İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

TSK Muvazzaf Astsubay Alım İlanı

Kaynak : msb.gov.tr
İlan Giriş : 09 Ekim 2019 17:47, Son Güncelleme : 09 Ekim 2019 17:50
TSK Muvazzaf Astsubay Alım İlanı

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DIŞ KAYNAKTAN MUVAZZAF ASTSUBAY ADAYI

TEMİNİ BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ..

24 Ekim 2019 (saat 23.59)

MEB S Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Mamak/ANKARA

Kara Harp Okulu K.lığı Çankaya/ANKARA

Hv.K .K. Bando ve Merasim K.lığı

Kirazlıdere/ANKARA

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Danışma Adresi

MSB Personel Temin Dairesi Başkanlığı (Cebeci/Ankara)

İrtibat Bilgileri

Telefon : (0312) 562 05 43

Belgegeçer (Fax) : (0312) 319 43 67 E-posta : [email protected]

İnternet Adresi

https://personeltemin. msb.gov.tr

ADAYLARIN DİKKATİNE!!!

1. Başvuru, sınav ve sınav sonrası işlemlere ait kurallar bu kılavuzda açıklanmıştır.

2. Alım süresince her türlü duyuru https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinden yapılacaktır.

3. Bu kılavuzda yer alan kurallar, kılavuzun yayın tarihinden sonra Milli Savunma Bakanlığı tarafından gerekli görüldüğünde değiştirilebilir.

4. İnternet sitesinden yapılan duyurular tebligat niteliği taşımakta olup, adayların adreslerine ayrıca tebligat yapılmayacaktır.

5. Yapılacak seçim aşamalarında başarılı olarak yerleştirme/sınıflandırması yapılan ve askeri eğitimlere tefrik edilen adayların askeri eğitim başlangıç tarihi itibariyle devam etmekte olan doktora, yüksek lisans, kurs, eğitim, sınav vb. faaliyet/işlemleri nedeniyle yapacakları erteleme ve geç katılma taleplerinin eğitimin devamlılığı açısından kabul edilmeme durumuna karşılık, eğitimlere tefrik edilecek adayların söz konusu işlem/faaliyetlerini askeri eğitim öncesinde düzenlemesi faydalı olacaktır.

6. Bu kılavuz, sadece içeriğinde belirtilen statü ve sınıflardaki personel temini faaliyetleri için geçerlidir.

1. MUVAZZAF ASTSUBAYLIK HAKKINDA BİLGİ

a. Bu başvuru kılavuzunun ilgili bölümlerinde; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinde muvazzaf astsubay olarak istihdam edilmek üzere kimlerin başvuru yapabilecekleri, başvuruların nasıl ve nereye yapılacağı, seçim aşamaları, değerlendirme esasları ile muvazzaf astsubaylığa ilişkin genel bilgiler yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerinde ihtiyaç duyulan kontenjanlar doğrultusunda muvazzaf astsubay olarak yer almak istiyorsanız, bu kılavuzdaki bilgileri dikkatle okuyarak başvuruda bulunabilirsiniz.

b. Muvazzaf Astsubay, 926 sayılı TSK Personel Kanunu kapsamında, en az iki yıl süreli fakülte veya yüksekokulları bitiren ve kılavuzun müteakip bölümlerinde açıklanan şartları sağlayan erkek ve kadın istihdam edilen astsubaylardır.

c. Muvazzaf astsubay adaylarından, tüm seçim aşamalarını geçmelerini müteakip, başarı sıralaması esasına göre kontenjana girenler "Astsubay Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma (ASTTASAK) Eğitimi"ne tabi tutulacaktır. Eğitimi başarıyla tamamlayanlar, "Astsubay Çavuş" rütbesiyle istihdam edildikleri sınıfıyla ilgili kursa gönderileceklerdir. Söz konusu kursu başarı ile bitirenler yerleştirildikleri Kuvvet Komutanlığında uygun kadrolara atanarak göreve başlayacaklardır.

ç. Özlük, Sosyal, Mali Hakları ve Çeşitli Hükümler:

(1) Özlük Hakları:

(a) Rütbe Bekleme Süreleri:

926 sayılı TSK Personel Kanunu'nda muvazzaf astsubaylar için belirlenen rütbe bekleme süreleri, dış kaynaktan muvazzaf astsubaylığa alınanlar için de uygulanır.

(b) Atama ve Yer Değiştirme:

Dış kaynaktan muvazzaf astsubaylığa alınanların kıta, karargah ve kurumlara atanmalarında TSK Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

(c) Sağlık:

Dış kaynaktan muvazzaf astsubaylığa alınanların ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kimselerin sağlık işlemlerinde TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ve 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanunu'nun muvazzaf astsubaylara ilişkin hükümleri uygulanır.

(ç) İzin İşlemleri:

(I) Temin edilen muvazzaf astsubay adayları "Astsubay Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimi" süresince, TSK Sınıf Okulları Yönetmeliği hükümlerine tabidirler.

(II) Astsubay Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimi dışında; muvazzaf astsubaylığa alınanların izin işlemleri, 926 sayılı TSK Personel Kanunu ve 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği ile TSK İzin Yönetmeliği hükümlerine tabidir.

(d) Konuttan Faydalanma:

Kuvvet Komutanlığı tahsis yetkisindeki konutlardan MSY 319-2 (B) TSK Konut Yönergesi esaslarına uygun şekilde emsali muvazzaf astsubaylar gibi istifade ederler.

(2) Mali Hakları:

(a) 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nda emsali rütbe ve derecedeki muvazzaf astsubaylar hakkında uygulanan aylık, tazminat, yan ödeme ve diğer mali ve sosyal haklardan istifade ederler.

(b) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ile İlişkileri:

(I) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ilişkilendirilirler ve bu Kanunun muvazzaf astsubaylara tanıdığı bütün haklardan aynen faydalanırlar.

(II) 205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanunu çerçevesinde OYAK Kurumunun daimi üyesidirler.

d. Diğer Hususlar:

(1) Yabancı uyruklu kişilerle evlenenlerden; bu evlilikleri, 926 sayılı TSK Personel Kanunu ve 12 Mart 1997 gün ve 22931 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından uygun görülmeyenler ile çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybedenler veya Türk vatandaşlığından çıkartılanlar TSK'dan istifa etmiş sayılır.

(2) 211 sayılı TSK İç Hizmet Kanunu'nun 43'üncü maddesine göre; "Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları siyasi faaliyette bulunamaz. Bundan ötürü Silahlı Kuvvetler mensuplarının siyasi parti veya derneklere girmeleri, bunların siyasi faaliyetleri ile münasebette bulunmaları, her türlü siyasi gösteri, toplantı işlerine karışmaları ve bu maksatla nutuk ve beyanat vermeleri ve yazı yazmaları yasaktır." Ayrıca 6413 sayılı TSK Disiplin Kanunu'nun 20'nci maddesine göre; siyasi partilere girmek, ideolojik veya siyasi faaliyetlere karışmak, ideolojik veya siyasi amaçlarla disiplini bozucu tavır ve davranışlarda bulunmak Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizliklerdir. Bu nedenle başvuruda bulunacak adaylardan, yerleştirildikleri Kuvvet Komutanlığına kesin kayıt öncesinde varsa siyasi parti ve/veya dernek üyeliklerini sonlandırmaları talep edilecektir.

(3) MY 114-1 C Silahlı Kuvvetler İstihbarata Karşı Koyma, Koruyucu Güvenlik ve İşbirliği Yönergesi 8'inci Bölüm 11'inci madde (ğ) bendinde; "TSK bünyesindeki personelden (subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş sivil memur ve işçi) çifte vatandaşlığa sahip olduğu tespit edilenlerin sıralı amirlerince vukuatlı nüfus kayıt örneği istenir. Söz konusu personel, yabancı ülke uyruğundan çıkması ve sadece T.C. vatandaşlığını seçmesi konusunda yazılı olarak ikaz edilerek, konu ile ilgili adli ve idari işlemleri tamamlaması için kendisine bir süre tanınır. Personelin gerekli işlemleri başlatıp başlatmadığı takip edilerek sonucu ilgili Kuvvet İsth.Bşk.lığına bildirilir. Yapılan ikazlara rağmen çifte vatandaşlık durumunu devam ettirmekte ısrar eden personel hakkında gerekli yasal işlem başlatılır." düzenlemesi mevcuttur. Herhangi bir nedenle, yerleştirildikleri Kuvvet Komutanlığına kesin kayıt öncesinde sahip olduğu yabancı ülke uyruğundan çıkmayan ve sadece T.C. vatandaşlığını seçmeyen adaylar, haklarında yukarıda ifade edilen Yönerge hükmünün uygulanmasını kabul etmiş sayılacaktır.

