Ondokuz Mayıs Üniv. Y. Lisans ve Doktora Program İlanı

İlan Giriş : 25 Ocak 2013 16:31, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Ondokuz Mayıs Üniv. Y. Lisans ve Doktora Program İlanı

BAŞVURU İLE İLGİLİ BELGELER

1Adayların, https://ubs.omu.edu.tr adresinden ulaşacakları başvuru formuna kendilerine ait bilgileri girip alacakları çıktı ve diğer belgelerle birlikte tamamlanmış olarak ilgili Enstitü Müdürlüklerine şahsen yada posta ile başvurmaları gerekmektedir. Başvurularda istenen belgelerin aslı veya ilgili Enstitü tarafından onaylı örneği kabul edilir. (Postada meydana gelen gecikmeden dolayı başvuru tarihleri içerisinde Enstitülere ulaşmayan başvurular dikkate alınmayacaktır). Adaylar aynı Enstitüde Tezli Yüksek Lisans/Doktora programlarından sadece bir alana başvuru yapabilirler.

2Yüksek Lisans ve doktora programına başvuru yapacaklar için genel ağırlıklı akademik ortalamasının belirtildiği onaylı lisans transkripti.

· Transkript belgesinde 100 lük not sistemine dönüştürülmüş puanı esas alınır; yoksa Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının 4? lük not dönüşüm tablosuna göre hesaplama yapılır. Bunun dışında adayların kendi Üniversitelerinden aldıkları harici not ortalamasını gösteren çizelge/ belge kabul edilmez.

3Lisans/yüksek lisans diplomasının* veya mezuniyet belgesinin onaylı örneği.

· Yüksek lisans diploması; Bir Enstitüde tamamlanmış olan tezli yüksek lisans eğitimi sonrasında elde edilmiş diplomayı tanımlamaktadır. 5 yıl ya da daha uzun süreli programlardan mezun olanlar bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.

4Son altı ay içinde çekilmiş 4,5x6 ebadında (1 adet) vesikalık fotoğraf

5Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuç belgesi (Sınava giriş tarihinden itibaren 3 yıl geçerlidir) (Tezsiz Yüksek Lisans Programları hariç)

ALES Puanı: Tezli Yüksek lisansa başvuranların en az 55,

Yüksek lisans diplomasıyla doktoraya başvuranların en az 55,

Lisans diplomasıyla doktoraya başvuranların en az 90 puana sahip olmaları gerekmektedir.

ALES Puan Türü:

· Fen Bilimleri Enstitüsü Anabilim Dalları için ?Sayısal? puan türü,

· Eğitim Bilimleri Enstitüsü; Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı için ?Eşit Ağırlık? ve Yabancı Diller Eğitimi Anabilim Dalı, Orta Öğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı, İlköğretim Eğitimi Anabilim Dalı için ?Sözel? puan türü,

· Sosyal Bilimler Enstitüsü Anabilim Dalları için ?Sözel? puan türü aranır.

· Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anabilim Dalları (Sağlık Kurumları Yönetimi ve Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalları hariç) için ?Sayısal? puan türü (Sağlık Kurumları Yönetimi Anabilim Dalı Eşit Ağırlık, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Sayısal/Sözel puan türü)

6Yabancı Dil Sonuç Belgesi

a) Tezli Yüksek Lisans programlarına başvuran adayın varsa ÜDS belgesi veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavının sonuç belgesi.

b) Doktora programına lisans ya da yüksek lisans diploması ile başvuru yapacak adayların ÜDS?den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan almaları gerekmektedir. Bilim alanı yabancı dille ilgili olan adayların öğrenim görecekleri yabancı dil dışında başka bir yabancı dilden gerekli dil puanı alması gerekir.

c) Yabancı uyruklu adaylar, Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER)?nin açacağı Türkçe ve yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavından 100 puan üzerinden en az 70 puan almak zorundadır. Bu puanı alamayan adaylar Türkçe öğrenmek için bir yıl izinli sayılır. Bu süre içinde belirtilen sınavlardan başarılı olamayan adaylar yüksek lisans ve doktora öğrenimine kayıt haklarını kaybeder. Yüksek lisans programlarına başvuranlardan lisans öğrenimlerini, doktora programlarına başvuranlardan lisans ve yüksek lisans öğrenimlerinden birini Türkçe öğretim yapan bir üniversitede tamamladığını belgeleyen yabancı uyruklu adaylar; söz konusu Türkçe sınavından muaf tutulur.

d) Lisansüstü Eğitimi için bilim alanı yabancı dille ilgili olan adayların öğrenim görecekleri yabancı dilde yüksek lisans için ÜDS?den en az 75, doktora için ise en az 80 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan almaları gerekmektedir.

7Denklik Belgesi: Öğrenimlerini Türkiye dışında tamamlamış olan Türk adayların Türk Üniversitelerindeki Yükseköğretim programlarına denk olan bir programdan mezun olduklarına dair Yükseköğretim Kurulundan Denklik Belgesi almaları gerekmektedir.

8Kontenjan sıralamasına giremeyen adayların başvuru için alınan belgeleri Haziran 2013 ayı sonuna kadar iade edilecek olup, geri alınmayan belgeler imha edilecektir.

