Devlet Bütçe Uzmanlığı Giriş Sınavı (Bütçe Dairesi Bşk. Yrd., Şef ve Diğer Personel)

İlan Giriş : 17 Mart 2006 00:14, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Devlet Bütçe Uzmanlığı Giriş Sınavı (Bütçe Dairesi Bşk. Yrd., Şef ve Diğer Personel)

Sayı : B.07.0.BMK.0.14.803.1

Konu : Devlet Bütçe Uzmanlığı Giriş Sınavı

DUYURU

22/12/2005 tarihli ve 5436 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 1 inci maddesinin onuncu fıkrasında;

?2.1.2006 tarihi itibarıyla Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün genel idare hizmetleri sınıfına dahil kadrolarında bulunan ve Devlet Bütçe Uzman Yardımcılığı giriş sınavına katılabilmek için gerekli öğrenim şartını taşıyanlardan, 30.6.2006 tarihine kadar bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak ve usûl ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenecek yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olan en fazla 30 kişiden; Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı ve Şef kadrosunda bulunanlar bir yıl, diğerleri ise üç yıl sonunda yapılacak Devlet Bütçe Uzmanlığı yeterlilik sınavına girmeye hak kazanırlar ve bu sınavda başarılı olanlar Devlet Bütçe Uzmanı kadrolarına atanırlar?

denilmektedir.

Bu hüküm uyarınca; yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşan sınavın ekte sunulan esas ve usuller dahilinde Genel Müdürlüğümüzce 17/06/2006 Cumartesi günü Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanlığının Ulus/Ankara?da bulunan Eğitim Merkezinde yapılması ve sözlü sınav tarihinin sınav komisyonunca daha sonra belirlenmesi Bakanlık Makamının 09/03/2006 tarihli Onayı ile uygun görülmüştür.

İlgililere duyurulur.

22.12.2005 TARİHLİ VE 5436 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ BİRİNCİ MADDESİNİN ONUNCU FIKRASI UYARINCA YAPILACAK SINAVA İLİŞKİN ESAS VE USULLER

22.12.2005 tarihli ve 5436 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 1 inci maddesinin onuncu fıkrası uyarınca sınava katılacaklar ile sınavda uygulanacak esas ve usuller aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

I- SINAVA GİRECEK ADAYLARDA ARANACAK ŞARTLAR

1- 2.1.2006 tarihi itibarıyla Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün genel idare hizmetleri sınıfına dahil kadrolarında bulunmak.

2- Üniversitelerin en az dört yıl süre ile eğitim veren; siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülte ve yüksekokulları ile denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki dört yıl süreli fakülte veya yüksek okullarından birini bitirmiş olmak.

II_- SON BAŞVURU TARİHİ

Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürlüğünde genel idare hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunan Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı, şef ve diğer personelden yukarıda belirtilen eğitim şartını taşıyanlar, en geç 30.05.2006 Salı günü mesai saati bitimine kadar sınava katılım başvuru dilekçelerini Bakanlığımız Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve İdari İşler Dairesi Başkanlığına teslim etmeleri gerekmektedir.

III- SINAV KONULARI

A- YAZILI SINAV

Yazılı sınav aşağıda yer alan konulardan yapılacak olup, bu sınavda başarılı olabilmek için (100) puan üzerinden en az (60) puan almış olmak gerekmektedir.

1- T.C. Anayasası,

2- Bütçe Kanunu ve uygulamaları,

3- 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve ilgili mevzuatı,

4- Kamu personeli mevzuatı,

5- Harcırah mevzuatı

6- Kamu İhale Mevzuatının Genel Esasları

7- Maliye Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında 178 sayılı KHK,

A- SÖZLÜ SINAV

Sözlü sınava yazılı sınavda başarılı olan adaylar alınacaktır. Sözlü sınavda başarılı olabilmek için (100) puan üzerinden en az (60) puan almış olmak gerekmektedir.

B- SINAVDA BAŞARILI SAYILMA

Sınavda başarılı olmak için yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalamasının en az (65) olması şarttır.

IV- DEVLET BÜTÇE UZMANLIĞINA ATAMA

1- Yapılan değerlendirme sonucu başarılı olanların sayısı 5436 sayılı Kanunun geçici 1 nci maddesinin onuncu fıkrası uyarınca belirlenen sayıyı aşması halinde, en yüksek puanlı olandan başlamak üzere en fazla 30 kişi Devlet Bütçe Uzmanlığı yeterlik sınavına girmeye hak kazanacaktır. Ancak, son sıradaki adayla aynı puanı alan adayların bulunması halinde sırasıyla son sicil notu yüksek ve hizmet süresi fazla olanlara öncelik verilecektir.

Bunlardan, Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı ve Şef kadrosunda bulunanlar bir yıl, diğerleri ise üç yıl sonunda yapılacak Devlet Bütçe Uzmanlığı yeterlik sınavına gireceklerdir.

Adaylar, yeterlik sınavı sonuçlanıncaya kadar işgal ettikleri kadrolarda görev yapmaya devam ederler.

2- Yeterlik sınav komisyonu, Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürünün başkanlığında 5 kişiden oluşur. Komisyon üyeleri ile yeterlik sınav tarihi Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürü tarafından belirlenir.

3- Yeterlik sınavına girmeye hak kazananlara, sınavı kazandıklarının bildirildiği tarihten itibaren Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı ve Şef kadrosunda bulunanlara bir ay, diğerlerine ise iki yıl içinde, yazılı sınav konuları kapsamında Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürünün belirleyeceği araştırma konuları verilir. Bu raporlar, yeterlik sınavı tarihinden en az altı hafta önce yeterlik sınav komisyonuna adaylar tarafından teslim edilir. Komisyon, dört hafta içinde raporları değerlendirir. Raporları yeterli bulunmayanlara bir hafta ek süre verilerek raporlarını yeniden düzenlenmeleri istenir. Tüm raporlar komisyonca değerlendirilir ve yeterlik sınav tarihinde adaylar raporlarını komisyon önünde savunmaya çağrılırlar. Yeterlik sınavı sonucunda başarılı olanlar Devlet Bütçe Uzmanı kadrolarına atanırlar.

4- Yeterlik sınavına girmeye hak kazanan Bütçe Dairesi Başkan Yardımcıları, Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürlüğünde görev yaparlar.

Bu şekilde olanlar, 5436 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğine göre durumlarına uygun kadrolara atansalar dahi, Devlet Bütçe Uzmanı kadrolarına atama işlemi bitinceye kadar Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürlüğünde görev yapmaya devam ederler.

5- Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı olup Yönetmelik gereği durumlarına uygun kadrolara atananlardan yeterlik sınavında başarılı olamayanlar en geç bir ay içinde atandıkları kadrolarındaki görevlerine dönerler.

Yeterlik sınavında başarılı olamayan Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı dışındaki diğer personel ise, işgal ettikleri kadrolarda görev yapmaya devam ederler.