Stratejik Araştırmalar Ens. Doktora Öğrencisi Alım İlanı

İlan Giriş : 09 Ocak 2010 11:00, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Stratejik Araştırmalar Ens. Doktora Öğrencisi Alım İlanı

STRATEJİK ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ 2009-2010 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI

ÖĞRENCİ ALIM ESASLARI

1. 2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Dönemi için Harp Akademileri Komutanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (SAREN) Müdürlüğünün aşağıdaki doktora programlarına tezli yüksek lisans mezunu sivil öğrenci alınacaktır.

Doktora Programları:

Sıra Nu. Doktora Programı
1. Uluslararası İlişkiler
2. Ulusal ve Uluslararası Güvenlik Stratejileri

2. Başvurular 11 - 22 Ocak 2010 tarihleri ve 09.00-17.00 saatleri arasında, aşağıdaki adrese yapılacaktır. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.

Harp Akademileri Komutanlığı

Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü

34334 Yenilevent / İSTANBUL

Telefon : 0 212 - 2848065 Dâhilî : 1209, 2104

e-posta : [email protected]

2009-2010 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖĞRENCİ SEÇİM İŞLEMLERİ FAALİYET TAKVİMİ

Tarih Faaliyet
11 - 22 Ocak 2010 Başvuruların kabul edilmesi.
08 - 12 Şubat 2010 Bilim ve mülakat sınavlarının yapılması.
15 - 19 Şubat 2009 Sonuçların ilan edilmesi; ön kayıtların yapılması.*
22 Şubat 2010 Doktora programlarının başlaması.

* Arşiv araştırması ve resmî güvenlik soruşturması sonuçları eğitim başlangıcından sonra gelmesi durumunda ön kayıtla eğitime başlanacak olup sonuçları olumlu olan adayların kesin kayıtları sonuçların alınmasını müteakip yapılacaktır.

BAŞVURU ŞARTLARI

2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Döneminde açılacak olan doktora programlarına başvuracak adaylarda,

a. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b. Kendisinin, annesinin, babasının, eşinin ve kardeşlerinin;

(1) Tutum ve davranışları ile yasa dışı, siyasî, yıkıcı, irticai, bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlerde bulunmamış veya bu gibi faaliyetlere karışmamış olması,

(2) Toplumca tasvip edilmeyen ve uygun görülmeyen kazanç yollarında çalışmamış ve hâlen çalışmamakta olması,

(3) Dürüst bir yaşam düzeyinde olmaları ve ilgili kanunlarda belirtilen yüz kızartıcı fiillerinin bulunmaması,

(4) Yapılacak arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması sonucunda şüpheli ya da sakıncalı hâllerinin bulunmaması.

c. Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, cürüm tasnii, ırza geçmek, sarkıntılık, kız, kadın ve erkek kaçırmak, fuhşiyata tahrik, gayri tabii mukarenet, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçlarından birisinden mahkûm olmamış olmak,

ç. Bir askerî okuldan çıkmış veya çıkarılmış olmamak (sağlık sebepleri hariç), sivil okullardan ve lisansüstü programlarından ise çıkarılmamış olmak,

d. Erkek adaylar için askerlikle ilişiği olmamak (Asker kaçağı, bakaya, saklı vb.durumunda bulunmamak)

e. Tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak (Mezun olma durumundaki adayların başvuruları kabul edilecektir),

f. 01 Ocak 2008 tarihinden itibaren alınmış olmak kaydıyla aşağıda belirtilen ALES puanı ile yabancı dil sınavı puanlarından birini almış olmak,

ALES Yabancı Dil
KPDS ÜDS TOEFL IELTS
60 (EA, SÖZ) 65 65 65 (IBT) 6,0 (Her bölümden)

g. Enstitüde yapılacak olan sınav, mülakat ve diğer seçim işlemleri sonundaki değerlendirme sıralamasında önceden belirlenen kontenjan içinde bulunmak şartı aranır.

ğ. Doktora programlarının uygulama şekli aşağıda sunulmuştur.

Yarıyıl Faaliyet
1'inci ve 2'nci ve 3'üncü Yarıyıl Doktora programları kredili derslerinin 3 yarıyıl halinde icrası.
4'üncü Yarıyıl Doktora Yeterlik Sınavı hazırlığı ve sınavın icrası (1'inci hak).
5'inci Yarıyıl Tez hazırlığı ve başarısız olanlar için Doktora Yeterlik Sınavı (2'nci hak).
6'ncı, 7'nci ve 8'inci Yarıyıl Tez hazırlığı ve tez sınavı.

