TUBİTAK, uzay araştırmaları tezli yüksek lisans programı

İlan Giriş : 02 Ağustos 2007 15:33, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
TUBİTAK, uzay araştırmaları tezli yüksek lisans programı

2230 YURT DIŞI YÜKSEK LİSANS BURS PROGRAMI

(2008)

Uzay Araştırmalarında Tezli yüksek lisans yapmak üzere TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından aşağıda belirtilen alan ve konularda yurtdışına burslu öğrenci gönderilecektir.

ALANLAR/KONULAR

BİLİM
Uzay Tabanlı Jeofizik ve Jeodezik Teknikler (Yer Sistem Bilimleri)
Atmosfer Araştırmaları
Yakın Uzay Fiziği (Uzay havası, Güneş-Yerküre fiziği, Plazma Fiziği)
Radyo Astronomi
TEKNOLOJİ
Uzay Aracı/ Uydu Sistem Tasarımı
Uydu Telemetre, Ölçme ve İzleme Teknikleri
Yörüngede Veri İşleme Sistemleri
Uydu Güç Sistemleri
Uzay Aracı/Uydu Yönelme Kontrol Sistemleri
Uydu Haberleşme Sistemleri, Uydu Yer İstasyon Sistemleri
Uydu Platform, Yapı ve Çevre Test Sistemleri
Uydu Mekanik ve Isıl Analiz Tasarım ve Test
Uzay Malzemeleri
Elektro-Optik, Kameralar, Spektrometreler vb. Algılayıcılar, Uzaya Yönelik Enstrümantasyon, SAR
Uzay İtki Sistemleri, Fırlatma Sistemleri, Güdüm Teknolojileri
Uydu Yörünge Mekaniği, Elektromekanik ve Astrodinamik, Kol Uçuşu
Yörüngedeki Cisimlerin İzlenmesi
Seyrüsefer Sistemleri
TEKNOLOJİ YÖNETİMİ
Uzay Proje ve Teknoloji Yönetimi
Uzay Sistemlerine Yönelik Sistem Mühendisliği
Uzay Hukuku, Politikaları ve Standartları

KİMLER BAŞVURABİLİR

Lisans öğrenimlerinde son sınıfa geçmiş olanlar,

Lisans öğrenimini tamamlamış olanlar,

Bir yüksek lisans programına kayıtlı ya da bir yüksek lisans programını tamamlamış olanlar

BAŞVURU KOŞULLARI

· T.C. vatandaşı olmak,

· Lisans öğrenimlerini henüz tamamlamamış olanlar için son başvuru tarihi itibarıyla 27 yaşından gün almamış olmak,

· Lisans öğrenimlerini tamamlamış olanlar için son başvuru tarihi itibarıyla 28 yaşından gün almamış olmak,

· Lisans öğrenimlerini henüz tamamlamamış olanlar için 2007-2008 öğretim yılı sonunda mezun olacak olmak,

· Geçerli ( 2006 yılı Mayıs ya da Aralık dönemi ) Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) eşit ağırlıklı puanı en az 60 ya da ALES puanı en az 78 olmak ( LES ve ALES puanları arasında dönüşüm yapılmayacaktır!)

· Lisans öğrenimini, mezun olunan üniversitenin not sistemi esas olmak üzere, en az 3.00/4 veya 75.00/100 ağırlıklı genel not ortalaması ile bitirmiş olmak. (Henüz mezun olmamış son sınıf öğrencileri müracaat tarihinde lisans not ortalama koşulunu sağlamaları halinde başvuru yapabilirler. Ancak bursun başlatılabilmesi için bu kişilerin de en az 3.00/4 veya 75.00/100 ağırlıklı genel not ortalaması şartı ile mezun olmaları gerekir. )

Bursiyer adayları yukarıdaki koşulları sağlayan başvurular arasından, adayların lisans ağırlıklı genel not ortalamaları ve LES (ALES) eşit ağırlıklı puanları esas alınmak suretiyle, gerektiğinde alanlara göre dağılım da gözetilerek, TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) Değerlendirme ve Destekleme Kurulu?nca belirlenecektir.

SON BAŞVURU TARİHİ

22 Şubat 2008

BURSUN BAŞLAMA KOŞULLARI

Bursiyer adayı oldukları kendilerine bildirilenlerden aşağıda belirtilen belgeleri 18 Nisan 2008 tarihine kadar eksiksiz tamamlayanlar BİDEB Değerlendirme ve Destekleme Kurulu tarafından yapılacak mülakata alınacaklardır.

Adayın internet üzerinden yaptığı başvuru sonucunda çıktısını alıp imzaladığı başvuru formu,

2. Özgeçmiş,

3. Nüfus Cüzdanı fotokopisi,

4. Amerika Birleşik Devletlerinde eğitim görecekler için GRE Genel Test Puan Belgesi* ve TOEFL puan belgesi (geçerlilik süresi içinde olmak koşuluyla),

5. A.B.D. dışındaki ülkelerde eğitim görecekler için TOEFL puan belgesi, KPDS, ÜDS, IELTS veya yapacağı araştırmada kullanılacak yabancı dille öğretim yapan bir kuruluştan lisans, yüksek lisans derecesi almış olanların diploma fotokopileri,

6. Lisans ve yüksek lisans (yapmış ise) öğrenimi sırasında almış olduğu dersleri gösteren not belgesi (transkriptler),

7. Geçerli ( 2006 yılı Mayıs ya da Aralık dönemi ) Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) ya da ALES sonuç belgesinin aslı veya öğrenci işleri birimince onaylanmış kopyası.

