Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınav Duyurusu

İlan Giriş : 16 Ağustos 2006 00:18, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınav Duyurusu

I-GENEL BİLGİLER

4458 sayılı Gümrük Kanunu hükümlerine göre yapılacak olan Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavları 21 Ekim 2006 tarihinde Ankara?da yapılacaktır.

Gümrük Müşavirleri vekaletnameleri olmak kaydıyla eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanımına tabi tutulmasına ilişkin gümrük işlemlerini dolaylı temsil yoluyla takip edip sonuçlandırabilirler.

Gümrük Müşavir yardımcıları da Gümrük Müşavirinin yanında çalışır ve onun adına gümrükte iş takibinde bulunabilirler.

Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavının devlet memuriyeti ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

Gümrük Müşavirliği sınavı ön eleme ve mesleki yeterlilik sınavı olmak üzere iki aşamada yapılır.

II-SINAVLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER

A-SINAVLARA KATILMA ŞARTLARI

Gümrük Müşavirliği sınavına katılma şartları:

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak,

c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,

d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi, ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suç tasnii, iftira gibi yüz kızartıcı suçlar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak,

e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak,

f) Hukuk fakültesi, Fakülte ve yüksekokulların iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği bölümlerinden veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,

g) Gümrük Müşavir Yardımcılığı İzin Belgesine sahip olmak.(Gümrük Komisyoncu Yardımcısı karnesini Gümrük Müşavir Yardımcılığı İzin Belgesi ile değiştirmeyenlerin başvuruları kabul edilmeyecektir.)

h) Gümrük Müşavirinin yanında gümrük müşavir yardımcısı olarak üç yıl çalışmış olmak. (Gümrük idaresinde on yıl çalışmış olup, bunun üç yılını şube müdürü, gümrük müdürü, gümrük muhafaza müdürü, gümrük başmüdür yardımcısı ve gümrük muhafaza başmüdür yardımcısı görevlerinde geçirenlerden, görevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılanlar için Gümrük Müşavir Yardımcısı olarak üç yıl çalışma koşulu aranmaz.)

ı) 05.02.2000 tarihinden sonra açılan gümrük müşavirliği sınavlarına ikiden fazla girmemiş olmak,

i) Yukarıda belirtilen şartlara 01.01.2006 tarihi itibariyle haiz olmak.

-29.07.2001 tarihinde yapılan Gümrük Müşavirliği Ön eleme sınavına fiilen katılan ve başarısız olan adaylar (a), (b), (c), (d), (e), (g) maddelerinde belirtilen koşulları taşımaları halinde sınava müracaat edebilirler. İlgili adayların 21 Ekim 2006 tarihinde yapılacak sınava başvurmamaları ya da başvurup da sınava katılmamaları durumunda kendilerine yeni sınav hakkı tanınmayacaktır

Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavına katılma şartları:

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak,

c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,

d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi, ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suç tasnii, iftira gibi yüz kızartıcı suçlar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak,

e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak,

f) i) Hukuk fakültesi, Fakülte ve yüksekokulların iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği bölümlerinden veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,

ii) Diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olduktan sonra (i) alt bendinde belirtilen bilim dallarından lisans üstü seviyede diploma almış olmak yada ön lisans eğitimi veren gümrük, dış ticaret ve Avrupa Topluluğu konularında uzmanlık programı olan meslek yüksek okullarından mezun olmak,

g) Staj amacıyla Gümrük Müşavirinin yanında üç yıl çalışmış olmak. (Gümrük idaresinde en az on beş yıl çalışıp da görevlerinden istifa ederek veya emekli olarak ayrılan memurlar için üç yıl staj yapma zorunluluğu aranmaz.)

ı) 05.02.2000 tarihinden sonra açılan gümrük müşavir yardımcılığı sınavlarına ikiden fazla girmemiş olmak,

ı) Yukarıda belirtilen şartlara 01.01.2006 tarihi itibariyle haiz olmak.

