İzmir yüksek Teknoloji Enstitüsü Yüksek Lisans ve Doktora Programı İlanı
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
İzmir Institute of Technology The Graduate School of Engineering and Sciences
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü 35430 Urla İzmir
İzmir Institute of Technology The Graduate School of Engineering and Sciences 35430 Urla İzmir TURKEY
Tel: +90 (232) 750 6350 ¨ Faks: +90 (232) 750 6355 ¨ e-posta: muhfenbe@iyte.edu.tr ¨ http://www.iyte.edu.tr
2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı'nda
aşağıda belirtilen lisansüstü programlara öğrenci alınacaktır.
Lisansüstü programlara ön başvuru için gerekli bağlantılar aşağıda, "Ön Kayıt Başvurusu" bölümündedir. Bağlantıları kullanmadan, bu dokümanı dikkatle okumanız önerilir.
DOKTORA PROGRAMLARI
Aşağıda yazılı doktora programlarına, lisans veya yüksek lisans eğitimlerini tamamlamış / tamamlamak üzere olan öğrenciler başvurabilir. Yüksek lisans derecesi ile başvuracak adaylarda ALES Sayısal puanının en az 60 olması şartı; Lisans derecesi ile başvuracak adaylarda ise ALES Sayısal puanının en az 75 olması ve mezuniyet derecesinin en az 3.00 (100'lük sistemde 80) olması şartı aranır.
5 yıldan eski olmayan ulusal (KPDS'den en az 70, ÜDS'den en az 70) ve 2 yıldan eski olmayan uluslararası (TOEFL'dan en az 65(IBT) veya 155(CBT) veya 470(PBT) , IELTS en az 5,75) standartta bir İngilizce sınavından belirli bir puan almış olmaları gerekmektedir.Yukarıda belirtilen yabancı dil sınavlarından herhangi birinden geçerli puana sahip olmayan adayların programlara başvurusu kabul edilemeyecektir.
Elektronik ve Haberleşme >Elektrik-Elektronik Mühendisliği >Elektronik Mühendisliği >Elektronik Haberleşme Mühendisliği >Telekomünikasyon Mühendisliği >Kontrol Mühendisliği >Bilgisayar Mühendisliği >Biyomedikal Mühendisliği >Makina Mühendisliği >Matematik Mühendisliği >Fizik Mühendisliği >Fizik (Fen Fakültesi) >Matematik (Fen Fakültesi) >İstatistik programlarında lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmak.
Fizik >Fen Bilimleri veya Mühendislik Bilimleri alanlarının birinden yüksek lisans derecesine sahip olmak.
Gıda Mühendisliği >Fen Fakültesi >Mühendislik Fakültesi >Ziraat Fakültesi >Veterinerlik Fakültesi alanlarının birinden yüksek lisans derecesine sahip olmak.
Kimya >Fen Fakültesi Kimya bölümü lisans ve yüksek lisans mezunları. (Çalışma konuları hakkında bölüm öğretim üyeleri ile görüşmeleri önerilir.) > Kimya dışındaki bölümlerden başvurmayı düşünen adayların, not döküm belgeleri (transkript) ile birlikte şahsen Anabilim Dalı Başkanlığı'na başvurarak veya [email protected] adresine e-posta yazarak ya da 0 (232) 750 7529 numaralı telefonu arayarak Bilimsel Hazırlık programı hakkında bilgi almaları gerekmektedir.
Kimya Mühendisliği >Kimya Mühendisliği >Makina Mühendisliği >Gıda Mühendisliği >Çevre Mühendisliği >Biyoteknoloji ve Biyomühendislik >Malzeme Bilimi ve Mühendisliği >Enerji Mühendisliği programlarında yüksek lisans derecesine sahip olmak.
Makina Mühendisliği > Mühendislik Bilimleri alanlarının birinden yüksek lisans derecesine sahip olmak.
