğü?ne bizzat yapacaklardır. Posta ile yapılacak olan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

· Adaylar interaktif başvuru sayfalarına erişimde, aday numarası olarak TC Kimlik Numaralarını ve şifre olarak da başvuru ücretinin ödendiğini gösteren dekontta yazan referans numarasını kullanacaklardır.

· Başvuru ücretini ödeyen adaylara interaktif başvuru sayfalarına erişimi en geç iki gün içinde açılacaktır.

· İnteraktif başvuru sayfalarında doldurulacak alanlar ile ilgili bilgiler Enstitümüzün http//www.sbe.ktu.edu.tr web adresinde yer alacaktır. Söz konusu alanların web sayfamızda belirtilen açıklamalara uygun olarak doldurulması gerekmektedir.

· Adaylar en fazla üç tercih yapabileceklerdir ve bu tercihlerinden en fazla bir tanesini doktora programları için kullanabileceklerdir. Tercihler internet üzerinden interaktif başvuru sayfasından yapılacaktır.

· Adaylar lisansüstü program tercihlerini yaparlarken Tablo-1, Tablo-2 ve Tablo-3?ten yararlanacaklardır. Tablo-1, tezsiz yüksek lisans programlarına kabul edilen lisans programlarını; Tablo-2, tezli yüksek lisans programlarına kabul edilen lisans programlarını ve Tablo-3 de doktora programlarına kabul edilen lisans / yüksek lisans programlarını göstermektedir.

· Tercihlerin Tablo-1, Tablo-2 ve Tablo-3?te yer alan açıklamalara ve başvuru koşullarına uygun bir şekilde yapılması gerekir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmeyecektir.

· Yerleştirme işlemi adayların başvuru puanları, tercihleri, programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayar ortamında yapılacaktır.

· Yerleştirme işleminde, tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihlerde en çok eğitim görmek istenen programlara öncelik verilmelidir.

· Yerleştirme işleminde adayın başarı Lisansüstü Giriş Başarı Puanları (LÜGBP) ile tercih sıralaması dikkate alınacaktır. Buna göre yerleştirme işlemine adayın 1. tercihinden başlanacaktır. Adayların 1. tercihine yerleştirilmeleri halinde diğer tercihleri dikkate alınmayacaktır. Adayların 1. tercihlerine yerleştirilmemesi halinde sırasıyla 2. ve 3. tercihleri dikkate alınacaktır. Aynı programı tercih etmiş olan adayların puanlarının eşit olması durumunda ALES puanı yüksek olana öncelik verilecektir. Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene öncelik verilecektir. Aday üç tercihinden birine yerleştirilmiş ancak belge kontrolü ve kesin kayıt işlemlerini süresinde yaptırmamışsa boş kalan kontenjanlara ikinci başvuruda bulunamaz.

· Yerleştirme sonuçları Enstitümüz web sayfasında ilan edilecek; ayrıca adaylara yerleştirme belgesi gönderilmeyecektir.

8. BAŞVURU BELGELERİNİN ENSTİTÜDE KONTROLÜ

· Bir lisansüstü programına yerleşenler, bu kılavuzda belirtilen tarihlerde şahsen veya vekâlet verdiği vekili aracılığı ile istenilen belgelerin kontrolünü Enstitümüzde yaptırmamaları halinde kesin kayıt hakkı kazanamazlar.

· Belge kontrolünde, adayın interaktif başvuru sayfalarına girdiği bilgiler ve başvuru belgelerinin doğruluğu kontrol edilir.

· Belge kontrolü ilan edilen tarihler arasında Enstitü Müdürlüğünde yapılacaktır.

· Belge kontrolü sonucunda usulüne uygun başvuru yaptığı tespit edilenlere kesin kayıt hakkı tanınacak; başarı puanının hesaplanmasında lehine veya aleyhine sonuç verecek veri girenler ve yanıltıcı belge verenlerin başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Gerekli Belgeler

· İnteraktif Başvuru Sonuç Sayfası (http://www.sbe.ktu.edu.tr adresinden temin edilecektir),

· Onaylı diploma veya geçici mezuniyet belgesi (Yüksek lisansa başvuranlar için lisans, lisans derecesi ile doktoraya başvuranlar için lisans, yüksek lisans derecesi ile doktoraya başvuranlar için yüksek lisans diploması veya geçici mezuniyet belgesi). Erkek adaylar bu belgeleri iki suret olarak sunacaklardır,