B-SINAV KONULARI, SINAV YERİ VE TARİHİ

Gümrük Müşavirliği Ön eleme Sınav Konuları:

a) 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği

b) 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu,

c) Gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konular,

d) Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve ilgili karar ve tebliğlerin gümrüğe ilişkin hükümleri

e) Dış ticaret rejimi

f) Ticaret ve ödeme anlaşmaları.

g) Uluslararası anlaşmaların gümrüğe ilişkin hükümleri

Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınav Konuları:

a) Genel Yetenek ve Genel Kültür, (Türkçe, Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Vatandaşlık Bilgisi ve ilgili seçmeli sorular)

b) 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği,

c) 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu,

Gümrük müşavir yardımcılığı yazılı sınavında, soruların % 40?ı Türkçe, Matematik, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi ile vatandaşlık bilgisi konularını içeren genel yetenek ve genel kültür sorularından, % 60?ı ise diğer konulara ilişkin sorulardan oluşur.

Sınav Tarihi ve Yeri

Gümrük Müşavirliği ön eleme ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavı 21 Ekim 2006 tarihinde saat 10:00?da, Ankara?da yapılacaktır.

Adayların sınava girecekleri okullar 09 Ekim 2006 tarihinde www.gumruk.gov.tr web adresinde ilan edilecektir.

Adayların sınavın başlamasından 30 dakika önce sınav giriş salonlarında bulunmaları, fotoğraflı sınava giriş belgesi, nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesi, sınav harcının ödendiğine ilişkin banka dekontu, yumuşak kurşun kalem ve silgi getirmeleri ve yanlarında kesinlikle cep telefonu, çağrı cihazı, hesap makinesi bulundurmamaları gerekmektedir. Sınav başvuru harcının ödendiğine ilişkin banka dekontu yanlarında bulunmayan adaylar sınava alınmayacaktır.

Sınav başarı notu ve mesleki yeterlilik sınavı

Gümrük Müşavirliği ön eleme sınavında 100 tam puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar Gümrük Müşavirliği mesleki yeterlilik sınavına girmeye hak kazanırlar.

Gümrük Müşavir Yardımcılığı yazılı sınavında 60 ve üzerinde puan alanlar gümrük müşavir yardımcısı olmaya hak kazanırlar.

Sınav sonuçları 13 Kasım 2006 tarihinde Gümrük Müsteşarlığınca www.gumruk.gov.tr web adresinde ilan edilecektir.

Gümrük Müşavirliği ön eleme sınavında başarılı olanlar sonuçların ilan tarihinden itibaren en geç bir ay içinde, Gümrük Müsteşarlığınca tayin edilecek yerde ve zamanda mesleki yeterlilik sınavına tabi tutulurlar.

Mesleki Yeterlilik sınavında ön eleme sınav konuları ile birlikte Türk gümrük tarife cetveli, tarife politikaları ve bunlarla ilgili mevzuat hakkında uygulamalı sorular sorulur.

Mesleki Yeterlilik sınavı, 50 soru üzerinden test yöntemiyle yapılır.Sınavda başarılı olmak için 100 puan üzerinden 70 puan almak gerekir.

Mesleki Yeterlilik Sınav sonuçları adaylara yazı ile tebliğ edilir.

Sınavda başarılı olamayanların başvuru evrakları iade edilmeyecektir.

Sınavlara girdiği halde başvuru koşullarını taşımadıkları anlaşılan adayların sınav sonuçları geçersiz sayılır.

Sınav sonuçlarına itiraz

Gümrük Müşavirliği ön eleme ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınav sonuçlarına adaylar tarafından sonuçların ilan tarihinden itibaren 10 gün içinde, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün TC.Ziraat Bankası Beşevler/ANKARA Şubesindeki 5495218-5001 nolu hesabına 5 ?YTL itiraz ücreti yatırarak aldıkları banka dekontu ile birlikte Gümrük Müsteşarlığına dilekçe ile yapılır. İtirazlar 10 gün içinde cevaplandırılarak adaylara gönderilir.

Gümrük Müşavirliği Mesleki Yeterlilik Sınav sonuçlarına itirazlar ise, sonuçların adaylara tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde Gümrük Müsteşarlığına yapılır.

Sınav kurulu en geç 15 gün içinde itiraz sonucunu adaylara yazı ile bildirir.