ÖZEL ŞARTLAR

1Anabilim dallarına başvuru yapılabilecek Fakülte ve Bölümler ?Lisansüstü Öğrenci Kontenjanları? tablosu ?Açıklamalar? bölümünde yer almaktadır.

DEĞERLENDİRME

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 12.Maddesine göre;

1Lisansüstü programlara öğrenci kabulünde yapılacak değerlendirmede adayın not ortalamaları 100?lük sisteme göre değerlendirilir. Mezuniyet not ortalamalarının dönüşüm hesabında adayın mezun olduğu yükseköğretim kurumundan alacağı onaylı transkript esas alınır. Transkriptinde 100?lük sisteme göre nota sahip olmayan adaylar için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının dönüşüm tablosu kullanılır.

2a) Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede, ALES puanının % 65?i, lisans not ortalamasının % 25?i ve yabancı dil puanının % 10?u alınarak toplanır. Bu toplamın en az 60 puan olması gerekir. ÜDS ya da Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan yabancı dil belgesi bulunmayan adayların, yabancı dil puanı sıfır (0) kabul edilerek hesaplama yapılır. Bu taban puanın üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Toplam puan eşitliği durumunda ALES puanı yüksek olan aday tercih edilir.

b) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede, adayın lisans not ortalaması dikkate alınır. Adayın not ortalaması 100?lük sisteme göre değerlendirilir. Mezuniyet not ortalamalarının dönüşüm hesabında adayın mezun olduğu yükseköğretim kurumundan alacağı onaylı transkript esas alınır. Adayların kendi Üniversitelerinden aldıkları harici not ortalamasını gösteren çizelge/ belge kabul edilmez. Transkriptinde 100?lük sisteme göre nota sahip olmayan adaylar için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının dönüşüm tablosu kullanılır. Adaylar en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Puan eşitliği durumunda yaşı küçük olan tercih edilir.

3Doktora programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede; ALES puanının %60?ı, lisans not ortalamasının %25?i ve sözlü sınavın %15?i alınarak toplanır. Bu toplamın en az 60 puan olması gerekir. Bu taban puanın üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Toplam puan eşitliği durumunda ALES puanı yüksek olan aday tercih edilir. Doktora programına öğrenci kabulünde sözlü sınavına giriş mecburi olup bu sınava girmeyen adayın durumu başarısız olarak değerlendirilecektir.

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER İÇİN DEĞERLENDİRME

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 11/3 Maddesine göre;

Yabancı uyruklu öğrencilerin başvuruları, ilgili anabilim dalı başkanlığının görüşü alınarak Enstitü Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir.

BAŞVURU YER, TARİH, DEĞERLENDİRME VE SONUÇLARIN İLANI

BAŞVURU YERİ VE TARİHİ:Adaylar başvurularını 14-30 Ocak 2013 tarihleri arasında ilgili Enstitü Müdürlüklerine yapmak zorundadırlar.

DOKTORA SÖZLÜ SINAV TARİHİ VE YERİ:Doktora Sözlü Sınavı 05 Şubat 2013 Salı günü saat 10:00?da Enstitü Müdürlüklerinin ilgili anabilim dallarında yapılacaktır.

SONUÇLARIN DUYURULMASI

Yüksek Lisans ve Doktora programlarına kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin listesi 08 Şubat 2013 Cuma günü ilgili Enstitü Müdürlüklerinde duyurulacaktır.

KESİN KAYIT:?ASIL? olarak kayıt hakkı kazanan adayların kesin kayıtları 11-15 Şubat 2013 tarihleri arasında ilgili Enstitü Öğrenci İşleri Bürosunda yapılacaktır.

?YEDEK? olarak kayıt hakkı kazanan adayların kesin kayıtları 18-20 Şubat 2013 tarihleri arasında ilgili Enstitü Öğrenci İşleri Bürosunda yapılacaktır.

Kesin kayıt için istenilen belgeler Enstitünün web sayfasında duyurulacaktır.

İLETİŞİM Fen Bilimleri Enstitüsü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüsü

Fen Edebiyat Fakültesi D Blok

55139 Kurupelit- SAMSUN

Tel/ Fax : 0.362.4576092

E-posta: [email protected]

Web Adresi: http://fenbilens.omu.edu.tr Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Eğitim Fak. A Blok 1. Kat

Kurupelit Kampüsü,

Atakum-SAMSUN

Telefon/Faks: 0 362 457 57 54

E-Posta:

[email protected]

Web Adresi: http://egtbilens.omu.edu.tr Sosyal Bilimler Enstitüsü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü

Eğitim Fakültesi A Blok 1. Kat

Atakum / SAMSUN

Telefon/Faks :0 362 457 60 27

E-Posta: [email protected]

Web adresi: http://sosbilens.omu.edur.tr

Sağlık Bilimler Enstitüsü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Sağlık Yüksekokulları Binası 1. Kat Atakum / SAMSUN

Telefon: 0 362 457 60 93

Faks: 0 362 457 57 93

E-Posta: [email protected]

Web adresi: http://sagbilens.omu.edu.tr