T.C. KESKİN KAYMAKAMLIĞI
SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI TARAFINDAN
SÖZLÜ SINAV İLE 2 (İKİ) SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALINACAKTIR
I. ADAYLARDA ARANACAK ORTAK ŞARTLAR
Alınacak her iki adayın da aşağıdaki ortak şartları taşıması gerekmektedir.
1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
2- Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmak.
3- 18 yaşını bitirmiş olmak.
4- Sınava son başvuru tarihi itibariyle 30 yaşını doldurmamış olmak.
5- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48.maddesinde sayılan genel ve özel şartlara sahip olmak.
6- Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
7- Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
8- Adli sicil kaydı bulunmamak.
9- (B) Sınıfı sürücü belgesine sahip olmak, aktif olarak araç kullanabiliyor olmak.
10-Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak.
11- Başvuracak erkek adaylar açısından Askerlik görevini yapmış veya muaf olmak.
12-Sınavlarda başarılı sayılırsa Keskin ilçesinde ikamet edecek olmak.
13- Yabancı dil bilmek başvuru için şart olmamakla birlikte, adayların İngilizce yeterlilik durumunu gösteren (KPDS, TOEFL, IELTS) gibi belgeleri ibraz etmesi tavsiye edilmektedir.
II. MİMAR, MÜHENDİS VEYA VETERİNER HEKİMLERİN TAŞIMASI GEREKEN ŞARTLAR:
1- Üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren mühendislik, mühendislik ve mimarlık veya veterinerlik fakültelerinden mezun olmuş; mimar, ziraat mühendisi, inşaat mühendisi, orman mühendisi, çevre mühendisi veya veteriner hekim olmak.
2- 2008 veya 2009 yıllarında yapılan KPSS-P3’e göre en az 70 puan almış olmak. (Başvuru sayısının 15 kişiyi geçmiş olması halinde en yüksek puandan başlayarak ilk 15 kişi sözlü sınava katılacaktır. Başvuru sayısının 5’in altında olması halinde ise sınav iptal edilecektir.)
3- Avrupa Birliği Proje Süreci Yönetimi (PCM) Eğitimi Sertifikasına sahip olmak.
4- Milli Eğitim Bakanlığından onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası sahibi olmak.
III. SOSYAL HİZMETLER, REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK, PSİKOLOJİ, SOSYOLOJİ VE HALKLA İLİŞKİLER BÖLÜMÜ MEZUNLARININ TAŞIMASI GEREKEN ŞARTLAR:
1- 4 yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarının Sosyal Hizmetler, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji, Sosyoloji veya Halkla İlişkiler Bölümünden mezun olmak,
2- 2008 veya 2009 yıllarında yapılan KPSS-P3’e göre en az 70 puan almış olmak. (Başvuru sayısının 15 kişiyi geçmiş olması halinde en yüksek puandan başlayarak 15 kişi yazılı sınava katılacaktır. Başvuru sayısının 5’in altında olması halinde ise sınav iptal edilecektir.)
3- Milli Eğitim Bakanlığından onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası sahibi olmak.
IV- İSTENİLECEK BELGELER:
1- İşe başvuru dilekçesi ve iş talep formu (Matbu olarak Vakıf Başkanlığı’ndan temin edilecektir).
2- Üzerinde TC Kimlik numarası yazılı bulunan Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi (Adaylar nüfus cüzdanlarının arka ve ön yüzünün aynı sayfa üzerine çekilmiş fotokopisini nüfus cüzdanlarının aslı ile birlikte getirecekler ve Vakıf Başkanlığı’na onaylattıracaklardır).
3- Son 6 ay içerisinde çektirilmiş 6 adet vesikalık fotoğraf.
4- KPSS Sonuç Belgesi. (Adaylar belgelerinin fotokopisini aslı ile birlikte getirecekler ve Vakıf Başkanlığı’na onaylattıracaklardır).
5- Ehliyet Belgesi aslı ve fotokopisi (Adaylar ehliyet belgelerinin arka ve ön yüzünün aynı sayfa üzerine çekilmiş fotokopisini ehliyet belgesinin aslı ile birlikte getirecekler ve Vakıf Başkanlığı’na onaylattıracaklardır).
6- Diploma aslı ve fotokopisi (Adaylar diplomalarının arka ve ön yüzünün çekilmiş fotokopisini diplomanın aslı ile birlikte getirecekler ve Vakıf Başkanlığı’na onaylattıracaklardır).
7- Adli sicil belgesi.
8- Erkek adaylar açısından askerlik terhis veya muaf belgesi. (Adaylar askerlik durumlarını belirten belgelerinin fotokopisini aslı ile birlikte getirecekler ve Vakıf Başkanlığı’na onaylattıracaklardır).
