TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.
MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI
Üniversitelerin Hukuk, Bilişim Teknolojileri, Ekonomi, İşletme, Kamu Yönetimi, Maliye, Finans v.b. alanlarında eğitim veren bölümlerinden mezun veya son sınıf öğrencilerinin katılabileceği Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına ilişkin ayrıntılı bilgiler aşağıda açıklanmıştır.
Sınava Katılma Koşulları
Müfettiş Yardımcılığı giriş sınavına katılabilmek için;
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
c) Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler
hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis ya da affa uğramış olsalar
bile zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik,
inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti
kırıcı suçlardan veya kaçakçılık, resmi ihale ve alım-satımlara fesat karıştırma,
kara para aklama, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından hükümlü bulunmamak,
d) Sınavın açıldığı yılın başı itibariyle 30 yaşını doldurmamış olmak (01.01.1977 tarihi ve sonrasında doğmuş olmak)
e) Üniversitelerin öğrenim süresi en az 4 yıl olan; Ekonomi (İktisat), İşletme, Maliye, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İstatistik, Bankacılık, Finans, Risk Yönetimi ve Muhasebe ile bankacılık mesleği ile ilgili diğer bölümlerinden veya Hukuk Fakültelerinden veya Mühendislik Fakültelerinin Endüstri, İşletme, Matematik ve Finans Mühendisliği bölümlerinden veya bunların yetkili makamlarca tanınmış Türkiye ya da yabancı ülkelerdeki eşitlerinden mezun olmak ya da sözlü sınav sırasında mezun olduğuna dair belgeyi ibraz etmek koşuluyla son sınıf öğrencisi olmak,
f) Bilgi sistemleri güvenliği ve denetiminde görevlendirilecek Müfettiş Yardımcıları için düzenlenecek sınava katılacak adaylarda, üniversitelerin öğrenim süresi en az 4 yıl olan, Bilgisayar, Bilişim Sistemleri, Elektronik, Elektrik Elektronik, Sistem ve Kontrol, Yazılım Mühendisliği gibi bilgisayar donanımı ve yazılımı ile ilgili bölümlerinden veya bunların yetkili makamlarca tanınmış Türkiye ya da yabancı ülkelerdeki eşitlerinden mezun olmak ya da sözlü sınav sırasında mezun olduğuna dair belgeyi ibraz etmek koşuluyla son sınıf öğrencisi olmak,
g) Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek, vücut veya akıl hastalığı ya da vücut sakatlığı gibi özrü bulunmamak, sağlık durumunun, Türkiye'nin her yerinde görev ve seyahat yapmaya elverişli olduğunu tam teşekküllü resmi bir sağlık kurumundan alınacak raporla belgelemek (Sağlık kurulu raporu giriş sınavını kazandıktan sonra verilebilir.),
h) Başka bir kuruma karşı zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmamak,
i) Erkek adaylar için askerlik görevini yapmış veya sınav tarihinde erteletmiş olmak,
j) Yapılacak inceleme ve araştırma sonucunda; sicil, tutum ve davranışları ile özgeçmişleri bakımından müfettişliğe uygun bulunmak,
k) T. Halk Bankası A.Ş. Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına daha önce bir defadan fazla girmemiş olmak,
Gerekmektedir.
Adayların, sınava katılabilmek için gerekli şartlara sahip olup olmadıkları,
yazılı sınav öncesi kendi beyanları dikkate alınarak değerlendirilecektir. Gerekli
belgeler, yazılı sınavı kazanan adaylardan sözlü sınav öncesi talep edilecektir.
Başvurular Bankamız web sitesinde (www.halkbank.com.tr) yer alan “Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavı Bilgi ve Başvuru Formu”nun doldurularak onaylanması şeklinde gerçekleştirilecektir.
Sınava başvuran adaylardan katkı bedeli olarak 35.-YTL sınav ücreti tahsil edilecektir. Sınav ücreti T. Halk Bankası A.Ş. Bahçelievler/ANKARA Şubesi’ndeki “210- 18000001 No’lu Türkiye Halk Bankası A.Ş Genel Müdürlüğü Hesabı”na gönderilmek üzere herhangi bir T. Halk Bankası Şubesinden yatırılacaktır. EFT kabul edilmeyecektir. Dekonta, sınava girecek adayın adı ve soyadı ile TC Kimlik Numarası ve ulaşılabilecek ev veya cep telefonu mutlaka yazılacaktır.
