İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

MEB, Türk Cumhuriyetleri ile Türk Topluluklarına Öğretmenler Görevlendirecek (Son başvuru: 14/3/2003)

İlan Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
MEB, Türk Cumhuriyetleri ile Türk Topluluklarına Öğretmenler Görevlendirecek (Son başvuru: 14/3/2003)
GENELGE
2003 /09




LG: a)15.11.1971 gn ve 7/3479 sayl Bakanlar Kurulu Karar.
b)03/03/1998 gn ve 3050 sayl Makam Onay ile yrrle giren "Trk Cumhuriyetleri ve Trk Topluluklarnda Grevlendirilecek Ynetici, retmen ve Dier Personelin Seimi, stihdam ve zlk Haklarnn Dzenlenmesine likin Ynerge."
c)Yurt D Eitim retim Genel Mdrl'nn 27/01/2003 gn ve B.08.0.YEG.
18.04.01-612 sayl Makam Onay.


lgi (a) Bakanlar Kurulu Kararna eklenen 17/09/1992 gn ve 92/3537 sayl Bakanlar Kurulu Kararnn (e) fkrasna dayanlarak yrrle konulan ilgi (b) Ynerge esaslarna gre, Trk Cumhuriyetleri ve Trk Topluluklarnda Bakanlmz ibirliinde alan eitim-retim kurumlarnda, kamu yararna faaliyette bulunan vakf veya kurulularda,
1.Trk Dili ve Edebiyat : 13 10.Din Kltr ve Ahlak Bilgisi : 2
2.ngilizce : 5 11.Snf retmeni :12
3.Matematik(ing) : 2 12.Bilgisayar : 1
4.Fizik(ing) : 2 13.Mzik : 1
5.Kimya (ing) : 2 14.Rehber retmen : 1
6.Biyoloji(ing) : 2 15.Elektrik : 2
7.Fen Bilgisi : 1 16.Shhi Tesisat : 2
8.Tarih : 1
9.Sosyal Bilgiler : 2

branlarnda ve karlarnda belirtilen miktarda Bakanlmzca grevlendirilecek veya grevlendirilmek zere maal izinli saylacak 2003-2004 retim yl retmen ihtiyacn karlamak amacyla Mesleki Yeterlik Snav ve Temsil Yetenei Mlkat ile iki aamal olarak seme snav yaplmas ilgi (c) Makam Onay ile uygun grlmtr.

A-SINAVLARA KATILACAK VE YURTDIINDA GREVLENDRLECEK ADAYLARDA ARANACAK ARTLAR:

1)T.C. vatanda olmak, lisans dzeyinde renim grm veya yksek renimli retmen olmak.

2)Bavurunun biti tarihi itibaryla, snava katlaca brannda toplam hizmetinin son be ylnda kesintisiz olarak fiilen retmenlik yapyor olmak.

3)Son yl iinde her yl en az Y derecede sicil alm olmak. (Sicil raporu eksik olanlarn raporlar ilgili mevzuatna gre deerlendirilecektir.)

4)zel retim Kurumlarnda retmen iken Bakanlmza bal resmi okullara atananlar, branndaki 5 (be) yllk hizmetinin son ylnda, Bakanlmza bal resmi okullarda kesintisiz ve fiilen retmenlik yapyor olmak.

5)Adaylarn hizmet yl hesaplamalarnda 14/03/2003 tarihi esas alnacaktr.

6)Gvenlik Soruturmas ve Ariv Aratrmas Ynetmelii gerei yaptrlacak gvenlik soruturmas ve ariv aratrmas sonucuna gre, durumlar deerlendirilmesi gereken retmenler iin Bakanlk Deerlendirme Komisyonunca olumlu karar verilmi olmak.

7)Matematik (ngilizce), Kimya (ngilizce), Fizik (ngilizce) ve Biyoloji (ngilizce) branlarndan bavuracaklar iin, Trkiye'deki Anadolu Liselerinde bu branlarda grev alma artlarn tayor olmak.