2. BAŞVURU

a. Muvazzaf Astsubaylığa Kimler Başvurabilir?

Türk Silahlı Kuvvetlerinde muvazzaf astsubay olarak istihdam edilmek üzere, TABLO-1'de gösterilen kaynak okullarına göre mevcut kanun, yönetmelik ve yönerge esasları kapsamında personel alınacaktır. Bu başvuru kılavuzunda belirtilen genel ve özel şartları taşıyan kadın ve erkek adaylardan;

(1) 01 Ocak 2019 tarihi itibarı ile düzeltilmemiş nüfus kaydına göre;

(a) Ön lisans düzeyinde mezunlar için 25 yaşından büyük olmayanlar (01 Ocak 1994 ve daha sonraki doğumlular),

(b) Lisans düzeyinde mezunlar için 27 yaşından büyük olmayanlar (01 Ocak 1992 ve daha sonraki doğumlular),

(2) Yurt içinde en az iki yıl ve daha fazla süreli fakülte/yüksekokulların TABLO-1'de gösterilen kaynak okul programlarından mezun olanlar (yurt içi eş değer programlar dikkate alınmayacak, lisans mezunu adayların mezun olduğu program kaynak okul programı olarak kabul edilecek, lisans mezunu adayların mezun olduğu ön lisans programları kaynak okul programı olarak kabul edilmeyecektir.)

(3) Öğrenimlerini yurt dışında tamamlayanlardan, mezun oldukları programın TABLO- 1'de gösterilen kaynak okul programları ile denkliği Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanmış (belge ile) olanlar, (bu durumda olan adaylar; başvuru ekranından "Eğitim Bilgileri" başlığının altında bulunan 'Eğitim Bilgisi Ekle' butonuna tıklayarak açılan penceredeki bilgileri girecek, daha sonra 'Ekle' düğmesine tıklayarak girdiği bilgileri kaydedecek, müteakiben "Eğitim Bilgileri" alanında bulunan 'Diploma/Denklik Bel.Yükle' butonuna tıklayarak, önceden taratılmış denklik belgesini sisteme yükleyecektir, söz konusu belgeyi sisteme yüklemeyen adayların başvuruları kabul edilmeyecektir.)

(4) 2018 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS P93 Ön Lisans veya 2018 veya 2019 yılları KPSS P3 Lisans Puanı en az 60 olanlar, (her iki yılda da sınava katılmış olanların en yüksek puanı esas alınacak, lisans mezunları için KPSS P3, ön lisans mezunları için KPSS P93 puanı esas alınacak, lisans mezunlarının KPSS P93 puanları astsubay temininde geçerli olmayacak, 2017 yılı ve öncesi KPSS puanları kabul edilmeyecektir.)

(5) Bando sınıfına müracaat edecek adaylar için KPSS şartı aranmayacak, bu adaylardan MSB.lığınca yapılacak/yaptırılacak Genel Kültür Sınavından en az 50 puan alanlar değerlendirmeye alınacaktır. Bu maksatla Bando sınıfına müracaat edecek adaylar, ikinci seçim aşamasından önce Genel Kültür Sınavına tabi tutulacak, bu sınavda başarılı olmaları durumunda ikinci seçim aşamasına katılmak üzere çağrı yapılacaktır.

(6) Kanuni sebeplerle (öğrenim, tecil vb.) henüz askerlik yükümlülüğünü yerine getirmemiş olanlar,

(7) Askerlik hizmeti devam etmekte olan Yedek Subay/Yedek Astsubay, erbaş ve erler,

(8) Askerlik hizmetinden terhis olanlar (hakkında "Yedek Subay/Yedek Astsubay olamaz" kararı olanlar başvuramazlar.),

(9) Herhangi bir kurum veya kuruluşa karşı mecburi hizmet sorumluluğu olmayan ve kazandığı mesleki sıfatı nedeni ile ileride sınıf değişikliği isteminde bulunmayacağını taahhüt edenler, başvurabilecektir.

b. Adaylarda Aranacak Nitelikler Nelerdir?

(1) Genel Başvuru Şartları:

(a) Muvazzaf astsubay adayları için 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 68'inci maddesi ile Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Temin Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesinde düzenlenmiş olan nitelikleri taşımak. Bunlar:

(I) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

(II) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa veya zamanaşımına uğramış, yahut para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş, hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adli sicilden çıkarılmış olsa bile bir cürümden hükümlü bulunmamak veya soruşturma altında olmamak,

(III) Sivil ve askeri okullardan herhangi bir nedenle çıkarılmış olmamak,

(IV) Her ne sebeple olursa olsun Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılmamış olmak,

(V) Yapılacak Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasında olumlu sonuç almak,

(VI) Herhangi bir kadın/erkek ile nikahsız olarak birlikte yaşamamak,

(VII) Daha önce çalıştığı kurum ve kuruluşlarından disiplinsizlik ve ahlaki nedenlerle çıkarılmamış olmak,

(VIII) Adli sicil müdürlüğü, ilgili Cumhuriyet savcılığı ve kayıtlı olduğu yerli askerlik şubelerinden temin edilecek belgelerde; bakaya veya yoklama kaçağı olarak aranmamak veya bu suçlardan soruşturma altında olmamak veya para cezasına çevrilse dahi bu suçlardan ceza almamak,

(IX)Yapılacak sınavlarda başarılı olmak,

(X) Hakkında Yedek Subay/Yedek Astsubay olamaz kararı bulunmamak.

(b) Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmamış, bu örgütlere yardım etmemiş, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmamış ya da kullandırmamış, bu örgütlerin propagandasını yapmamış olmak.

(c) Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği, irtibatı veya iltisakı bulunmamak.

(ç) 926 sayılı TSK Personel Kanunu ile Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Temin Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesindeki diğer şartlara sahip olmak.

(2) Sağlık ile İlgili Şartlar:

(a) Tüm seçim aşamaları ve Mülakat Sınavlarında başarılı olan adaylar, 11 Kasım 2016 tarihli ve 29885 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde" belirtilen, Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan Engelli Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşlarına sevk edilecektir. Bu kapsamda adaylardan;

(I) Muharip Sınıflar İçin; "EK-D Personel Adaylarının Hastalıklara Göre Değerlendirme Çizelgesi (1) No'lu Değerlendirme Sütununa Göre Muvazzaf Astsubay Olur",

(II) Yardımcı Sınıflar İçin; "EK-D Personel Adaylarının Hastalıklara Göre Değerlendirme Çizelgesi (2) No'lu Değerlendirme Sütununa Göre Muvazzaf Astsubay Olur",

kararlı sağlık raporunu almak üzere sevk edilecek, ayrıca ilave olarak Deniz piyade sınıfı astsubay adaylardan "Komando olur, Paraşütle atlar" kararlı sağlık raporu talep edilecektir.

(b) U/H Teknisyeni sınıfı astsubay adayları sevk edilecekleri hastanelerden TSK,

J.Gn.K.lığı ve SGK.lığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Madde 64 gereği uçuş ekibi adaylarının sahip olması gereken sağlık niteliklerini taşıdıklarına yönelik "Kategori-2 Hava Araçlarında Görevli Olarak Uçar" sağlık raporu alacaktır.

(c) Hava Piyade [Personel Kurtarma/Arama Kurtarma ihtisaslı Personel (AKİP) Astsubayları] sınıfı adaylar "Görevli olarak uçar, Paraşütle Atlar ve Kurbağaadam olur" kararlı sağlık raporu alacaktır.

(ç) Sağlık raporu için başvuran adaylar; sevk edildikleri hastanede bulunan sağlık bilgi sonuçlarının sınav merkezince görülebileceğini kabul etmiş sayılırlar. İstenen raporu alamayan adaylar seçim aşamalarından elenmiş sayılacaktır. Bu kapsamda;

(I) En son adayın hastaneye sevk tarihinden itibaren sağlık raporu işlemleri en geç 45 gün içinde (adayın sağlık raporuna itiraz ederek hakem hastaneye gitmesi üzerine geçen süreler dahil) tamamlanacak, bu tarihten sonra MSB Per.Tem.D.Bşk.lığına ulaşan sağlık raporlarına işlem yapılmayacak ve bu tarihe kadar raporu ulaşmayan, geç ulaşan, hatalı rapor düzenlenen adayların adaylıkları sonlandırılacaktır. Belirtilen aksaklıkların takibi ve problemin ilgili hastaneye başvurularak giderilmesi adayın kendi sorumluluğudur.

