Çukurova Üniv. Y. Lisans ve Doktora Program İlanı

İlan Giriş : 11 Ocak 2013 00:01, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Çukurova Üniv. Y. Lisans ve Doktora Program İlanı

T.C.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ENSTİTÜMÜZE 2012?2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILINDA ALINACAK YÜKSEK LİSANS/DOKTORA ÖĞRENCİSİ KONTENJANLARI

Ana Bilim Dalları Program Adı Yüksek Lisans / Doktora
Tıp Fakültesi
Adli Tıp Adli Tıp 4 YL
Anatomi Anatomi 6 YL(2?si Yabancı Uyruklu) / 6 D (2?si Yabancı Uyruklu)
Tıbbi Biyokimya Tıbbi Biyokimya 2 YL(1?i Yabancı Uyruklu) / 3 D (1?i Yabancı Uyruklu)
Biyofizik Biyofizik 7 YL (2?si Yabancı Uyruklu)
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Onkoloji 3 YL (1?i Yabancı Uyruklu)
Farmakoloji Farmakoloji 5 YL / 2 D
Fizyoloji Fizyoloji 5 YL (2?si Yabancı Uyruklu) / 3 D
Histoloji-Embriyoloji Histoloji-Embriyoloji 1 YL / 1 D
Tıbbi Mikrobiyoloji Tıbbi Mikrobiyoloji 8 YL (3?ü Yabancı Uyruklu) / 4 D (2?si Yabancı Uyruklu)
Tıbbi Biyoloji Tıbbi Biyoloji 2 YL / 1 D

BAŞVURU KOŞULLARI VE SINAVLARLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR

1) 2012?2013 Bahar yarıyılında Yüksek Lisans ve Doktora programlarına başvuracak adayların Yükseköğretim Kurulunun 02.06.2007 tarihli yönetmelik değişikliğine göre ALES asgari 55 standart puanı veya Tıpta Uzmanlık sınavından en az 50 Temel Tıp puanı almış olanlar başvurabilirler.

a) Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra en fazla bir yarıyıl ara vererek Doktora programlarına başvuran adaylarda ALES koşulu aranmaz.

b) Temel Tıp puanı; Temel Tıp Bilimleri I standart puanının 0,7; Klinik Tıp Bilimleri puanın 0,3 ile çarpılarak, toplanmasıyla elde edilir.

2-a) Doktora Programlarına Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS)?ndan en az 55 puan almış olanlar veya KPDS, TOEFL, IELTS, FCE?den eşdeğer puan almış olanlar başvurabilirler.

b) Yüksek Lisans Programlarına Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS)?ndan en az 50 puan almış olanlar veya KPDS, TOEFL, IELTS, FCE?den eşdeğer puan almış olanlar başvurabilirler.

3)Yüksek Lisans ve Doktora adaylarının başvuruları, 1 Şubat 2013 tarihine kadar Enstitümüze şahsen ve Internet üzerinden yapılacaktır.

4) Başvuru onaylandıktan sonra başvurunun kaydedildiğini bildiren bir mesaj ve başvuru numarası ekrana gelecektir. Başvurunun tamamlanmış olması için başvuru sırasında istenen belgelerin en geç 1 Şubat 2013 tarihine kadar elden teslim edilmesi gerekir. Aksi halde başvuru geçerli olmayacaktır.

5) Yüksek Lisans/ Doktora giriş mülakat sınavları 6 Şubat 2013 tarihinde ilgili Anabilim Dallarında yapılacaktır.

6) Ç.Ü.Sağlık Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesinin Madde?3-a bendi gereğince öğrencilerin devam koşullarını yerine getirmeleri zorunludur.

BAŞVURU SIRASINDA İSTENİLEN BELGELER

a) Aday tarafından doldurulacak başvuru formu (Enstitüden sağlanır).

b) Nüfus cüzdanının onaylı örneği.

c) Lisans ve/veya Bilim uzmanlığı diplomasının onaylı örneği (Yabancı ülkelerden alınan diplomaların Yüksek Öğretim Kurulu'nca eşdeğerliliğinin yapılmış olması gerekmektedir).

d) Lisans ve/veya Yüksek Lisans eğitimi sırasında aldığı notları ve ortalamasını gösteren belge (Transkript),

e) 2 adet fotoğraf (4.5x6 ebadında, renkli gözlük takılmamış, baş açık, erkekler kravatlı ve sakalsız olacak),

f) ALES veya TUS belgesi,

g) Pasaport ve ikametgâh (Yabancı uyruklu öğrenciler için)

h) Öğrenim vizesi (Yabancı uyruklular için)

