Abant İzzet Baysal Üniv. Y. Lisans ve Doktora Program İlanı
T.C.
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Bahar döneminde Enstitümüz Anabilim / Bilim Dallarına alınacak Doktora ve Yüksek Lisans öğrenci kontenjanları ile adaylarda aranan şartlar aşağıda belirtilmiştir.
EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI
Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı II. Öğretim Tezli Yüksek Lisans
ALES: SÖZEL EA 55
Kontenjan: 20
Mezuniyet: Eğitim Fakültesi Lisans Mezunu olmak veya Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Sertifikası sahibi olmak.
Lisans Mezuniyet Notu: Dörtlük Sistemde 2.00/4.00 olmalıdır.
Yabancı Dil Şartı: ÜDS, KPDS, YDS sınavlarından 40 puan almış olmak veya YÖK'ün eşdeğer kabul ettiği sınavlardan 40'a karşılık puan almış olmak veya Üniversitemizin yapacağı sınavdan en az 40 puan almış olmak.
GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
Müzik Eğitimi Bilim Dalı Doktora
ALES: 55
Kontenjan
Türk Öğrenci: 3
Yabancı Öğrenci: 1
Mezuniyet Müzik Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programı Mezunu olmak,
Yabancı Dil Şartı: ÜDS, KPDS, YDS sınavlarından 55 puan almış olmak veya YÖK'ün eşdeğer kabul ettiği sınavlardan 55 'e karşılık puan almış olmak.
ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI
Zihin Engellilerin Eğitimi Bilim Dalı Doktora
ALES: SÖZEL EA 55
Kontenjan : 3
Mezuniyet : Zihin Engelliler Eğitimi veya Özel Eğitim yüksek lisans mezunu olmak,
Yüksek Lisans Mezuniyet Notu: Dörtlük Sistemde 3.00/4.00 olmalıdır,
Yabancı Dil Şartı: ÜDS, KPDS, YDS sınavlarından 55 puan almış olmak veya YÖK'ün eşdeğer kabul ettiği sınavlardan 55 'e karşılık puan almış olmak.
Zihin Engellilerin Eğitimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans
ALES: SÖZEL EA 55
Kontenjan : 10
Mezuniyet : Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Eğitimi Lisans Mezunu (5 Öğrenci), Eğitim Fakültesi diğer alanlardan mezun (5 öğrenci); Zihin Engelliler Eğitimi lisans mezunu dışından kazanan adaylar Bilimsel Hazırlık programına tabi tutulacaktır.
Lisans Mezuniyet Notu: Dörtlük Sistemde 2.50/4.00 olmalıdır,
Yabancı Dil Şartı: ÜDS, KPDS, YDS sınavlarından 40 puan almış olmak veya YÖK'ün eşdeğer kabul ettiği sınavlardan 40'a karşılık puan almış olmak veya Üniversitemizin yapacağı sınavdan en az 40 puan almış olmak.
BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI
Beden Eğitimi Öğretmenliği Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans
ALES: EA 55
Kontenjan: 10
Mezuniyet: Lisans Mezunu olmak, Beden Eğitimi Öğretmenliği Lisans programı dışından kabul edilen adaylar Bilimsel Hazırlık programına tabi tutulacaktır.
Yabancı Dil Şartı: ÜDS, KPDS, YDS sınavlarından 40 puan almış olmak veya YÖK'ün eşdeğer kabul ettiği sınavlardan 40'a karşılık puan almış olmak veya Üniversitemizin yapacağı sınavdan en az 40 puan almış olmak.
Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulünde Gerekli Başvuru Koşulları
- Başvurular ONLINE olarak yapılacaktır.
- Doktora programına başvuracak yabancı uyruklu adayların, ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) 55 puan almış olmaları gerekir. GRE (Graduate Record Examination) Sınavı en az 149 puan alan adaylar ALES yerine söz konusu sınav sonuç belgelerini ibraz edebilirler.
- ALES / GRE belgeleri bulunmayan yabancı uyruklu adaylara Enstitü Yönetim Kurulunun belirleyeceği üç kişilik jüri tarafından sınav yapılacaktır. Adayların bu sınavdan söz konusu puanlara eş değer bir puan almış olmaları gerekmektedir
- Doktora programına başvuracak yabancı uyruklu, adayların anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinin birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puanın eşdeğerini almış olmaları gerekmektedir.
- Doktora programlarına başvuracak yabancı uyruklu adayların, başvuru esnasında aşağıda belirtilen belgeleri sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
- Doktora başvuruları için lisans ve yüksek lisans mezuniyet belgesi veya diploması,
- ALES/GRE sonuç belgesi, (ALES / GRE belgesi bulunmayan adayların ilgili alana Enstitü tarafından yapılacak sınava girmek istediklerini belirten bir dilekçe yüklemeleri gerekmektedir.)