Başvuru formunun geçerli olabilmesi için, “Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavı Bilgi ve Başvuru Formu” eksiksiz doldurulduktan sonra, 35.-YTL’nin yatırıldığını gösterir ilgili Şubemizce verilecek dekontun aslı, adayın nüfus cüzdanı fotokopisi ve 1 adet vesikalık fotoğraf ile birlikte T.Halk Bankası A.Ş. Teftiş Kurulu Başkanlığı’na gönderilecek veya elden teslim edilecektir. Başvuru koşullarını taşımadığı halde sınav ücretini yatıran adaylar ile başvuruları geçerli olduğu halde sınava girmeyen veya birden fazla sınav ücreti yatıran adayların yatırdıkları ücret iade edilmeyecektir.
Yazılı sınav, Anadolu Üniversitesi tarafından 05.08.2007 tarihinde Ankara ve İstanbul olmak üzere iki merkezde gerçekleştirilecektir. Başvurusu kabul edilen adaylar sınav yeri ve saatini bildiren “Sınav Giriş Belgesi”ni; sınav tarihinden en az 10 gün önce Anadolu Üniversitesi’nin http://www.anadolu.edu.tr/halkbank adresinden T.C. Kimlik numaralarını girerek yazıcıdan döküm olarak alabileceklerdir. Sınav Giriş Belgesi posta ile gönderilmeyecektir. Adaylar sınava girebilmek için http://www.anadolu.edu.tr/halkbank adresinden alacakları “Sınav Giriş Belgesi” ile birlikte resimli nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport ibraz etmek zorundadırlar.
Müfettiş Yardımcılığı Sınav Şekli ve Konuları
Sınav, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşacaktır.
Yazılı sınav Genel Kültür-Genel Yetenek, Yabancı Dil ve Alan Bilgisi bölümlerinden
oluşacaktır.
Aşağıda detayları belirtilen 3 farklı alanda Müfettiş Yardımcısı alınacaktır.
Sınav Tarihi : 05 Ağustos 2007, PAZAR,
Sınav Merkezleri : ANKARA, İSTANBUL
Sınav Süresi : 3 Saat (180 dakika)
Oturum Sayısı : TEK OTURUM
Soru Sayısı : 120
Yabancı Dil : İNGİLİZCE, ALMANCA, FRANSIZCA,
Ortak Konular : Genel Kültür-Genel Yetenek, Yabancı Dil,
ALAN YABANCI DİL GENEL KÜLTÜRGENEL
YETENEK
ALAN BİLGİSİ
1- HUKUK 40 Soru 20 Soru 60 Soru
2- IT-BİLİŞİM TEK. 40 Soru 20 Soru 60 Soru
3-İİBF, SBF, V.B. 40 Soru 20 Soru 60 Soru
AĞIRLIKLI
YÜZDE
% 30 % 20 % 50
1- Genel Yetenek-Genel Kültür Testi; Türkçe (Sözcük Bilgisi, Dil Bilgisi, Anlatım Özellikleri, Okuduğunu Anlama), Matematik, Vatandaşlık Bilgisi, Güncel Toplumsal, Sosyo-Ekonomik ve Kültürel konularla ilgili, (20 SORU)
2- Yabancı Dil Testi; bir tanesi tercih edilmek üzere Almanca, Fransızca ve İngilizce ile ilgili, (40 SORU)
3- Alan Bilgisi Testi;
1- Hukuk Alanı : Sadece Hukuk Fakültelerinden mezun olan adaylar Hukuk alanını
seçebilecektir. Genel Kültür-Genel Yetenek, Yabancı Dil, Hukuk Alan Bilgisi
soruları sorulacaktır.
2- IT-Bilişim Teknolojileri Alanı : Sınava Katılma Koşulları’nın “f” bendinde belirtilen okul ve bölüm mezunları sadece bu alandan sınava katılacaktır. Bu alandan sınavı kazanan adaylar, Bilgi Sistemleri ve Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardımcılığı’na bağlı birimlerin bilgi sistemleri güvenliği ve denetiminde görevlendirilecektir. Genel Kültür-Genel Yetenek, Yabancı Dil, ITBilişim Teknolojileri Alan Bilgisi konularından sorular sorulacaktır.
3- İİBF, SBF, Ekonomi ve Finans Alanı : Sınava Katılma Koşulları’nın “e” bendinde belirtilen okul ve bölüm mezunları bu alandan sınava katılacaktır. Hukuk Fakültesi mezunları da bu alanı tercih edebilecektir. Genel Kültür-Genel Yetenek, Yabancı Dil ile Hukuk,Ekonomi, Muhasebe, Maliye,Ticari Aritmetik Alan Bilgisi konularından sorular sorulacaktır.
