2008 Kasım KPDS Sınav Duyurusu

İlan Giriş : 01 Eylül 2008 12:12, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
2008 Kasım KPDS Sınav Duyurusu

T.G. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU

ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞINDAN DUYURU

Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavına Katılmak İsteyenlerin Dikkatine

1. Resmi Gazete'de 23.06.2007 tarih ve 26561 sayılı yayımlanan "Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik" uyarınca Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), T.C. Yükseköğretim Kurulu öğrenci Seçme ye Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır.

2. Sınav, 2 Kasım 2008 tarihinde Adana, Ankara, Antalya., Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van İlleri İle Lefkoşa'da yapılacaktır.

3. Sınava, yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (aylıklarını bu kanunun ek geçici maddelerine göre alanlar dahil), 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa göre çalışmakta darılar, kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/c maddesine tabi sözleşmeli personel katılabilir. Aynca, yabancı dil bilgisi seviyesini tespit etmek isteyen diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel de bu sınava katılabilir. -

Yurtdışında Görevlendirilecek Memurların Seçim Esaslanna Dair Yönetmelik'in değişik 7. maddesi gereğince, kamu

kurum ve kuruluşlannca yurtdışı teşkilatında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer görevlilerin de bu sınava girmesi

gerekmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurian Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli

statüde çalışacak;

a) Mütercim veya tercümanların işe başlatabilmeleri için diğer şartlar yanında yabancı dil bilgilerinin asgari (B) düzeyinde,

b) Çözümleyici ve programalann ise işe başlatabilmeleri için diğer şartlar yanında İngilizce dil bilgilerinin asgari (D) düzeyinde olması gerekmektedir. Bu nedenle, halen bu görevlerde çalışmakta olanlardan yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler İle söz konusu görevlerde çalışmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunma arzusunda olan fakülte veya yüksekokul mezunlarının bu sınava katılmaları mümkündür.

Herhangi bir kurumda çalışmamakla birlikte yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyen fakülte veya yüksekokul mezunian ile üniversitelere^ kendilerinden KPDS puanı istenen Öğrenciler de bu sınava katılabilir.

31.07.20OS tarih ve 26953 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan öğretim Üyesi Dışındaki öğretim Elemanı Kadralanna" Naklep veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlanna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "Merkezi Sınav ve Giriş Sınavlanna İlan ve Başvurma Şartlan" adlı İkinci Botumun 6. Maddesinde: "Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada Akademik Persone ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) en az 70, ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya ÜDS'den en az 50 puan veya esdegerfiltği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak." ve "Yabartc dille eğiti m-öğretim yapılan programlarda bu Yönetmeliğe tabi Öğretim elemanı kadrolanna naklen veya açıktan yapılacak atamalarda aranacak dil puanında Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-ögretimi ve Yabancı Dilte Eğitjm-: Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetriielik hükümleri uygulanır." hükümleri yer almaktadır. Aynı Bölümün 7. Maddesinde ise: "Yabancı dil okutmanı başvurularında ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya ÜDS'den en az 80 puan veya eşdegeriiliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olmak, hükmü yer almaktadır.

28 Nisan 2007 tarih ve 26506 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre uzman tabip oianlann daha ileri seviyede yapacaktan Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavına (YDUS) İlişkin esasları düzenlemektedir. Bu yönetmeliğin İkinci Bölümünün 10. maddesinde "ÖSYM tarafından yapılacak bilim sınavına (YDUS); KPDS veya ÜDS'den 100 üzerinden en az 50 ve üzeri puan alâritar katılabilir hükmü yer almaktadır.

4. Sınav, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danİmarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunancadan yapılacaktır.'

5. Başvuru evrakı 8-19 Eylül 2008 tarihleri arasında ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve Üniversite Rektoriüklerinder 2,00 YTL karşılığı alınabilir. Başvuru merkezleri httpV/www.osym^W.tr internet adresinden de öğrenilebilir.