- Yabancı dil belgesi (doktora için zorunlu),
- Bir adet renkli vesikalık fotoğraf (4,5x6) (son 6 ayda çekilmiş olmalıdır),
- Bilim Sınavına gelirken istenilen (yüklenen) belgeler Bilim Sınav Komisyonuna mutlaka teslim edilecektir. Bilim Sınavına istenilen evrakları teslim etmeyen veya Bilim Sınavına girmeyen öğrenciler değerlendirmeye alınmayacaktır. Zamanında yapılmayan başvurular kabul edilmeyecektir.
BİLİM SINAV DEĞERLENDİRMESİ
- Lisans veya Yüksek Lisans mezuniyet notuna %20, ALES puanına %50, Yabancı dil puanına %10, Bilim sınav notu %20 ağırlık verilir
2- Yüksek lisans sınavlarında başarı puanı tam puanın %60 ve üstünde olan adaylar başarılı, %60'ın altında olan adaylar başarısız sayılır.
3- Doktora sınavlarında başarı puanı tam puanın %70 ve üstünde olan adaylar başarılı, %70'in altında olan adaylar başarısız sayılır.
4- Kontenjanlar, toplam başarı puanı en yüksek öğrencilerden başlamak suretiyle doldurulur. Başarı puanlarının eşit olması halinde; sırasıyla ALES, lisans veya yüksek lisans mezuniyet notu, bilim notu ve mülakat notu yüksek olan adaya öncelik tanınır.
İSTENİLEN BELGELER
- Yüksek lisans için lisans, Doktora için, lisans ve yüksek lisans mezuniyet durumlarını gösteren mezuniyet belgesinin veya diplomasının onaylı fotokopisi, Türkçe çevirisi yapılmış noter onaylı kopyası,
- Yüksek lisans için lisans, Doktora için, lisans ve yüksek lisans not çizelgesi onaylı fotokopisi,
- 2 adet fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş),
- Nüfus Cüzdan fotokopisi,
5- ALES sonuç belgesi fotokopisi,
6- Doktora Öğrencileri için yabancı Dil Belgesi zorunlu olup, Yüksek Lisans Öğrencileri için varsa yabancı dil belgesinin fotokopisi,
7- Yabancı Uyruklu Öğrenciler; Öğrenim vizesi onaylı fotokopisi, (T.C. Dış Temsilciliklerinden)
8- Yabancı Uyruklu Öğrenciler; Pasaport aslı veya onaylı fotokopisi,
9- Müracaatlar online yapılacak olup, Bilim Sınavına gelirken istenilen belgeler Bilim Sınav Komisyonuna mutlaka teslim edilecektir. Bilim Sınavı esnasında istenilen evrakları teslim etmeyen, eksik teslim eden, sınava girmiş olsa bile başvuru koşullarını karşılamadığı tespit edilen veya Bilim Sınavına girmeyen ve Bilim Sınavından en az 60 puan alamayan öğrenciler değerlendirmeye alınmayacaktır. Zamanında yapılmayan başvurular kabul edilmeyecektir.
ÖN BAŞVURU:
Başvuru Tarihi: 01-05 Şubat 2016
Başvuru Yeri: https://app.ibu.edu.tr/enstitukayit
Enstitümüz Anabilim / Bilim Dallarına 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Bahar dönemi için yüksek lisans ve doktora programlarına başvurular ONLINE alınacaktır. Online başvuru sistemi 01 Şubat 2016, Saat 08:00 da açılacak ve 05 Şubat 2016 saat 17:00 da kapatılacaktır. Bu tarihler dışında başvuru kabul edilmeyecektir.
Elden başvuru alınmayacaktır.
Online başvuru esnasında istenilen bilgi ve belgelerin mutlaka eksiksiz, hatasız ve doğru bir şekilde sisteme girilmesi/yüklenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde başvuru geçersiz sayılacaktır.
Kesin kayıt hakkı kazanan adayların, kesin kayıt işlemlerinin yapılabilmesi için başvuru esnasında sisteme yüklemiş oldukları belgelerin asıllarını veya ASLI GİBİDİR onaylı suretlerini ve 4 adet fotoğrafı yanlarında getirmeleri gerekmektedir.
Programlarımıza başvuruda bulunmak isteyen adaylar https://app.ibu.edu.tr/enstitukayitweb adresinden 01 Şubat 2016 saat 08:00'dan itibaren 05 Şubat 2016 saat 17:00'a kadar başvurularını yapabilirler. Her aday sadece bir programa başvuruda bulunabilir.