ı) ÜDS veya TOEFL, İELTS gibi dil sınavı belgesi,

j) Referans mektubu ve hakkında bilgi alınabilecek diğer 1 kişinin isim ve adresi

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı ?bahar? yarıyılı KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI

ANABİLİM DALI KONTENJAN BAŞVURUDA ARANACAKLAR
  Yüksek Lisans Doktora Tezsiz Y. Lisans (İkinci Öğretim)  
Arkeometri 5 - -  
Bahçe Bitkileri 15 10 - 1- Yüksek Lisans : Bahçe Bitkileri Bölümü, Ziraat Mühendisliği Programı, Bitkisel Üretim Programı mezunları dışındakilere Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim ?Öğretim Yönetmeliği 6. Maddesine bakınız. 2- Doktora: Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans mezunları başvurabilir.
Bilgisayar Mühendisliği 1 - - Yüksek Lisans (Tezli): Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Sistem Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği veya Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümlerinden Lisans diplomasına sahip olmak.
Bitki Koruma 20 10 -  
Biyoloji 14 18   1- Yüksek Lisans: Fen Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Doğa ve Yaşam Fakültelerinin Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinden mezun olanlar başvurabilir. 2- Doktora: Fen Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Doğa ve Yaşam Fakültelerinin Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinden Lisans veya Yüksek Lisans mezunu olanlar başvurabilir. Ayrıca Ziraat Fakültelerinin ilgili bölümleri Çevre Mühendisliği, Orman Mühendisliği, Su Ürünleri Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Eczacılık Fakültesi mezunları aşağıdaki koşulu yerine getirmek şartıyla başvurabilir. Biyoloji Bölümünde okutulan temel lisans derslerinden en az 18 kredilik ders almak zorundadırlar. Bu derslerin seçilmesinde danışmanın teklifi ve bu teklifin bölüm kurul kararı tarafından onaylanması esas alınır.
Biyoteknoloji 15 8 -  
Çevre Mühendisliği 8 2 -  
Elektrik-Elektronik Mühendisliği 14 8 - Yüksek Lisans (Tezli): Elektrik-Elektronik, Elektrik, Elektronik, Kontrol, Bilgisayar, Haberleşme, Telekomünikasyon, Biyomedikal, Otomotiv, Makine, Mühendisliklerinden, (Elektromanyetik Alanlar ve Mik. Dal. Tek. Anabilim dalına yukarıdaki bölümlere ek olarak Matematik ve Fizik Bölümlerinden) mezun olmak.
Endüstri Mühendisliği 10 5 - Doktora: Endüstri Mühendisliği veya Sistem Mühendisliği Lisans Diplomasına sahip olanlar başvurabilir.
Fizik 8 5 -  
Gıda Mühendisliği 25 7 - 1- Yüksek Lisans: Fakültelerin ve Yüksek Teknoloji Enstitülerinin Gıda Mühendisliği, Süt Teknolojisi, Kimya Mühendisliği, Biyomühendislik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Kimya, Biyoloji, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Yüksek Okullarının Beslenme ve Diyetetik Programları, Ziraat Fakültelerinin Tüm Bölümleri, Su Ürünleri Fakültesi, Çevre Mühendisliği, Eczacılık, Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Veteriner Fakültelerinden mezun olanların, Yüksek Lisansa başvuracak adayların, Gıda Mühendisliği Lisans Programı mezunları dışındakilerin 1 yıl (2 yarıyıl) Bilimsel Hazırlık Programı almalarına, 2- Doktora: Gıda Mühendisliği Lisans programından mezun olanlar başvurabilir.
İnşaat Mühendisliği 5 4 - 1- Yüksek Lisans: İnşaat Mühendisliği Lisans diplomasına sahip olanlar başvurabilir. 2- Doktora: İnşaat Mühendisliği Lisans diplomasına sahip olanlar başvurabilir.
İstatistik   1 - 1. Doktora: a) Yüksek Lisansa veya lisansa dayalı Doktora programına başvuracak adayların İstatistik, Matematik, Bilgisayar Mühendisliği, Biyoistatistik, Ekonometri veya Endüstri Mühendisliği, Elektrik ve/veya Elektronik Mühendisliği veya Bilgisayar Mühendisliği Anabilim dallarında yüksek lisans veya lisans diplomasına sahip olması gerekmektedir. b) İstatistik Yüksek Lisans programı veya İstatistik Lisans programından mezun olanların dışındakilere Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır.