8. Adayın amaçlarını, konu üzerindeki deneyim ve birikimini içeren ayrıntılı çalışma planı,

9. Yurt dışındaki üniversiteden alınmış, TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından belirlenen yukarıda belirtilen alanlarda yüksek lisans programına kabul edildiğine dair belge. (Yüksek Öğretim Kurulunca denk sayılma şartı aranır).

10. Adayın Y.Lisans diplomasını aldıktan sonra Türkiye?de yapacağı kariyerle ilgili detaylı planı.

Başvuru formu ve eklerinin bir asıl bir kopya olmak üzere ayrı dosya halinde son başvuru tarihi mesai bitimine kadar BİDEB' e ulaştırılması gerekmektedir.

Başvuru koşullarından herhangi birini sağlamayan, belgeleri tam olmayan, son başvuru günü mesai bitiminden sonra Kuruma ulaşan ve faksla yapılan başvurular işleme konulmaz.

* Adayın kabul edildiği üniversite tarafından istenmesi halinde bu belge sağlanmadıkça burs başlatılmayacaktır.

BURS MİKTARI-ÖDEME ŞEKLİ

Aylık yaşam ve kırtasiye gideri dahil olmak üzere, aylık burs miktarı 1.500 ABD Dolarıdır. Ödemeler üç aylık dönemler halinde yapılır. Öğrenim harçları, sağlık sigortası ve gidiş-dönüş yol giderleri TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır.

BURS VERİLME YÖNTEMİ

Başvurular BİDEB Değerlendirme ve Destekleme Kurulu tarafından ön elemeden geçirilir. Ön elemede seçilen adaylar, alanlarına göre belirlenen jüriler veya BİDEB Değerlendirme ve Destekleme Kurulu tarafından yapılacak mülakatla değerlendirilir. Değerlendirmede, adayın akademik nitelikleri, konu üzerindeki ön bilgileri, araştırmaya yatkınlığı, yurt dışında akseptans aldığı üniversite, sözkonusu üniversite ve bölümün uzay teknolojileri alanındaki birikimi ve üzerinde çalışmayı planladığı konular ile yapılacak çalışmaların ülkenin bilimsel ve teknolojik gelişimine katkısı dikkate alınır.

Bursiyer seçimlerinde aynı konumda olan adaylardan dil puanı yüksek olanlara öncelik verilir.

· Ayrıca, öğrenimlerini uzay alanında yetkin olarak çalışan kuruluşlar ile iş birliği halinde olan bir üniversitede yapacak olan adaylara öncelik verilecektir.

· Aynı konumda olan adaylardan lisans diplomasını aşağıdaki bölümlerden alan adaylara öncelik verilecektir. Uzay ve Havacılık Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Matematik Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Matematik Bölümü, Fizik Bölümü, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ve Hukuk Bölümü.

YÜKÜMLÜLÜKLER

Bursiyer, Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra yurda dönmek ve öğrenim gördüğü konuda faaliyet gösteren kurum ya da kuruluşlarda uzmanlık alanıyla ilgili bir görevde çalışmakla yükümlüdür. Söz konusu çalışma alanı ve görevlerin uygunluğu bu programın amaç ve öngörüleri doğrultusunda TÜBİTAK yönetimince değerlendirilerek karara bağlanır. Yüksek Lisans öğrenimini tamamladıktan sonra aşağıdaki tabloda gösterilen alanlar ve konularda* doktora eğitimine devam etmek isteyenlerin başvuruları BİDEB Değerlendirme ve Destekleme Kurulu tarafından değerlendirilir, uygun görülenler 2213 Yurtdışı Doktora Burs Programı kapsamında desteklenirler. Yurda dönüşteki zorunlu hizmet süresi TÜBİTAK bursiyeri olarak yurt dışında eğitim alınan sürenin iki katıdır. Bursiyerlerin bu yükümlülüğü kabul ettiklerini noter onaylı bir taahhütname ile belgelemeleri gerekir.

*ALANLAR/KONULAR

BİLİM
İleri Uzaktan Algılama (Yer Sistem Bilimleri)
Uzay Tabanlı Jeofizik ve Jeodezik Teknikler (Yer Sistem Bilimleri)
Atmosfer Araştırmaları
Yakın Uzay Fiziği (Uzay havası, Güneş-Yerküre fiziği, Plazma Fiziği)
Mikro Yerçekimi
Radyo Astronomi
Tayf Analizi
Kozmoloji
TEKNOLOJİ
Uydu/Uzay Aracı Yönelme Kontrol Sistemleri
Uzay Malzemeleri
Elektro-Optik, Kameralar, Spektrometreler vb. Algılayıcılar, Uzaya Yönelik Enstrümantasyon, SAR
Uzay İtki Sistemleri, Fırlatma Sistemleri, Güdüm Teknolojileri
Uydu Yörünge Mekaniği, Elektromekanik ve Astrodinamik, Kol Uçuşu

Bu programla ilgili tüm uygulamalar TÜBİTAK Bilim Kurulunca onaylanmış Genel Uygulama Esasları?na dayanılarak hazırlanmış ?Yürütme Kural ve İlkeleri? esas alınarak yapılır.

Tüm gönderiler için adres

TÜBİTAK-BİDEB 2230

Yurt Dışı Yüksek Lisans Burs Programı

Tunus Caddesi No: 80, 06100

Kavaklıdere/ANKARA

e-mail : [email protected]