8)Askerliini yapm olmak. (Erkekler iin)

9)Haklarnda adli ve idari soruturma alanlarn, soruturma sonucunda;
a-Son on ylda uyarma ve knama cezalar dnda disiplin cezas verilmemi olmak.
b-Taksirli sular ve aada saylan sular dnda tecil edilmi, hkmler hari olmak zere, ar hapis veya 6 (alt) aydan fazla hapis veyahut affa uram olsalar bile Devletin ahsiyetine kar ilenen sular ile zimmet, ihtilas, irtikap, rvet, hrszlk, dolandrclk, sahtecilik, inanc ktye kullanma, dolanl iflas gibi yz kzartc veya eref ve haysiyet krc sutan veya istimal ve istihlak kaakl hari kaaklk, resmi ihale ve alm satmlara fesat kartrma, Devlet srlarn aa vurma sularndan dolay hkml bulunmamak,
c-zerinden yneticilik grevi alnmam olmak,

10)Daha nce yurtdnda grevlendirilmi olanlarn ikinci kez grevlendirilebilmeleri iin, nceki yurtd grevlerini baarl olarak tamamlam ve yurtii grevlerine balamalarndan itibaren en az yl alm olmak.
Belirlenen bu artlar tayan adaylar, ekteki Bavuru Form Dilekesi ve eki belgelerle 10/03/2003-14/03/2003 tarihleri arasnda Merkezde birimlerine, Tara Tekilatlarnda ise Milli Eitim Mdrlklerine bavuracaklardr.

BELGELERN DZENLENMES LE LGL AIKLAMA:

a-Bavuru form dilekesi, daktilo veya bilgisayar ortamnda doldurulup, adayca imzalanacak ve onaylanacaktr.
Ayrca, ad ve soyad, baba ve anne ad, dier nfus ve kimlik bilgilerinde hibir ksaltma ya da dzeltme yaplmayacak, bu ksmlar vukuatl aile nfus kayt rneindeki bilgilerine gre doldurulacak ve alnacak adli sicil belgesindeki bilgiler de nfus kayt rneine uygun olacaktr.
Bu form aslna uygun olarak oaltlabilecek ancak, hibir ekilde sayfa dzeni ikiye blnmeyecektir. Form adaylarca imzalanacak, formun nfus bilgilerini kapsayan son blm yetkililerce imzalanp mhrlenecek, herhangi bir eksiklik bavurunun kabul edilmemesi iin yeterli olacaktr.

b-Hizmet Cetveli; Hizmet yl hesaplamalarnda hizmet cetveli esas alnacaktr. Bu nedenle, hizmet cetvelindeki gerek d veya eksik bilgilerin sorumluluu adaylara ve cetveli onaylayanlara ait olacak, hizmet boluu bulunmayacaktr.

c-Askerlik durum belgesi (Erkekler iin)

d-Matematik (ng), Fizik (ng), Kimya (ng) ve Biyoloji (ng) branlarndan bavuracaklar iin, Genelgenin A/7 nci maddesindeki artlara ek olarak Anadolu Liselerine atanmak iin gerekli olan ngilizce Dil Belgesi eklenecektir.

e-Adli Sicil Belgesi (1 adet asl, 5 adet onayl fotokopisi olacak ve bu belgedeki kimlik bilgileri, Nfus bilgilerine uygun olacaktr.)

f-Banka Dekontu (Bakanlmz Eitim Teknolojileri Genel Mdrl Dner Sermaye letmesinin TC. Ziraat Bankas Beevler Ankara ubesinin 533393 nolu "Protokoll Snavlar" hesabna yatrlan 15.000.000.-(On be milyon) TL'ye ait olacaktr.)

g-Adayn (A/2) maddedeki retmenlik grevi ile ilgili bran ile atanmasna esas olan belgedeki bavurduu bran ayn olacaktr.

h-Gvenlik Soruturmas ve Ariv Aratrmas formu'nun her biri daktilo veya bilgisayar ortamnda 6 (alt) adet dzenlenecektir. (sorular doru ve tam olarak doldurulup isimlerde ksaltma yaplmayacak, fotoraflar renkli vesikalk ve son alt ayda ekilmi olacaktr.) Bavuru form dileke ile Gvenlik Soruturmas ve Ariv Aratrma Formuna farkl fotoraf yaptrlmayacak ve her bir form ayr ayr imzalanarak, istenen belgeler yukardaki sraya gre plastik telli dosya ile teslim edilecektir.


B-MERKEZ VE TARA TEKLATLARINDA YAPILACAK VE LEMLER

1)Bu Genelgenin (A) blmnde belirtilen artlar tayan adaylarn bavurular kabul edilecek, ancak usulne uygun ve sresinde bavurmayan, yahut bavuru evrakn eksik veya yanl dolduran adaylarn bavurular kabul edilmeyecektir. (Baka bir birimde onayla grevli olanlar bavurularn kadrosunun bulunduu birime yapacaklardr.)

