Atatürk Üniv. Y. Lisans ve Doktora Program İlanı
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
LİSANSÜSTÜ PROGRAMLAR BAŞVURU SÜREÇ TAKVİMİ
2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI
YAPILACAK İŞLEM |
İŞLEM TARİHİ |
Başvuru ve Başvuru Onay İşlemleri |
06 - 27 Temmuz 2015 |
Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Yeterlik Sınavı Güzel Sanatlar Fakültesine bağlı Anasanat/Anabilim Dalları Yeterlik Sınavı |
31 Temmuz 2015 |
Türkçe Dil Sınavı (Yabancı Uyruklu Öğrenciler için) |
03 Ağustos 2015 |
Doktora Mülakatı (Türk Uyruklular İçin*) |
04 - 05 Ağustos 2015 |
Sonuçların İlanı |
10 Ağustos 2015 |
Kesin Kayıt Hakkı Kazananların Kayıtları |
12 - 17 Ağustos 2015 |
Boş Kalan Kontenjanlar İçin Ek Yerleştirme Sonuçlarının İlanı |
19 Ağustos 2015 |
Ek Yerleştirme Yolu İle Kayıt Hakkı Kazananların Kayıtları |
20 - 21 Ağustos 2015 |
Ders Kayıtları |
14 - 20 Eylül 2015 |
Derslerin Başlaması |
28 Eylül 2015 |
*Doktora programlarına müracaat edip, mülakata girmeyen aday, programa yerleştirmede değerlendirmeye alınmaz.
BAŞVURU ŞARTLARI
1)Aday, müracaat tarihleri içerisinde, Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS)'ndeki ilgili formları doldurup başvurusunu yaptıktan sonra gerekli belgelerle birlikte ilgili enstitü müdürlüğüne kendisi veya vekili vasıtasıyla başvurusunu onaylatmalıdır. Aksi takdirde müracaat geçersiz sayılacaktır. Uzaktan eğitim program müracaatları hariç, posta ile yapılan müracaatlarkabul edilmeyecektir.
2)Üniversitemiz yüksek lisans programlarına başvurularda tercih sistemi uygulanacaktır. Yükseklisans programlarına başvuracak öğrenci adayları 3 tercih yapabileceklerdir. Ancak, Sosyal Bilimler Enstitüsü Güzel Sanatlar Ana Sanat Dalları öğrenci adayları 1 tercih yapacaklardır.
3)Lisans veya yüksek lisans diplomasıyla doktora programına müracaat edecek öğrenci adayları 2 tercih yapabileceklerdir.
4)Tıp fakültesi mezunu olup temel tıp bilimleri alanında doktora programlarına müracaat edecek öğrenci adayları 2 tercih yapabileceklerdir.
5)Lisansüstü programlara müracaat eden öğrenci adayları, ilgili enstitü öğrenci işleri bürosundan başvuru işlemini onaylattıktan sonra kullanıcı adı ve şifresiyle Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS)'ne giriş yaparak tercih ekranından tercih işlemlerini yapmalıdır. Tercih işlemini yapmayan/tamamlamayan lisansüstü öğrenci adaylarının başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
6) Yükseklisans programlarına başvuran öğrenciler, tercih sırası dikkate alınarak sadece tek bir lisansüstü programa yerleştirilirler. Birinci yerleştirmeden sonra kayıt hakkı kazanan adaylar ilan edilir.
7)Kayıtlar, öğrenciler tarafından bizzat, ilgili enstitü müdürlüklerince belirtilen tarihlerde yapılır. Haklı ve geçerli mazeretleri sebebiyle kaydını bizzat yaptıramayan adaylar, vekalet yolu ile veya kanuni temsilcileri aracılığıyla kayıt süresi içinde kayıtlarını yaptırabilirler.
8)Her ne sebeple olursa olsun tercih ettiği programlardan birine yerleştirildiği halde, belirlenen tarihlerde kazandıkları programa kayıt yaptırmayanlar kayıt yaptırma hakkını kaybetmiş sayılırlar. Bu durumdaki öğrenciler yedekler için yapılacak yerleştirmeye de dahil edilmezler.
9)a) ALES'ten ilgili puan türünden en az 55 puanı olanlar tezli yüksek lisans ve doktora programlarına, müracaat edebilirler (Yurt dışında ikamet eden Türk uyruklu adaylar dahil, Sosyal Bilimler Enstitüsü Ana Sanat Dallarına müracaat edecekler ile yabancı uyruklular hariç).
b) Tezsiz yükseklisans programlarına müracaatta ALES şartı aranmaz.
c)4 yıllık Lisans diploması ile doğrudan doktora programına başvuru için ilgili programın puan türünde en az 85 ALES puanına;
d)TUS belgesi (ALES yerine) ile doktora programına başvuru için adaylar 50 Temel Tıp puanına sahip olmalıdır.