3. BAŞVURU SIRASINDA İBRAZ EDİLECEK BELGELER:

Adayların, aşağıda belirtilen belgeleri başvuru sırasında ibraz etmeleri gerekmektedir. Belirtilen tarihten sonra ibraz edilecek belgelere işlem yapılmayacak ve adayın başvurusu geçersiz sayılacaktır.

a. Başvuru Dilekçesi/Belgesi (Başvuru sırasında doldurulacaktır),

b. Özgeçmiş,

c. Referans Mektubu (Başvurularda adaylar en az iki referans mektubu getirirler, çalışan personel için referans mektuplarından birisi mutlaka öğretim üyesinden diğeri ise ilk amirden alınır),

ç. Niyet Mektubu,

d. Lisans ve yüksek lisans not durum belgesi (Transkript),

e. Yüksek lisans bitirme tezinin bir sureti,

f. 01 Ocak 2008 tarihinden itibaren alınmış olmak şartıyla KPDS ve/veya ÜDS ve/veya TOEFL ve/veya IELTS sınav sonuç belgesinin aslı veya noter onaylı sureti,

g. 01 Ocak 2008 tarihinden itibaren alınmış olmak şartıyla ALES sonuç belgesinin aslı veya noter onaylı sureti,

ğ. Erkek adaylar için askerlik durumunu gösterir belge,

h. Nüfus cüzdanı fotokopisi.

ı. Son üç ay içerisinde başı açık olarak çekilmiş 4,5 X 6 cm. ebatlarında 6 adet renkli vesikalık fotoğraf.

ENSTİTÜ GİRİŞ (MÜLAKAT/BİLİM) SINAVLARI

1. Adayların seçimi bilim ve mülakat sınavı ile yapılacaktır.

2. Bilim ve mülakat sınavlarına başvuru belgelerini eksiksiz teslim eden ve bu belgeler üzerinden yapılacak inceleme neticesinde başvuru şartlarını sağladığı tespit edilen adaylar davet edilecektir.

3. Bilim ve mülakat sınavları Harp Akademileri K.lığı SAREN Müdürlüğünce oluşturulacak mülakat komisyonlarınca icra edilecektir.

4. Bilim sınavına ilişkin usul ve esaslar mülakat komisyonlarınca belirlenecek ve uygulanacaktır. Bilim sınavına katılmayan adaylar başarısız sayılacak ve mülakat sınavına alınmayacaktır.

5. Mülakat komisyonu, mülakat sınavına katılacak adayları;

a. Genel görünüşü, tavır ve hareketleri 10 puan,

b. Anlama ve anlatma yeteneği 20 puan,

c. Bilimsel yeterliliği 55 puan,

ç. Lisansüstü eğitimden beklentisi ve samimiyeti 15 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden değerlendirecektir.

6. Bir adayın genel değerlendirmeye alınabilmesi için girmiş olduğu mülakat sınavında en az 60 puan almış olması gerekir. Mülakat sınavı sonucu bu puanın altında kalan aday başarısız sayılır ve sıralamaya alınmaz.

7. Mülakat sınavında başarılı bulunan adaylar genel değerlendirmeye alınacak ve her bir aday için aşağıdaki çizelgede belirtilen oranlar kullanılarak genel başarı notu hesaplanacaktır.

Kriterler  
ALES Puanı %50
Yabancı Dil Puanı %10
Lisans Bitirme Derecesi %5
Yüksek Lisans Bitirme Derecesi (Tezli) %5
Bilim Sınavı Notu %10
Mülakat Sınavı Notu %20
Genel Başarı Notu %100

8. Genel başarı notunun hesaplanmasında;

a. Lisans/yüksek lisans bitirme kredi not ortalaması 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek, 4,00 tam not üzerinden belirlenen kredi not ortalamaları Enstitü Yönetim Kurulunca belirlenecek esaslar uyarınca 100 tam puana iblağ edilip hesaplanarak,

b. Yabancı dil notu KPDS-ÜDS notundan farklı olan adayların yabancı dil notu puanları, Harp Akademileri K.lığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğünce tespit edilen TOEFL-ÜDS-KPDS-IELTS notları eşleştirme çizelgesine göre, basit aritmetik orantı ile 100 puana iblağ edilip hesaplanarak değerlendirmeye alınacaktır.

9. Adaylar; KPDS, ÜDS, TOEFL, IELTS sınav notlarından birini veya birden fazlasını ön kayıt komisyonuna verebilirler. Bu durumda genel başarı notunun hesaplanmasında yabancı dil notları eşleştirme çizelgesine göre adayın lehine olan sınav notu değerlendirmeye alınacaktır.

10. Genel başarı notu 70 puanın altında kalan adaylar başarısız sayılacak ve sıralamaya alınmayacaktır.

11. Adaylar; "genel başarı notları" dikkate alınarak en yüksek nottan itibaren sıralanacak, bu sıraya göre genel başarı notu ve üzerinde not almış, kontenjan miktarı içerisine girmiş olanlar Enstitü giriş sınavında başarılı olmuş sayılacaklar ve asil listede yer alacaklardır.

12. Her bir lisansüstü program için belirlenmiş kontenjan miktarının en az yarısı kadar aday ise yedek listede yer alacaktır.