(II) Hastaneler tarafından düzenlenen "Ön Bildirim Belgesi/Raporu" ve "Sağlık Kurulu Kararı Bildirim Belgesi" geçerli kabul edilmeyecektir.

(III) Hastaneler tarafından geçerli sağlık kurulu raporlarının sevk belgesinde talep edilen şekilde düzenlenmemesinden, MSB Personel Temin Dairesi Başkanlığına zamanında gönderilmemesinden ve posta gecikmelerinden Milli Savunma Bakanlığı sorumlu değildir.

(3) Özel Şartlar:

(a) Adayların 11 Kasım 2016 tarihli ve 29885 sayılı "Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde" belirtilen boy ve kilo sınırlarında olmaları gerekmektedir. (Adaylar için boy ve kilo oranlarını gösteren nomogram TABLO-2'dedir.)

(b) TABLO-3'de belirtilen branşlarda fiziki kabiliyet testi ile mülakatta başarılı olmak,

(c) Daha önce Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay, astsubay, askeri öğrenci, uzman jandarma, uzman erbaş ve sözleşmeli er olarak görevliyken ilişiği kesilmemiş veya çıkarılmamış olmak,

(ç) Halihazırda subay, astsubay, askeri öğrenci, uzman erbaş veya sözleşmeli er eğitiminde olan adaylardan nasbedilmemiş, sözleşme yapmamış veya yemin etmemiş olmak,

(d) Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu hükümlerine göre istihdam edilenlerden, sözleşmesi kendi kusurları nedeniyle feshedilmiş olmamak, kendi isteği ile sözleşmesini yenilememiş olmak veya ayrılmış olmak, en az üç yıl görev yapmış olmak ve müteakip sözleşme süresi içerisinde olmak,

(e) Bando sınıfına başvuracak adaylar için KPSS şartı aranmaksızın MSB'lığınca yapılacak Genel Kültür Sınavı ile Hv.K.K. Bando ve Merasim K.lığı Kirazlıdere/ANKARA'da icra edilecek Müzik Yeterlilik ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (TABLO-4) başarılı olmak,

(f) K.K.K.lığı ve Hv.K.K.lığı Hava Trafik ile Hv.K.K.lığı Kontrol İhbar sınıfı astsubay adayları için Türkçe ve İngilizce Okuma Testinde ve Psikomotor Testinde başarılı olmak,

(g) Yedek Subay/Yedek Astsubaylar için görevli bulunduğu birlik ve kurumlardaki üç sicil amirinden, örneği TABLO-5'de bulunan "Muvazzaf Astsubay Olur" nitelik belgesini almış olmak,

(ğ) Askerlik hizmetini 7179 sayılı Askeralma Kanunu kapsamında erbaş ve er olarak yapanlar için görevli bulunduğu birlik ve kurumlardaki üç sicil amirinden, örneği TABLO-6'da bulunan "Muvazzaf Astsubay Olur" nitelik belgesini almış olmak,

(h) Silahlı Kuvvetlerde sivil memur ve işçi olarak görev yaparken başvuran adaylar için üç sicil amirinden TABLO-7'de bulunan uygun onaylı nitelik belgesi almak,

(ı) Yedek Subay/Yedek Astsubay olarak askerlik hizmetini yapanlar veya yapmakta olanların bu görevlerinde aldıkları sicil notu, sicil tam notunun % 85 veya daha üstünde olmak,

c. Başvuru Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

(1) Adaylar ön başvurularını 24 Ekim 2019 (saat 23.59'a kadar) tarihine kadar, https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinden e-devlet şifresi ile giriş yaparak çevrimiçi (online) olarak yapacaklardır. Şahsen, posta ile, dilekçe ile veya diğer şekilde yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.

(2) Adaylar https://personeltemin.msb.gov.tr sitesine girdikten sonra e-devlet şifresi ile başvuru ekranını açacaktır. Ardından başvuru sihirbazı ile ilerleyerek tüm adımları tamamladıktan sonra Tercih Yap ekranına yönlendirilecek buradan ilgili Alımı tıklayarak tercih yapacaktır. Tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercihlerimi Göster" butonuna tıklayarak tercihlerini kontrol edecektir. Tercihlerim sayfasında yer alan tercihler adayın kayıtlı tercihleri olup ayrıca bir kaydetme işlemi yapmayacaktır. Adayların TC Kimlik Numaraları Aday Numarası olarak kullanılacaktır. Başvurunun tamamlanmasını müteakip bütün işlemlerde TC Kimlik Numarası kullanılacaktır.

(3) Adaylar bilgilerini ve tercihlerini müracaat tarihinin bitimine kadar güncelleyebilecek, 24 Ekim 2019 saat 23:59'dan sonra sistem üzerinden yapılacak güncellemeler kabul edilmeyecek, bu tarih ve saatten sonra adaylar tarafından yalnızca iletişim bilgileri, MSB Per.Tem.D.Bşk.lığına gönderecekleri ıslak imzalı dilekçe ile güncellenebilecektir.

(4) Adaylar;

(a) Mezun oldukları kaynak okul programına uygun olmak şartıyla istedikleri kadar Kuvvet ve sınıf/branşı sıralı (öncelikli) olarak tercih edebilecek,

(b) Kuvvet Komutanlığı tercihleri, sadece seçim aşamalarına katılacak adaylara yapılacak çağrıya esas olmak üzere sıralı (öncelikli) olacak, tüm seçim aşamalarından başarılı olan adayların yerleştirilmesinde dikkate alınmayacak, yerleştirme işlemi için Kuvvet K.lığı içerisindeki sınıf/branş önceliği dikkate alınacak,

(c) Sınav aşamalarından başarı ile geçen adayın yerleştirme işlemleri; aday, tercih ettiği tüm Kuvvet Komutanlıkları için sınıflandırmaya tabi tutulacak şekilde yapılacak, her aday kayıt hakkı kazandığı Kuvvet Komutanlıklarından istediğine kayıt yaptırabilecektir.

(5) Sınav aşamalarını müteakip sağlık raporu kriterleri Muharip veya Yardımcı sınıflar için farklı olacağından, tercihler yapılırken azami dikkatli davranılması ve hem muharip hem de yardımcı sınıf tercihi yapmaları adayın lehine olacaktır. (Örneğin sadece yardımcı sınıflar için astsubay olur kararlı sağlık raporu olan adayların muharip sınıflar için yapmış oldukları tercihler dikkate alınmayacaktır) Başvuru aşamasında yapılan tercihler daha sonra değiştirilemeyecek, tercih değiştirme ve/veya güncelleme talepleri dikkate alınmayacaktır.

(6) Başvurusu kabul edilen adaylara ANKARA'da uygulanacak sınav tarihleri https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinde tebliğ niteliğinde yayımlanacaktır. Adaylara posta ile tebligat yapılmayacaktır.

(7) Asıl başvurular; başvurusu kabul edilen adayların Evrak Kontrol aşamasına gelmeleri ile yapılmış sayılacaktır.

(8) Adayların ön başvuru için 2018 yılı KPSS P93 puanları kabul edilecek, 2017 yılı ve öncesi KPSS P93 puanları dikkate alınmayacaktır.

(9) 2018 ve 2019 yılı KPSS P3'den her ikisine de katılmış olan adayların en yüksek olan puanı değerlendirmeye alınacak, 2017 ve öncesi KPSS P3 puanları dikkate alınmayacaktır.

ç. Başvurunuz Hangi Durumlarda Geçersiz Sayılır?

(1) Yanlış beyanda bulunanlar ile yukarıda sahip olunması gereken nitelikleri taşımadığı tespit edilenlerin (başarılı olup kursa katılsalar dahi) işlemleri durdurulacak ve iptal edilecektir.

(2) Başvuru şartlarında belirtilen koşulların tamamına uygun olmayan adayların başvurusu kabul edilmeyecek, tespit edilemeyen hususlar evrak kontrol aşamasında kontrol edilecektir.

(3) Başvuru Ekranında doldurulması gereken bütün bölümleri tam ve doğru olarak doldurmayanların ön başvurusu kabul edilmeyecektir.

