Fulbright Programı Hubert H. Humphrey Bursu

İlan Giriş : 17 Haziran 2014 11:34, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Fulbright Programı Hubert H. Humphrey Bursu



  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şarttır. Green Card ya da Amerikan vatandaşlığı olan adaylar başvuramazlar.
  • Üniversite veya 4 yıllık bir yüksek okul mezunu olmak gereklidir.
  • Son başvuru tarihinde 45 yaşından büyük olmamak gereklidir.
  • İyi derecede İngilizce bilmek gereklidir (TOEFL iBT puanı en az 71 olacak düzeyde). İngilizce düzeyi iyi olmayan (TOEFL iBT puanı en az 42 olacak düzeyde) nitelikli adayların program öncesinde uzun süreli ingilizce eğitimi programına katılmaları şartı ile programa aday gösterilmeleri mümkündür.
  • Kamu kuruluşlarında, kamu hizmeti veren özel sektör veya sivil toplum kuruluşlarında yetkili bir konumda uzman, yönetici veya planlamacı olarak çalışmak gereklidir.
  • Başvuru yapılan alanda, Ağustos 2015 tarihinden önce, en az 5 yıllık tam zamanlı iş deneyimi sahibi olmak gereklidir.
  • Ağustos 2015 tarihinden önceki son beş yılda, 6 ay veya daha fazla süreyle ABD'de bulunmamış olmak gereklidir.
  • Ağustos 2015 tarihinden önceki son 7 yıl içinde, ABD'de bir akademik yıl veya daha fazla süre ile lisansüstü bir programa katılmamış olmak gereklidir.
  • Yönetim görevleri olan öğretim üyeleri ve araştırmacılar başvurabilirler.
  • Yönetim görevleri olmayan öğretim üyeleri ve araştırmacılar sadece Madde Bağımlılığıyla Mücadele, Tedavi ve Korunma Yöntemleri ve İngilizce Öğretimi alanlarında başvuru yapabilirler.
  • Üniversite seviyesinde görev almayan öğretmenler Humphrey Burs programından  yararlanamazlar.
  • Uzun süreli olarak yurt dışında görev yapmamış olan adayların başvurması teşvik edilir.
  • Nitelikli bayan adayların başvurması teşvik edilir.
  • Hubert. H. Humphrey Burs Programı bir diploma programı olmayıp, kariyerinin ortasında, kamu hizmeti veren, liderlik yapan ve profesyonel gelişime açık yöneticilere verilmektedir. Program akademik ve profesyonel olmak üzere iki yönlüdür. Humphrey bursiyerleri, misafir edildikleri üniversitelerde takip ettikleri özel çalışma programlarının yanı sıra, mesleki ziyaretler, konferanslar, eğitim programları ve en az 6 haftalık staj olmak üzere profesyonel gelişim faaliyetlerine katılırlar.

    Bu program için aşağıda belirtilen konularda burs verilmektedir:

    Kalkınma

    a. Tarımsal ve Kırsal Kalkınma
    b. Ekonomik Kalkınma/Finans ve Bankacılık
    c. Çevre Yönetimi ve İklim Değişikliği
    d. Şehir ve Bölge Planlama

    Demokratik Kurumsallaşma

    a. İletişim/Gazetecilik
    b. Hukuk ve İnsan Hakları
    c. Kamu Politikası Analizi ve Kamu Yönetimi
    d. İnsan Kaçakçılığının Önlenmesine Yönelik Politikalar ve Uygulamaları
    e. Teknoloji Politikasi ve Yönetimi
    f. İnsan Kaynakları Yönetimi

    Eğitim

    a. Eğitim Yönetimi, Planlama ve Politikası
    b. Yüksek Öğrenim Yönetimi
    c. İngilizce Öğretimi

    Halk Sağlığı

    a. Halk Sağlığı Politikası ve Yönetimi
    b. HIV/AIDS ile Mücadele Politikaları ve Korunma Yöntemleri
    c. Madde Bağımlılığıyla Mücadele, Tedavi ve Korunma Yöntemleri

    Ağustos 2015'te başlayacak olan bursun süresi bir akademik yıldır. Program başlamadan önce, program yetkilileri tarafından uygun görüldüğü takdirde, İngilizce düzeyini yükseltmek ve Amerika'ya uyum sağlamaya yönelik 20-25 haftalık yoğun ingilizce programına katılmak gerekebilecektir.

    Humphrey Burs Programına seçilenlere, gidiş-dönüş uçak bileti ile ABD?deki öğrenim ve yaşam giderlerini karşılamaya yetecek miktarda burs sağlanacaktır.