Değerlendirme; doğru cevap sayısı üzerinden yapılacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Testteki doğru cevap sayısı adayın testten aldığı ham puanını oluşturacaktır. Sınava giren adayların Genel Yetenek – Genel Kültür Testi, Yabancı Dil Testi ve Alan Bilgisi Testlerinin ham puanları, ayrı ayrı ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puan dağılımlarına dönüştürülecektir.
dayların başarıları tespit edilirken, Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Standart Puanı 0,20, Yabancı Dil Standart Puanı 0,30, Alan Bilgisi Testi Standart Puanı 0,50 ile çarpılarak toplanacaktır.
eğerlendirme sonunda ağırlıklı standart puanı 60 ve daha yüksek olan adaylardan en yüksek puanlı adaydan başlamak üzere; Hukuk Bölümünden ilk 20, IT-Bilişim Teknolojileri Bölümünden ilk 20, İİBF, SBF, v.b. bölümden ise; ilk 180 aday bu sınavda başarılı sayılacaktır. 20. ve 180.adaylarla aynı ağırlıklı standart puanı alan diğer adaylar da bu sınavda başarılı sayılacak ve sözlü sınava çağrılacaktır.
Başvuru ve Gerekli Belgeler
Sınav başvuruları, 11.06.2007 Pazartesi günü saat 10:00’dan, 05.07.2007 Perşembe
günü saat 17:00’ye kadar, www.halkbank.com.tr adresinde yer alan “Müfettiş Yardımcılığı
Giriş Sınavı Bilgi ve Başvuru Formu”nun doldurularak elektronik ortamda onaylanması
yoluyla gerçekleştirilecektir. Onay sonucunda transferin gerçekleşip gerçekleşmediği
adayın e-mail adresine bilgi mesajı olarak düşecektir.
Yine 05.07.2007 Perşembe gününe kadar, başvuru sahibi tarafından, 1 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ve sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu T. Halk Bankası A.Ş. Teftiş Kurulu Başkanlığı – Söğütözü Mah. 2. Cadde No: 63 Kat: 23 - 06520 Söğütözü/ANKARA adresine şahsen veya posta ile ulaştırılacaktır. Noksan belgelerle yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacak, bu hususun ilgiliye bildirilmesi ve noksan gönderilen belgelerin iade edilmesi yazılı sınav sonrasında yapılacaktır. Postadaki gecikmeler ise kabul edilmeyecektir.
Yazılı sınavı kazanan adayların listesi Bankamız web sitesinde (www.halkbank.com.tr) yayınlanacak, ayrıca kazanan adaylar, tarih, saat ve adres belirten bir mektup ile sözlü sınava çağrılacaktır.
Adayların yazılı sınav sonucuna ilişkin itirazlarını, web sitemizde yayınlandığı tarihten itibaren en geç 10 gün içerisinde Bankamız Teftiş Kurulu Başkanlığı’na yazılı olarak yapmaları gerekmektedir. Bu süreden sonra veya sözlü olarak yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır. Sınav İle İlgili Bilgi Sınavla ilgili olarak, Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan bizzat veya aşağıda belirtilen telefonlar ya da elektronik posta aracılığı ile bilgi alınabileceği gibi, başvuru formu ve sınavla ilgili tüm bilgilere Bankamızın Web sitesinden ulaşılacaktır.
Ankara …… (312) 289 27 01- 289 27 05
İstanbul …… (212) 213 18 74
Web ………...: www.halkbank.com.tr
E-posta …….: teftiskb@halkbank.com.tr
Adres: TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI
Söğütözü Mahallesi 2. Cad. No: 63, Kat: 23 - 06520 Söğütözü / ANKARA
HALKBANK’I ve TEFTİŞ KURULU’NU TANIYALIM
Esnaf-sanatkar ve küçük meslek sahibine kredi verme amacıyla, 1933 yılında çıkarılan
2284 sayılı Halk Bankası ve Halk Sandıkları Kanunu ile kuruluşu resmiyet kazanan
Bankamız 1938 yılından bu yana süre gelen 69 yıllık bir süreçte gelişmeye ve
büyümeye devam etmiştir. Sermayesinin % 99, 999’u Hazine’ye ait olan Bankamızın
% 25’lik bölümü Mayıs 2007’de Halka Arz edilmiş olup, hisse senetleri İMKB’de
işlem görmektedir.
Bankamızın Genel Müdürlüğü Ankara’dadır. Türkiye genelinde Genel Müdürlüğe bağlı 14 Bölge Koordinatörlüğü bulunmaktadır.
Halkbank 554 yurt içi şubesi, 2 yurtdışı şubesi, 1 yurtdışı temsilciliği, 1 kıyı bankacılığı merkezi, Almanya’da 3 finans hizmet şubesi, 17 özel işlem merkezi, 11 bürosu, 2 şanj ofisi, 11 nakit yönetim merkezi ve 10.860 personelinin yanı sıra 31.12.2006 tarihi itibari ile 34.476 Milyon YTL aktif büyüklüğü, 27.188 Milyon YTL toplam mevduatı, 11.646 Milyon YTL net kredileri, 864 Milyon YTL net karı ve diğer iştirakleri ile Türk Bankacılık Sisteminin temel taşıdır.