(4) Adaylar başvuru esnasında haiz oldukları son mezuniyet derecesine istinaden KPSS puan türünden sınav aşamalarına çağrılır. Bu kapsamda, başvuru esnasında ön lisans mezunu olup KPSS P93 puan türünden çağrılan adaylar sınav aşamalarına kadar KPSS P3 puanı bulunmadığı halde lisans mezuniyeti aldıkları takdirde sınav aşamalarına alınmayacaklardır.

d. Halen Silah Altındaki Adaylar İçin Birlik Komutanlıkları Tarafından Yapılacak İşlemler Nelerdir? (Halen askerlik yapanlar, devlet memurları için)

(1) Başvurusu kabul edilen halen silahaltındaki adayların askerlik hizmetine başlamadan önce bakaya veya yoklama kaçağı olarak aranıp aranmadığı veya adli para cezasına çevrilse dahi bu suçlardan ceza alıp almadığı, kısa dönem erbaş olarak askerlik hizmetini yapan aday hakkında "Yedek Subay/Yedek Astsubay Olamaz" kararının bulunup bulunmadığı adayın sevk evrakından kontrol edilecek ve nitelik belgesinin (TABLO-5, TABLO-6 ve TABLO-7) ilgili bölümüne yazılacaktır.

(2) TSK'da istihdam edilenler ile Yedek Subay/Yedek Astsubay olarak askerlik hizmetini yapanların bu görevlerinde aldıkları sicilin, sicil tam notunun % 85 veya daha üstünde olup olmadığı kontrol edilecek ve nitelik belgesinin ilgili bölümüne yazılacaktır.

(3) Nitelik belgeleri kapalı ve mühürlü zarf içerisinde adaylara teslim edilecek, adaylar evrak kontrol aşamasına gelirken bu belgeyi mutlaka getireceklerdir. Sınav tarihleri dağıtım iznine rastlayan adayların nitelik belgesi acemi eğitimi gördükleri Birlik Komutanlığınca düzenlenecektir.

(4) Askerlik hizmeti devam eden adaylara nüfus cüzdanları verilecek, adayların nüfus cüzdanı ve askeri kimlik belgeleri ile seçim aşaması sınavlarına katılmaları sağlanacaktır.

NOT: Birlik K.lıklarınca; hakkında "astsubay olmaya layıktır" nitelik belgesi düzenlenmeyenler ve/veya sicil ortalaması "sicil tam notunun % 85'in altında olanlara", başvuru şartlarını taşımadıkları tebliğ edilecek ve bu adaylar sınavlara gönderilmeyecektir.

3. ADAYLARIN TABİ TUTULACAKLARI SEÇİM AŞAMALARI NELERDİR?

a. Seçim Aşaması Faaliyetleri Nelerdir?

(1) Genel Kültür Sınavı (Bando sınıfı için),

(2) Evrak Kontrol,

(3) Fiziki Değerlendirme,

(4) Kişilik Değerlendirme Testi,

(5) Fiziki Yeterlilik Testi (Spor),

(6) Türkçe ve İngilizce Okuma Testi (Hava Trafik ve Kontrol İhbar Sınıfları İçin)

(7) Psikomotor Testi (Hava Trafik ve Kontrol İhbar Sınıfları İçin),

(8) Yüzme Testi [Hava Piyade (Personel Kurtarma/Arama Kurtarma ihtisaslı Personel AKİP Astsubayları) sınıfı için],

(9) Müzik Yeterlilik ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (Bando Sınıfı İçin),

(10) Mülakat Sınavı,

(11) Sağlık Kurulu Raporu İşlemleri,

(12) Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması

b. Seçim Aşaması Faaliyetlerine Kimler Çağrılacaktır?

(1) Seçim aşamalarına çağrı yapılacak adayların azami yüzde 20'si KPSS P3 lisans puanına, yüzde 80'i KPSS P93 ön lisans puanına göre çağrılacaktır.

(2) Adayların KPSS puanlarına ve bu kılavuzda belirtilen diğer esaslara göre sınavlara çağrılması Birinci Seçim Aşamasıdır.

(3) Ön inceleme sonucunda başvurusu kabul edilen adaylar arasından ikinci seçim aşaması faaliyetlerine çağrılacaklar; aday tercihleri, ilgili KPSS puanları, kontenjanlar ve ihtiyaç duyulan aday sayısı dikkate alınarak belirlenecektir. Kontenjanın en fazla 10 katı aday sınavlara çağrılacaktır. En düşük puanlı adayın puanı "Baraj Puanı" olacaktır. Son sırada bulunan aday ile aynı puana sahip diğer adaylara da çağrı yapılacaktır. Başvurusu kabul edilenlerin, seçim aşamaları faaliyetlerinin icra edileceği tarihler ile isim listeleri https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinde yayımlanacaktır. Seçim aşamalarında ulaşım ve kalacak yer ihtiyacının karşılanması sorumluluğu adayların kendisine aittir.

(4) Bando sınıfına başvuran adaylardan bu tercihleri için KPSS puan şartı aranmayacaktır. Genel Kültür Sınavından başarılı oldukları takdirde seçim aşaması faaliyetlerine devam edeceklerdir. Başarısız olan adayların adaylığı bu tercihleri için sonlandırılacaktır. Yeterli KPSS puanı olanların adaylıkları diğer tercihleri için devam edecektir.

NOT: Çağrıldığı halde herhangi bir nedenle seçim aşaması faaliyetlerine katılmayan/katılamayan adaylara ek hak tanınmayacaktır.

c. Seçim Aşaması Faaliyetleri Nerede İcra Edilecektir?

Başvuruları kabul edilen adayların, seçim aşaması faaliyetleri ANKARA'da icra edilecektir.

ç. Seçim Aşaması Faaliyetleri ile İlgili Açıklamalar

(1) Adayların ilan edilen tarih ve saatte, sınav merkezinde hazır bulunmaları, hak kaybı yaşamamaları açısından önem taşımaktadır.

(2) Başvurusu kabul edilen adayların seçim faaliyetleri [Genel Kültür Sınavı, Evrak Kontrol, Fiziki Değerlendirme, Kişilik Değerlendirme Testi, FYT, Türkçe ve İngilizce Okuma Testi (Hava Trafik ve Kontrol İhbar Sınıfları için) ve Mülakat Sınavı] duyurulacak tarihler arasında MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında (Mamak/ANKARA), Müzik Yeterlilik ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (Bando Sınıfı İçin) Hv.K.K. Bando ve Merasim K.lığında (ANKARA), Psikomotor Testi (Hava Trafik ve Kontrol İhbar Sınıfları için) ve Yüzme Testleri ise [Hava Piyade (Personel Kurtarma/Arama Kurtarma ihtisaslı Personel-AKİP Astsubayları) sınıfı için] MSÜ Kara Harp Okulu Komutanlığında (ANKARA) icra edilecektir. MSB tarafından ihtiyaç duyulması halinde seçim aşamalarına ilişkin faaliyet takviminde değişiklik yapılabilecektir. Değişiklik olması durumunda https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır.

(3) Kişilik Değerlendirme Testi hariç olmak üzere, adaylar sıradaki seçim aşamasında başarılı olmak veya kabul edilmek şartıyla bir sonraki seçim aşamasına katılabilir. Sıradaki seçim aşamasında başarılı olamayan veya kabul edilmeyen adaylar bir sonraki seçim aşamasına katılamaz ve adaylığı sonlandırılır. Herhangi bir seçim aşamasının nihai kararı/sonucunda başarılı olamayan veya kabul edilmeyen adaya ilave hak verilmez.

d. Seçim aşamasında adayların tabi olacakları aşamalar ve sınavlar:

(1) Genel Kültür Sınavı: Bando sınıfı için başvuruda bulunacak adaylar MEBS Okl.ve Eğt.Mrk.K.lığında, aşağıdaki tabloda belirtilen konu başlıkları ve soru miktarlarından oluşan Genel Kültür Sınavına tabi tutulacaktır:

S.No

Konu ve Mehazlar

Soru Miktarı

1

Türkçe (Dil Bilgisi, Noktalama İşaretleri, Anlatım Bozukluğu, Anlatım Bütünlüğü) (Dr. Ali YAKICI, Dr. Mustafa YÜCEL, Dr. Mehmet DOĞAN, Dr. V. Savaş YELOK- Üniversiteler için Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri)

20

2

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (Ali İhsan Gencer, Sebahattin Özel), (Prof.Dr. Hamza EROĞLU), (Prof.Dr. Refik TURAN, Prof.Dr. Mustafa SAFRAN)

20

3

T.C. Anayasası (Tümü)

5

4

Güncel Konular; Ekonomik, politik, spor, askeri konular, dünya gündemi, bilim ve teknolojideki son gelişmeler (01 Temmuz 2018 - 01 Temmuz 2019)

5

Toplam

50

Genel kültür sınavı çoktan seçmeli 50 sorudan oluşmaktadır. Her soru 2 puan olup, yanlış cevap doğru cevabı götürmeyecektir. Sınav 100 tam puan üzerinden değerlendirilecektir. Sınavdan en az 50 puan ve üzerinde puan alan aday başarılı kabul edilecektir.

