Fırat Ünv. Y. Lisans ve Doktora Program İlanı

İlan Giriş : 27 Ocak 2010 21:11, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Fırat Ünv. Y. Lisans ve Doktora Program İlanı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN

2009-2010 Bahar yarıyılında, Sosyal Bilimler Enstitüsünün aşağıda belirtilen programlarına, Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği?ne göre yapılacak sınavla yüksek lisans ve doktora öğrencisi alınacaktır.

Tezli Y. Lisans Doktora

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

Eski Türk Dili 5 -

Eski Türk Edebiyatı 1 1

Yeni Türk Edebiyatı 7 -

Yeni Türk Dili - -

Türk Halk Edebiyatı (Halk Bilimi) 5 1

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ

Tefsir 2 -

Kelam 2 -

İslam Mezhepleri Tarihi 1 -

Hadis 2 -

FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ

Dinler Tarihi 6 -

İslam Felsefesi 7 -

Din Sosyolojisi - -

Din Eğitimi - -

İSLAM TARİHİ VE SANATLARI

İslam Tarihi 1 -

Türk İslam Sanatları - -

COĞRAFYA

Fiziki Coğrafya 5 1

Beşeri Ve İkt. Coğrafya 2 1

Türkiye Coğrafyası 3 1

Bölgesel Coğrafya 3 1

İLKÖĞRETİM

Sınıf Öğretmenliği 1 -

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği - 1

SOSYOLOJİ

Genel Sosyoloji Ve Metodoloji - 2

RADYO-TV VE SİNEMA 4 -

EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM 5 -

EĞİTİM YÖNETİMİ TEFTİŞİ PLANLAMASI

VE EKONOMİSİ - 3

BATI DİLLERİ VE EDEBİYATLARI

Alman Dili Ve Edebiyatı 5 -

İngiliz Dili Ve Edebiyatı 4 -

TÜRKÇE EĞİTİMİ 2 -

TARİH Yabancı Uyruklu

Genel Türk Tarihi 3 - -

Yakınçağ Tarihi 5 - 2

Yeniçağ Tarihi 1 - -

Eskiçağ Tarihi 2 1 -

T.C. Tarihi 3 -

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİL. EĞİTİMİ 6 -

Tezsiz Y. Lisans Başvuru Şartları

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü mezunları başvurabilir.

Ortaöğretim SOSYAL Alan. Öğr.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (I.Öğretim) 60

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği (II.Öğretim) 60

Tarih Bölümü mezunları başvurabilir.

Tarih Öğretmenliği (I.Öğretim) 60

Felsefe Bölümü ve Sosyoloji Bölümü mezunları başvurabilir.

Tarih Öğretmenliği (II.Öğretim) 60

Felsefe Grubu Öğretmenliği (I.Öğretim) 40

Felsefe Grubu Öğretmenliği (II.Öğretim) 40

Coğrafya Bölümü mezunları başvurabilir.

Coğrafya Öğretmenliği (I.Öğretim) 25

Coğrafya Öğretmenliği (II.Öğretim) 25

İletişim Fakültelerinin Gazetecilik, Radyo-TV ve Sinema ile Halkla İlişkiler ve Tanıtım mezunları başvurabilir.

RADYO-TV VE SİNEMA ÖĞRETMENLİĞİ 20

ORTAÖĞRETİM DİN ÖĞRETİMİ ÖĞRETMENLİĞİ

İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği 30 İlahiyat Fakültesi mezunları başvurabilir.

MEB?e bağlı Müdürlüklerde kadrolu Öğretmen / yönetici, müfettiş veya uzman olanlar başvurabilir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği 30 İlahiyat Fakültesi mezunları başvurabilir.

EĞİTİM YÖNETİMİ VE TEFTİŞİ 10

BAŞVURU ŞARTLARI VE AÇIKLAMALAR

Müracaatlar; tezli yüksek lisans ve doktora ile tezsiz yüksek lisans I.öğretim programları için 27 ? 29 Ocak 2010 tarihleri arasında, II. öğretim tezsiz yüksek lisans programları müracaatları 10 ? 12 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılacaktır.

1.Başvuru ve özgeçmiş formları http://portal.firat.edu.tr/WebPortal/?BirimID=195, adreslerinin hazır formlar kısmından alınabilir),

2. Nüfus cüzdanı fotokopisi,

3. Lisans veya yüksek lisans diplomasının fotokopisi,

4. Transkriptin fotokopisi,

5. ALES belgesinin fotokopisi,

6. ÜDS veya eşdeğer sınav belgesinin fotokopisi,

7. Mevzuata uygun bir adet vesikalık fotoğraf (kesin kayıt sırasında iki adet), Tezsiz Y.Lisans başvuruları için fotoğraf istenmeyecektir.

8. Vakıflar Bankası Elazığ Şubesi nezdindeki 00158007292447819 numaralı hesaba 40.TL, başvuru ücreti yatırdıklarına dair dekont (Enstitüye teslim edilecektir),

9. Adaylar bu belgelerin asıllarıyla birlikte başvuracak, kontrol edilip fotokopileri alındıktan sonra asılları adaylara iade edilecektir. Kazanan adaylar; kesin kayıt sırasında transkript, diplomanın yanında askerlik belgesinin asıllarını vermek zorundadırlar.