Türkiye Halk Bankası, bireysel ve kurumsal mevduat, kredi, kambiyo işlemleri ve diğer bankacılık hizmetlerini, toplam 602 adet yurtiçi ve yurtdışı şube, özel işlem merkezi, büro, şanj ofisi, nakit yönetim merkezi, yurt dışı temsilcilik ve finansal hizmet şubeleri, kıyı bankacılığı merkezinin yanı sıra; internet, telefon, TV, SMS bankacılığı kanalları ile gerçekleştirmektedir.
Bankamız ‘’Üreten Türkiye’ nin Bankası’’ olma yolunda hizmetlerini etkin bir şekilde yerine getirerek Ülkenin lider KOBİ Bankası olmayı ana hedef olarak belirlemiştir. Teftiş Kurulu, T.Halk Bankası A.Ş. teşkilatı ile Bankanın konsolidasyona tabi iştiraklerinde Yönetim Kurulu adına teftiş, inceleme ve soruşturma çalışmalarını yürütmek, Bankanın amaçlarını daha iyi gerçekleştirmek, mevzuat, plan ve programa uygun olarak verimli bir şekilde çalışması amacıyla gereken önerilerde bulunmak, Bankanın ilgili yasal düzenlemelerin yanı sıra kendi politika ve yöntemleriyle uyumlu olarak faaliyet göstermesini, beklenmedik risklerin en aza indirilmesini, Banka yönetimince benimsenmiş ilkelerin teşkilatımızda egemen olmasını sağlamakla görevlidir.
Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın merkezi Ankara’da bulunmakta olup; üyelerimizin görev merkezleri, Teftiş Kurulunun gereksinimleri dikkate alınarak Ankara, İstanbul ve İzmir olarak belirlenir. IT-Bilişim Teknolojileri alanında sınavı kazanan Müfettiş Yardımcılarının grup merkezi İstanbul’dur.
Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başlayanlara; bankacılık, teftiş, inceleme ve soruşturma konuları ve bunların uygulamalarına ilişkin yöntem ve şekilleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla, Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca saptanacak bir süre içinde kuramsal ve uygulamalı eğitimler verilir.
Bankacılık uygulamalarına yönelik olarak verilen teknik eğitimler ile denetim konularında verilen mesleki eğitimler sonrasında, kıdemli müfettişlerin refakatinde yetiştirilmelerine devam olunur.
Yetişme dönemi içerisinde bankacılık ilke ve uygulamalarını, bankacılıkla ilgili iç ve dış mevzuatı, Teftiş Kurulu çalışma prensipleri ile teftiş, inceleme, soruşturma yöntem ve teknikleri konusunda olumlu performans gösteren ve yeterli düzeye ulaşan Müfettiş Yardımcılarına re’sen teftiş yetkisi verilir.
Üçüncü yılın sonunda; Teftiş Kurulu'nca yapılan mesleki yeterlilik sınavında başarılı olanlar Müfettiş unvanını kazanır.
İdari Göreve Atanma
Müfettiş unvanının kazanılmasının ardından Müfettişlikte iki yılını tamamlayanlar,
yetkinlikleri, talepleri ve Bankamızın ihtiyaçları doğrultusunda muhtelif birimlerde
Yönetici olarak idari bir göreve atanabilirler.
Ücretler, Sosyal Hak ve Olanaklar
Bankamız personeli özel hukuk hükümlerine tabi olarak çalışmaktadır. Kurul üyelerine
kıdemlerine göre aldıkları ücretin dışında, yılda 4 brüt ücret tutarında ikramiye
ve düzeylerine göre yabancı dil tazminatı ödenir.
Kurul üyelerinin maaş, ikramiye, yabancı dil tazminatı, iç ve dış gündelikleri ile temsil ödeneği günün ekonomik koşullarına göre Banka Yönetim Kurulunca belirlenir.
Grup merkezi dışında görev yapan Kurul üyelerine ödenen dış yevmiyenin haricinde, görevli olunan yerdeki en iyi koşullarda konaklama imkanını sağlayacak şekilde konaklama ücreti ödenir. Ayrıca Müfettişler görevli bulundukları yerdeki Bankamız misafirhanelerinden ücretsiz olarak yararlanırlar. Görev ile ilgili uçak, otobüs, özel araç, vb yolculuk giderleri belirlenen esaslar doğrultusunda Bankaca karşılanır.
Kurul üyelerinin eş ve çocukları ile bakmakla yükümlü oldukları diğer aile fertlerinin sağlık giderleri Bankaca karşılanmaktadır. Kurul üyelerine grup merkezlerinde olmak üzere imkanlar ölçüsünde lojman tahsis edilmektedir.