(2) Evrak Kontrol Faaliyeti (MEBS Okl.ve Eğt.Mrk.K.lığı) :

Her aday için bir gün şeklinde yapılacaktır. Adayların Evrak Kontrol aşaması için getirecekleri belgeler, Evrak Kontrol Komisyonunca teslim alınacak ve başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıkları ilgili mevzuat ve bu kılavuz esaslarına göre kontrol edilecektir. Kontrol sonucunda eksik belgesi olan ve başvuru şartlarını taşımayan adaylar sınavın müteakip aşamalarına alınmayacaktır. Eksik evrağını aynı gün saat 14.00'a kadar tamamlayan adaylar seçim aşamalarına devam edebilecek, tamamlayamayanların adaylıkları sonlandırılacaktır.

(3) Fiziki Değerlendirme (MEBS Okl.ve Eğt.Mrk.K.lığı):

Evrak Kontrol aşamasında kabul edilen adaylar aynı gün Fiziki Değerlendirmeye tabi tutulacak, adayların TABLO-2'de yer alan boy ve kilo sınırları içerisinde olup olmadıkları ölçülecektir. Ölçümler mutlaka ayakkabısız yapılacaktır. Tabloda yer alan boy uzunluğu ile boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına sahip olmayan adaylar kabul edilmeyecektir. Bu aşamada kabul edilmeyen adayın sınav merkezinden ayrılmadan ve aynı gün içerisinde olmak şartıyla itirazı kabul edilecektir. İtiraz durumunda, farklı ölçüm cihazları ile tekrar yapılacak ölçüm ve değerlendirme sonucuna ikinci bir itiraz hakkı yoktur.

(4) Kişilik Değerlendirme Testi (MEBS Okl.ve Eğt.Mrk.K.lığı):

Evrak Kontrol ve fiziki değerlendirme aşamasında kabul edilen adaylara uygulanacaktır. Kişilik değerlendirme testi, nota tahvil edilmeyecek olup Mülakat Sınavına kanaat oluşturma maksatlıdır.

(5) Fiziki Yeterlilik Testi (FYT): (MEBS Okl.ve Eğt.Mrk.K.lığı/Kara Harp Okulu

K.lığı)

(a) Evrak Kontrol ve fiziki değerlendirme aşamalarından geçen ve Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerini tercih eden adaylar mekik, şınav ve 1500m. koşu branşlarında değerlendirilecektir.

Hava Piyade (Personel Kurtarma/Arama Kurtarma ihtisaslı Personel-AKİP Astsubayı) adayları ilave olarak barfiks ve yüzme (150m. Suüstü Yüzmesi) testine alınacaklardır. Yapılacak değerlendirmeye esas FYT standartları TABLO-3'dedir. Hava Piyade (Personel Kurtarma/Arama Kurtarma ihtisaslı Personel AKİP) başvurusu bulunan adaylar FYT sınavlarında başarılı olmaları durumunda MSÜ Kara Harp Okulu Komutanlığında ilave yüzme testine tabi tutulacaktır. İlave yapılacak yüzme testine ilişkin puan tablosu TABLO-3'dedir. Değerlendirme ve itirazlar aşağıdaki esaslara göre yapılacaktır.

(b) Adaylar her branştan en az 10 puan (kadın adaylar şınavdan en az 9 puan) almak zorundadır, puan limitleri TABLO-3'de olduğu gibidir. Hava Piyade (Personel Kurtarma/Arama Kurtarma ihtisaslı Personel AKİP) adaylarına tüm branşlar için minimum geçer not TABLO-3'de belirtildiği şekilde uygulanacak olup herhangi bir bölümden asgari kriteri sağlayamayan aday başarısız sayılacaktır. Bir branştan istenen puanı alamayan aday bir sonraki branşa giremeyecek; istediği takdirde başarısız olduğu branş veya branşlardan itiraz sınavına girebilecektir. İtiraz sınavından da yeterli puanı alamaz ise adayın işlemleri sonlandırılacaktır. FYT sonuçları adaylara sözlü olarak bildirilecektir. Aday başarısız olduğu her branş için itiraz hakkına sahiptir. İtiraz etmek isteyenler, taleplerini aynı gün içerisinde, seçim aşamalarının icra edildiği bölgeyi terk etmeden sonuç tebliğ komisyonuna iletecektir. İtiraz eden aday ilgili branştan tekrar teste tabi tutulmak üzere ilgili istasyona gönderilecektir. İtiraz sonucu sözlü olarak bildirilecektir. Komisyonun değerlendirmesi nihai karar olup, ikinci bir itiraz hakkı söz konusu değildir.

(c) Fiziki Yeterlilik Testine katılabilmek için adayların tek hekimden (aile hekimi, kurum hekimi vb.) "adayın spor (şınav, mekik, koşu) yapmasında sakınca olmadığına dair rapor" almaları gerekmektedir. Adaylar bu rapor ile sınava katılacaktır. (Örneği TABLO-8'dedir.) Ayrıca FYT'ye katılacak adaylardan, "FYT'de belirtilen tüm spor ve fiziksel faaliyetleri yapmama engel herhangi bir sağlık problemim ve Kurul Üyelerine bildireceğim hastalığım ve rahatsızlığım bulunmamaktadır ve bu FYT sırasında ortaya çıkabilecek her türlü sağlık problemimde sorumluluk tarafıma aittir." ibaresi bulunan "Muvafakat Yazısı" (Örneği TABLO- 9'dadır) alınacaktır. Ayrıca testlerin yapılacağı günde sağlık durumu itibariyle testlere katılamayacak durumda olan (ameliyatlı, kırık, burkulma vb.) ve tek hekimden alınmış sağlık raporunu getirmeyen adaylar sınavlara kabul edilmeyecek ve haklarını kaybetmiş sayılacaktır.

(ç) Adayların FYT notu, sınava girdiği branşlardan elde edilen puanların toplamının sınava girdiği branş sayısına bölünmesiyle elde edilir

(d) Adayların FYT için yanlarında spor malzemeleri (eşofman, spor şortu, spor ayakkabısı, spor çorabı, mayo, havlu, bone vs.) getirmeleri gerekmektedir.

(6) Türkçe ve İngilizce Okuma Testi [Hava Trafik ve Kontrol İhbar Sınıfları İçin (MEBS Okl. ve Eğt.Mrk.K.lığı)]: Adaylara Hv.K.K.lığınca belirlenecek Türkçe ve İngilizce metinler okutulacak, sınav sonucunda adaylar başarılı veya başarısız şeklinde değerlendirilecek, başarısız olan adayların, bu sınıflar için adaylıkları sonlandırılarak adaya tebliğ edilecek, varsa diğer kuvvet, sınıf veya branşlar için adaylıkları devam ettirilecektir. Türkçe ve İngilizce Okuma Test sonucu Aday Değerlendirme Puanına etki etmeyecektir. Türkçe ve İngilizce Okuma Testine itiraz hakkı yoktur.

(7) Psikomotor Testi [Hava Trafik ve Kontrol İhbar sınıfları için (MSÜ Kara Harp Okulu K.lığı)]:

(a) Türkçe ve İngilizce Okuma Testinden başarılı olan Hava Trafik ve Kontrol İhbar sınıfı adayların, dikkat ve tepki hızını değerlendirmek, algılama hızı, durumsal farkındalık, seçici dikkat ve benzeri yeteneklerini ölçmek amacıyla bilgisayar ortamında uygulanacak sınavdır.

Aday Değerlendirme Puanına etki etmeyecek, sonuçlar adaylara başarılı ve başarısız şeklinde tebliğ edilecektir.

(b) Tam puan 160 olup baraj puanı olarak belirlenen 88 ve üzerinde puan alan adaylar başarılı kabul edilecektir. Psikomotor testi sonucuna itiraz hakkı yoktur.

