1416 Sayılı Kanun gereğince verilecek yurtdışı bursları hakkında bilgiler (4/10/2002)

İlan Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
1416 Sayılı Kanun gereğince verilecek yurtdışı bursları hakkında bilgiler (4/10/2002)
1. GENEL BLGLER,
TEMEL LKE VE KURALLAR

1416 sayl Kanuna dayal olarak, yksekretim kurumlarnn retim eleman, Trkiye Petrolleri Anonim Ortakl Genel Mdrlnn (TPAO) uzman personel ihtiyacnn karlanmas amacyla, Mill Eitim Bakanl (MEB) tarafndan resm-burslu statde yksek lisans renimi grmek zere yurtdna gnderilecek adaylarn seimi ile ilgili bavurma ve Lisansst Eitime Giri Snav (LES) sonular kullanlarak kontenjanlara yerletirme ilemi yaplacaktr.

1.1 Yurtdna gnderilecek adaylarn seimi ile ilgili bavurma ve kontenjanlara yerletirme ilemleri SYM tarafndan yaplacaktr.

1.2 Yerletirme ileminde LES'e birden fazla katlan adaylarn, tercih ettikleri programlarn puan trnde katldklar LES'ten aldklar puanlarn en yksek olan dikkate alnacaktr.

1.3 Yksekretim kurumlarnn retim eleman,ihtiyacnn karlanmas amacyla yksek lisans renimi grmek zere yurtdna renci gnderilecek alanlar, kontenjanlar ile birlikte Tablo-1'de, TPAO 'nun uzman personel ihtiyacn karlamak amacyla yksek lisans renimi iin yurtdna renci gnderilecek alanlar kontenjanlar ile birlikte Tablo-2'de gsterilmitir.

1.4 Verilecek burslara bavurma koullarna uyan lisans derecesine sahip adaylar bavurabilirler. Yksekretim kurumlarnn retim eleman ihtiyacn karlamak amacyla verilecek burs ile renim yapmaya hak kazanacak olanlara yksek lisans renimlerini, verilen sre ierisinde baar ile tamamlamalar kaydyla doktora renimi yapma izni verilecektir. TPAO adna verilen burs kontenjanlarna yerletirilen adaylara yurtdnda sadece yksek lisans renimi yapma izni verilecektir.

Verilen burslar karlkl olup bursu alan aday, yurtdnda renim grecei srenin iki kat kadar zorunlu hizmetle ykmldr. Adaylar, bu ykmllklerini adna burs kazandklar birimlerde yerine getireceklerdir.

1.5 Adaylarn, yurtdna gnderilmeleri ile ilgili kanun, tzk, ynetmelik ve dier mevzuat ile YLSY-2002 Klavuzunda belirtilen koullara uymalar gerekir. Seildikleri halde ilgili mevzuattaki koullara uymadklar tespit edilenler, bu seimden doabilecek hibir haktan yararlandrlmazlar.

1.6 Programlara yerletirilen adaylardan resm bir grevde alyor olanlarn grevlerinden istifa etmeleri istenecektir.

1.7 Adaylarn tercih ettikleri programlar dikkate alnarak yaplacak yerletirme ileminden sonra, Tablo-1 ve Tablo-2'de belirtilen programlar iin adna renim yaplacak niversite / kurum veya renim konusu deiiklii yaplmas mmkn deildir. lke deiiklii zorunlu hallerde ve YK' n uygun gr alnmak suretiyle yaplabilir.

1.8 LES sonularna gre yaplacak yerletirme ilemi sonucunda hangi nedenle olursa olsun bo kalan kontenjanlara sonradan yerletirme yaplmayacaktr.

1.9 Bavurma Belgesini teslim etmeyen, bavurusu geersiz saylan, bir programa yerletirilemeyen, cret gerektirmeyen bir ilem iin cret yatran, ayn ilem iin birden fazla deme yapm olan adaylarn dedikleri cretler geri verilmez.