13. Bilim ve mülakat sınavları 08 - 12 Şubat 2010 tarihleri arasında olmak üzere başvuru yoğunluğu dikkate alınarak Enstitü Müdürlüğünce planlanacak günlerde icra edilecek ve sınav sonuçları 15-19 Şubat 2010 tarihleri arasında yayımlanacaktır.

ÖĞRENCİ KABUL, ÖN KAYIT VE KESİN KAYIT İŞLEMLERİ

1. ÖN KAYIT:

a. Yüksek lisans ve doktora programlarına başvuran adaylardan seçim işlemleri sonucunda, Enstitüye ön kayıt yaptırmaya hak kazanan adayların kayıt işlemleri İdari Şube Müdürlüğünce oluşturulacak kayıt komisyonunca yerine getirilecektir.

b. Kayıt komisyonu sınav sonuçlarının yayımlanmasını müteakip; asil listede yer alan adayların kayıt için gerekli olan evraklarını kontrol edecek, evrakları tam olan adayları Enstitüye davet ederek ön kayıtlarını yapacak, öğrenci adına bir şahsi dosya açacaktır.

c. Sonuçların ilan edilmesini müteakip asil aday listesinde yer alan adaylar, kendilerinden istenen bilgi ve belgeleri, beş gün içinde kayıt komisyonuna teslim ederek ön kayıtlarını yaptırmak zorundadırlar. Beş gün içinde kaydını yaptırmayanların yerine yedek listedeki adaylar sıra ile davet edilecektir.

ç. Ön kayıt işlemi sırasında, Enstitü giriş sınavına müracaatta verilen evraklara ilave olarak aşağıdaki belgeler kayıt komisyonuna teslim edilecektir:

(1) Lisans ve yüksek lisans mezuniyet belgesinin noter tasdikli sureti,

(2) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar için yükseköğretim kurulundan alınan denklik belgesi ve diplomanın noter tasdikli sureti,

(3) Nüfus cüzdanının başı açık fotoğraflı ve noter tasdikli sureti,

(4) Fotoğraflı ve yeni tarihli ikametgâh belgesi,

(5) 12 adet 4,5x6 cm ebadında (vesikalık) renkli fotoğraf (Fotoğraflar, kılık kıyafet genelgelerine uygun olarak kız öğrenciler için başı açık; erkek öğrenciler için başı açık, sakalsız, ceketli ve kravatlı, kolayca tanınmalarını sağlayacak biçimde çektirilmiş olmalıdır),

(6) Adli sicil raporu,

(7) Lisans ve yüksek lisans eğitimi almış olduğu yükseköğretim kurumunda disiplin cezası almadığına, almış ise cezaların içeriğine dair onaylı belge,

(8) Çalışan öğrencilerin çalıştıkları kurumdan, lisansüstü eğitim almasında ve derslere devamında herhangi bir mahzur bulunmadığına dair belge (SAREN lisansüstü programları derslerine %70 oranında devam zorunluluğu bulunmaktadır).

(9) Öğrenci katkı payının yatırıldığına dair banka ödenti makbuzu (2008-2009 Eğitim ve Öğretim Yılı için öğrenciler tarafından 2 x 119,5 = 239 TL katkı payı ödenmiştir),

d. Enstitü Müdürlüğü kayıt için gerekli olan belgelerde gerekli düzenlemeler yapabilir ve/veya ilave belgeler talep edebilir.

2. KESİN KAYIT:

a. Asil ve/veya yedek liste üzerinden Enstitüye davet edilen ve ön kayıt işlemi yaptıran adaylardan; yapılacak arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması sonucunda şüpheli ya da sakıncalı hâllerinin bulunmadığı tespit edilenlerin kayıtları Enstitü Kurulu kararı ile kesinleşir.

b. Şüpheli ya da sakıncalı hallerinin bulunduğu tespit edilen adayların kesin kayıtları yapılmaz ve bu durumdaki adayların ön kayıt dâhil tüm işlemleri derhal iptal edilir.

3. Enstitü Müdürlüğü kayıt için gerekli olan belgelerde gerekli düzenlemeler yapabilir ve/veya ilave belgeler talep edebilir.

4. Belge teslim etmiş olmasına rağmen seçim işlemlerinin herhangi bir safhasında başvurusundan vazgeçmiş veya duyuruda belirtilen koşulları sağlayamadığı için başarısız sayılmış, başarılı olmuş ancak sıralamada duyuruda belirtilen kontenjana (yedek liste dâhil) girememiş, asil veya yedek listeden davet edilerek ön kayıt işlemini yaptırmış ancak arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması olumsuz neticelendiğinden tüm işlemleri iptal edilmiş adaylar, Enstitüye teslim ettikleri belgeleri elden teslim edilmek kaydıyla geri alabilirler (Posta veya kargo ile belge iadesi yapılmayacaktır).

5. Geri alınmayan belgeler saklanmaz. Kesin kayıt işlemlerinin tamamlanmasını müteakip bilahare imha edilir.

e-posta : [email protected]