Matematik >Matematik (Fen Fakültesi) >Matematik (Eğitim Fakültesi) >Fizik (Fen Fakültesi) >İstatistik >Astronomi ve Uzay Bilimleri >Mühendislik Fakültesi bölümlerinden lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmak.
Mimarlık >Dört yıllık lisans mezunu olmak ve yüksek lisans derecesine sahip olmak.
Moleküler Biyoloji ve Genetik >Moleküler Biyoloji ve Genetik (Fen Fakültesi) >Biyoloji (Fen Fakültesi) >Biyokimya (Fen Fakültesi) >Fizik (Fen Fakültesi) >Kimya (Fen Fakültesi) >Matematik (Fen Fakültesi) >Biyomühendislik (Mühendislik Fakültesi) >Bilgisayar Mühendisliği >Elektrik ve Elektronik Mühendisliği >Gıda Mühendisliği >Kimya Mühendisliği >Eczacılık >Tıp >Veterinerlik >Ziraat Fakültesi (Bahçe, Bitki Koruma ve Tarla Bitkileri Bölümleri) >Biyoteknoloji programlarında yüksek lisans derecesine sahip olmak.
Şehir Planlama >Şehir Planlama lisans ve Şehir Planlama ile ilgili bir yüksek lisans programından mezun olmak (Kentsel Tasarım, Şehir Planlama, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Kentsel Politikalar vb.) >Peyzaj Mimarlığı lisans ve Şehir Planlama veya Kentsel Tasarım yüksek lisans derecelerine sahip olmak >Mimarlık lisans ve Kentsel Tasarım veya Mekansal Tasarım ile ilgili bir yüksek lisans derecesine sahip olmak (Adayların proje, araştırma vb. çalışmalarını içeren portfolyalarını sunmaları tercih edilir).
DİSİPLİNLERARASI DOKTORA PROGRAMLARI
Aşağıda yazılı doktora programına, yüksek lisans eğitimlerini tamamlamış / tamamlamak üzere olan öğrenciler başvurabilir. Başvuracak adaylarda ALES Sayısal puanının en az 60 olması şartı aranır.
5 yıldan eski olmayan ulusal (KPDS'den en az 70, ÜDS'den en az 70) ve 2 yıldan eski olmayan uluslararası (TOEFL'dan en az 65(IBT) veya 155(CBT) veya 470(PBT) , IELTS en az 5,75) standartta bir İngilizce sınavından belirli bir puan almış olmaları gerekmektedir.Yukarıda belirtilen yabancı dil sınavlarından herhangi birinden geçerli puana sahip olmayan adayların programlara başvurusu kabul edilemeyecektir.
Biyomühendislik >Mühendislik Bilimleri >Fen Bilimleri >Sağlık Bilimleri alanlarının birinden yüksek lisans derecesine sahip olmak >Tıp Fakültesi mezunu olmak.
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği > Mühendislik Bilimleri alanlarının birinden yüksek lisans derecesine sahip olmak.
YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI
ALES Sayısal puanının en az 60 olması şartı aranır.
Bilgisayar Yazılımı >Bilgisayar Mühendisliği >Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerinin lisans mezunları
Elektronik ve Haberleşme >Elektrik-Elektronik Mühendisliği >Elektronik Mühendisliği >Elektronik Haberleşme Mühendisliği >Telekomünikasyon Mühendisliği >Kontrol Mühendisliği >Bilgisayar Mühendisliği >Biyomedikal Mühendisliği >Makina Mühendisliği >Matematik Mühendisliği >Fizik Mühendisliği >Fizik (Fen Fakültesi) >Matematik (Fen Fakültesi) >İstatistik bölümlerinin lisans mezunları.
Endüstri Ürünleri Tasarımı >Endüstri Tasarımı >Mimarlık >Endüstri Mühendisliği >Görsel İletişim Tasarımı >Makina Mühendisliği >Bilgisayar Mühendisliği >Kimya Mühendisliği bölümlerinin lisans mezunları.
Fizik >Fen-Edebiyat Fakültesi Fen bölümlerinin lisans mezunları >Fen Fakültesi >Mühendislik Fakültesine bağlı bölümlerin lisans mezunları.
