Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yüksek Lisans ve Doktora Program İlanı

İlan Giriş : 22 Temmuz 2008 12:14, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Abant  İzzet Baysal Üniversitesi Yüksek Lisans ve Doktora Program İlanı
Üniversitemiz Enstitülerinin

2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi

Yükseklisans ve Doktora Kontenjanları

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi kontenjanları ve öğrencilerde aranacak şartlar ile başvuru koşulları aşağıya çıkartılmıştır

Anabilim Dalı Yükseklisans Doktora
Tezli Tezsiz
1.Öğr. 2.Öğr.
Eğitim.Yön.ve Denetimi 10 - 40 3
Eğitim Programları ve Öğreti. 10 - - 5
Eğitimde Ölçme ve Değer. 8 - - -
Psikolojik Dan.ve Reh. Eğitimi 5 - - -
Kamu Yönetimi 10 - - -
Siyaset Bilimi 10 - - -
İktisat 10 - - 5
Beden Eğitimi Öğretmenliği 5 5 - -
Spor Yöneticiliği 5 - - 5
İşletme 15 - - -
Sınıf Öğretmenliği 10 15 - -
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 10 5 - -
Fen Bilgisi Öğretmenliği 10 15 - -
Matematik Öğretmenliği 10 10 - -
Okulöncesi Öğretmenliği 10 - - -
Zihinsel Engellilerin Eğitimi 10 - - -
Türkçe Eğitimi 10 - - -
Türk Dili 5 - - -
Müzik Eğitimi 5 - - 5
Resim İş Eğitimi 6 - - -
Yabancı Diller Eğitimi 6 - - -
Uluslararası İlişkiler 10 - - -

Başvuru Tarihleri 04-15 Ağustos 2008

Yabanci Dil Sinavi20 Ağustos 2008

Bilim Sınavı 26 Ağustos 2008

Detaylı bilgi için : AİBÜ. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Gölköy/BOLU - Tel: 0 374 2534965