10) Doktora programına başvuran adayların YDS'den (anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinin birinden) en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından yukarıda belirtilen puan karşılığı puan almaları gerekmektedir.
11)Lisansüstü programlara başvururken not döküm belgeleri dörtlük sisteme göre düzenlenmiş adayların notlarının 100'lük sistemdeki karşılıkları, "Atatürk Üniversitesi Not Dönüşüm Tablosu" esas alınarak belirlenecektir.
12) Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalının Bilim Dallarına müracaat edeceklerin, başvurularını yaptıktan sonra 3 adet orijinal iş ve dosyalarını Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalının Bilim Dallarına teslim etmeleri, dosya inceleme ve yeterlik sınavları için belirtilen tarihte Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalının Bilim Dalında hazır bulunmaları gerekmektedir.
13) Sosyal Bilimler Enstitüsü Güzel Sanatlar Ana Sanat Dallarına müracaat edeceklerin, başvurularını yaptıktan sonra 3 adet orijinal iş ve dosyalarını Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığına teslim etmeleri, dosya inceleme ve yeterlik sınavları için belirtilen tarihte Güzel Sanatlar Fakültesinde hazır bulunmaları gerekmektedir.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER
1) Bir adet fotoğraf (4,5x6 cm ebatında)
2) Türkiye Cumhuriyeti uyruklu adaylardan;
a)Yüksek lisans için Lisans diploma ya da mezuniyet belgesinin ve not döküm belgesinin asılları veya onaylı sureti,
b)Doktora için, yüksek lisans diploması / mezuniyet belgesi ile lisans ve yüksek lisans not döküm belgelerinin asılları veya onaylı sureti,
c) Lisans diploması ile doğrudan doktoraya başvuranlar için lisans diploması / mezuniyet belgesi ile lisans not döküm belgesinin asılları veya onaylı sureti,
3) Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olan adayların, (varsa) Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) alacağı diploma denklik belgesi veya (varsa) mezun olduğu lisans ve yüksek lisans öğretim kurumunun Yükseköğretim Kurulunca tanındığına dair belge,
4) 2012 sonbahar dönemi ve sonrası Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ilgili puan türünden en az 55 puan almış olduğunu gösterir Sonuç Belgesi'nin veya eş değer kabul edilen diğer sınavlardan (GRE-GMAT) belirtilen puanların karşılığı puanları gösteren belge sureti (Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı Anasanat Dallarına başvurularda ALES şartı aranmaz),
5) Tıpta Uzmanlık Sınav (TUS) Belgesi (En az 50 temel tıp puanına sahip olunması gerekir).
6) Doktora programına öğrenci kabulünde adayların
anadilleri dışında
İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsçadillerinin birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası bir yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan karşılığı almış oldukları notu gösterir belge,7) ESRUC kapsamında sadece yurt dışındaki üniversitelerden başvuru kabul edilecek olup, ilgili öğretim elemanları başvurularını, müracaat tarihleri içinde istenen belgelerle, bağlı oldukları Rektörlük kanalıyla Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'ne yapacaklardır. ESRUC kapsamındaki yurt içi üniversitelerden ise ÜNİP yoluyla başvuru kabul edilecektir. Enstitülere doğrudan başvuru yapılmayacaktır.
8) ÜNİP kapsamındaki başvurularda öğretim elemanları başvurularını, müracaat tarihleri içinde istenen belgelerle, bağlı oldukları Rektörlük kanalıyla Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne yapacaklardır. Enstitülere doğrudan başvuru yapılmayacaktır.
BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
1) Tezli yüksek lisans programına başvuracak adayların ALES puanının % 60'ı, lisans mezuniyet ortalamasının % 40'ının toplamı en az 55 puan olmalıdır. Tezsiz yüksek lisans programlarına müracaat eden adaylar, lisans mezuniyet not ortalamasına göre program sıralamasına dahil edilirler.
Adaylar, aldıkları puanlara göre en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralanır, kontenjan dahilinde ilgili programa sırayla yerleştirilir. İlk aşamada, belirlenen kontenjan doğrultusunda asıl aday listesi ilgili enstitü tarafından ilan edilir ve belirtilen tarihlerde kesin kayıtlar yapılır. Kesin kayıt tarihinin bitiminden sonra boş kalan kontenjanlar için yedek listedeki sıralamaya göre ek yerleştirme yapılır ve ilan edilir. Yedek listeden kayıt hakkı kazanan adayların kesin kayıtları belirtilen tarihlerde yapılır.