Gıda Mühendisliği >Mühendislik Fakültesi >Fen Fakültesi >Ziraat Fakültesi >Veterinerlik Fakültesi bölümlerinin lisans mezunları.
İnşaat Mühendisliği >İnşaat Mühendisliği >Çevre Mühendisliği bölümlerinin lisans mezunları.
Kimya >Fen Fakültesi Kimya bölümü lisans mezunları. (Çalışma konuları hakkında bölüm öğretim üyeleri ile görüşmeleri önerilir.) > Kimya dışındaki bölümlerden başvurmayı düşünen adayların, not döküm belgeleri (transkript) ile birlikte şahsen Anabilim Dalı Başkanlığı'na başvurarak veya [email protected] adresine e-posta yazarak ya da 0 (232) 750 7529 numaralı telefonu arayarak Bilimsel Hazırlık programı hakkında bilgi almaları gerekmektedir.
Kimya Mühendisliği >Kimya Mühendisliği >Makina Mühendisliği >Gıda Mühendisliği bölümlerinin lisans mezunları.
Makina Mühendisliği >Mühendislik Fakültesine bağlı bölümlerin lisans mezunları.
Matematik (Örgün öğretim tezsiz yüksek lisans programıdır.)
>Matematik (Fen Fakültesi) >Matematik (Eğitim Fakültesi) >Fizik (Fen Fakültesi) >İstatistik >Astronomi ve Uzay Bilimleri >Mühendislik Fakültesi bölümlerinin lisans mezunları.
Matematik (Örgün öğretim tezli yüksek lisans programıdır.)
>Matematik (Fen Fakültesi) >Matematik (Eğitim Fakültesi) >Fizik (Fen Fakültesi) >İstatistik >Astronomi ve Uzay Bilimleri >Mühendislik Fakültesi bölümlerinin lisans mezunları.
Mimari Restorasyon >Mimarlık >İnşaat Mühendisliği bölümlerinin lisans mezunları.
Mimarlık >Mimarlık bölümünün lisans mezunları.
Moleküler Biyoloji ve Genetik >Biyoloji (Fen Fakültesi) >Biyokimya >Biyomühendislik >Genetik >Moleküler Biyoloji ve Genetik >Moleküler Biyoloji >Tıbbi Biyoloji >Diş Hekimliği >Eczacılık >Tıp >Veterinerlik >Ziraat Fakültesi lisans mezunları.
Şehir Planlama >Şehir Planlama bölümünün lisans mezunları (Adayların proje, araştırma vb. çalışmalarını içeren portfolyalarını sunmaları tercih edilir)
Şehir Tasarımı >Şehir Planlama >Mimarlık bölümlerinin lisans mezunları (Adayların proje, araştırma vb. çalışmalarını içeren portfolyalarını sunmaları tercih edilir)
DİSİPLİNLERARASI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI
ALES Sayısal puanının en az 60 olması şartı aranır.
Biyoteknoloji >Biyomühendislik >Moleküler Biyoloji ve Genetik >Kimya Mühendisliği >Gıda Mühendisliği >Biyokimya >Biyoloji (Fen Fakültesi) >Fizik (Fen Fakültesi) >Kimya (Fen Fakültesi) >Tıbbi Biyoloji bölümlerinin lisans mezunları.
Çevre Mühendisliği (Çevre Kirliliği ve Kontrolü) >Mühendislik Fakültesine bağlı bölümlerin lisans mezunları.
Enerji Mühendisliği (Enerji ve Güç Sistemleri) >Mühendislik Fakültesine bağlı bölümlerin lisans mezunları.
Malzeme Bilimi >Mühendislik Fakültesine bağlı bölümlerin lisans mezunları.
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği >Mühendislik Fakültesine bağlı bölümlerin lisans mezunları.
Mühendislik İşletmeciliği (İkinci öğretim tezsiz yüksek lisans programı olup ücretlidir - İngilizce Muafiyet şartı aranır.)