(8) Yüzme Testi [Hava Piyade (Personel Kurtarma/Arama Kurtarma ihtisaslı Personel AKİP Astsubayları) sınıfı için ( MSÜ Kara Harp Okulu K.lığı)]:

Hava Piyade (Personel Kurtarma/Arama Kurtarma ihtisaslı Personel/AKİP Astsubayları) sınıfına başvuruda bulunan adaylar FYT ve Mülakat Sınavında başarılı olmaları durumunda 150 m. su üstü yüzmesi testine tabi tutulacaktır. Bu nedenle başvuracak adayların çok iyi derecede yüzme biliyor olmaları gerekmektedir.

(9) Müzik Yeterlilik ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı [Bando Sınıfı İçin (Hv.K.K. Bando ve Merasim K.lığı Kirazlıdere/ANKARA)]:

(a) Bando sınıfına başvuran adaylar fiziki yeterlilik sınavında başarılı olmasını müteakip Müzik Yeterlilik ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavına alınacaktır. Müzik Yeterlilik ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavına katılmaya hak kazanan adaylar piyano ve vurmalı çalgılar hariç kendi enstrümanlarını yanlarında getirecektir.

(b) Müzik Yeterlilik ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı Komisyonu adayları 100 tam puan üzerinden değerlendirecek, 60 puan ve üstü alanlar başarılı kabul edilecektir. Müzik Yeterlilik ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı Hv.K.K. Bando Merasim K.lığında (Kirazlıdere/ANKARA) icra edilecektir. Müzik Yeterlilik Sınavına girmek istemeyen adaylardan bu durumu beyan eden feragatname dilekçesi alınacaktır.

(c) Müzik Yeterlilik ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavına ilişkin uygulama kriterleri TABLO-4'dedir.

(10) Mülakat Sınavı (MEBS Okl.ve Eğt.Mrk.K.lığı):

(a) Önceki seçim aşamalarının tamamından başarılı olan adaylar Mülakat (Sözlü) Sınavına katılacaktır.

(b) Adayların test ve sınavlar ile tespit edilemeyen bireysel özelliklerini tanımak amacıyla, yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen seçim aşamasıdır.

(c) Mülakat komisyonu tarafından, görüşme yoluyla adayın; gelişime açıklığı, genel kültürü, söylenenleri doğru anlama, konuşma ve ifade etme becerisi, düşünceleri arasındaki tutarlılığı, ikna gücü, çok yönlü düşünme yeteneği, kendine güveni, heyecan durumu, davranışlarındaki denge, mesleğe yönelik istekliliği, psikolojik yapısı, Türkçe'yi kusursuz konuşması, dilinde kekemelik, pelteklik ve tutukluk olmaması değerlendirilmektedir.

(ç) Mülakat Komisyonu, adayları birbirlerinden bağımsız olarak ve 100 tam puan üzerinden değerlendirecektir. Mülakat sınavında 70 ve üstü alan adaylar başarılı kabul edilecektir. Belirlenen baraj puanının altında puan alan adaylar müteakip sürece devam ettirilmeyecektir. Mülakat komisyonu kararları kesin olup, idari itiraz hakkı bulunmamaktadır.

(11) Sağlık Muayenesi:

(a) Fiziki Yeterlilik Testi ve Mülakat Sınavlarında başarılı olan adaylar, 11 Kasım 2016 tarihli ve 29885 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde" belirtilen, Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan Engelli Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşlarından yaptıkları Kuvvet ve sınıf tercihlerine istinaden (Muharip Sınıf İçin Düzenlenen) "EK-D Personel Adaylarının Hastalıklara Göre Değerlendirme Çizelgesi (1) No'lu Değerlendirme Sütununa Göre Muvazzaf Astsubay Olur"; (Yardımcı Sınıf İçin Düzenlenen) "EK-D Personel Adaylarının Hastalıklara Göre Değerlendirme Çizelgesi (2) No'lu Değerlendirme Sütununa Göre Muvazzaf Astsubay Olur" kararlı sağlık raporunu almak amacıyla, yetkili sağlık kuruluşlarına sevk edilecektir. Ayrıca;

(b) Deniz piyade sınıfı astsubay adaylarının sevk edilecekleri hastanelerden "Komando olur, Paraşütle atlar" kararlı sağlık raporu almaları gerekmektedir.

(c) U/H Teknisyeni sınıfı astsubay adayları sevk edilecekleri hastanelerden TSK,

J.Gn.K.lığı ve SGK.lığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Madde 64 gereği "Kategori-2 Hava Araçlarında Görevli Olarak Uçar" kararlı sağlık raporu alacaktır.

(ç) Hava Piyade (Personel Kurtarma/Arama Kurtarma ihtisaslı Personel AKİP Astsubayları) sınıfı adaylar "Görevli olarak uçar, Paraşütle Atlar ve Kurbağaadam olur" kararlı sağlık raporu alacaktır.

(d) Sağlık kuruluşu tarafından düzenlenen ön bildirim raporunuzun karar hanesinde belirtilen ifadeleri ve bilgilerinizi kontrol etmeniz oldukça önem arz etmektedir. Hatalı veya uygun olmayan karara haiz sağlık raporu olan adaylar sağlık raporlarını ilgili hastanelere müracaat ederek düzelttirmekten sorumludurlar. Sağlık işlemleriniz için sağlık kuruluşları tarafından herhangi bir ücret veya katkı payı alınmayacaktır.

(e) Tercih ettiğiniz Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşlarına adınıza düzenlenmiş olan hastane sevk belgesi ve nüfus cüzdan fotokopiniz ile birlikte, Ankara ili içi sevklerde en geç üç iş günü, Ankara dışındaki illere sevklerde en geç beş iş günü içinde başvurmanız gerekmektedir. Hafta sonu tatili ve resmi tatil günleri iş günü olarak kabul edilmemektedir.

(f) Hastane sevk belgelerinin geçerlilik süresi içerisinde hastaneye başvuru yapmayan ve sevk belgesini herhangi bir aşamada kaybeden, yırtan, kullanılamaz hale getiren adaylara yeni bir sevk belgesi verilmeyecektir. Herhangi bir kanuni mazeretini emniyet teşkilatından, jandarmadan veya mahalle muhtarından alacakları tutanakla belgelendirenlere bir defaya mahsus olmak üzere MSB Per.Tem.D.Bşk.lığı tarafından hastane sevk belgesi verilebilecektir. Aday aldığı tutanak ile MSB Per.Tem.D.Bşk.lığına tekrar şahsen başvurarak sevk yazısını yenileyebilecektir.

(g) Hastaneler tarafından düzenlenen "Ön Bildirim Belgesi/Raporu" ve "Sağlık Kurulu Kararı Bildirim Belgesi" kabul edilmeyecektir. Hastaneler tarafından geçerli sağlık kurulu raporlarının sevk belgesinde talep edilen şekilde düzenlenmemesinden, MSB Personel Temin Dairesi Başkanlığına en geç 45 gün içerisinde (adayın sağlık raporuna itiraz ederek hakem hastaneye gitmesi üzerine geçen süreler dahil) ulaştırılmamasından ve posta gecikmelerinden Milli Savunma Bakanlığı sorumlu değildir. Sağlık kurulu raporları hastane tarafından MSB'ye gönderilecektir. Sağlık kurulu raporu için gerekli tüm poliklinik muayenelerinin yaptırılması hususunda sorumluluk adaya aittir. Eksik poliklinik muayenesi olduğu tespit edilen adayların sağlık raporları, kurul kararı olsa dahi kabul edilmeyecektir. Sağlık kurulu raporu için sağlık muayeneleri tamamlanmadan hastanenin terk edilmesi durumunda adayın sağlık kurulu raporunun olmadığı kabul edilecektir.

(ğ) Yetkili sağlık kurulu tarafından verilen raporlara tebliğ tarihinden itibaren üç iş günü içinde itiraz edilebilecektir. Aday tarafından itiraz edildiği takdirde; aday itiraz dilekçesi ile birlikte, o yerin İl Sağlık Müdürlüğünce ilk raporun tasdikli bir örneği ile birlikte en yakın Engelli Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşlarına sevk edilecektir. Birinci ve ikinci rapor kararları aynı olursa karar kesinlik kazanacaktır. Çelişki halinde hasta İl Sağlık Müdürlüğünün belirleyeceği bir hakem hastaneye gönderilecektir. Bu hastanenin sağlık kurulunca verilen karar kesin olacaktır. İtiraz işlemleri 10/9/1982 tarihli ve 8/5319 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslarda belirtilen hükümlere göre yürütülecektir.