PROGRAMLAR PUAN TÜRLERİ MEZUNİYET ŞARTLARI
LES VEYA ALES PUANI
LES ALES
Eğitim Yönetimi ve Denetimi SÖZ EA 45 SÖZ EA 55 Yükseklisans: Eğitim Fakültesi mezunu olmak. Doktora : Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında yüksek lisans yapmış olmak
Eğitim Programları ve Öğreti. SÖZ SAY EA-45 SÖZ SAY EA-55 Yükseklisans: Fakülte mezunu olmak, pedagojik formasyona sahip olmak. Doktora : Eğitim Programları ve Öğretimi alanında yüksek lisans yapmış olmak.
Eğitimde Ölçme ve Değer. SAY EA-50 SAY EA-60 Öğretmenlik lisans bölümleri, Eğitim Bilimleri, istatistik bölümü yada Fen Edebiyat Fakültelerinin Fen bölümlerinden mezun olmak.
Psik.Dan. ve Reh. Eğitimi SÖZ EA 45 SÖZ EA 55 Eğitimde Psikolojik Hizmetler ve Psikoloji bölümleri mezunu olmak.
Kamu Yönetimi EA 45 EA 55 İkt.ve İd.Bil.Fakültesi, Siyasal Bil. Fak., Hukuk Fakültesi, Harb Okulu, Polis Akademisi, mezunu olmak.
Siyaset Bilimi EA 45 EA 55 İkt.ve İd.Bil.Fakültesi, Siyasal Bil. Fak., Hukuk Fakültesi,Harb Okulu, Polis Akademisi, mezunu olmak.
İktisat EA 45 EA 55 Yükseklisans: İkt.ve İd.Bil.Fakültesi, Siyasal Bil. Fak., veya İktisat Fakültesi mezunu olmak.Tüm öğrenciler intibak komisyonunun öngöreceği lisans derslerini (lisans tamamlama) aldıktan sonra yüksek lisans programına alınacaktır. Doktora: İktisat Dalında Lisans ve Yüksek Lisans Yapmak.
Beden Eğitimi Öğretmenliği EA 45 EA 55 Lisans mezunu olmak. Alan dışından gelen adaylara bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır.
Spor Yöneticiliği EA 45 EA 55 Yükseklisans: Lisans mezunu olmak. Alan dışından gelen adaylara bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır. Doktora: Yüksek Lisans mezunu olmak, alan dışından gelen adaylara bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır.
İşletme EA 45 EA 55 İşletme Bölümü / İşletme Fakülteleri Bölümleri veya İ.İ.B.Fakülteleri Bölümleri veya Mühendislik Fakültelerinin çeşitli bölümlerinden lisans diplomalarına sahip olmaları gerekmektedir. İşletme Bölümü ve İşletme Fakülteleri dışındaki programlardan mezun adaylara bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır.
Sınıf Öğretmenliği EA 45 EA 55 Tezli-Tezsiz : Sınıf Öğretmenliği Anabilim dalı programından yada daha önceki yıllarda sınıf öğretmeni yetiştiren programların dört yıllık bölümlerini bitirmiş olmak.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği SÖZ 45 SÖZ 55 Tezli : Dört yıllık Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği Eğitim Bilimleri, Tarih, Coğrafya, Sosyoloji, Kamu Yönetimi (Bölüm ve ABD) bir lisans eğitimi mezunu olmak. Tezsiz : Dört yıllık Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği Eğitim Bilimleri, Tarih, Coğrafya, Sosyoloji, Siyasi Tarih, Kamu Yönetimi (Bölüm ve ABD) mezunu olmak.
Fen Bilgisi Öğretmenliği SAY 45 SAY 55 Tezli : Dört yıllık İlköğretim Fen Öğretimi, Sınıf Öğretmenliği, Orta Öğretim Fen ve Matematik alanları Eğitimi Bölümünün Fizik Eğitimi,Kimya Eğitimi ve Biyoloji Eğitimi Anabilim dallarından mezun olmak.Fen Edebiyat Fakültesi Fizik,Kimya,Biyoloji mezunlarının,pedogojik formasyon belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Tezsiz : Dört yıllık İlköğretim Fen Öğretimi, Sınıf Öğretmenliği, Orta Öğretim Fen ve Matematik alanları Eğitimi Bölümünün Fizik Eğitimi, Kimya Eğitimi ve Biyoloji Eğitimi Anabilim dalların dan mezun olmak.Fen Edebiyat Fakültesi Fizik,Kimya,Biyoloji mezunlarının, pedogojik formasyon belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
Matematik Öğretmenliği SAY 45 SAY 55 Tezli-Tezsiz: Dört Yıllık sınıf öğretmenliği bölümü, matematik öğretmenliği bölümü veya ABD, Mat.Böl.mezunu olmak. Matematik bölümü mezunlarından pedagojik formasyon belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
Okulöncesi Öğretmenliği EA 45 EA 55 Dört yıllık İlköğretim Okulöncesi Öğretmenliği ya da Üniversitelerin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünden mezun olmuş olmak.
Zihinsel Engellilerin Eğitimi SÖZ EA-45 SÖZ EA-55 Eğitim Fakültesi Mezunu Olmak, Fakülte ve Yüksekokulların Psikoloji, Çocuk Gelişimi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Mezunu Olmak.
Türkçe Eğitimi SÖZ-45 SÖZ-55 Türkçe Eğitimi Bölümü Mezunu Olmak
Türk Dili SÖZ-45 SÖZ-55 Üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği Bölümlerinden mezun olması gerekmektedir. Türkçe Öğretmenliği mezunlarına bilimsel hazırlık programına tabi tutulacaktır.
Müzik Eğitimi SÖZ SAY EA-45 SÖZ SAY EA-55 Yükseklisans: Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi ABD mezunu olmak. Doktora : Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Yüksek Lisans mezunu olmak.
Resim İş Eğitimi SÖZ SAY EA-45 SÖZ SAY EA-55 Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğtimi ABD mezunu olmak.
Yabancı Diller Eğtimi SÖZ EA 45 SÖZ EA 55 Alınanacak öğrencilerin yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerin, "İngilizcenin yabancı dil veya ikinci dil olarak öğretilmesi" konusunda eğitim veren bölümlerinde lisans çalışmalarını tamamlamış olamaları ve iki yıllık öğretmenlik deneyimine sahip olmaları tercih nedenidir.
Uluslararası İlişkiler EA 45 EA 55 İkt.ve İd.Bil.Fakültesi, Siyasal Bil. Fak. Hukuk Fakültesi,Harb Okulu,Polis Akademisi Mezunu olmak.

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi kontenjanları ve öğrencilerde aranacak şartlar ile başvuru koşulları aşağıya çıkartılmıştır.

Anabilim Dalı Yükseklisans Doktora
Tezli Tezsiz (Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi)
Biyoloji 10 * - 5 *
Kimya 16 * - 6 *
Fizik 10 * 20 5 *
Matematik 5 * 20 -
Gıda Mühendisliği 8 - -
. * Eğitim dili İngilizce 'dir.

TEZLİ YÜKSEK LİSANS / DOKTORA

1. Mezuniyet Koşulu

Yüksek Lisans programlarına başvuracak adayların Lisans derecesine ve en az 100 üzerinden 60, 4.00 üzerinden 2.00; Doktora programlarına başvuracak adayların yüksek lisans derecesine ve en az 100 üzerinden 75, 4.00 üzerinden 3.00 not ortalamasına sahip olmaları gerekir.

2. ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Koşulu

Adayların Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) elde edecekleri sayısal ve eşit ağırlıklı puanların en az 55 olması gerekir.

3. Yabancı Dil Koşulu (İngilizce)

Adayların; Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dil Eğtimi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yapılan Yabancı Dil Yeterlik (YDYS) Sınavandan 50 puan almaları veya Yüksek Lisans Programları için KPDS veya ÜDS ?den en az 50, TOEFL (yeni) 153, IELTS 5,5 Doktora Programları için KPDS veya ÜDS ?den en az 55, TOEFL (yeni) 169 , IELTS 5,7 almış olmak gerekir.

4. Başvuru için gerekli belgeler

Adayların mezuniyet durumlarını gösteren yüksek lisans başvuruları için lisans diploması veya çıkış belgesi, doktoraya başvurular için lisans ve yüksek lisans belgesi

Adayların lisans öğrenimi boyunca aldığı derslerin başarı not dökümü (transkript) okul veya noter onaylı kopyası,

ALES sonuç belgesi,

Yabancı Dil Sınavı belgesi,

Yabancı Dil Belgesi olmayıp Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan sınava girecek adayların, bu sınava gireceklerine dair dilekçeleri

2 adet referans mektubu

Erkek adayların ilgili programlara başvurmasında askerlik açısından sakınca bulunmadığını gösteren bir yazı; askerlik görevini tamamlayan adayların durumlarını gösterir belge,

2 adet renkli fotoğraf (4,5x6) (Yükseköğretim Kurumları Kılık-Kıyafet Yönetmeliğine uygun),

Nüfus cüzdanı örneği,

5. Başvuru Tarihleri

Başvurular 04-15 Ağustos 2008 tarihlerini kapsar. (Posta ile başvuru kabul edilmeyecektir)

6. Sınav Tarihi Yabanci Dil Sinavi:20 Ağustos 2008

Bilim Sınavı:26 Ağustos 2008

Sınavlar Gölköy Yerleşkesinde yapılacaktır.

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS

1. Mezuniyet Koşulu

Tezsiz Yüksek Lisans programına kabul edilmek için belirtilen programlarla ilgili dört yıllık bir Yükseköğretim Kurumundan lisans derecesi elde etmiş bulunmak gerekir.

2. ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Koşulu

Adayların ALES sınavından (eşit ağırlıklı puan türü) en az 55 puan almış olmaları ve başvuru sırasında ibraz etmeleri gerekir.

3. Değerlendirme

Ayrı bir giriş sınavı yapılmayacaktır. Başvurular kontenjandan fazla olduğunda, lisans başarı puanının 100 üzerinden karşılığı ve ALES (eşit ağırlıklı puanının) %50'si katılarak elde edilen puanla en yüksek puandan itibaren yapılacak sıralamada kontenjan içinde kalanlar programa kabul edilirler.

4. Başvuru için gerekli belgeler

Tezsiz Yüksek Lisans programları için adayların mezuniyet durumlarını gösteren lisans diploması veya çıkış belgesi,

Lisans programlarında gördükleri derslerin başarı not dökümü (Transkript) okul veya noter onaylı kopyası,

ALES sonuç belgesi

Erkek adayların ilgili programlara başvurmasında askerlik açısından sakınca bulunmadığını gösteren bir yazı; askerlik görevini tamamlayan adayların durumlarını gösterir belge,

2 adet renkli fotoğraf (4.5x6) (Yükseköğretim Kurumları Kılık- Kıyafet Yönetmeliğine uygun),

Nüfus cüzdanı örneği,

Disiplin cezası almadıklarına dair belge,

.

5. Başvuru ve Kayıt Tarihleri

Başvurular:04-15 Ağustos 2008

Kesin Kayıtlar :01-08 Eylül 2008

Bilgi için:

Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü'nün 0374 2534970 veya 2541000/1216-1212 numaralı telefonlarına başvurulabilir.

SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi kontenjanları ve öğrencilerde aranacak şartlar ile başvuru koşulları aşağıya çıkartılmıştır.

Anabilim Dalı Yükseklisans Doktora
Anatomi 3 -
Antrenörlük Eğitimi 5 2
Farmakoloji 1 -
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 3 5 *
Fizyoloji 2 -
Halk Sağlığı 1 -
Hemşirelik(Dahiliye Hemşireliği) 3 -
Histoloji ve Ebriyoloji 2 -
Mikrobiyoloji 2 -
Tıbbi Biyoloji ve Genetik 2 -
* Programın açılması için YÖK'ten onay verildiği takdirde öğrenci alınacaktır.

