Memurlar.Net
Yazdırma Seçenekleri : Renkli Yazdır Siyah Beyaz Yazdır Resimleri Gizle
https://ilan.memurlar.net/ilan/23207/
Yazdırılma Tarihi : 19 Nisan 2024 Cuma 01:53

Dışişleri Uzman Yardımcılığı Alım İlanı

Dişişleri Bakanlığı 12 uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye, finans, 2 hukuk, 4 tarih, sosyoloji, coğrafya, psikoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, gazetecilik, iletişim bilimleri, 4 mühendislik bölümleri, 3 yabancı dil bölümleri mezunu toplam 25 uzman yardımcısı alacak.

Haber Tarihi : 03 Nisan 2013 09:26
Dışişleri Uzman Yardımcılığı Alım İlanı

Dışişleri Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı İlanı

I. Genel Bilgiler

(1) Dışişleri Uzman Yardımcıları, Dışişleri Uzmanlığı Yönetmeliğinde sayılan görevleri çerçevesinde, Dışişleri Bakanlığı?nın Merkez Teşkilatı birimlerinde görevlendirilecek yurt dışı tayine tabi olmayan kariyer memurlarıdır.

(2) Dışişleri Uzman Yardımcılarının görev tanımları ile mesleğe ilişkin diğer hususlar http://www.mevzuat.gov.tr/Yonetmelikler.aspx internet adresindeki Dışişleri Uzmanlığı Yönetmeliğinde kayıtlıdır.

(3) Açılacak giriş sınavındaki nihai başarı sıralamasına göre, Dışişleri Uzman Yardımcısı unvanıyla atama yapılabilecek azami kadro sayısı 25?tir. Giriş sınavını kazananların atamaları, varsa müktesep maaş dereceleri de göz önünde bulundurularak, genel idare hizmetleri sınıfından 8 ve 9 uncu derece kadrolara yapılabilecektir.

(4) Sınavın yazılı aşaması, 18 Mayıs 2013 tarihinde Ankara?da yapılacaktır.

(5) Giriş sınavına ilişkin olarak bu ilanda yer verilmemiş düzenlemeler, Dışişleri Uzmanlığı Yönetmeliğinde yer almaktadır.

II. Başvuru ve Sınava Katılım Şartları

(1) Sınava başvurabilmek için;

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde sayılan genel şartları taşımak,

b) 18.05.2013 tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak (18.05.1978 ve daha sonra doğmuş olanlar),

c) Yurtiçindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin lisans düzeyinde en az dört yıllık eğitim verilen fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk, iktisat, işletme, maliye, finans, tarih, sosyoloji, coğrafya, psikoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, gazetecilik, iletişim bilimleri, mühendislik bölümleri, yabancı dil bölümleri ile bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az %70?ine sahip olan diğer bölümlerden mezun olmak,

ç) İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden KPSS yabancı dil bölümündeki sorulardan en az %70?ine doğru cevap vermiş veya sınavın yapıldığı tarih itibariyle son iki yıl içerisinde İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinde KPDS/YDS?den asgari (C) düzeyinde ya da dil yeterliği bakımından denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye sahip olmak,

d) 2011 veya 2012 yılı Kamu Personel Seçme Sınavının aşağıdaki tabloda farklı bölümler itibariyle belirtilen puan türlerinden asgari puanı almış olmak gerekmektedir (Aday adayları, başvurularını en yüksek KPSS puanlarıyla yapacaklardır. Belirtilen taban puanı aşmış olmak, sınava katılma hakkını garanti etmemektedir).

(2) Farklı bölüm grupları itibariyle tahsis edilen kontenjan, gerekli KPSS puan türü ve asgari KPSS puanını gösteren tablo aşağıda yer almaktadır

MEZUNİYET GRUPLARI KPSS PUAN TÜRÜ ASGARİ KPSS PUANI ATAMA YAPILABİLECEK KONTENJAN YAZILI SINAVA KABUL EDİLECEK ADAY SAYISI
uluslararası ilişkiler siyaset bilimi kamu yönetimi iktisat işletme maliye finans 36, 108 80 12 120
hukuk 21 80 2 20
tarih sosyoloji coğrafya psikoloji halkla ilişkiler ve tanıtım gazetecilik iletişim bilimleri 108 80 4 40
mühendislik bölümleri 6, 108 80 4 40
yabancı dil bölümleri 108 80 3 30
TOPLAM 25 250

(3) Sınava katılmaya hak kazanan adayların listesi, Bakanlığın www.mfa.gov.tr adresli internet sitesi üzerinden ilan edilecektir.

(4) Sınava katılabilecek adaylara ilişkin duyuruda, sınav programına ve sınavın yapılacağı adreslere de yer verilecektir.