SINAVLAR:
Yabancı Dil Sınav Tarihi ve Saati: 09 Şubat 2016 Saat 10:00
Yabancı Dil Sınav Yeri: DİL-MER Müdürlüğü
Bilim Sınav Tarihi ve Saati: 11 Şubat 2016 Saat 10:00
Bilim Sınav Yeri: İlgili Anabilim/ Bilim Dallarında
KESİN KAYIT:
Kesin Kayıt Tarihleri: 22-28 Şubat 2015
Kesin Kayıt Yeri: Eğitim Bilimleri Enstitüsü Öğrenci İşleri Bürosu
(Güzel Sanatlar Fakültesi 4. Kat 11 nolu ofis)
AİBÜ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN
Enstitümüzün aşağıda belirtilen Anabilim Dallarına 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı bahar yarılı için yüksek lisans ve doktora programlarına öğrenci alınacaktır
Başvuru Tarihi ve Yeri : 01 - 05 Şubat 2016 tarihler arası
On-Line Başvuru Linki : https://app.ibu.edu.tr/enstitukayit
Yabancı Dil Sınav Tarihi ve Yeri : 09 Şubat 2016 Saat 10: 00
Yabancı Diller Y.okulu
Bilim Sınav Tarihi ve Yeri : 11 Şubat 2016 Saat 10: 00
İlgili Anabilim Dalları
Kesin Kayıt Tarihleri : 22-28 Şubat 2016 tarihler arası Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğrenci İşleri Bürosu,(Tıp Fakültesi Dekanlık Morfoloji Binası, Zemin Kat, 19 Nolu Ofis)
Ders Kayıt Tarihleri : 22-28 Şubat 2016 tarihler arası, http://bys.ibu.edu.tr, adresinden online olarak yapılacaktır.
PROGRAMLAR |
YÜKSEK LİSANS |
DOKTORA |
ALES PUANI |
ALES PUAN TÜRÜ |
BAŞVURU KOŞULLARI |
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon |
6 |
3 |
65 |
SAY |
Yüksek lisans için; Üniversitelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon veya Fizyoterapi ve Rehabilitasyon lisans programlarından mezun fizyoterapist olmak. Doktora için; a)Üniversitelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon veya Fizyoterapi ve Rehabilitasyon lisans programlarından mezun fizyoterapist olmak. b)Yüksek lisansını Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon veya Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında yapmış olmak. |
Mikrobiyoloji |
4 |
2 |
55 |
SAY |
Yüksek lisans: Adayların Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü, Eczacılık Fakültesi, Veteriner Fakültesi mezunu olması gerekmektedir. Doktora: En az ilgili programlardan (Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Yüksek Lisans Programı) yüksek lisans diplomasına veya en az 10 yarıyıllık (hazırlık hariç) sağlıklı ilgili fakültelerin (Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, gibi...) lisans diplomasına sahip adaylar ile Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü yüksek lisans programı mezunu olmaları gerekmektedir. |
Antrenörlük Eğitimi |
6 (4 +2*) |
55 |
EA |
Antrenörlük eğitimi ve beden eğitimi öğretmenliği mezunları ile sporla ilgili diğer bölümlerden lisans mezunu olmak. (*Alan Dışı; Diğer Lisans mezunları) |
*Alan Dışı Aday Kontenjanı
ADAYLARDA ARANAN ŞARTLAR
- Yabancı Dil Koşulu:
a) Yüksek Lisans Programları için; Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim dalı yüksek lisans programına başvuran adayların bilim sınavına girebilmek için KPDS, ÜDS, YDS' den en az 50 puan almaları veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puana sahip olmaları veya Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan yabancı dil yeterlik sınavdan (YDYS) istenen puanı almaları gerekmektedir. Diğer yüksek lisans programları için yabancı dil puanı ön koşul değildir.
b)Doktora Programlarımlarına başvurmak için; Adayların anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puana sahip olmaları gerekmektedir.
2.Farklı ana bilim dallarındaki lisansüstü programlara aynı dönemde birden fazla başvuru yapılamaz.
3. Adayların bilim sınavına katılması zorunludur. Bilim sınavına girmeyen adaylar, diğer puanlarına bakılmaksızın başarısız sayılırlar.
4. Türkiye'deki bir yükseköğretim kurumundan mezun olan yabancı uyruklu öğrencilerin ilgili program için istenen ALES puanını almış olması gerekir. Diğer yabancı uyruklu öğrencilerin ise ALES'e eş değerliliği kabul edilmiş olan GRE sınavından, ilgili program için istenen ALES puanına karşılık gelen puanı almış olması gerekir.
