2003 Yılı İş Bankası Uzman Yardımcılığı İngilizce çeviri ve kompozisyon sınav soruları

İlan Giriş : 25 Mayıs 2003 12:34, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
2003 Yılı İş Bankası Uzman Yardımcılığı İngilizce çeviri ve kompozisyon sınav soruları

2003 Yl Bankas Uzman Yardmcl ngilizce eviri ve kompozisyon snav sorular

Snav Tarihi: 10 Mays 2003

IS BANKASI UZMAN YARDIMCILIGI YABANCI DIL SINAVI

Aadaki parada alt izili (italik) cmleleri Trkeye eviriniz. ( 20 puan )

The influence of speech on the development of thought is fascinating (delightful ) subject which has long attracted the attention of educationalists. We already know that growth of intelligence is partially dependent on the use of language and that, for example, the more a baby hears structured language, the more rapdly his mental faculties will develop.

Speech is the foundation on which all language is built. The child begins to learn English first by hearing and then imitating speech patterns. He has to listen a great deal before he can begin to make out the meaning of what is said. A child brought up in complete silence would be scarcely human, for we are human in so far as we communicate through speech with others. But we begin by understanding far more than we are able to Express. The passive acquisition of a language precedes its active use, and that is why children are so dependent upon adults. It is surprising how quickly an infant will learn the meaning of simple sentences constantly repeated. Baby talk may be emotonally satisfying to the loving adult but it is misleading and useless to the chield, and is best avoided.


Aadaki parann yalnzca alt izili (italik) ksmlarn yabanc dile eviriniz.

Ortaokula ilk gittiim yl, snfmdaki teki ocuklarn ounun bisikleti vard. Akamlar okuldan sonra birlikte bisiklete biner be kilometre uzaktaki bir nehrin kenarnda futbol oynarlard. Onlarla gidebilmek iin benim de bir bisikletimin olmasn isterdim. Bisiklet sahibi olmay, sabahlar okula bisikletle gidebilmek iin de istiyordum, nk evimiz okuldan drt kilometre mesafedeydi.


Okula baladktan ay sonra, bisikleti olan ocuklardan biri, babas ona yeni bir bisiklet ald iin eskisini satmak istediini syledii zaman ok sevindim. Bisikleti elli liraya satacan renince, sevincim biraz azald, nk o kadar param yoktu ve babamn da, arkadamn istedii fiyat ile benim sahip olduum miktar para arasndaki fark olan otuz liray bana kolayca verebileceini sanmyordum. Babam ok paras olan bir adam deildi, ayrca biliyordum ki lks sayd bir eye para harcamaya istekli olmayacakt. Bu yzden ihtiyacm olan paray kendim kazanmak iin bir i bulup almaya karar verdim. Ancak btn gn okula gittiim iin, bulacam iin sabah erken saatlerde ya da akam ge saatlerde olmas gerekiyordu. Babamn bir arkada, sabahlar kendisine gazete datmakta yardm edebileceimi, bu ii kabul edersem bana ayda on lira deyebileceini syledi. i kabul ettim. lk gnler, sabahlar souk ve karanlkta kalkp sokaklarda bir kapdan tekine komak bana epeyce zor geldi. Fakat sonunda ihtiyacm olan paray kazandm zaman btn glkleri unuttum.


Kompozisyon

Aadaki konulardan birini seerek, yabanc dilde, 125-150 kelimelik bir kompozisyon yaznz.

1- Yukardaki parada orta okuldayken ok istedii bir bisikleti satn alabilmek iin bir sre alan bir ocuktan szediliyor. niversite eitimleri srasnda da, bir ite alan ya da almak zorunda olan genler var. Byle bir durumun niversitede alnan eitim asndan sakncalar ve, eer varsa, yararlar hakkndaki grlerinizi yaznz.

2- Yukardaki parada ocuun babas, bisikleti bir lks sayyor. Lks eyler ile ihtiya saylan eyler arasnda siz nasl bir ayrm yapyorsunuz? Bu konudaki grlerinizi anlatnz.