III. Giriş Sınavı Başvurularının Yapılması

Giriş sınavı başvuruları, 29 Nisan 2013 tarihinde başlayacak ve 10 Mayıs 2013 tarihinde saat 18:00?de sona erecektir. Başvurular, Bakanlığın https://sinav.mfa.gov.tr adresli internet sitesi üzerinden elektronik ortamda ve adaylarca temin edilecek olan e-devlet şifresi ile yapılacaktır. Başvuru için gerekli olan bilgiler ve elektronik ortamda iletilecek belge örnekleri şunlardır:

a) T.C. kimlik numarası,

b) KPSS sonuç puanının beyanı,

c) Diploma veya mezuniyet belgesi (Yabancı üniversitelerden alınmış olması halinde YÖK onaylı denklik belgesinin de iletilmesi gerekmektedir),

ç) Mevcut görünümü yansıtan vesikalık fotoğraf,

d) Varsa lisansüstü eğitim diploması, (Yabancı üniversitelerden alınmış olması halinde YÖK onaylı denklik belgesinin de iletilmesi gerekmektedir)

e) İlanda yer alan bölümlerin mezunu olmamakla birlikte, bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az %70?ine sahip olan diğer bölümlerden mezun olan aday adayları, eğitim programının uygunluğunun tespiti amacıyla, transkript örneklerini de başvuruları çerçevesinde Bakanlığa elektronik ortamda ileteceklerdir.

f) Yabancı dil yeterliliğine ilişkin KPSS, KPDS/YDS veya eşdeğerliği YÖK tarafından saptanmış uluslararası dil sınavı sonuç belgesi,

g) 40 TL sınav ücretinin Türkiye İş Bankası Dışişleri Bakanlığı Şubesi 4368 0034334 nolu Dışişleri Bakanlığı hesabına yatırıldığına dair banka dekontu.

IV. Sınavın Aşamaları

(A) Yazılı Sınav

(1) Yazılı sınav aynı gün içerisinde yapılacak çoktan seçmeli ve klasik usulde olmak üzere iki bölümden oluşacaktır.

(2) Çoktan seçmeli bölüm tüm adaylar için ortak düzenlenecek olup, Genel Kültür, Genel Yetenek, Genel Dış Politika konularından yöneltilecek olan toplam 80 sorudan oluşacaktır.

(3) Klasik usulde yapılacak bölüm, tüm adaylar için Türk Dış Politikası ile bağlantılı bir konuda yazılacak Türkçe kompozisyon (%50) ile yukarıdaki tabloda belirtilen mezuniyet grupları itibariyle farklılaştırılmış Türkçe metinlerin yabancı dile çevrilmesinden (%50) oluşacaktır.

(4) Yazılı sınav başarı sıralaması, adayların çoktan seçmeli ve klasik usulde yapılan bölümlerden 100 tam puan üzerinden aldıkları puanların aritmetik ortalamasına göre yapılacaktır.

(5) Yazılı sınavın çeviri kısmı, adayın tercihine göre İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinde yapılacaktır.

(6) Yazılı sınav sonucunda 100 üzerinden 70 puandan az olmamak üzere, en yüksek puandan başlanarak bölümler itibariyle yukarıda belirtilen kontenjanların dört katına kadar aday sözlü sınava çağrılacaktır.

(7) Yazılı sınav aşamasının sonuçları Bakanlık internet sitesinde ilan edilecektir.

(B) Sözlü Sınav

(1) Sözlü sınav, adayların;

a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,

yönlerinden değerlendirilerek, ayrı ayrı puan verilmek suretiyle gerçekleştirilir.

(2) Adaylar, komisyon tarafından birinci fıkranın (a) bendi için elli puan, (b) ila (e) bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için onar puan üzerinden değerlendirilir. Sözlü sınavda başarılı sayılmak için, sözlü sınav puan ortalamasının 100 tam puan üzerinden en az 70 olması şarttır.

(3) Ankara?da yapılacak sözlü sınavın tarihi, yazılı sınav sonucuyla birlikte ilan edilecektir.

(4) Yazılı ve sözlü sınavlarda geçer not 100 üzerinden 70?tir.

(5) Sınava girenlerin nihai başarı sıralaması yazılı ve sözlü sınavlarda alınan puanların aritmetik ortalamasına göre yapılır.

(C) Sınav Sonuçlarının Değerlendirilmesi

(1) Her bir mezuniyet grubu için başarı puanı en yüksek olan adaydan başlanmak suretiyle giriş sınavı duyurusunda belirtilen Uzman Yardımcısı kadro sayısı kadar asil adayın isimleri ilan edilir. Yapılan sınavlarda başarılı olmak şartıyla, giriş sınavı duyurusunda belirtilen uzman yardımcısı kadro sayılarının yarısını geçmemek üzere yedek adayların isimlerini kapsayan bir liste de ilan edilir.

(2) Herhangi bir mezuniyet grubundan belirlenen kontenjan sayısında adayın sözlü sınav sonucunda başarılı olamaması halinde, bu kontenjan diğer mezuniyet grubu veya gruplarına tahsis edilebilir.

(3) İlave bilgi talepleri için aşağıdaki adres, e-posta ve telefon numaraları üzerinden Bakanlıkla temasa geçilmesi mümkündür:

Dışişleri Bakanlığı/İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı (C Blok 4. Kat) Balgat/Ankara

Tel: (312) 292 2683, 2274, 2685

E-posta: [email protected]

Saygıyla duyurulur.