III-SINAVA BAŞVURU ŞEKLİ VE GEREKLİ BELGELER

A-Başvuru Şekli

Sınav başvuruları 04 Eylül 2006 Pazartesi günü başlayacak, 15 Eylül 2006 Cuma günü mesai bitiminde sona erecektir. Adayların sınav için gerekli belgelerle aşağıda yazılı Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine şahsen başvuru yapmaları gerekmekte olup,posta yolu ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

B-Başvuru Kabul Yerleri

-Ankara Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü

-İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü

-İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü

-Bursa Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü

-Mersin Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü

C-Sınav başvurularında istenilen belgeler:

-Gümrük Müşavirliği Ön eleme sınavı için:

a) www.gumruk.gov.tr adresinden temin edilecek sınav başvuru formu,

b) www.gumruk.gov.tr adresinden temin edilecek 1 nolu form ,

c) Nüfus Cüzdanı Sureti,

d) Öğrenim belgesi fotokopisi, (noter tasdikli)

e) Cumhuriyet Savcılığından alınacak adli sicil özeti, (Yeni tarihli)

f) Gümrük Müşavir Yardımcılığı İzin Belgesi örneği,

g) 4 adet renkli ve yeni çekilmiş 4,5X6 ebadında vesikalık fotoğraf,

h) Sınav masrafı olarak Milli Eğitim Bakanlığı EĞİTEK Döner Sermaye İşletmesi?nin T.C Ziraat Bankası Beşevler/ANKARA Şubesindeki 5500537-5001 numaralı hesabına 40:00 YTL (Kırk YTL. KDV Dahil) yatırıldığına ilişkin banka dekontu (Bankadan 2 nüsha dekont alınması bir nüshasının başvuru dosyasına konulması diğer nüshanın ise sınav salonunda bulundurulması gerekir.)

ı) Gümrük idaresinde en az on yıl çalışmış olup, bunun üç yılını şube müdürü, gümrük müdürü, gümrük muhafaza müdürü, gümrük başmüdür yardımcısı ve gümrük muhafaza başmüdür yardımcısı görevlerinde geçirenler için üç yıl gümrük müşavir yardımcısı olarak çalışma koşulu aranmamaktadır. Bu haktan yararlanmak isteyen adayların Gümrük Müsteşarlığından alacakları onaylı hizmet cetveli,

i) Kapaklı telli naylon dosya,

k) Adayların 3 yıl Gümrük Müşavir Yardımcısı olarak Gümrük Müşavirinin yanında sigortalı olarak çalıştıklarına ilişkin sigorta bildirgeleri,(29.07.2001 tarihli ön eleme sınavına katılıp başarısız olanlar için bu belge aranmaz.)

Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavı için:

a) www.gumruk.gov.tr adresinden temin edilecek Başvuru Formu,

b) www.gumruk.gov.tr adresinden temin edilecek 2 nolu form ,

c) Nüfus Cüzdanı Sureti,

d) Öğrenim belgesi fotokopisi, (noter tasdikli)

e) Cumhuriyet Savcılığından alınacak adli sicil özeti, (Yeni tarihli)

f) 4 adet renkli ve yeni çekilmiş 4,5X6 ebadında vesikalık fotoğraf,

g) Gümrük idaresinde en az on beş yıl çalışıp da görevlerinden istifa ederek veya emekli olarak ayrılan memurlar için üç yıl staj zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu haktan yararlanmak isteyen adayların Gümrükler Genel Müdürlüğünden alacakları onaylı hizmet cetveli,

h) Sınav masrafı olarak Milli Eğitim Bakanlığı EĞİTEK Döner Sermaye İşletmesi?nin T.C Ziraat Bankası Beşevler/ANKARA Şubesindeki 5500537-5001 numaralı hesabına 40:00 YTL (Kırk YTL. KDV Dahil) yatırıldığına ilişkin banka dekontu (Bankadan 2 nüsha dekont alınması bir nüshasının başvuru dosyasına konulması diğer nüshanın ise sınav salonunda bulundurulması gerekir.)

ı) Kapaklı telli naylon dosya,

i) Adayların yüksek öğrenimden sonra 3 yıl stajyer olarak Gümrük Müşavirinin yanında sigortalı olarak çalıştıklarına ilişkin sigorta bildirgeleri,

Sınav başvuruları kabul edilen adaylara mühürlü ve fotoğraflı sınava giriş belgesi verilecektir.Eksik evrakla yapılacak müracaatlar işleme konulmayacaktır.

Sınav başvuru ve işlemleri sırasında gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınav sonuçları geçersiz sayılır, haklarında Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı İzin Belgesi düzenlenmiş ise bu belgeleri iptal edilir ve bu kişiler hiçbir hak talep edemezler. Ayrıca ilgililer hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanmak üzere, Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur.

İlan olunur.

İrtibat Telefon Numaraları: 0 312 306 84 68-67