Jeoloji Mühendisliği 16 14 - 1- Yüksek Lisans: Jeoloji, Maden, Çevre, Jeofizik, İnşaat, Kimya, Seramik, Harita bölümlerinden birinden lisans derecesine sahip olmak. 2- Doktora: Jeoloji Mühendisliğinden Lisans veya Yüksek Lisans derecesine sahip olmak.
Kimya 14 4 - 1- Yüksek Lisans: a) Kimya Lisans, Kimya Mühendisliği, Kimya Eğitimi, Eczacılık ve Biyokimya lisans programından mezun olanlar başvurabilirler. Bunun dışında, b) Fizik Mühendisliği, Fizik Lisans, Biyoloji Lisans, Çevre Mühendisliği, Gıda Mühendisliği ve Tekstil Mühendisliği lisans programından mezun olanlar zorunlu derslerin yanı sıra çalışma alanı ile ilgili lisans derslerini de almak zorundadırlar. 2- Doktora: Kimya, Kimya Mühendisliği, Kimya Eğitimi, Eczacılık ve Biyokimya dallarında yüksek lisans yapmış olanlar başvurabilirler.
Maden Mühendisliği 17 10 -  
Makine Mühendisliği 9 4 - 1- Yüksek Lisans: Makine Mühendisliği Lisans diplomasına sahip olmak veya Mekatronik, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümlerinden mezun olmak. 2- Doktora: Makine Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapmış olması.
Matematik - 2   1- Doktora: Matematik Anabilim Dalı Lisans Programından mezun olmak ve Lisans Genel not ortalaması 2.80/4.00 veya 70/100 olmak. (dönüşümü yapılmayacaktır)
Mimarlık 5 - -  
Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi - - 15  
Otomotiv Mühendisliği 3 - - Yüksek Lisans: Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Havacılık Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinden birisinden lisans diploması almış olmak.
Peyzaj Mimarlığı 7 5 - 1-Peyzaj Mimarlığı alanında yüksek lisans derecesine sahip olmayan doktora adaylarının, Peyzaj Mimarlığı lisans derecesine sahip olması gerekmektedir. 2-Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalında, Peyzaj Mimarlığı Lisans Programı dışındaki program mezunlarından Yüksek Lisans ve Doktora yapmaya hak kazanan öğrencilerin 1 yıl (2 yarıyıl) ?Bilimsel Hazırlık Programı?na devam etmeleri gerekmektedir.
Su Ürünleri Avlama İşleme Teknolojisi 11 6 -  
Su Ürünleri Temel Bilimler 10 7 - 1- Yüksek Lisans programına başvuran adaylar için; a) Su Ürünleri Fakülteleri ve Deniz Bilimleri Fakültelerinin Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği ile fakültelerin Su Ürünleri, Bitki Koruma, Gıda Mühendisliği, Toprak, Zootekni, Biyoloji, Kimya ve Çevre Mühendisliği lisans programlarından mezun olmak, b) "a" maddesi dışındaki diğer Lisans programlarından mezun olan adaylar için Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır. 2- Doktora programına başvuran adaylar için; a) Su Ürünleri, Su Ürünleri Temel Bilimler, Yetiştiricilik, Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dallarından Lisans veya Yüksek Lisans mezunu olmak, b) "a" maddesi dışındaki diğer Ana Bilim Dallarının Lisans veya Yüksek Lisans programlarından mezun olan adaylar için Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır.
Su Ürünleri Yetiştiriciliği 13 7 -  
Tarım Ekonomisi 10 5 - Doktora: Tarım Ekonomisi Bölümü mezunu olmak ya da yüksek lisansını Tarım Ekonomisi Anabilim Dalında yapmış olmak.
Tarım Makinaları 10 5 -  
Tarımsal Yapılar ve Sulama 10 5 - 1. TYS Anabilim Dalı Yüksek Lisans ve Doktora programı için; Tarımsal Yapılar ve Sulama, Toprak, Tarım Makinaları bölümleri lisans diplomasına sahip olanlar başvurabilir. 2. TYS Lisans Programı dışında Yüksek Lisans için: Ziraat Fakültelerinin, yukarıda 1. Maddede sayılan bölümleri dışında kalan diğer bölümleri; İnşaat Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Harita ve Kadastro Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Fizik, Matematik, Kimya, Biyoloji Bölümleri mezunları, Bilgisayar Mühendisliği, Orman Mühendisliği, İstatistik, Teknik Eğitim Fakültesi, Hidrojeoloji bölümü mezunları başvurabilir. 