Gazi Üniv. Y. Lisans ve Doktora Program İlanı
GENEL BAŞVURU ŞARTLARI
- Adayların, yüksek lisans ve bütünleşik doktora/sanatta yeterlik programlarına başvurabilmeleri için dört yıllık lisans diplomasına; doktora/sanatta yeterlik programlarına başvurabilmeleri için tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.
- Doktora/sanatta yeterlik programı sınavına müracaat edecek adayların yüksek lisans mezuniyet puanları en az 2.50/ 4.00, lisans sonrası doktora/sanatta yeterlik programına müracaat edecek adayların ise 3.50/4.00 olmalıdır.
- Hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli tıp, eczacılık, diş hekimliği, veteriner fakültesi mezunu veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olan adaylar, yüksek lisans derecesine sahip sayılır ve doğrudan doktora programlarına başvurabilirler.
- Lisans ve/veya yüksek lisans öğrenimini yurt dışında tamamlayan adayların Yükseköğretim Kurulunca verilmiş denklik/okul tanıma belgesine sahip olmaları gerekir.
- Adayların başvurdukları tezli/tezsiz yüksek lisans programlarının puan türünde ALES'ten en az 55,00 ve üzeri; doktora programlarının puan türünde ALES'ten en az 60,00 ve üzeri veya Yükseköğretim Kurulunca denkliği verilmiş sınavlardan (GRE/GMAT) eşdeğer puan* almış olmaları gerekir. Adayların, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sistemi üzerinden aktarılamayan sınavlara (GRE/GMAT, ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen yabancı dil sınavları gibi) ait puanlarının bulunması halinde bizzat Enstitüye başvurarak ön kayıt yaptırmaları zorunludur. Anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde ilgili akademik kurulun önerisi ve/veya enstitü yönetim kurulu kararı ile özel şartlar ve/veya bu Yönetmelikte öngörülen asgari kriterlerin üzerinde kriterler de belirlenebilir
- Güzel Sanatlar Fakültesinin ve Konservatuvarın enstitülerdeki anabilim ve anasanat dallarına öğrenci kabulünde güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvar mezunları ile diğer fakültelerin eşdeğer programlarından mezun olanlarda ALES puanı aranmaz.
- ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir. Anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde ilgili akademik kurulun önerisi ve/veya enstitü yönetim kurulu kararı Yönetmelikte öngörülen asgari kriterlerin üzerinde kriterler de belirlenebilir.
- Doktora/ sanatta yeterlik programlarına başvuru için KPDS/ ÜDS/ YDS/ e-YDS / YÖKDİL TIPDİL (Diş Hekimliği ile tıp alanındaki yüksek lisans/doktora programları için) veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen yabancı dil sınavlarından 55 ve üzerinde, lisans sonrası bütünleşik doktora/sanatta yeterlik programlarında ise 75 ve üzerinde bir puana sahip olmak şartı aranır. Anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde ilgili akademik kurulun önerisi ve/veya enstitü yönetim kurulu kararı ile özel şartlar ve/veya bu Yönetmelikte öngörülen asgari kriterlerin üzerinde kriterler de belirlenebilir.
- KPDS, ÜDS, YDS ile e-YDS sınav sonuçlarının geçerlilik süresi, sınav tarihinden itibaren 5 (beş) yıldır. Ayrıca, ilgili anabilim dalları akademik kurullarınca belirlenen yabancı dil belgesine sahip olma şartı ve/veya bu sınavlara ait taban puanlar enstitü ağ adreslerinde duyurulmaktadır.
- Yabancı diller üzerine yürütülen programlarda adayların ikinci bir yabancı dil sınavından en az 55 puan almış olmaları istenir.
- Kendi imkanları ile lisansüstü öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu adaylar, enstitülerin bu konudaki duyurusunda belirtilen şartları yerine getirmek kaydıyla Üniversite Senatosu tarafından belirlenen usullere göre lisansüstü programlara kabul edilir.
- Yabancı uyruklu adayların başvurularında bütünleşik doktoraya ve yüksek lisansa girecekler için lisans, diğer adaylar için tezli yüksek lisans mezuniyet belgeleri ile not dökümlerinin aslı ve onaylı Türkçe tercümelerini ve lisansüstü programları izleyebilecek Türkçe bilgisinin olduğunu gösterir Türkçe Öğrenim, Uygulama ve Araştırma Merkezlerinden (TÖMER) en az C1 düzeyinde alınan bir belgeyi enstitüye vermeleri zorunludur.
- Adaylar, Gazi Üniversitesi bünyesindeki lisansüstü programlardan en fazla ikisine başvurabilir. Başvurulan programların giriş sınavı saatlerinin çakışması durumunda Enstitünün sorumluluğu yoktur.
- Tezsiz yüksek lisans programları hariç, adaylar her iki programı kazansalar bile aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptıramaz ve devam edemezler.
- 6 Şubat 2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan veya mezun olan öğrenciler doktora programlarına başvurabilir.
- T.C. uyruklu ve Türkiye'de yükseköğrenimini tamamlamış adayların bir önceki yükseköğrenim mezuniyet bilgilerinin Yükseköğretim Sistemi'nde (YÖKSİS) kayıtlı olması gerekmektedir.
NOT:
Yükseköğretim Mezuniyet Bilgilerinizin Kontrolü İçin;
- https://www.turkiye.gov.tr/adresine giriş yapınız.
- Sağ üstte adres çubuğunun altında bulunan "Sisteme Giriş" butonuna tıklayarak T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi giriniz.
- Açılan sayfada "e-Hizmetler" linkine tıklayınız.
- Açılan sayfanın sonunda "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı" başlığı altında bulunan "Y
ükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama"bağlantısına tıklayınız.
- Eğer mezuniyet bilginiz e-Devlet'te görünmüyorsa, mezun olduğunuz yükseköğretim kurumu ile iletişime geçiniz.
- YÖKSİS'te yüzlük not sistemiyle mezun olduğu tespit edilen adayların mezuniyet notları dörtlük sisteme çevrilecektir. Ancak değerlendirme sürecinde yüzlük sistemdeki puan değeri kullanılacaktır. Adayların not dökümünde dörtlük ve yüzlük genel not ortalamasının bir arada bulunması ya da sadece dörtlük genel not ortalamasının bulunması halinde, bunların yüzlük not sistemine dönüştürülmesi için YÖK Not Dönüşüm Tablosu* kullanılacaktır.
- Lisansüstü programlara başvurular online yapılacaktır
Sağlık Bilimleri Enstitüsü ilanı için TIKLAYINIZ
Sosyal Bilimleri Enstitüsü ilanı için TIKLAYINIZ
Fen Bilimleri Enstitüsü ilanı için TIKLAYINIZ
Bilişim Bilimleri Enstitüsü ilanı için TIKLAYINIZ
Eğitim Bilimleri Enstitüsü ilanı için TIKLAYINIZ