(h) Sağlık durumu ve sağlık raporuyla ilgili herhangi bir tereddüt oluşması durumunda, yerleştirilmiş olsa dahi idare tarafından gerekli görülmesi halinde aday yeni bir sağlık kurulu raporu düzenlenmesi maksadıyla tekrar hastaneye sevk edilebilecektir. Tekrar sevk edilme durumunda önceki sağlık kurulu raporu işleme alınmayacak, işlemler yeni sağlık kurulu raporuna göre yürütülecektir.

(ı) Tarafınıza sağlık işlemleri ile ilgili yazılı tebligat yapılmayacaktır. Sağlıkla ilgili adaylık işlemleri takibinizi https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinden takip edebilirsiniz.

(12) Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması:

(a) Mülakat sınavında başarılı olan adaylar, seçim aşamaları bölgesini terk etmeden yanında getirdikleri bir adet güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına esas formunu (TABLO-10'dadır) elden görevli personele teslim edeceklerdir.

(b) Seçim aşamalarını başarı ile tamamlayan adaylar hakkında ilgili kamu kurum ve kuruluşları aracığı ile arşiv araştırması ve resmi güvenlik soruşturması yapılacaktır.

(c) Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması sonucunda şüpheli ya da sakıncalı halleri bulunan adaylar kabul edilmeyecektir.

(ç) Adaylar kabul edilmiş, öğrenime başlamış olsalar dahi Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması sonucunda şüpheli ya da sakıncalı halleri bulunanların ilişiği kesilir.

(d) Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması için adayların Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı olan adres bilgileri kullanılacaktır. Bu nedenle; adayların halen ikamet ettiği güncel adres bilgileri, il/ilçe nüfus müdürlüklerince kullanılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı olması gerekmektedir.

e. Seçim Aşaması Sınavlarına Gelirken Yanınızda Neler Getireceksiniz?

(1) Sınav Çağrı Belgesi,

Aday, İnternetten alınan 2'nci Seçim Aşaması Sınav çağrı belgesini (barkotlu) yanında getirecektir.

(2) Nüfus Cüzdanı Fotokopisi/TC Kimlik Kartı Fotokopisi,

Aday kendisine ait nüfus cüzdanının/TC Kimlik Kartının bir adet fotokopisini beraberinde getirecektir. Nüfus Cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı'nın aslı seçim aşamalarında adayın üzerinde bulunacaktır.

(3) Askeri Kimlik Fotokopisi,

Halen askerlik yapan/askerde olan aday, kendisine ait askeri kimlik kartının bir adet fotokopisini beraberinde getirecektir. Askeri kimlik kartının aslı seçim aşamalarında adayın üzerinde bulunacaktır.

(4) Meslek Yüksekokulu/Önlisans/Lisans/Yüksek Lisans Mezuniyet belgesi,

Aday mezun olduğu meslek yüksekokulu diploması ile en az iki yıl süreli fakülte/yüksekokula ve/veya yüksek lisansa ait diploma veya mezuniyet belgesinin aslını ve bir adet fotokopisini (e-devletten alınan belge) (fakülte/yüksekokulun yetkili makamlarınca onaylı örneği de kabul edilir) getirecektir.

5) Denklik Belgesi,

Öğrenimlerini yurt dışında bitirenler için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanmış denklik belgesinin aslı (Adayın yanında olacaktır.) ve bir adet fotokopisi getirilecektir.

(6) Terhis Belgesi/Belgeleri (Askerlik hizmetini bitirenler için),

Terhis belgesinin/belgelerinin aslı ve bir adet fotokopisi veya Askerlik Şubelerinden onaylı sureti getirilecektir. (onaysız fotokopi kabul edilmez.). E-devlet'ten alınan askerlik durum belgeleri kabul edilmeyecektir.

(7) Askerlik Durum Belgesi,

Askerlik hizmetini yapmayan erkek adaylar için, son bir ay içerisinde alınmış askerlik durum belgesinin aslı (Adayın yanında olacaktır) ve bir adet fotokopisi.

(8) Şehit/gazi kendisi, anne, baba, eş ve çocuklarına ait ilgili kurumdan (Kuvvet

K.lıkları / J.Gn.K.lığı, Sahil Güvenlik K.lığı / SGK ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından) alınmış onaylı belgenin aslı (adayın yanında olacaktır) ve bir adet fotokopisi getirilecektir. (Şehit/gazi personel TSK'ya mensup ise ilgili belgeyi bağlı oldukları Kuvvet Komutanlıklarının Personel Başkanlıklarından, diğer kamu kurumlarına mensup ise mensup oldukları Bakanlık ve Sosyal Güvenlik Kurumunun her ikisinden de alacaktır.)

(9) Adli Sicil Kaydı (e-devletten alınan adli sicil kaydı olmadığına dair belge),

Ayrıca, ADLİ SİCİL KAYDI olan adaylar konu ile ilgili adli evraklarının aslını ve bir adet fotokopisini (Mahkeme kararı, iddianame ve sonuçlandıysa kesinleşme şerhi) yanında getireceklerdir.

(10) Nitelik Belgesi (TABLO 5-6 ve 7),

(a) Halen silahaltında olan 7179 Sayılı Askeralma Kanunu kapsamındaki Yedek Subay/Yedek Astsubaylar, erbaş ve erler ile askerlik hizmetini yaparken en az iki yıl ve daha fazla süreli yüksekokul/fakülte bitirenler hakkında birlik komutanlıklarınca bu kılavuzun eklerinde belirtilen nitelik belgeleri tanzim edilecektir.

(b) Nitelik belgesi kontrol formu ile birlikte kapalı, mühürlü zarf içerisinde olacaktır. Açık olarak getirilen nitelik belgeleri kabul edilmeyecektir. İkinci seçim aşaması sınav tarihleri, dağıtım iznine denk gelen adaylar ile halen eğitim birliğinde olan adaylar, nitelik belgelerini eğitim birliğinden alacaklardır.

(11) KPSS P3 Lisans/KPSS P93 Ön Lisans Puanı Belgesi,

Tüm adaylar Geçerli Kamu Personeli Seçme Sınavından "KPSS P93 Ön Lisans/ Geçerli KPSS P3 Lisans Puanı asgari 60 olan" sınav sonuç belgesini getireceklerdir. Başvurmadan önce Sınav Sonuç Belgelerinin uygunluğunun e-devlet'in ilgili sayfasından kontrol edilmesi adayların sorumluluğudur.

(12) Adaylar gelirken e-devlet şifrelerini de yanlarında getireceklerdir.

(13) Fiziki Yeterlilik Testine katılmak üzere adayın spor yapabileceğine dair örneği TABLO-8'de bulunan Tek Hekim Raporu ve örneği TABLO-9'da bulunan Muvafakatname belgesi getirilecektir.

(14) Bir Adet Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasına Esas Form,

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu TABLO-10'dadır. (Bilgisayar ortamında ve doldurma talimatına uygun olarak doldurulacak ve adaylar tarafından yanlarında getirilecek ancak dosyalarına takılmayacaktır.)

(15) Adaylar ayrıca yanlarında tükenmez kalem (Mürekkepli kalem olmayacak), kurşun kalem, silgi, fiziki yeterlilik değerlendirme testi için eşofman, şort ve spor ayakkabısı getireceklerdir.

(16) Evrak kontrol aşamasında adaylara ait belgeler, kontrolü müteakip adaya iade edilecek, tüm seçim aşamalarında adayın yanında bulunacaktır. Adaylar diploma, sertifika vb. belgelerinin asıllarını da yanlarında getireceklerdir.

(17) Adaylar fiziki yeterlilik testi ile mülakata gelirken getirecekleri belgeleri yukarıda belirtilen sıra ile [(1) maddesi üstte olacak şekilde] şeffaf kapaklı mavi dosyaya takılı olarak getireceklerdir. Belgeler şeffaf poşetlere (Naylon föye) konulmayacaktır.

(18) İstenen belgeleri getirmeyen adaylar, belge eksikliğinden dolayı sınava alınmayacak ve işlemleri iptal edilecektir.

f. Adayların Başarı Sıralamalarının Belirlenmesi ve Sınıflandırma Nasıl Yapılacaktır?