3. Yüksek Lisans : Diğer program mezunlarına Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır. 4. TYS Anabilim Dalında doktora programına başvurabilmek için TYS Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapmış olmak. Ayrıca İnşaat Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Harita ve Kadastro Mühendisliği, Meteoroloji Müh, Bilgisayar Müh. Fizik, Biyoloji, Kimya, Matematik, Orman Mühendisliği, İstatistik, Hidrojeoloji bölümü Anabilim dallarında yüksek lisans yapanlarda TYS anabilim dalı doktora programına başvurabilir.
Tarla Bitkileri 20 10 - 1- Yüksek Lisans : Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 4. Maddesinde açıklanan koşullar yanında Tarla Bitkileri Bölümü veya Bitkisel Üretim Programı kapsamına giren diğer bölümlerden mezun olma veya Anabilim Dalımızda Yüksek Lisans Eğitim Programına başlamadan önce Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 6. maddesinde belirtilen "Bilimsel Hazırlık Programına" dahil olmayı kabul etmeleri koşuluyla Tarla Bitkileri Bölümü çalışma alanları ile ilgili diğer lisans programlarının birisinden mezun olma koşulunu aranmasına. 2- Doktora: Tarla Bitkileri Bölümü mezunu veya Tarla Bitkileri Anabilim Dalında Yüksek lisans yapmış olma koşulunun aranmasına.
Tekstil Mühendisliği 7 3   Doktora: Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapmış olmak
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme 10 6 - 1- Yüksek Lisans : Toprak Anabilim Dalında Yüksek Lisans Programına başvuran adaylar için; Toprak Bölümü veya Toprak Alt Programı mezunu olmak veya Yüksek Lisans programı öncesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Bilimsel Hazırlık programına tabi tutularak iki dönemde toplam en az 15 kredilik ders almak kaydıyla Ziraat Mühendisliğine yönelik diğer Bölüm / Programlardan veya Fen Bilimleri alanındaki Fizik, Biyoloji, Kimya, Jeoloji, Jeodezi-Fotogrametri, Harita, Bilgisayar Programlama, Çevre Mühendisliği, Orman Mühendisliği alanlarından mezun olmak. 2- Doktora : Toprak Anabilim Dalında Doktora Programına başvuran adaylar için; Toprak Bölümü veya Toprak Alt Programı mezunu olmak veya Doktora programı öncesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Bilimsel Hazırlık programına tabi tutularak (Yüksek Lisansta tabi tutulmayanlar için) iki dönemde toplam en az 18 kredilik ders almak kaydıyla Ziraat Mühendisliğine yönelik diğer Bölüm / Programlardan veya Fen Bilimleri alanındaki Fizik, Biyoloji, Kimya, Jeoloji, Jeodezi-Fotogrametri, Harita, Bilgisayar Programlama, Çevre Mühendisliği, Orman Mühendisliği alanlarından mezun olmak.
Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri 6 - - Yüksek Lisans : Astronomi ve Uzay Bilimleri, Arkeometri, Biyoloji, Coğrafya, Fizik, İstatistik, Matematik, Bilgisayar Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Elektrik ve/veya Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Orman Mühendisliği, Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı ve/veya Kentsel Tasarım, Şehir ve Bölge Planlama, Şehir Planlama, Su Ürünleri, Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri, Tarım Ekonomisi, Tarım Makinaları, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Toprak, Zootekni Bölümlerinden lisans diplomasına sahip olanlar başvurabilir.
Zootekni 12 12 - 1- Yüksek Lisans : Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Matematik, İstatistik, Ekonometri, Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Bölümleri, Biyoloji ve Genetik Bölümleri mezunu olmak. 2- Doktora: Zootekni, Biyoteknoloji, Matematik İstatistik, Ekonometri, Genetik ve Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapmış olmak veya Veteriner Fakültesi mezunu olmak.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNDEN

Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsüne 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı ?Bahar? yarıyılı için aşağıda belirtilen Yüksek Lisans (Tezli, Tezsiz) ve Doktora programlarına öğrenci alınacaktır. Başvuru şartları, mülakat sınavı ve değerlendirme ile ilgili açıklamalar aşağıda verilmiştir.

I-) YÜKSEK LİSANS (Tezli veya Tezsiz) PROGRAMLARINA BAŞVURU YAPMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE BELGELER

1- Lisans Diploması,

2-Lisans not çizelgesi (Gerekli not çevrimleri Enstitü tarafından yapılacaktır),

3-Tezli Yüksek lisans programlarına başvurularda, ÖSYM tarafından yapılan ALES sınavından en az 55 sayısal puan veya eş değer sınavlar olarak kabul edilen GRE?den 610 veya GMAT?dan 450 puan almış olmak gerekmektedir. Bu sınavların geçerliliği üç yıldır.

4-Tezsiz Yüksek lisans programlarına başvuran adaylarda ALES sınavına girmiş olma zorunluluğu aranmaz.

5-Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği?ne göre Yüksek Lisans programına başvuracak adayların, ÜDS?den en az 50 puan veya ÖSYM Yabancı Dil Sınavları eşdeğerliliklerinden uygun bir puan almış olması gerekmektedir.

6-Yabancı Uyruklu öğrenciler TÖMER?in Türkçe kursundan başarılı olması gerekmektedir.

II-) DOKTORA PROGRAMINA BAŞVURU YAPMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE BELGELER

1- Yüksek Lisans Diploması

2-Lisans ve Yüksek Lisans Not Çizelgesi (Gerekli not çevrimleri Enstitü tarafından yapılacaktır)

3-ÖSYM tarafından yapılan ALES sınavından en az 55 sayısal puan veya eş değer sınavlar olarak kabul edilen GRE?den 610 veya GMAT?dan 450 puan almış olmak gereklidir. Bu sınavların geçerliliği üç yıldır.

4-Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği?ne göre Doktora programına başvuracak adayların, ÜDS?den en az 55 puan veya ÖSYM Yabancı Dil Sınavları eşdeğerliliklerinden uygun bir puan almış olması gerekmektedir.

5-Yabancı Uyruklu öğrencilerin TÖMER?in Türkçe kursundan başarılı olması gerekmektedir.

III-) LİSANS ÜZERİNE DOKTORA PROGRAMINA BAŞVURU YAPMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE BELGELER

1- Lisans Diploması

2-Lisans Not Çizelgesi (Gerekli not çevrimleri Enstitü tarafından yapılacaktır)

3- Lisans not ortalamasının 4 üzerinden en az 3 veya 100 üzerinden en az 80 olması gerekmektedir.

4-ÖSYM tarafından yapılan ALES sınavından en az 70 sayısal puan veya eşdeğer sınav kabul edilen GRE sınavından 685 veya GMAT sınavından 500 puan almış olmak gerekmektedir. Bu sınavların geçerliliği üç yıldır.

5-Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği?ne göre Doktora programına başvuracak adayların, ÜDS?den en az 55 puan veya ÖSYM Yabancı Dil Sınavları eşdeğerliliklerinden uygun bir puan almış olması gerekmektedir.

6-Yabancı Uyruklu öğrencilerin TÖMER?in Türkçe kursundan başarılı olması gerekmektedir.

IV-) BAŞVURULAR

1- Posta ile başvurular kabul edilmeyecektir.

2- Başvurular a) 24 Aralık 2012 tarihinden itibaren İnternet üzerinden, http://fbe.cu.edu.tr/fbe/basvuru/index.aspx adresinde başvuru için gerekli bilgilerin girilmesi ve b) Girilen bilgilere esas olan belgelerin enstitümüze şahsen teslim edilmesi şeklinde yapılacaktır. Başvuru evraklarının en geç 18 Ocak 2013 tarihine kadar Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü?ne teslim edilip, kayıtların onaylattırılması ve başvuru belgesinin imzalanması gerekmektedir. Kayıtlarını onaylatmayan adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

3- Başvuruda istenen belgelerin aslı veya resmi bir kurumca ?Aslı Gibidir? onaylı veya Noter tasdikli kopyası kabul edilecektir, ALES ve Dil puanlarının çıktılarının ÖSYM bürosu tarafından onaylanması gerekmektedir.

4- Yurtdışından mezun olanlardan denklik belgesi istenecektir.

5- Enstitümüz programlarından mülakat sonrası başarılı olup kontenjanı asil olarak kazananların kayıt yaptırmaması halinde, kazanıp kontenjan haricinde yedekte bulunanlara kayıt hakkı tanınacaktır. Belirtilen süre içinde kayıt yaptırmayanlar haklarını kaybedeceklerdir.

V-) MÜLAKAT SINAV TARİHLERİ

· Yüksek Lisans (Tezli-Tezsiz) ve Doktora programlarına başvuranların mülakat sınavları 23 Ocak 2013 tarihinde saat 09.00?da ilgili Anabilim Dalı Başkanlıklarında yapılacaktır.

VI-) DEĞERLENDİRME

· Tezli Yüksek Lisans programları için adayların;

ALES puanının %50?si

Yüz üzerinden lisans mezuniyet not ortalamasının tezli programlarda %30? u,

Yüz üzerinden mülakat sınavı notunun %15?i,

Tezli programlarda yabancı dil puanının %5?i,

alınarak Yüksek Lisans Giriş Puanı hesaplanır. Yüksek Lisans Giriş Puanı 65 (altmış beş) veya daha fazla olan adaylar başarılı sayılır ve puan sırasına göre yüksek lisans programlarına kontenjan dahilinde kabul edilmeye hak kazanır.