2)llerde; l Milli Eitim Mdr, lkretim Mfettiler Kurulu Bakan ve snavla ilgili almalar yrten l Milli Eitim Mdr Yardmcs veya ube Mdrnden oluan bir Deerlendirme Komisyonu kurulacaktr. Deerlendirme Komisyonu, 17/03/2003 -21/03/2003 tarihleri arasnda; adaylara ait bavuru belgelerini ve zlk dosyalarn birlikte inceleyerek, durumlar Genelgedeki artlara uygun olanlar belirleyecek, snava girmeye hak kazanan adaylara "Fotorafl Snava Giri Belgesi" dzenleyerek l Deerlendirme Komisyonu Bakannca onaylandktan sonra verilecektir. (Bu belge adayn kendisinde kalacak ve kesinlikle Bakanlmza gnderilmeyecektir.) Ayrca Merkez Tekilatndan yaplacak bavurular iin de ilgili birim amiri bakanlnda oluturulan komisyonca ayn deerlendirme ilemi yaplacaktr.

3)Adaylardan, Snava Giri Belgesi verilenlerin belgelerinin dzenlenecek izelge ekinde 27/03/2003 gn mesai bitimine kadar Yurt D Eitim retim Genel Mdrl'nde olmas salanacaktr. Postadaki gecikmeler dikkate alnmayacaktr.

4)artlar uygun olmayan adaylarn bavuru belgeleri Bakanlmza gnderilmeyecektir.

5)Bavuru ve teslimi ile ilgili her trl sorumluluk adayn kendisine, bavurusunu kabul eden personele ve Deerlendirme Komisyonu Bakanna ait olacaktr.


C-MESLEK YETERLK SINAVI VE TEMSL YETENE MLKATI LE LGL BLGLER

1-Bavuru evrak, sresi iinde Bakanlmza ulaan ve bavuru artlarn tayan adaylar, Ankara'da 13/04/2003 tarihinde saat 10.00'da Bakanlmz Eitim Teknolojileri Genel Mdrl'nce test usulnde yaplacak Mesleki Yeterlik Snav'na alnacaktr. Bu snavda adaylara meslek bilgisi alannda sorular sorulacak ancak, Matematik (ing), Fizik (ing), Kimya (ing) ve Biyoloji (ing) branlarndan snava giren adaylara, ayrca ngilizce sorular da sorulacaktr. (Snavda oktan semeli genel kltr ve mesleki bilgi sorular sorulacaktr.)

2)Mesleki Yeterlik Snavn gerekletirecek olan Bakanlmz Eitim Teknolojileri Genel Mdrl DYM Bakanlnca, snavn yaplaca bina ve salonlar gsterir listeler, l Milli Eitim Mdrlkleri ile Merkez Tekilat birimlerine, bina ve salon yoklama listeleri de snavn yaplaca okullara gnderilecektir.

3)Aday snava alnrken yannda "Fotorafl Snava Giri ve Kimlik Belgesini" bulunduracak ve istendiinde yetkililere gsterecektir.

4)Mesleki Yeterlik Snavna katlacak adaylar, snava girecekleri yeri 09/04/2003 tarihinden itibaren Bakanlmzn Ankara Beevler'de bulunan Eitim Teknolojileri Genel Mdrl (ETGEM) Snavlar Dairesi Bakanl'ndan veya 0.312.212 80 52-55 (4 hat) nolu telefonlarndan renebileceklerdir.

5)Eitim Teknolojileri Genel Mdrl'nce yaplacak Mesleki Yeterlik Snav sonunda en yksek puan alan adaydan balanarak Genelgenin balang blmnde belirtilen branlarda ihtiya duyulan retmen saysnn, Din Kltr ve Ahlak Bilgisi ile Snf retmenlii branlarnda % 50, dier branlarda ise % 80 fazlas, Yurt D Eitim retim Genel Mdrl'ne bildirilecektir. Bildirilen bu adaylar, 18-19-20 Haziran 2003 tarihlerinde Temsil Yetenei Mlkatna alnacaktr. Mlkatta, adaylarn Genel Kltr ve Temsil Yetenei konularnda deerlendirilmesi ile ilgili esaslar snav komisyonunca belirlenip adaylarn grebilecei yerde ilan edilecektir.
Temsil Yetenei Mlkatnn branlara gre yeri, gn ve saati ayrca duyurulacaktr.