9- Varsa İngilizce yeterlilik durumunu gösteren belgenin aslı ve fotokopisi (Adaylar varsa KPDS, IELTS veya TOEFL gibi sınavlara ait sonuç belgelerinin fotokopisini aslı ile birlikte getirecekler ve Vakıf Başkanlığı’na onaylattıracaklardır).
10-Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmadığına ve her türlü iklim koşulunda ve her türlü taşıtla seyahat etmeye engel bir durumunun olmadığına dair tam teşekküllü hastaneden alınacak sağlık raporu. (Sınavı kazandıktan sonra istenilecektir.)
11- Daha önceden çalıştığı yerlerden varsa almış olduğu referans mektubu.
12- Kendi el yazısı ile yazılmış olan özgeçmiş mektubu. (Özgeçmiş mektubunda doğum yeri, doğum tarihi, eğitim durumu, iş deneyimleri, özel meziyet ve nitelikleri, bu işe neden başvurduğu, geleceğe dönük hedef ve amaçları, aile bilgileri, hobileri gibi konulardan bahsedilecektir).
13- Milli Eğitim Bakanlığından onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasının aslı ve fotokopisi (Adaylar, eğitim sertifikasının fotokopisini aslı ile birlikte getirecekler ve Vakıf Başkanlığı’na onaylattıracaklardır).
14- Avrupa Birliği Proje Süreci Yönetimi (PCM) Eğitimi Sertifikasının aslı ve fotokopisi (Sadece Mühendis, Mimar ve Veteriner Hekimlerden istenilecektir- Adaylar, eğitim sertifikasının fotokopisini aslı ile birlikte getirecekler ve Vakıf Başkanlığı’na onaylattıracaklardır).
V. BAŞVURU VE SINAVA İLİŞKİN BİLGİLER
1- Sınava katılmak isteyen adaylar istenilen bilgi ve belgeleri en geç 30/09/2009 tarihi saat 17:00’ye kadar Vakıf Başkanlığı’na şahsen teslim etmek zorundadırlar. Posta ile yapılacak başvurular veya başvuru sahibi dışındaki kişiler aracılığı ile yapılacak olan başvurular kabul edilmeyecektir.
2- Sözlü sınava girmeye hak kazanan adayların listesi, 02.10.2009 tarihinde Kaymakamlık İlan panosundan duyurulacak; 0 318 515 31 37 Numaralı telefondan da öğrenilebilecektir. Ayrıca sınava girmeye hak kazanan adayların, işe başvuru formlarında bildirdikleri cep telefonlarına da SMS yoluyla bilgi gönderilecektir.
3- Sözlü sınavda başarılı sayılabilmek için sınavdan 100 (Yüz) puan üzerinden en az 70 (yetmiş) puan alınması gerekmektedir. Her iki kategoride de 70’ten az olmamak üzere en yüksek puanı alan kişiler işe alınacaktır. Sınav sonucunda kendi kategorisinde 2 nci ve 3 üncü olan kişiler ise, 1 nci ve 2 nci yedek olarak belirlenecektir. Kendilerine yapılacak tebligata rağmen 15 gün içerisinde işe başlamayan adayın yerine sıradaki yedek aday, işe başlamak üzere davet edilecektir.
4- Mühendis, Mimar ve Veteriner Hekim kategorisi için yapılacak sözlü sınav, 12.10.2009 Pazartesi günü saat 10.00’da Keskin Kaymakamlığı Toplantı Salonu, Hükümet Konağı Kat:2 adresinde; Sosyal Hizmetler, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji, Sosyoloji veya Halkla İlişkiler Bölümünden mezunlar için yapılacak sözlü sınav ise 13.10.2009 Salı günü saat 10:00’da aynı adreste yapılacaktır. Adaylar sözlü sınava, açıklanan listedeki sıralarına göre alınacaktır.
5- Mülakat sınavında; adayların kendilerini ifade edebilme, hal ve hareket, kişilik özellikleri, mesleğe uygunluk, mesleki bilgi-beceri ve genel kültürleri değerlendirilecektir.
6- Sınav sonuçları 14.10.2009 tarihinde Kaymakamlık İlan panosundan duyurulacak; 0 318 515 31 37 Numaralı telefondan da öğrenilebilecektir. Ayrıca sınavı kazanan adaylar ile 1 inci ve 2 nci yedek olarak belirlenecek adayların, işe başvuru formlarında bildirdikleri cep telefonlarına da SMS yoluyla bilgi gönderilecektir.
7- Sözleşmenin imzalandığı gün adayın işe başladığı gün olarak kabul edilir. Sınava başvuru şartlarını taşımadığı halde, sahte veya yanlış beyan ve belgeler ibraz etmek suretiyle sınava başvurduğu sonradan anlaşılan adayların sınavları, kazanmış olsalar bile geçersiz sayılacaktır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.