>Mühendislik >Mimarlık >Güzel Sanatlar >Fen >Sosyal Bilimler Fakültelerine veya Yüksekokullara bağlı bölümlerin dört yıllık lisans mezunları.
Bilimsel Hazırlık Programı
Lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilerin eksikliklerini gidermek amacıyla uygulanabilir.
Yabancı Dil Muafiyeti ve Hazırlık Programı
Enstitümüzde öğrenim dili tamamıyla İngilizce olup, bu nedenle lisansüstü programlara başvuran adayların aşağıda belirtilen şartları sağlamaları gerekmektedir.
Yüksek Lisans programlarına kabul edilen adaylar,
Ø Lisans eğitimini tümüyle İngilizce yapan yüksek öğretim kurumlarından mezun olmaları,
Ø 5 yıldan eski olmayan ulusal (KPDS'den en az 70, ÜDS'den en az 70) ve 2 yıldan eski olmayan uluslararası (TOEFL'dan en az 65(IBT) veya 155(CBT) veya 470(PBT) , IELTS en az 5,75) standartta bir İngilizce sınavından belirli bir puan almış olmaları,
Ø Tüm Yüksek Lisans Programlarına kabul edilen öğrenciler için 29 Temmuz 2009 tarihinde saat 10.00'da İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kampüsü Yabancı Diller Bölümü Derslikler Binası Gülbahçe Köyü Urla-İZMİR adresinde yapılacak olan İngilizce Yeterlik Sınavı'ndan geçer not almaları,
durumunda Yabancı Dil'den muaf sayılırlar. Yukarıda belirtilen şartlardan herhangi birini sağlayamayan adaylar ise, 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında İngilizce Hazırlık Sınıfı'na başlayacaklardır. Ancak Mühendislik İşletmeciliği Tezsiz Yüksek Lisans Programına kabul edilen adayların yukarıda belirtilen İngilizce muafiyet şartlarını taşımaları veya 29 Temmuz 2009 tarihinde saat:10.00'da Yabancı Diller Bölümü Başkanlığı tarafından yapılacak olan İngilizce Yeterlik Sınavında başarılı olmaları gerekmektedir. Aksi taktirde programa kayıt yaptırmaları mümkün olamayacaktır.
Doktora programlarına başvuran adaylar,
5 yıldan eski olmayan ulusal (KPDS'den en az 70, ÜDS'den en az 70) ve 2 yıldan eski olmayan uluslararası (TOEFL'dan en az 65(IBT) veya 155(CBT) veya 470(PBT) , IELTS en az 5,75) standartta bir İngilizce sınavından belirli bir puan almış olmaları gerekmektedir.Yukarıda belirtilen yabancı dil sınavlarından herhangi birinden geçerli puana sahip olmayan adayların programlara başvurusu kabul edilemeyecektir.
Ön Kayıt Başvurusu
Adayların Enstitümüze yapacakları kesin başvurularından önce aşağıda verilen bağlantıya tıklayarak ön başvurularını yapmaları gerekmektedir.
Lisansüstü programlara ön başvuru yapabilmek için lütfen tıklayınız
Ön başvurularını yapmış adayların başvurularını kesinleştirmeleri için,
aşağıda belirtilen belgelerle birlikte
19 Haziran 2009 mesai saati bitimine kadar
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
35430 Gülbahçe, Urla-İZMİR (Tel: 0 232 750 6350)
adresine şahsen ya da posta* ile başvurmaları gerekmektedir.
* Posta ile başvuracak adaylar, evraklarının 19 Haziran 2009 mesai saati bitimine kadar Enstitümüze ulaştırılmasından kendileri sorumludur. Eksik belge gönderilmesi durumunda başvuru kabul edilmeyecektir.
Kesin Başvuru İçin Gerekli Belgeler
1) İnternet üzerinden yapılmış ön kayıt başvurusu sonucunda elde edilen Başvuru Formunun, fotoğraf yapıştırılmış ve imzalanmış çıktısı (2 programa başvurulması durumunda 2 adet) ve başvuru formuna yapıştırılan fotoğraf dışında 1 adet daha vesikalık fotoğraf.