· Tezsiz Yüksek Lisans programları için adayların;

Yüz üzerinden lisans mezuniyet not ortalamasının %50?si,

Yüz üzerinden mülakat sınavı notunun %50?si

alınarak Yüksek Lisans Giriş Puanı hesaplanır. Yüksek Lisans Giriş Puanı 65 (altmış beş) veya daha fazla olan adaylar başarılı sayılır ve puan sırasına göre tezsiz yüksek lisans programlarına kontenjan dahilinde kabul edilmeye hak kazanır.

· Doktora programları için adayların; Lisans derecesi ile başvuranlarda;

ALES puanının %50?si

Yüz üzerinden Lisans mezuniyet not ortalamasının %30?u

Yüz üzerinden mülakat sınavı notunun %15?i

Yabancı dil puanının %5 ?i

alınarak Doktora Giriş Puanı hesaplanır. Doktora Giriş Puanı 70 (yetmiş) veya daha fazla olan adaylar başarılı sayılır ve puan sırasına göre doktora programlarına kontenjan dahilinde kabul edilmeye hak kazanır.

· Doktora programları için adayların; Yüksek Lisans derecesi ile başvuranlarda;

ALES puanının %50?si

Yüz üzerinden Lisans mezuniyet not ortalamasının %20?u

Yüz üzerinden Yüksek Lisans mezuniyet not ortalamasının %10?u ve,

Yüz üzerinden mülakat sınavı notunun %15?i

Yabancı dil puanının %5 ?i

alınarak Doktora Giriş Puanı hesaplanır. Doktora Giriş Puanı 70 (yetmiş) veya daha fazla olan adaylar başarılı sayılır ve puan sırasına göre doktora programlarına kontenjan dahilinde kabul edilmeye hak kazanır.

VII-) KESİN KAYIT

Yüksek lisans (tezli-tezsiz) ve doktora programlarına başvurup anabilim dallarında yapılacak değerlendirme sonucunda başarılı olan ve kontenjan dahilinde kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin kesin kayıtları 24 Ocak 2013 - 01 Şubat 2013 tarihlerinde yapılacaktır.

Kesin kayıtlar için istenecek belgeler aşağıda verilmiştir:

Kesin kayıt için istenecek belgeler:

1- Nüfus cüzdan fotokopisi (TC kimlik numarası olmalıdır)

2- 3 adet vesikalık fotoğraf.

3- Erkekler için Askerlik Şubesinden alınacak ?Durum Belgesi?

VIII-) NOTLAR

Güncel açıklamalar için http://fbe.cu.edu.tr adresinin ziyaret edilmesi önerilir.

Bilgi için;

Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Öğrenci İşleri Bürosunun

0322-338 60 84 (4 hat)?dan ?2758-17? numaralı telefonuna veya

http://fbe.cu.edu.tr internet adresine başvurulabilir.


ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ?NDEN

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2012-2013 BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI

Anabilim Dalı Yüksek Lisans Doktora Lisansa Dayalı Doktora Yatay Geçiş Doktora Yatay Geçiş Yüksek Lisans
İŞLETME          
-Finans   3      
-Muhasebe   2      
YÖNETİM ve ORGANİZASYON   4      
İşletme II.Öğretim 30        
Bankacılık ve Borsa II.Öğretim 30        
Yönetim ve Organizasyon II.Öğretim 35        
İşletme ve Teknoloji Yönetimi II.Öğretim 25        
Uzaktan Eğitim İşletme(*) 50        
Uzaktan Eğitim Yönetim ve Organizasyon 25        
Uzaktan Eğitim Pazarlama 25        
Uzaktan Eğitim İşletme ve Teknoloji Yönetimi 25        
İKTİSAT 15 5   2 3
EKONOMETRİ 5 3      
MALİYE 20        
MALİYE II.Öğretim 30        
ULUSLARARASI İLİŞKİLER 4        
EĞİTİM BİLİMLERİ          
-E. P. Ö. 10 4      
-P. D. R 20 7      
FELSEFE ĞRUBU EĞİTİMİ -       3
İLKÖĞRETİM 23       3
SINIF ÖĞRETMENLİĞİ 20       3
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ 2       1
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI          
-Türk Halk Edebiyatı 1 -      
-Yeni Türk Dili 1 1      
-Eski Türk Dili 2 -      
ALMAN DİLİ EĞİTİMİ 9 4 3    
FRANSIZ DİLİ EĞİTİMİ 5 3      
FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ          
-Dinler Tarihi 2 2      
-Din Psikolojisi 4 2      
-Felsefe Tarihi 2 1      
-İslam Felsefesi 2 2      
TEMEL İSLAM BİLİMLERİ          
-Hadis 6 4      
-Kelâm 4 4      
-İslam Hukuku 2 2      
-Tasavvuf Tarihi 3 3      
-Arap Dili ve Belâğatı 4 4      
-Mezhepler Tarihi 2 2      
Tefsir - 2   1  
SAHNE SANATLARI          
-Opera-Şan 2        
-Tiyatro-Oyunculuk 2        
İÇ MİMARLIK 2        
İSLAM TARİHİ VE SANATLARI          
-İslam Tarihi 3        
-Türk İslam Edebiyatı 4        