· Yüksek lisansa ve lisans derecesiyle doktora programlarına başvuranlar için lisans, yüksek lisans derecesi ile doktoraya başvuranlar için lisans ve yüksek lisans programlarında gördükleri dersleri ve mezuniyet notunu gösteren onaylı transkript belgesi,

· İki yıllık ön lisans programından sonra dikey geçişle lisans eğitimini tamamlayanlar için, ön lisans ve lisansta gördükleri dersleri ve ön lisans ve lisans mezuniyet notunu gösteren onaylı transkipt belgesi ile onaylı lisans diploması,

· ALES belgesinin onaylı sureti ( Bir yarıyıldan fazla ara vermemiş öğrenciler için LES belgesi yanı sıra LES puanının ALES puanına dönüştürülmüş İnternet çıktısını başvuru evraklarına ekleyeceklerdir),

· Özgeçmiş,

· Doktora programına başvuranlar için ÜDS' den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puanın eşdeğer bir puanı aldığını gösterir onaylı belge

· Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi tezsiz yüksek lisans programına başvuranlar için 5 yıl görev yaptığına dair onaylı Hizmet Çizelgesi,

· Batı Dilleri ve Edebiyatı Anabilim Dalı Uygulamalı Dil Bilimi yüksek lisans programına başvuranlar için Tablo 2?de belirtilen dil sınavlarından alınan onaylı belgeler,

· Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programına yerleşen adaylar için öğrenim ücretini yatırdıklarını gösteren dekont.

Belgeler noterde veya bu belgelerin verildiği kurumlarca veya asıllarını gösterilmek kaydıyla Enstitümüzde onaylatılarak ibraz edilecektir.

9. KESİN KAYITLARIN ÖĞRENCİ İŞLERİNDE YAPILMASI

· Kesin kayıt hakkı kazanan adaylar, aşağıdaki belgelerle şahsen veya vekâlet verdiği vekili aracılığıyla Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Lisansüstü Öğrenci İşleri Bürosuna başvurarak kayıtlarını yaptıracaklardır.

1- Belge kontrolünde adaylara iade edilen belgeler

2- Nüfus Cüzdanı sureti

3- Askerlik durum belgesi

4- Yönetmeliklere uygun 6 Adet 4,5x6 cm'lik vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş)

5- Öğrenci katkı payı dekontu

6- Öğrenci katılım ücreti dekontu(Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programına yerleşen adaylardan katılım ücreti alınmayacaktır)

· Öğrenci, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Lisansüstü Öğrenci İşleri Bürosundan Öğrenci numarası aldıktan sonra katkı payı ve katılım ücretini belge kontrolü sırasında ilan edilecek bankaya yatıracaktır. Öğrenci katkı payı ve katılım ücretinin miktarı ile yatırılacağı hesap numarası daha sonra internetten ilan edilecektir. Belge kontrolü yaptırılmadan katkı payı ve katılım ücreti ödenmeyecektir.

10. BOŞ KONTENJANLARIN İLANI

· Boş kontenjanlara, 21 Haziran 2010 ? 04 Temmuz 2010 tarihleri arasında Enstitümüze İnteraktif başvuruda bulunan adaylar başvurabilecektir. Ancak bu adaylardan Enstitümüzün herhangi bir lisansüstü programına yerleşenler ile başvurusu geçersiz sayılanlar boş kontenjanlar için ek yerleştirmeye başvuramayacaklardır.

· Enstitümüz doktora programları boş kontenjanlarına, 5 Temmuz 2010 tarihinde mülakat sınavına girmeyen ve başarı puanı 70?ten düşük olan adaylar başvuramaz. Ayrıca bu adaylar 21 Haziran 2010 ? 04 Temmuz 2010 tarihleri arasında tercih ettikleri doktora programdan farklı bir doktora programını tercih edemezler.

· Boş kontenjanlar için tek bir tercih yapılabilecektir.

· Boş kontenjanlar, başvuru şartları ve şekli Enstitümüz web sayfasında ilanda belirtilen tarihte ayrıca ilan edilecektir.

11. DERSLERE YAZILIMLARIN YAPILMASI

YABANCI DİL HAZILIK SINIFI

Yabancı Dil hazırlık Sınıfına Tabi Lisansüstü Öğrencileri

Enstitümüzde tüm tezli yüksek lisans ve doktora programlarında dersler, Türkçe ve zorunlu ve seçmeli derslere ilişkin kredi saatlerinin asgari yüzde otuzluk kısmı İngilizce verildiğinden bu programlara yerleşen adaylar ?Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi Ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik? kapsamında yabancı dil hazırlık sınıfına tabidirler.

Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı

· Yabancı Dil Hazırlık Sınıfına tabi öğrenciler bu ilanda belirtilen tarihte yabancı dil seviye tespit sınavına girerler. Seviye tespit sınavından alınan puana göre, öğrencinin; yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olup olmadığı, yabancı dil hazırlık sınıfında, hangi seviyeden öğrenim göreceği belirlenir.

Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavından Muaf Olunacak Haller

· Aşağıdaki tabloda yazılı yabancı dil sınavlarından belirtilen asgari puanlara sahip öğrenciler yabancı dil seviye tespit sınavından muaftır. Ancak bu sınavların herhangi birinden alınan puanın değerlendirmeye alınabilmesi için, sınavın yapıldığı tarihten itibaren üç yılın geçmemesi şarttır. Ayrıca muafiyet için kullanılacak belgelerin aslı veya onaylı suretleri belge kontrolü sırasında Enstitüye dilekçe ile teslim edilmesi gerekmektedir.

Aşağıdaki tabloda yer alan dil puanlarına sahip olanlar yabancı dil seviye tespit sınavından muaftırlar.

ÜDS KPDS CBT IBT PBT CEF IELTS TOEIC 4 TOEIC 2 CAE CPE FCE KTÜ
60 60 138 58 455 B2 5,5 733 531 C C C 70

ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı

KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı

CBT: TOEFL Computer-Based Test

IBT: TOEFL Internet-Based Test

PBT: TOEFL Paper-Based Test

CEF: Common European Framework of Reference for Languages

IELTS: International English Language Testing System

TOEIC 4: Test of English for International Communication (Four Skills included)

TOEIC 2: Test of English for International Communication (Reading and Listening Only)

CAE: Certificate in Advanced English

CPE: Certificate of Proficiency in English

FCE: First Certificate in English

KTÜ: Karadeniz Teknik Üniversitesi Yabancı Dil Sınavı

· Yabancı dil seviye tespit sınavından muaf olanlar ile yabancı dil hazırlık sınıfına devam edip yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olan öğrenciler, lisansüstü öğretim programına alan dışından yerleşmişler bilimsel hazırlık derslerine, alan içinden yerleşmişlerse lisansüstü derslerine devam etmeye hak kazanırlar.

· Hazırlık sınıfının ikinci yarıyılı sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamayan öğrenci, ilave bir veya iki yarıyıl daha hazırlık sınıfına devam ederek ya da yabancı dil bilgisini kendi imkanlarıyla geliştirerek, yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olduğu takdirde, girmeye hak kazandığı yabancı dille verilen lisansüstü öğretim programına devam edebilir.

Bilimsel Hazırlık Sınıfı

Bir programın alan dışı kontenjanından kayıt hakkı kazanan öğrencilere eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanır. Bu öğrencilerin almaları gereken bilimsel hazırlık dersleri anabilim dalları itibariyle web sayfamızda yer almaktadır. Bilimsel Hazırlık dersleri İngilizce Hazırlık sınıfından sonra verilmekte olup, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca öğrencilerin üzerine direkt yazılmaktadır. Programı süresi içerisinde başarıyla tamamlamayanların Enstitümüzle ilişiği kesilir.

Lisansüstü Derslerine Kayıt Olunması

Yüksek lisansa kayıt olup da ders aşamasında başlayacak olanlar; İki adet zorunlu ders, iki adet İngilizce ders ve en az 4 adet seçimlik ders (24 kredi) ile seminer dersi en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar başarı ile tamamlanması gerekir.

Yüksek Lisans derecesiyle doktoraya kayıt olup ta ders aşamasında olanlar, İki adet zorunlu ders, iki adet İngilizce ders ve en az 4 adet seçmeli dersi (toplam 24 kredi) en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar başarı ile tamamlanması gerekir.

Doğrudan doktoraya kayıt olup ta ders aşamasında olanlar, İki adet zorunlu ders, dört adet İngilizce ders ve en az 10 adet seçmeli dersi (toplam 48 kredi) en geç altıncı yarıyılın sonuna kadar başarı ile tamamlanması gerekir.

Öğrenciler internet ortamında seçecekleri dersleri danışmanlarına onaylatacaklardır. Öğrencilerin danışmanları, danışmanları atanıncaya kadar Anabilim Dalı Başkanıdır. Öğrenciler seçecekleri dersler, danışmanlar ve ders yazılımlar ile ilgili her türlü bilgiyi Anabilim Dalı Başkanlıklarından öğreneceklerdir.


KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

Y. Lisans ve Doktora Program İlanı

Başvuru Koşulları ve Kontenjanlar İçin Tıklayınız