2) Not döküm belgesi (transcript) (Şahsen yapılacak başvurularda belgenin aslı ve başvurulan program sayısı kadar fotokopisi, posta ile yapılacak başvurularda ise belgenin başvurulacak program sayısı kadar noter tasdikli örneği gerekmektedir)
Henüz mezun olmamış adaylar, bulundukları dönemden bir önceki dönem sonuna kadar olan notlarını içeren not döküm belgelerini başvuruları sırasında kullanabilirler.
Doktora programları için başvuracak adayların lisans not döküm belgeleri de gerekmektedir.
3) Alınabilmesi durumunda, bölümden kaçıncı sırada mezun olunduğunu gösteren resmi onaylı yazı (2 programa başvurulması durumunda 2 adet)
4) LES veya ALES sonuç belgesi (Şahsen yapılacak başvurularda belgenin aslı ve başvurulan program sayısı kadar fotokopisi, posta ile yapılacak başvurularda ise belgenin başvurulacak program sayısı kadar noter tasdikli örneği gerekmektedir)
Yüksek Lisans programlarına başvuran adaylar için LES Sayısal Puanı en az 50 veya ALES Sayısal Puanı en az 60 (LES veya ALES puanı yerine GRE ile başvuracak adaylar için, 2 yıldan eski olmamak koşulu ile GRE Sayısal Puanı en az 650)
Doktora programlarına yüksek lisans derecesi ile başvuran adaylar için LES Sayısal Puanı en az 50 veya ALES Sayısal Puanı en az 60 (LES veya ALES puanı yerine GRE ile başvuracak adaylar için, 2 yıldan eski olmamak koşulu ile GRE Sayısal Puanı en az 650)
Doktora programlarına lisans derecesi ile başvuran adaylar için LES Sayısal Puanı en az 60 veya ALES Sayısal Puanı en az 75 (LES veya ALES puanı yerine GRE ile başvuracak adaylar için, 2 yıldan eski olmamak koşulu ile GRE Sayısal Puanı en az 725) olmalıdır.
* 2 yıldan eski LES belgeleri, gerekli puan koşullarını sağlamaları şartı ile aşağıda belirtilen durumlarda geçerli sayılacaktır:
2008-2009 Güz Yarıyılı sonunda veya 2008-2009 Bahar Yarıyılı'nda herhangi bir Anabilim Dalı Lisansüstü programından ilişiğin kesilmesi. (Bu nedenle 2 yıldan eski LES belgesiyle başvuracak adayların başvuru evraklarının arasında, İlişik kesme belgesi'nin aslının ve bir adet fotokopisinin de yer alması gerekmektedir.)
2008-2009 Güz Yarıyılı sonunda veya 2008-2009 Bahar Yarıyılı'nda bir yüksek lisans programından mezun olunması. (Bu nedenle 2 yıldan eski LES belgesiyle başvuracak adayların başvuru evraklarının arasında, Mezuniyet belgesi'nin aslının ve bir adet fotokopisinin de yer alması gerekmektedir.)
2008-2009 Bahar Yarıyılı'nda bir yüksek lisans programından mezuniyet aşamasına gelinmesi.