(*)Uzaktan Eğitim İşletme Tezsiz Yüksek Lisans programına Yükseköğretim Kurulundan izin alındığı takdirde belirtilen kontenjana başvuru alınacaktır.

BAŞVURU KOŞULLARI

1. İŞLETME

vTezsiz Yüksek Lisans programları için, 4 yıllık Fakülte veya Yüksekokul mezunu olmak.

v Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans programları için, 4 yıllık Fakülte veya Yüksekokul mezunu olmak.

2. İKTİSAT

vTezli yüksek lisans, doktora ve yatay geçiş için, İktisat veya İşletme Fakülteleri ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin ilgili Anabilim dallarından birinden mezun olmak.

3. MALİYE

vTezli Yüksek lisans için, 4 yıllık İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler ve İktisat ve İşletme Fakülteleri mezunu olmak.

vTezsiz Yüksek Lisans için 4 yıllık fakülte mezunu olmak.

4. EKONOMETRİ

vTezli yüksek lisans için Ekonometri, İktisat Bölümü veya Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik, İstatistik Bölümü mezunu olmak.

v Doktora programı için Ekonometri Anabilim Dalında Yüksek lisans yapmış olmak.

5. ULUSLARARASI İLİŞKİLER

vYüksek lisans için, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, Eğitim Fakültesi veya Fen-Edebiyat Fakültelerinin Sosyoloji, Felsefe, Antropoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümlerinden birinden mezun

olmak.

vSınava başvuracak adayların, denkliği kabul edilmiş yurtdışındaki üniversitelerden yukarıdaki alanlarda lisans diplomasına sahip olmak.

6. EĞİTİM BİLİMLERİ

vEPÖ yüksek lisans için, Eğitim Programları ve Öğretimi, Sınıf Öğretmenliği, İlköğretim, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi anabilim dallarından birinden mezun olmak.

vEPÖ doktora için, İlköğretim anabilim dalı, Eğitim Programları ve Öğretimi anabilim dalı, Sınıf Öğretmenliği anabilim dalı, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi anabilim dallarından birinden yüksek lisans programından mezun olmak.

vPDR yüksek lisans için, PDR veya Psikoloji veya Eğitim Fakültesi veya Polis Akademisi veya Harp Okulu mezunu olmak. (PDR alanı dışındaki bölümlerden mezun olanlara Bilimsel Hazırlık programı uygulanacaktır.)

vPDR doktora için, PDR veya Psikoloji yüksek lisans mezunu olmak.

7.İLKÖĞRETİM

vYüksek Lisans için, Eğitim Fakültesi veya Fen Edebiyat Fakültesi mezunu olmak.(Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümüne bağlı anabilim dalları dışından mezun olanlara Bilimsel Hazırlık Programı uygulanacaktır.)

8.SINIF ÖĞRETMENLİĞİ

vYüksek Lisans için, Eğitim Fakültesi mezunu olmak.

9.OKULÖNCESİ EĞİTİMİ

vYüksek lisans için, Okulöncesi Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi Eğitimi, Sosyal Hizmetler, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Eğitim Programları Öğretimi ve Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Anabilim Dalı, Konservatuar (Formasyon Eğitimini Tamamlamış) Müzik Öğretmenliği bölümlerinden birinden lisans mezunu olmak. (Okulöncesi Öğretmenliği veya Çocuk Gelişimi Eğitimi alanı dışından mezun olanlara Bilimsel Hazırlık Programı uygulanacaktır.)

10.TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

vYüksek Lisans Ön Şartları: Türk Halk Edebiyatı için Türk Dili ve Edebiyatı Mezunu Olmak, Eski Türk Dili için Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü,Türk Lehçeleri Bölümleri ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünden Mezun olmak,Yeni Türk Dili için Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Türk Lehçeleri Bölümleri ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümlerinden birinden mezun olmak.

v Doktora Ön Şartı: Yeni Türk Dili için Yeni Türk Dili alanında yüksek lisans yapmış olmak.