. Mezuniyet Koşulu

Yüksek Lisans programlarına başvuracak adayların Lisans derecesine ve en az 100 üzerinden 60, 4.00 üzerinden 2.00 not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir. Doktora programına başvuracak adayların yüksek lisans derecesine ve en az 100 üzerinden 75, 4.00 üzerinden 3.00 not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.

Farmakoloji Anabilim Dalı için; adayların Eczacılık, Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik ve Ebelik, Fizik Tedavi Yüksekokulları ile ilgili fakültelerin Kimya ve Biyoloji mezunu olması gerekmektedir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı için; yüksek lisans programına başvuracak adayların lisans programından fizyoterapist olarak mezun olmuş olması, Doktora* programına başvuracak adayların Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı?nda yüksek lisans bitirmiş fizyoterapist olması gerekmektedir.

Fizyoloji Anabilim Dalı için; adayların en az dört (4) yıllık lisans eğitimi görmüş (Tıp, Veterinerlik, Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakülteleri, Fen-Edebiyat Fakültelerinin Biyoloji Bölümü, Tıbbi Biyolog yetiştiren Yüksekokullar, Sağlık Yüksekokulları, Fizik Tedavi Rehabilitasyon Yüksekokulları, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları ile Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Mezunları) olması gerekmektedir.

Halk Sağlığı Anabilim Dalı için; adayların sağlıkla ilgili en az dört yıllık lisans eğitimi görmüş olması gerekmektedir.

Hemşirelik Anabilim Dalı için; adayların Hemşirelik veya Sağlık Memurluğu Bölümü mezunu olması gerekmektedir.

Mikrobiyoloji Anabilim Dalı için; adayların Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Tıp Fakültesi Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü, Eczacılık Fakültesi ve Sağlık Bilimleri ile ilgili dalların lisans mezunu olması gerekmektedir.

Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı için; adayların Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Veterinerlik Fakülteleri, ilgili Fakültelerin Biyoloji Bölümü ve Sağlık Bilimleri ile ilgili 4 yıllık Yüksekokul / Fakülte mezunu olması gerekmektedir.

2. LES / ALES Koşulu

Adayların Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (LES) elde edecekleri Eşit Ağırlıklı veya Sayısal puanın en az 45 (son iki yıl içinde alınmış olması koşuluyla) veya Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) elde edecekleri Eşit Ağırlıklı veya Sayısal puanın en az 55 olması gerekmektedir.

3. Yabancı Dil Koşulu

Yüksek Lisans programlarına başvuracak adayların Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) 50 puan, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) 50 puan veya Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yabancı Dil Yeterlik Sınavından 50 puan almış olmaları gerekmektedir. Doktora programına başvuracak adayların Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmaları gerekmektedir.

4. Başvuru İçin Gerekli Belgeler

Adayların mezuniyet durumlarını gösteren yüksek lisans başvuruları için lisans diploması veya çıkış belgesinin, doktora başvuruları için lisans ve yüksek lisans diploması veya çıkış belgelerinin aslı ve onaylı fotokopisi,

Adayların yüksek lisans için lisans, doktora için lisans ve yüksek lisans ders not çizelgelerinin (transkript) aslı veya onaylı fotokopisi,

LES/ALES sonuç belgesi,

Varsa yabancı dil sınavı sonuç belgesi,

İki adet referans mektubu

2 adet renkli fotoğraf (4,5x6) (Yükseköğretim Kurumları Kılık-Kıyafet Yönetmeliğine uygun),

Nüfus cüzdanı fotokopisi,

Erkek adayların ilgili porgramlara başvurmasında askerlik açısından sakınca bulunmadığını gösteren bir yazı, (askerlik görevini tamamlamış olan adayların durumlarını gösterir belge)

5. Başvuru ve Sınav Tarihi - Saati

Başvuru Tarihleri:04-15 Ağustos 2008

Yabanci Dil Sinavi:20 Ağustos 2008

Bilim Sınavı:26 Ağustos 2008

Not: Sınav saatleri başvuru sırasında bildirilecektir.

6. Sınav Yeri

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy Kampusu Bolu

7. Başvuru ve Bilgi için;

Adayların başvurularını şahsen AİBÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsüne yapmaları ve ek bilgileri almaları gerekmektedir. Posta ile başvuru kabul edilmeyecektir. Süresi içinde yapılmayan başvurular dikkate alınmayacaktır.

Adres : AİBÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İ.B. Tıp Fakültesi Morfoloji Binası, Gölköy/Bolu

Tel : 0 374 253 53 63

0 374 253 46 56 / 3024 - 3010

e-mail : [email protected]

> <