2. BAVURMA
2.1 BAVURMA KOULLARI

Yurtdna gnderilecek adaylarda aadaki artlar aranacaktr:

a) TC vatanda olmak ,
b) 2000-Aralk, 2001-Mays, 2001-Aralk ve 2002-Mays dnemlerinde yaplan LES' ten tercih edebilecei programn aday kabul ettii puan trnden en az 60puan alm olmak,
c) 1977 ve daha sonraki yllarda domu olmak; askerliini yapm erkek adaylar iin 1976 ve daha sonraki yllarda domu olmak (Her ne sebeple olursa olsun 18 yandan sonra ya dzeltmesi yaptrm olanlarn yalarnn hesab, dzeltmeden nceki doum tarihine gre yaplr.),
d) Yksek renimi srasnda knama cezasndan daha ar bir disiplin cezas almam olmak,
e) Yksek renimde normal renim programn, en fazla bir yl gecikmeli tamamlam olmak,
f) Erkek adaylar iin askerlikle ilikisi bulunmamak (Askerlikten muaf olmak, askerliini yapm veya ertelettirebilecek durumda bulunmak veya en ge 1 Mart 2003 tarihine kadar terhis olabilecek durumda olmak),
g) Salk durumu yurtdnda renim grmeye elverili olmak (Normal iletiim kurabilme -konuabilme- gcne sahip olmak. Eitim ve retimini aksatmayacak dzeyde grme gcne sahip olmak. Yerletirilen adaylardan salk kurulu raporu istenecektir.),
h) Tercih edecei programn ait olduu alanda, en az drt yllk faklte veya yksekokul mezunu olmak,
i) Lisans renimi ile ilgili genel akademik not ortalamas " drt zerinden 2.75 ", "on zerinden 7.00", " yz zerinden 70 " veya daha yukar olmak (Not sistemleri arasndaki dntrme kabul edilmez.),
j) Mill Eitim Bakanlnca 1416 sayl Kanun uyarnca daha nce verilen yurtd yksek lisans burs kontenjanlarna aday olarak yerletirilmemi olmak,

Yukardaki koullardan herhangi birine uymad tespit edilen adaylar, yerletirme ilemine alnm ve hatta bir programa yerletirilmi olsalar bile, bu durumdan doabilecek hibir haktan yararlandrlmazlar.

2.2 BAVURMA LEMLER

Yurtdnda yksek lisans renimi grmek zere bavuracak adaylar, **Yurtdna Yksek Lisans renimi Grmek zere Gnderilecek Adaylar Seme ve Yerletirme Klavuzu, Bavurma Belgesi ve Yerletirme creti Banka Belgesinden oluan bavuru evrakn, 2.500.000 TL karlnda 23/09/2002- 04/10/2002 tarihleri arasnda niversite rektrlklerinden niversite rektrlklerinin bulunmad illerde ise SYM snav merkezi yneticiliklerinden alacaklardr. Adaylar, yerletirme cretinin (7.500.000.TL.) ilgili bankaya yatrldn gsteren Banka Belgesi SYM Kuponu ile bu YLSY-2002 Klavuzunda belirtilen kurallara gre doldurduklar Bavurma Belgesini 04/10/ 2002 tarihi mesai bitimine kadar Klavuzu aldklar yerlere teslim edeceklerdir.

3. YERLETRME

Yerletirme ilemi, adaylarn LES puanlar, tercihleri ile Tablo-1 ve Tablo-2'de belirtilen burs kontenjanlar gz nnde tutularak yaplacaktr.
Programlara yerletirme ileminde puan en nemli rol oynamaktadr. rnein, P programn Aday A birinci tercihinde, Aday B nc tercihinde gstermi olsun. Aday B' nin puan Aday A' dan yksekse, ayrca P program iin puan yeterliyse ve Aday B ilk iki tercihine puan yetmedii iin seilmemise P programna Aday A deil, puan yksek olduu iin Aday B seilecektir.
LES'e birden fazla girmi adaylarn yerletirmeye esas olacak puanlarnn hesaplanmasnda bu snavlarda aldklar en yksek ilgili LES puan kullanlacaktr. imdiye kadar yaplm olan LES 2000-Aralk, 2001-Mays, 2001-Aralk ve 2002-Mays dnemlerinde alnan puanlardan ilgili puan trnde 60 ve st puanlardan en by geerli saylacaktr.
Ayn program tercih etmi olan adaylarn LES puannn eit olmas durumunda genel akademik not ortalamas yksek olana, eitlik srd takdirde sz konusu program daha st tercihinde gsterene, eitlik yine srd takdirde doum yl byk (ya kk) olan adaya ncelik verilecektir.