D-YURTDIINDA GREVLENDRME


1)retmenler, Mesleki Yeterlik Snav ile Temsil Yetenei Mlkat snavlarnn aritmetik ortalamas alnarak oluturulacak baar sralama izelgesine gre, belirtilen hizmet alanlarnda 3 () yl sre ile grevlendirileceklerdir. (puan eitlii halinde mesleki yeterlik snav puan yksek olan, onun da eit olmas halinde ilk defa grevlendirilecek olan, onun da eit olmas halinde de kdemi fazla olan retmenlere sralamada ncelik verilecektir.)

2)Grevlendirme sras gelmeyen retmenler, Bakanlmzca uygun grlmesi ve istekleri halinde, Kamu Yararna Faaliyette bulunan Vakf veya Kurulularca grevlendirilmek zere Bakanlmzca maal-izinli saylabileceklerdir. (Bu retmenlere ilgi (b) Ynergenin 2 nci blmnn 9 uncu maddesinin grevlendirme sresi ile ilgili 3 () yl hkm uygulanmaz.)

3)Yaplan her iki snav sonucunda baar durumlarna gre oluturulacak grevlendirme sralamasna alnan retmenlerin snav sonularnn ilanndan itibaren 1 (bir) yl iinde grevlendirilmeleri asl olup bu sre ierisinde grevlendirilmeyenlerin snav ve grevlendirilmeleriyle ilgili ilemleri iptal edilecektir.

4)Grevlerinde baarl olamadklar veya yurtdndaki temsil grevi ile badamayan davran ve faaliyetlerde bulunduklar, grevlendirildikleri lkeye uyum salayamadklar objektif, somut bilgi ve belgelerle tespit edilenler, Eitim Mavirliklerinin teklifi Bykeliliin Oluru zerine grev srelerinin bitimi beklenmeden yurtii grevlerine dndrleceklerdir.

5)Yurt dnda grevlendirilen retmenlerin yalnzca kendilerinin ilk gidi-son dn yol cretleri ile birer gnlk yevmiyeleri karlanacak, yurtii zlk haklarna ek olarak yurtd creti dnda herhangi bir deme yaplmayacak salkla ilgili ilemleri ise "Devlet Memurlar Tedavi ve Cenaze Giderleri Ynetmelii" hkmlerine gre yrtlecektir.

6)Yurt dnda grev yapmasna engel olabilecek ortopedik, zihinsel, iitsel, grsel, psikolojik vb. bir salk sorununun olmadn tam teekkll resmi salk kurumundan alnacak Salk Kurulu Raporu ile belgelendirmek. (Bu rapor retmenin yurtd grevlendirilmesinden nce, pasaport ilemlerine baland zaman istenecektir. Raporlarn getirmeyenler hibir ekilde grevlendirilmeyecektir.)

7)Bakanlmzca daha nceki yllarda alan snavlara katlan, Gvenlik Soruturmas ve Ariv Aratrmas sonucunda durumlar Bakanlk Deerlendirme Komisyonu'nda grlerek olumsuz deerlendirilenler, herhangi bir ekilde Mesleki Yeterlik Snavna katlsalar dahi Temsil Yetenei Mlakatna arlmayacaklardr.

8)Temsil Yetenei Mlakat sonucunda grevlendirme sralamasna giren adaylar; grevlendirilecekleri lkenin eitim sistemleri, idari yaps, yasalar ve sosyal hayat hakknda bilgi sahibi olmalar ve bu lkelere ksa srede uyum salamalar amacyla, 14 Temmuz 2003 - 01 Austos 2003 tarihleri arasnda Hizmetii Eitim Semineri'ne alnacaklar, bu seminere katlarak sertifika almaya hak kazanamayan adaylar hibir ekilde grevlendirilmeyecektir.

9)Gvenlik Soruturmas ve Ariv Aratrmas devam eden retmenlerin grevlendirilmeleri, bu ilem sonulanncaya kadar ertelenebilecektir.

10)Grevlendirilecek retmenler; Milli Eitim Bakanl'na Bal Okul ve Kurumlarn Ynetici ve retmenlerinin Norm Kadrolarna likin Ynetmeliin 21/d maddesi gereince, grevlendirilmelerinden nce milli eitim mdrlklerinde bu amala tahsis edilen bo kadrolara atanacaklardr.


E-GENEL HKMLER

1)Yurtdnda grevlendirilen retmenlerin, zlk haklar yrrlkteki mevzuatna gre sakl tutulacak, yurt dnda fiilen grev yapt srece, her yl Maliye ve Milli Eitim Bakanlklarnca ortaklaa tespit edilecek miktar kadar yurtd grevi creti denecektir.

