Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili ÖSYM duyurusu

İlan Giriş : 06 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili ÖSYM duyurusu

TC YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞINDAN DUYURU

MESLEK YÜKSEK OKULLARI İLE AÇIKÖĞRETİM ÖN LİSANS PROGRAMLARI MEZUNLARINDAN LİSANS ÖĞRENİMİNE DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) KATILMAK İSTEYENLERİN DİKKATİNE

1. Meslek Yüksekokulu ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 18 Temmuz 2004 tarihinde Üniversite Rektörlüklerinin bulunduğu Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İsparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kıeıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Mesin, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak illeri ile lefkoşa da yapılacaktır.

2. 19 Şubat 2002 tarih ve 24676 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre 2004-DGS'ye;
 a. Meslek Yüksekokulu ile Açıköğretim Önlisans Programlarından en çok beş yıl önce mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışında mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir.
 b. Adaylar Dikey Geçiş için yapılacak sınavlara en çok üç kez girebilirler.
 c. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meslek Yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, ülkemizde Meslek Yüksekokulu adını taşıyan fakat bir mesleğe hazırlanan önlisans programlarından mezun olan ve aynı koşullarda turt dışında mezun olup denkliği kabul edilenler.
 d. Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenlere başvurabilirler.
 e. 1999 ve daha önceki yıllarda bir önlisans programından mezun olmuş olanlar ile en çok üç kez DGS' ye olanlar 2004-DGS'ye başvuramazlar.

3. 2004-DGS'ye başvurma işlemleri 12 Nisan 2004 tarihinde başlayıp 22 Nisan 2004 tarihinde sona erecektir.

4. Bu sınavda adayların lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesine yönelik bir yetenek testi uygulanacaktır. Test sayısal ve Sözel bölümleden oluşacaktır.

5. Yerleşim işlemi merkezi olarak, adayların, DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim puanları kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır.

6. 2003-2004 öğretim yılında mezun olabilecek durumda olan Meslek Yüksek okulu öğrencileri kendi Meslek Yüksek okulu müdürlüklerinden, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) önlisans mezun olabilecek durumda olanlar kendi AÖF bürolarından, mezun durumunda bulun adaylar ise herhangi bir Meslek Yüksek okulundan AÖF bürosundan veya ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliğinden 2004-DGS Klavuzu, Başvurma Belgesi ve soru örneklerini içeren broşürden oluşan başvuru evrakını 6.000.000 (altımilyon) TL karşılığında alacaklar ve klavuzda belirtilen kurallara uygun olarak doldurdukları Başvurma Belgesini, 50.000.000 (Ellimilyon) TL olan sınav ücretini bankaya yatırdıklarını gösteren banka dekontu ile birlikte başvuru evrakını aldıkları yere teslim edeceklerdir.

7. Başvuru Belgesi TC uyruklu adayların TC kimlik numarası sorulmaktadır. Nüfus cüzdanında TC Kimlik Numarası bulunmayan adayların başvuru tarihinden önce bu numarayı öğrenmeleri yararlarına olacaklardır. Nüfus cüzdanında TC Kimlik Numarası bulunmayan adaylar bu numarayı bağlı bulundukları İlçe Nüfus Müdürliklerine başvurup "Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği"ni alarak veya http://tckimlik.nvi.gov.tr internet adresinden öğrenebilirler.