4. PROGRAMLARI KAZANANLARIN YAPACAKLARI LER

Tablo-1 ve Tablo-2'de belirtilen programlara yerletirilen adaylara Sonu Belgesi ile birlikte Mill Eitim Bakanlnca istenecek belgeler hakknda bilgi gnderilecektir. Adaylarn, istenen belgeleri belirtilen tarihler iinde Mill Eitim Bakanl Yksekretim Genel Mdrlne ulatrmalar gerekmektedir. stenen belgeleri belirtilen sre ierisinde Mill Eitim Bakanlna ulatrmayan adaylar ile inceleme sonucunda bavuru iin belirtilen koullara uymad tespit edilenler, bu seimden doan tm haklarn yitireceklerdir.
Tablo-1 ve Tablo-2'de bir alan iin gidilecek lke birden fazla gsterilmise, lke seimi programa yerletirilen aday tarafndan yaplacaktr.
Eitim dili ngilizce olan lkelerde renim yapmaya hak kazanan adaylar, Mill Eitim Bakanl tarafndan belirlenen takvim uyarnca ngilizce seviye tespit snavna alnacaklardr. Yeterli seviyede ngilizce bilmeyen adaylarn, yurtiinde Mill Eitim Bakanlnca organize edilecek dil kurslarna katlmalar zorunludur. Dil kurslar, seviye tespit snavnda alnacak puana gre kurlar halinde dzenlenecektir. Kurs bitimini takip eden ay ierisinde YK tarafndan kabul edilen niversitelerin istedii TOEFL (minimum 213 ) puannn alnmas gerekmektedir. Yurtiinde verilecek dil kursunun sresi en fazla bir yldr. Bir yl iinde gerekli puan alamayanlarn bursluluk haklar iptal edilir. Dil eitiminin bitiminde ilgililerin yksek lisans renimine balamalar veya balayacak ilk dneme kabul almalar arttr.
Burs almaya hak kazanan adaylarn en ge Gz-2003'de balayacak ekilde salayacaklar kabul belgelerini 1 Haziran 2003 tarihine kadar Milli Eitim Bakanlna vermi olmalar gerekmektedir.
Eitim dili ngilizce olan lkeler dnda renim yapmaya hak kazanacak ilgililerin de dil renimini yurtiinde yapma imkn aratrlacak, bunun mmkn olmamas halinde ilgililer dorudan yurtdna gnderileceklerdir. Bu eitim iin verilecek sre en fazla bir yldr.
renim yaplacak lke dilinin eitimi ile ilgili programlarda renim yapmaya hak kazanan adaylara, ayrca dil renimi iin sre verilmeyecek; Mill Eitim Bakanl tarafndan belirlenen takvime gre dorudan yksek lisans seviyesinde renime balamalar istenecektir.
Bursu almaya hak kazanacak adaylarn, YK ve MEB tarafndan belirlenecek yurtdndaki niversitelerden kayt-kabul belgesi temin etme sorumluluu kendilerine aittir. Belirlenen niversiteler dndaki niversitelerden temin edilecek kayt-kabul belgeleri deerlendirmeye alnmayacaktr.
Belli niversitelerde ayn renim dalnda olabilecek ylmay nlemek amacyla YK tarafndan gerekli dzenleme yaplacaktr.
Kurumlar adna verilen burs ile yurtdnda renim yapmaya hak kazanacak adaylarn Mill Eitim Bakanlnn yan sra ilgili kurumlarca istenebilecek dier ilemleri yapmalar ve belgeleri tamamlamalar gerekmektedir.



YLSY BAVURMA SRES : 23 EYLL 2002 - 4 EKM 2002
KILAVUZ VE BAVURMA BELGES CRET : 2.500.000 TL
YLSY YERLETRME CRET : 7.500.000 TL