2008 Eylül ÜDS Sınav Duyurusu

İlan Giriş : 01 Eylül 2008 12:14, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
2008 Eylül ÜDS Sınav Duyurusu

ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİNDEN

DUYURU

DOÇENT, DOKTORA, YÜKSEK LİSANS ADAYLARI İLE SANATTA YETERLİK ÇALIŞMASINA BAŞVURACAK ADAYLARIN DİKKATİNE

1 Eylül 2000 tarih ve 24157 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Doçenttik Sınav Yönetmeliği'nin 5. maddesi uyarınca, doçent adaylarının Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı'na (ÜDS) girmeleri gerekmektedir. Bu sınav İle ilgili bazı bilgiler aşağıdadır

1. ÜDS Alman, Fransız ve İngiliz dillerinde fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler olmak üzere, üç ayrı alanda, yılda iki kez Mart ve Ekim aylarında; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, istanbul, izmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van illeri İle Lefkoşa ve Bişkek'de (Kırgızistan) merkezi olarak öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacaktır.

2. 2008-ÜDS'nin ikinci uygulanma tarihi 12 Ekim 2008'dir. Başvuru evrakı 1-12 Eylül 2008 tarihleri arasında ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve Üniversite Rektörlüklerinden alınacaktır. Başvuru merkezleri http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden de öğrenilebilir. '

3. ÜDS'de 100 üzerinden 65 veya daha fazla puan alan doçent adayları başardı olacaklardır Yabancı dil koşulunu karşılamak için, doktora adayları ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da ÜDS'ye girmeleri ve 100 üzerinden 55 veya daha fazla puan almaları gerekmektedir.

4. 28 Nisan 2007 tarih ve 26506 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği" Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre uzman tabip olanların daha ileri seviyede yapacakları yan dal uzmanlık eğitimi giriş smavına (YDUS) ilişkin esasları düzenlemektedir. Bu yönetmeliğin İkinci Bölümünün 10. maddesinde "ÖSYM tarafından yapılacak bilim sınavına (YDUS), KPDS veya ÜDS'den 100 üzerinden en az 50 ve üzeri puan alanlar katılabilir." ifadesi yer almaktadır.

5. 31.07.2008 tarih ve 26953 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "Merkezi Sınav ve Giriş Sınavlarına İlan ve Başvurma Şartlan" adlı İkinci Bölümün 6. Maddesinde: "Öğretim üyesi dışındaki Öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) en az 70, ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya ÜDS'den en az 50 puan veya eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak.".ve "Yabancı dille eğitim-Öğretim yapılan programlarda bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılacak atamalarda aranacak dil puanında Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır." hükümleri yer almaktadır. Aynı Bölümün 7. Maddesinde ise: "Yabancı dil okutmanı başvurularında ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya ÜDS'den en az 80 puan veya eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak." hükmü yer almaktadır.

6. ÜDS sonuçları yüksek lisans programlarına giriş İçin de kullanılabileceğinden, lisans programı mezunu Üe hsaııs programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir. Ancak bu Öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programlan için ÜDS sınav sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekmektedir.

ÖSYM BAŞKANLIĞI