BİLİM SINAVININ DEĞERLENDİRİLMES
(Bilim Sınav Tarihi: 11 Şubat 2016)
A) Yüksek Lisans programlarına öğrenci kabulünde aşağıdaki esaslar uygulanır.
1. Lisans mezuniyet notuna %20, ALES puanına %50, Yabancı dil puanına %10, Bilim sınavı sonucuna mülakat yapılırsa mülakata %10 ve yazılı bilim sınavına %10, mülakat yapılmazsa bilim sınavına %20 ağırlık verilir.
2. Yüksek lisans sınavlarında ALES puanı, yabancı dil puanı, lisans mezuniyet puanı ve bilim sınavı, toplam başarı puanı, 100 üzerinden 60 ve üzeri olan adaylar başarılı, 60'ın altında olan adaylar başarısız sayılır.
3. Kontenjanlar, toplam başarı puanı en yüksek öğrencilerden başlamak suretiyle doldurulur. Başarı puanlarının eşit olması halinde; sırasıyla ALES, lisans mezuniyet notu ve bilim sınavı notu yüksek olan adaya öncelik tanınır.
B) Doktora programlarına öğrenci kabulünde aşağıdaki esaslar uygulanır.
1. Yüksek Lisans mezuniyet notuna %20, ALES puanına %50, Yabancı dil puanına %10, Bilim sınavı sonucuna mülakat yapılırsa mülakata %10 ve yazılı bilim sınavına %10, mülakat yapılmazsa bilim sınavına %20 ağırlık verilir.
2. Doktora sınavlarında ALES puanı, yabancı dil puanı, yüksek lisans mezuniyet puanı ve bilim sınavı, toplam başarı puanı, 100 üzerinden 70 ve üzeri olan adaylar başarılı, 70'in altında olan adaylar başarısız sayılır.
3. Kontenjanlar, toplam başarı puanı en yüksek öğrencilerden başlamak suretiyle doldurulur. Başarı puanlarının eşit olması halinde; sırasıyla ALES, yüksek lisans mezuniyet notu ve bilim sınavı notu yüksek olan adaya öncelik tanınır.
MÜRACAATLAR ONLİEN YAPILACAK OLUP SİSTEME YÜKLENMESİ GEREKEN BELGELER
(Müracaat Tarihleri : 01-05 Şubat 2016)
1- Mezuniyet Belgesi (Yüksek Lisans için Lisans, Doktora için Yüksek Lisans Mezuniyet Belgesi)
2- Transkript (Yüksek Lisans için Lisans, Doktora için Yüksek Lisans Not Çizelgesinin ortalamayı gösteren sayfası)
3- Yabancı Dil Belgesi
4- ALES Belgesi
NOT: Onlien müracaat esnasında sisteme yüklenen belgelerin fotokopileri bilim sınavına gelirken getirilerek Bilim Sınav Komisyonuna mutlaka teslim edilmesi gerekmektedir. Onlien müracat esnasında istenen belgeleri sisteme yüklemeyen adayların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
KESİN KAYIT İÇİN İSTENEN BELGELER
(Kesin Kayıt Tarihleri : 22-28 Şubat 2016)
1- Yüksek lisans programı başvuruları için mezuniyet durumunu gösteren lisans diploması veya çıkış belgesinin, Doktora programı başvuruları için lisans ve yüksek lisans diploması veya çıkış belgelerinin aslı veya onaylı fotokopisi,
2. Yüksek lisans programı başvuruları için lisans, doktora programı başvuruları için lisans ve yüksek lisans not çizelgelerinin (transkript) aslı veya onaylı fotokopisi,
3. ALES Sonuç Belgesi,
4. Yabancı Dil Sınav Sonuç Belgesi, (Y.Dil Puanı Olanlar İçin)
6. İk adet fotoğraf
7. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
8. Askerlik Durum Belgesi (Erkek Adaylar İçin)
9. Öğrenim vizesi (Yabancı uyruklu öğrenciler için T.C. Dış Temsilciliklerinden)
10. Geçerli Pasaport, aslı veya onaylı fotokopisi,(Yabancı uyruklu öğrenciler için)
* Öğrenciler, Kesin Kayıtlarını Şahsen Yaptıracaktır.
*Bilgi için 0 374 254 10 00 / 4132 numaralı telefona başvurulabilir.
Sosyal Bilimler Enstitüsü başvuru şartları ve kontenjanları için TIKLAYINIZ
Fen Bilimleri Enstitüsü başvuru şartları ve kontenjanları için TIKLAYINIZ