2) Doktora Programına,
a) Yüksek lisans derecesi ile başvuracak T.C. uyrukluların ALES puanının % 60'ı, yüksek lisans mezuniyet ortalamasının % 30'u ve mülakat notunun % 10'unun toplamı en az 65 puan,
b) Lisans derecesi ile başvuracak T.C. uyrukluların ALES puanının % 60'ı, mezuniyet ortalamasının % 30'u ve mülakat notunun % 10'unun toplamı en az en az 90 puan,
c)Hazırlık sınıflarıhariç en az on yarıyıl süreli Tıp, Diş Hekimliği, Veteriner ve benzeri fakülte diplomasına, Eczacılık ve Fen Fakültesi lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olup, Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olanların ALES puanının % 60'ı, yüksek lisans mezuniyet ortalamasının % 30'u ve mülakat notunun % 10'unun toplamı en az 65 puan,
d) Temel tıp bilimlerinde;Tıp Fakültesi mezunu olup temel tıp puanı ile başvuran öğrenciler, sayısal temel tıp puanın % 50'si, mezuniyet not ortalamasının % 50'sinin toplamının en az 50 olması şartı ile ALES puanıyla başvuran öğrenciler ise, ALES puanın % 60'ı, mezuniyet not ortalamasının % 40'ının toplamının en az 65 puan olması şartı ile ilgili programın yerleştirme sıralamasına dahil edilirler.
3)Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans programlarına başvuracakların, ALES puanının % 50'si, lisans derslerinin ağırlıklı not ortalamasının % 30'u, yeterlik sınav (dosya incelenmesi) notunun % 20'sinin toplamı en az 55 puan olmalıdır. Kazananların belirlenmesinde en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere yapılan sıralama esas alınır. İlk yerleştirme yapıldıktan sonra boş kalan kontenjanlar için yedek listeden ek yerleştirme yapılır ve ilan edilir. Ek yerleştirmede kayıt hakkı kazanan adayların kayıtları belirtilen süre içinde yapılır.
4) Sosyal Bilimler Enstitüsü Güzel Sanatlar Ana Sanat DallarıYüksek Lisansprogramlarına başvuracakların, dosya incelemesi şeklinde yapılan yeterlik sınav (dosya incelenmesi) notunun % 60'ı ve lisans mezuniyet ortalamasının % 40'ının toplamı en az 55 puan,Sanatta yeterlikprogramına, yüksek lisans diploması ile başvuracak olan T.C. uyrukluların programa kabulünde dosya incelenmesi şeklinde yapılan yeterlik sınav notunun %60'ı, yüksek lisans mezuniyet notunun %30'u ve mülakat notunun %10'unun toplamının en az 65 puan olmalıdır. Kazananların belirlenmesinde en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralama yapılır. İlk yerleştirme yapıldıktan sonra boş kalan kontenjanlar için yedek listeden ek yerleştirme yapılır ve ilan edilir. Ek yerleştirmede kayıt hakkı kazanan adayların kayıtları belirtilen süreler içinde yapılır.
5) Yüksek lisans programlarına kesin kayıt yaptıran öğrencilerden isteyenler dilekçe vererek Yabancı Diller Yüksek Okulunca yürütülmekte olan İngilizce hazırlık sınıflarına devam edebilirler. Bu durumdaki öğrenciler, bir yıllık yabancı dil hazırlık sınıfı süresi tamamlanmadan yerleştirildikleri programa devam edemezler.
6) Nitelikleri Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 16. maddesinde belirtildiği üzere, yüksek lisans veya doktora programlarına müracaat edecek adaylar, ilgili Ana Bilim Dalı Başkanlığının teklifi, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile bilimsel hazırlık programına tabi tutulabilirler.
7)Doktora programlarına müracaat edip, mülakata girmeyen aday programa yerleştirmede değerlendirmeye alınmaz.
KESİN KAYIT ESNASINDA İSTENEN BELGELER
1)Dört adet fotoğraf (4,5x6 cm ebatında)
2)Erkek öğrenciler için askerlik şubesinden alınacak "
Askerlik Durum Belgesi
" (Askerliğini yapmayanlar için)3)İsteğe bağlı olarak "Danışman Tercih Formu"
4) Nüfus cüzdan sureti
5)Katkı Payı / Öğrenim Gideri dekontu (Uzaktan Eğitim ve İkinci Öğretim tezsiz yüksek lisans öğrencileri için)
6)Uzaktan Eğitim Materyal Gideri dekontu (Uzaktan Eğitim tezsiz yüksek lisans öğrencileri için)
LİSANSÜSTÜ PROGRAM KONTENJANLARI
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Lisansüstü Program Kontenjanları
Eğitim Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Program Kontenjanları
Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Program Kontenjanları