· Sosyal Bilimler Enstitüsü?nün bütün anabilim dalları için ?SÖZEL ALES? puanı esas alınacak olup, SÖZEL ALES puanı en az 55 olmalıdır.

· Tezli ve Tezsiz Yüksek lisans programlarına müracaatlarda, başvurulan programın puan türünde standart ALES puanı 55 olacak, yabancı dil şartı ve mezuniyet not ortalaması aranmayacaktır.

· Doktora programlarına müracaatta başvurulan programın puan türünde standart ALES puanı 55, ÜDS?den (alanı ile ilgili) veya eşdeğer sınavlardan en az 55 puan almak gerekmektedir.

· Yüksek lisanstan sonra doktora programlarına başvuracak adayların yüksek lisans mezuniyet notu en az 80/100 ve lisans mezuniyet notu en az 60/100, bağıl değerlendirme sisteminde 2.40 / 4.00 olacaktır.

· Lisans diploması ile doğrudan doktora programına başvuracak adayların lisans mezuniyet notu 75/100, bağıl değerlendirme sisteminde 3.00 / 4.00, ALES puanı 70 olacaktır.

· Tezli yüksek lisans ve doktora programlarına başvuracak adayların mülakatları 03 Şubat 2010 Çarşamba günü saat 10.00?da Enstitülerin ilgili anabilim dallarında yapılacaktır.

· Tezli yüksek lisans ve doktora programına başvuran adayların değerlendirmelerinin yapılabilmesi için mülakat notunun en az 50/100 olma şartı aranır.

· Değerlendirmede adayların transkriptlerindeki dörtlük sistemdeki not ortalamaları Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenen tablo esas alınarak yüzlük sisteme dönüştürülür.Transkriptlerinde yüzlük notu bulunmayanların getirecekleri ek belgeler kabul edilmeyecektir.

· Tezli Yüksek Lisans programlarında değerlendirme: ALES puanı 0.55, mezuniyet notu 0.30, mülakat notu 0.10, varsa yabancı dil notunun 0.05 ile çarpılarak elde edilen puanların toplanması ile sıralama yapılır. İlan edilen kontenjan kadar asıl ve yedek aday belirlenir. Eşitlik halinde lisans mezuniyet notu yüksek olan adaya öncelik verilir.

· Tezsiz Yüksek Lisans programlarında değerlendirme: ALES puanı 0.60, lisans mezuniyet notu 0.40 ile çarpılarak elde edilen puanların toplanması ile sıralama yapılır. İlan edilen kontenjan kadar asıl ve yedek belirlenir. Eşitlik halinde lisans mezuniyet notu yüksek olan adaya öncelik verilir.

· Doktora programlarında değerlendirme: ALES puanının 0.50, mezuniyet notunun 0.20, mülakat notunun 0.20 ve ÜDS notunun 0.10 ile çarpılarak toplanması ile elde edilen puanlara göre ve en yüksek olandan başlamak üzere adaylar sıralamaya tabi tutulur. İlan edilen kontenjan kadar asıl ve yedek aday belirlenir. Doktora programına giriş için asgari başarı notu 65 puandır. Eşitlik halinde lisans mezuniyet notu yüksek olan adaya öncelik verilir. 4?lük sistemdeki lisans mezuniyet notları 100?lük sisteme çevrilirken Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenen tablo esas alınacaktır. Tereddütlü hallerde Enstitü yönetim Kurulu karar verir.

· Mülakat sınavlarına girecek adaylar, müracaat sırasında Enstitü tarafından verilecek sınav kimlik belgelerini sınav sırasında mutlaka yanlarında bulunduracaklardır.

· Şartları sağlamak kaydıyla tezli ve tezsiz programların her ikisine de müracaat edilebilir. Eğer her iki programda da başarılı olunursa yalnız birine kesin kayıt yaptırılır.

· Tezli yüksek lisans ve doktora programlarını kazanan adayların kesin kayıtları 08-10 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılacaktır.

· Tezsiz yüksek lisans I. Öğretim programlarını kazanan adayların kesin kayıtları 02-05 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılacaktır. Boş kalan kontenjanlar için yedek listedeki adaylardan 08 Şubat 2010 tarihinde bir dilekçe ile şahsen müracaat eden adaylar arasından puan sıralamasına göre alınan öğrencilerin de 09 Şubat 2010 tarihinde kesin kayıtları yapılacaktır.

· Tezsiz yüksek lisans II. Öğretim programlarını kazanan adayların kesin kayıtları 17-19 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılacaktır. Boş kalan kontenjanlar için yedek listedeki adaylardan 22 Şubat 2010 tarihinde bir dilekçe ile şahsen müracaat eden adaylar arasından puan sıralamasına göre alınan öğrencilerin de 23 Şubat 2010 tarihinde kesin kayıtları yapılacaktır.

· Kazanamayan adayların müracaat sırasında verdiği evrakların fotokopileri iade edilmeyecek, imha edilecektir.

· Müracaat edip vazgeçen adaylara müracaat ücreti iade edilmez.

· Adayların şahsen veya noter vekaleti ile başvurusu zorunludur. Eksik evrakla başvuru kesinlikle kabul edilmeyecektir.

· Kesin kayıt yaptıran adayların kayıt sildirmeleri durumunda katkı payı veya ikinci öğretim ücreti iade edilmez.