(1) Değerlendirme:

(a) Sınavların değerlendirilmesinde; Aşağıda belirtilen sınıflar hariç olmak üzere KPSS P3/P93 puanının %55'i, Fiziki Yeterlilik Testinin %15'i ve Mülakat Sınavı puanının %30'u alınarak, toplam 100 puan üzerinden değerlendirme yapılacak,

(b) Deniz Piyade sınıfı için; KPSS P3/P93 puanının %30'u, Fiziki Yeterlilik Testinin %40'ı, Mülakat Sınavı puanının %30'u alınarak, toplam 100 puan üzerinden değerlendirme yapılacak,

(c) Hava Piyade (Personel Kurtarma/Arama Kurtarma ihtisaslı Personel/AKİP) sınıfı için; KPSS P3/P93 puanının %30'u, Fiziki Yeterlilik Testinin %40'ı, Mülakat Sınavı puanının %30'u alınarak, toplam 100 puan üzerinden değerlendirme yapılacak,

(ç) Bando sınıfı için; Mesleki Uygulama Sınavı Puanının %60'ı, Mülakat Sınavı puanının %30'u, Fiziki Yeterlilik Testinin %5'i, Genel Kültür Sınavı puanının %5'i alınarak, toplam 100 puan üzerinden değerlendirme yapılacak,

(d) Aday Değerlendirme Puanı (ADP); KPSS P3/P93 puanı, Fiziki Yeterlilik Testi, Mülakat Sınavı, Genel Kültür ve Mesleki Uygulama Sınavı (Bando Sınıfı için) puanlarının yukarıdaki maddelerde yer alan yüzdelerinin alınmasını müteakip toplanmasıyla elde edilecek puana, 7179 Sayılı Askeralma Kanunu'nun 40'ıncı maddesinde belirtilen aşağıdaki puanların ilave edilmesiyle hesaplanacak,

(e) 7179 Sayılı Askeralma Kanunu kapsamında askerlik hizmetini tamamlayan erbaş ve er adayların, aşağıda belirtilen hususları terhis belgesi/belgeleri ve diploma ile belgelemeleri ve seçim aşamalarında başarılı olmaları halinde eğitim durumları dikkate alınarak;

(I) İlk altı aylık askerlik hizmetini tamamlayarak terhis olanlara KPSS P3 puanı, Fiziki Yeterlilik Testi, Mülakat Sınavı, Genel Kültür ve Mesleki Uygulama Sınavı (Bando Sınıfı için) puanının aritmetik ortalamasına 3 puan,

(II) Altı ayın sonunda askerlik hizmetine devam edip on iki aylık askerlik hizmetini tamamlayarak terhis olanlara KPSS P3 puanı, Fiziki Yeterlilik Testi, Mülakat Sınavı, Genel Kültür ve Mesleki Uygulama Sınavı (Bando Sınıfı için) puanının aritmetik ortalamasına 9 puan,

(III) 7179 Sayılı Askeralma Kanunu kapsamında Meslek Yüksekokulu mezunlarından;

aa- İlk altı aylık askerlik hizmetini tamamlayarak terhis olanlara KPSS P93 puanı, Fiziki Yeterlilik Testi, Mülakat Sınavı, Genel Kültür ve Mesleki Uygulama Sınavı (Bando Sınıfı için) puanının aritmetik ortalamasına 6 puan,

bb- Altı ayın sonunda askerlik hizmetine devam edip on iki aylık askerlik hizmetini tamamlayarak terhis olanlara KPSS P93 puanı, Fiziki Yeterlilik Testi, Mülakat Sınavı, Genel Kültür ve Mesleki Uygulama Sınavı (Bando Sınıfı için) puanının aritmetik ortalamasına 12 puan ilave edilecektir.

(2) Kuvvet Komutanlığına Sınıflandırma ve Yerleştirme:

(a) Seçim aşamalarının tamamlanmasını müteakip, Aday Değerlendirme Puanı (ADP), mezuniyet bilgileri, tercihleri, sağlık raporu bilgilerine göre başarı sıralaması oluşturulacak,

(b) Başarı sırasına göre sınıflandırma listeleri hazırlanırken %80'i ön lisans mezunlarından, %20'si lisans mezunlarından oluşturulacaktır. Kontenjanların tamamlanamaması durumunda adayın lisans veya ön lisans mezunu olup olmadığına bakılmaksızın yerleştirme yapılacaktır.

(c) Aday Değerlendirme Puanına (ADP) göre önde olan adayın sınıflandırması yapılmadan sonraki adayın sınıflandırma işlemine geçilmeyecek, böylelikle başarı sıralaması esası uygulanmış olacak, asil ve yedek şeklinde belirleme yapılmayacak,

(ç) Adayın yapmış olduğu tercihlerden her hangi birinde bir Kuvvet Komutanlığında kontenjana girmesi durumunda kalan tercihleri söndürülecek, diğer Kuvvet Komutanlıklarındaki tercihleri devam edecek,

(d) Seçim aşaması sonuçları www.personeltemin.msb.gov.tr internet adresinden adaylara duyurulacak,

(e) Birden fazla Kuvvet Komutanlığı tercihi olan adaylar birden fazla Kuvvet Komutanlığında kayıt sırası geldiğinde kendi istediği Kuvvet Komutanlığına kayıt yaptırabilecek, aday kayıt olduğu Kuvvet Komutanlığını değiştirmeyecek, bir Kuvvet Komutanlığına kaydı yapılan adayın diğer Kuvvet Komutanlığı tercihleri iptal edilecek,

(f) Giriş koşullarını taşıyan şehit, malul gazi ve muharip gaziler ile anne, baba, eş ve çocukları, başvuru kılavuzunda belirtilen şartları taşımak ve sınav/seçim aşamalarında başarılı olmak şartıyla şehit, malul gazi ile muharip gazi kontenjanı dahilinde değerlendirilecek, bu adaylar arasında yapılacak başarı sıralamasına göre ilgili Kuvvet Komutanlığına ait toplam kontenjanın yüzde beşine kadarı temin edilecektir. Şehit, malul gazi ile muharip gazi kontenjanına giremeyen adaylar diğer adayların başarı sıralamasına dahil edilecektir.

(g) Sınıflandırması yapılan adaylar Kuvvet Komutanlığı tarafından planlanacak eğitimlere çağrılacaktır.

g. Aday Bilgilendirme ve İlanlar Nasıl Yapılacaktır?

Tüm duyurular https://personeltemin.msb.gov.tr adresinden yayınlanacak, gerektiğinde bilgilendirmeler kısa mesaj (SMS) ile yapılacak, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince internet adresinde yayımlanan bilgiler hakkındaki bilgi edinme başvurularına işlem yapılmayacaktır.

4. UYARILAR

a. Adaylar başvuru şartlarının tamamına uygun olmak zorundadırlar. Uygun olmadığı temin faaliyetlerinin (eğitim dahil) herhangi bir aşamasında tespit edilenlerin adaylığı sonlandırılacaktır.

b. Başvuruda doldurulması gereken bütün bölümler tam ve doğru olarak doldurulmalıdır.

c. Tüm tebligatlar, https://personeltemin.msb.gov.tr adresinde yayınlanacağından ve gerektiğinde kısa mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılacağından adayların sınav aşamalarını müteakip https://personeltemin.msb.gov.tr adresini takip etmeleri, başvuru esnasında GSM telefon numaralarını tam ve eksiksiz olarak doldurmaları, telefon numaraları değiştiğinde en kısa zamanda MSB Personel Temin Dairesi Başkanlığına dilekçe ile başvurarak güncellenmesini sağlamaları gerekmektedir.

ç. Başvuru ekranında adayların doldurdukları bilgilerin doğruluğundan ve sonrasında doğabilecek hukuki müeyyidelerden adaylar sorumludur.

d. Verilen bilgilerin eksik ve hatalı olduğunun tespit edilmesi halinde aday elenmiş kabul edilecek ve işlemleri sonlandırılacaktır.

e. Tercihlerim sayfasının bilgisayar çıktısını alıp saklayınız.

f. Başvurular idarenin uygun göreceği bir tarihte sonlandırılabilecektir.

g. Başvuruda bulunan adayların seçim aşaması sınavlarına çağrılması; aday başvuru miktarına göre idarece belirlenen tarihlerde https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinde yayımlanacak/duyurulacaktır. Bu nedenle; ilgili adayların internet adresini sürekli takip etmeleri gerekmektedir.