    Bursun karşılığında zorunlu hizmet yoktur; ancak bursiyerlerin ABD?deki programlarını tamamladıktan sonra, ABD J-1 vizesi kuralı gereği, Türkiye'ye dönme zorunlulukları bulunmaktadır.

    Öncelikle Embark sisteminde hesap oluşturmanız ve online başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir.

    1. Başvuru formu: Humphrey Burs Programına başvuru formu online sistemden doldurulmaktadır. Sağ bölümdeki ?Başvuru? butonundan erişebileceğiniz online başvuru sisteminde, "Create an Account" seçilerek geçerli bir e-posta adresi ile kayıt olup bir şifre belirlemek ve sisteme kayıt olmak gerekmektedir. Bu sisteme farklı zamanlarda giriş yapıp formu güncellemek mümkündür. Başvuru online sistemden gönderildikten sonra başvuru formunun çıktısı alınıp  aşağıdaki belgeler ile beraber  başvuru paketinin tamamının Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Ankara Merkez Ofisine gönderilmesi gerekmektedir. Başvuru paketine eklemeniz gereken diğer belgeler aşağıda belirtilmiştir.

    2. Diploma ve Transkript: Üniversite diplomasının fotokopisi ve üniversite öğrenimi süresince okunan dersler ve bu derslerden alınan notları belirten Türkçe veya İngilizce belge (Transkript) gerekmektedir.

    3. Referans mektupları: Biri bağlı olduğu bölüm yetkilisinden olmak üzere, 2 adet referans mektubu gerekmektedir. Referans mektupları iki şekilde sunulabilir.

    • Elektronik Referans Mektubu: Referans verecek kişi referans mektubu formunu Embark başvuru sistemi aracılığıyla İnternet üzerinden doldurup gönderebilir. Başvuru formunuzu doldururken sisteme referans verecek kişinin e-posta adresi kayıt edildiğinde bu form otomatik olarak o kişiye gönderilecektir.
    • Elden Alınan Referans Mektubu: Referans mektuplarını elden alıp başvuru paketiniz ile beraber gönderebilirsiniz. Bunların dışında bir formatta hazırlanmış referans mektupları Humphrey Burs Programı için hiçbir şekilde kullanılamaz. Mektuplar kapalı zarfta ve zarfın kapandığı kısım imzalı olmalıdır.  E-posta veya faks ile gönderilen referans mektupları kabul edilmemektedir.

    4.İzin Belgesi: Bursa başvuranların, başvurularında sakınca olmadığına ve bursu kazandıklarında izinli sayılacaklarına ilişkin bağlı oldukları kuruluştan alacakları belge gerekmektedir (Söz konusu belge kendilerine yurt dışına çıkışta izin verme yetkisine sahip olan en üst makamdan alınacaktır).

    5. Nüfus cüzdanı: Önlü ? arkalı fotokopi gereklidir. Fotokopinin onaylı olması gerekli değildir.

    6. Fotoğraf: 2 adet, yeni çekilmiş, arkasına adayın adı-soyadı yazılmış vesikalık fotoğraf olmalıdır.

    7. Var ise TOEFL sınav sonuç belgesinin fotokopisi başvuru belgelerine eklenmelidir. Diğer İngilizce sınavlarına ait geçerli sonuçlar sadece başvuru aşamasında kullanılabilir. 

    Adaylardan programa seçildikten sonra yukarıda istenen belgelere ek olarak, sağlık durumu geçmişi ve muayene belgesi istenecektir.

    ÖNEMLİ: Başvuru ile ilgili olarak Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonuna verilen hiçbir evrak iade edilmez.  

  • Bursa başvuruları uygun olan adaylar, TürkiyeFulbright Eğitim Komisyonunun Ankara Merkez Ofisinde yapılacak İngilizce mülakata çağrılacaklardır. Mülakata çağrılan adayların Ankara'ya gidiş-dönüş yol masrafları ve diğer harcamaları kendilerine ait olacaktır. Kazanan adaylar için Ankara'da bir bilgilendirme toplantısı yapılacaktır.
  • TOEFL sınav sonucu olmayan adayların seçim aşamasından sonra ücreti Komisyon tarafından karşılanacak olan TOEFL iBT sınavına girmeleri zorunludur.
  • Ağustos 22, 2014 Son Başvuru Eylül 2014 Mülakatla rEkim 2014 Aday gösterilenlerin açıklanması ve adaylarla ilk toplantı Mart 2015 Bursiyerlerin açıklanması Mart 2015ABD 'de uzun süreli ingilizce eğitimi programının başlaması Haziran 2015 Bursiyerler ile ABD?ye Gidiş Öncesi Oryantasyon toplantısı Ağustos 2015 ABD'de programın başlaması