2)Bakanlmzca maal-izinli saylan ve Kamu Yararna faaliyette bulunan Vakf veya Kurulularca grevlendirilen retmenlerin de, birinci maddede belirtilen retmenler gibi Trkiye'deki zlk haklar sakl tutulacaktr. Bu retmenlerin, izinlerinin iptal edilmesinde Genelgenin (D/4) maddesindeki esaslar uygulanacaktr.

3)Grevlendirme sresi 3 () yl olmakla birlikte, retim ylnn her dneminde ve her yl sonunda retmenin grevine devam veya yurtii greve ekilmesi ynnde, yurtdndaki sicil ve disiplin amirlerinden alnan bilgi, belge ve raporlar da dikkate alnarak grev sresi ile ilgili deerlendirme yaplacaktr.

4)Grevlendirme sras geldii halde erteleme talebinde bulunan, grevlendirildii lkeye gitmek istemeyen, tebligat yapld halde Bakanlmzca belirtilen sre ierisinde greve gitmesiyle ilgili ilemlerin gereini yapmayan adaylar, sralama listesinden karlacak ve yurtdnda grevlendirme haklarndan vazgemi saylacaklardr.

5)Adaylarn, ilk bavurularnda belirttikleri adreslerin herhangi bir nedenle sonradan deimesi halinde, bu deiiklii en ksa srede Bakanlmza bildirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, yaplacak tebligatlarda ilk verilen adres esas alnacak ve bu konudaki sorumluluk adaya ait olacaktr.

6)Bavuru artlarn tamad halde, snav creti yatran, bavurusu geersiz saylan, snava girmeyen veya alnmayan, snavdan karlan yahut baarsz saylan, iki defa snav creti yatran veya cret gerektirmedii halde cret deyenlerin dedikleri cretler hibir ekilde iade edilmeyecektir.

7)Snav ve grevlendirme ile ilgili olarak arlan adaylar, bal bulunduklar amirlerince izinli saylacak, yol ve dier giderleri kendilerince karlanacaktr.

8)Bakanlmz Merkez Tekilat ve l Milli Eitim Mdrlklerinden gelen bavuru evraknn incelenmesi sonucunda, evrakn eksik veya yanl olmas yahut yanltc beyanda bulunulmasnn tm hukuki sorumluluu adayn kendisine, bavurusunu Genelgeye aykr olarak kabul eden personele, Deerlendirme Komisyonu Bakanna ait olacak, adaylarn bavurusu geersiz saylacak, snava alnmayacak hatta aday snavlarda baarl saylm ve yurtdnda grevlendirilmi olsa dahi hakkndaki tm ilemler iptal edilerek yurt ii greve ekilecektir.

9)Bu Genelgenin yaymland tarihten sonra, ilgide yer alan Bakanlar Kurulu Karar ile Ynerge'de deiiklik yaplmas halinde snav, grevlendirme ve yurtd creti ile ilgili i ve ilemler yaplan deiiklikle getirilen yeni hkmlere gre gerekletirilecektir.

10)Mesleki Yeterlik Snav Sonular Eitim Teknolojileri Genel Mdrl'nce, Yurt D Eitim retim Genel Mdrl'ne bildirildikten sonra mlkata alnacak adaylara duyurulacaktr. Temsil Yetenei Mlakat sonularna gre grevlendirmede esas alnacak baar sralama listesi Yurt D Eitim retim Genel Mdrl ilan panosunda ilan edilecek ve retmenlere tebligat yaplacaktr.

11)Bu genelge, Bakanlmzn www.meb.gov.tr internet adresindeki WEB sayfasnn "duyurular" blmnde de yer almaktadr.

12)Genelge hkmleri ile ilgili tereddt edilen hususlarda, Bakanlmz Yurt D Eitim retim Genel Mdrl'nn (0 312) 413 15 18-413 15 38 numaral telefonlarndan bilgi alnabilecektir.
Bilgi edinilmesini, bu genelgenin retmenlere zamannda imza karl duyurulmasnn salanmasn ve ilemlerde gereken hassasiyetin gsterilmesini nemle rica ederim.

EKLER:
Ek-1 Bavuru Form Dileke
Ek-2 Personel Gvenlik SoruturmasVe Ariv Aratrma Formu
Ek-3 Snava Giri Belgesi
Ek-4 Snav lem izelgesi

Protokol

EKLER in Tm (WORD Dosyas)