5) TOEFL, IELTS, KPDS veya ÜDS sonuç belgesi (Şahsen yapılacak başvurularda belgenin aslı ve başvurulan program sayısı kadar fotokopisi, posta ile yapılacak başvurularda ise belgenin başvurulacak program sayısı kadar noter tasdikli örneği gerekmektedir)
5 yıldan eski olmayan ulusal (KPDS'den en az 70, ÜDS'den en az 70) ve 2 yıldan eski olmayan uluslararası (TOEFL'dan en az 65(IBT) veya 155(CBT) veya 470(PBT) , IELTS her bölümünden en az 5,75) standartta bir İngilizce sınavından belirli bir puan almış olmak,
6) 2 adet referans mektubu (Aşağıdaki bağlantıdan alınacak 2 ayrı referans mektubu örneği, referans olacak kişiler tarafından doldurularak, kapalı zarf ile kesin başvuru sırasında diğer belgelerle birlikte Enstitümüze iletilecektir)
Referans Mektubu Formu (tıklayınız)
7) Neden lisansüstü eğitim yapmak istendiğini belirten kompozisyon (2 programa başvurulması durumunda 2 adet)
8) Çalışmakta olanların kurumlarından izin belgesi (2 programa başvurulması durumunda 2 adet)
9) Başvuru ücreti ödendi belgesi (Başvuru ücreti 50 YTL (50.000.000 TL)' dir. Bu ücret, en fazla 2 programa başvurulması durumunda geçerlidir. Banka Hesap Numarası: İş Bankası Basmane Şubesi 3402 1039837)
Not: Banka hesabına yatırılmış olan başvuru ücretinin iadesi hiçbir koşulda mümkün olamamaktadır, bu nedenle başvuru koşullarının çok dikkatle incelenmesi gerekmektedir.
Lisansüstü programlara başvuracak adaylar, bölümler ve çalışma konuları ile ilgili bilgileri aşağıda verilen internet adreslerinden veya telefon numaralarından alabilirler.
Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı
http://arf.iyte.edu.tr/main.jsp?lang=en&catnum =0&pageName=page/general.htm : (0 232) 750 7860
Biyoteknoloji ve Biyomühendislik Anabilim Dalı
http://www.iyte.edu.tr/biotech/: (0 232) 750 6636
Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı
http://web.iyte.edu.tr/environ/index.htm: (0 232) 750 6640-750 6641
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı
http://likya.iyte.edu.tr/eee/: (0 232) 750 6510
Endüstri Ürünleri Tasarımı Anabilim Dalı
http://web.iyte.edu.tr/arch/industrial/index.html: (0 232) 750 7064
Enerji Mühendisliği Anabilim Dalı
http://www.iyte.edu.tr/energy: (0 232) 750 7800
Fizik Anabilim Dalı
http://likya.iyte.edu.tr/physics/: (0 232) 750 7700
Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı
http://likya.iyte.edu.tr/food/: (0 232) 750 6290
İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı
http://likya.iyte.edu.tr/civil/: (0 232) 750 6212
Kimya Anabilim Dalı
http://likya.iyte.edu.tr/chemistry/index.htm: (0 232) 750 7528
Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı
http://likya.iyte.edu.tr/cheweb/: (0 232) 750 6640-750 6641
Makina Mühendisliği Anabilim Dalı
http://likya.iyte.edu.tr/mechweb/: (0 232) 750 7800
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Anabilim Dalı
http://likya.iyte.edu.tr/mse/: (0 232) 750 7800
Matematik Anabilim Dalı
http://likya.iyte.edu.tr/mathweb/: (0 232) 750 7569
Mimari Restorasyon Anabilim Dalı
http://likya.iyte.edu.tr/arch/restoration/: (0 232) 750 7064
Mimarlık Anabilim Dalı
http://likya.iyte.edu.tr/arch/architecture/: (0 232) 750 7013
Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı
http://likya.iyte.edu.tr/biology/: (0 232) 750 7568
Mühendislik İşletmeciliği Anabilim Dalı
http://www.iyte.edu.tr/emp: (0 232) 455 2975
Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı
http://www.iyte.edu.tr/arch/city/index_tr.htm: (0 232) 750 7087
İnternet üzerinde yapacağınız ön başvuru sırasında karşılaşabileceğiniz sorunlar veya gerekli belgeler ile ilgili sorularınız için aşağıda belirtilen numaralardan veya e-posta adresinden Enstitümüze ulaşabilirsiniz.
Tel: (0 232) 750 6350-6352-6353-6345-6348-6356-6238-6188 Faks: (0 232) 750 6355 e-posta: [email protected]