11.ALMAN DİLİ EĞİTİMİ

vYüksek Lisans ve Doktora için, ALES sınavının Sözel veya Eşit Ağırlık bölümlerinin birinden en az 55 puan almış olmak.

12.FRANSIZ DİLİ EĞİTİMİ

vYüksek Lisans ve Doktora için, ALES sınavının Sözel bölümünden en az 55 puan almış olmak.

13.FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ

v Yüksek Lisans için, İlahiyat Fakültesi veya 4 yıllık fakülte/yüksekokul mezunu olmak (İlahiyat

Fakültesi mezunu dışındakilere Bilimsel Hazırlık programı uygulanacaktır.)

14.TEMEL İSLAM BİLİMLERİ

vYüksek Lisans için; İlahiyat Fakültesi veya Eğitim Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği veya İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezunu olmak (Belirlenen bölümler dışındaki fakülte mezunlarına Bilimsel Hazırlık programı uygulanacaktır.)

vYÖK Yürütme Kurulu kararı gereğince, bu Anabilim dalı için Arap Dili ve Belağatı Anabilim Dalı hariç Arapça yabancı dil belgesi geçerlidir.

15. SAHNE SANATLARI ANASANAT DALI

vKonservatuvarların Opera-Şan Anasanat Dalı veya Oyunculuk Anasanat Dalı lisans mezunu olmak.

16. İÇ MİMARLIK ANABİLİM DALI

vİç Mimar, Mimar, Teknik Eğitim Fakültesi Mobilya Dekorasyon bölümlerinden birinden lisans diplomasına sahip olmak ve İç Mimarlığa olan ilgilerini, çalışmalarını içeren dosyaları ile yapılacak mülakatlarda ifade etmeleri gerekir.

17. İSLAM TARİHİ ve SANATLARI

v İlahiyat Fakülteleri ile Eğitim Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği/İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü, Fen-Edebiyat ve Edebiyat Fakülteleri Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ve Sanat Tarihi Bölümleri ile Eğitim Fakülteleri Tarih ve Türkçe bölümleri dışındaki lisans programlarından mezun olan ve İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler başvuru yaptıkları programa uyum sağlamak amacıyla Bilimsel Hazırlık Programına tabi olurlar.

BAŞVURU TARİHLERİ :

vBaşvurular 24 Aralık 2012 ? 18 Ocak 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

vBaşvurular için öncelikle internet üzerinden http://fbe.cu.edu.tr/sosyal/ogrenci/basvuru linki kullanılarak başvuru formu doldurulmalıdır. Başvuru evraklarının en geç 18 Ocak 2013 tarihine kadar Enstitü Müdürlüğü?ne teslim edilip, kayıtların onaylattırılması gerekmektedir. Kayıtlarını onaylatmayan adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

vPosta ile müracaat kabul edilmeyecektir.

vBaşvurularla ilgili olarak Sosyal Bilimler Enstitüsü?ne (322) 338 65 74 ve

(322) 338 60 84-88 numaralı telefonlardan ulaşılabilir. Üniversite içerisinden 2386-2387-2388 numaralı telefonlar kullanılabilir.

Ayrıca http://sosyalbilimler.cu.edu.tr web sayfasından detaylı bilgilere ulaşılabilir.

ve-MBA programı ile ilgili detaylara http://emba.cu.edu.tr/ web sayfası üzerinden

ulaşmak mümkündür. Programa başvuru için link: http://fbe.cu.edu.tr/sosyal/ogrenci/basvuru

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:

1) Yüksek Lisans Programlarına başvuranlar:

vLisans Diploması (Yurt dışından alınan diplomaların Yükseköğretim Kurulunca denkliğinin yapılmış olduğuna ilişkin belge) (onaylı örneği),

vLisans Transkripti (onaylı örneği),

v1 adet fotoğraf,

vDil Belgesi:

İngilizce: KPDS?den en az 50 veya ÜDS?den en az 50,

Almanca: KPDS?den en az 50 veya ÜDS?den en az 50,

Fransızca: KPDS?den en az 50 veya ÜDS?den en az 50,

puan almış olduğunu gösteren belge;

veya

Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavları,

(İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans ve Uzaktan Eğitim Programlarında

yabancı dil belgesi aranmayacaktır.)

vALES belgesi (en az 55 puan), Türk Dili ve Edebiyatı, Fransız Dili Eğitimi, Temel

İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri, İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim

Dalları için en az Sözel 55 puan, Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı için Sözel veya

Eşit Ağırlık puan türünden en az 55 puan, diğer anabilim dalları için en az Eşit

Ağırlık 55 puan.

vKonservatuar, Güzel Sanatlar, Tezsiz Yüksek Lisans ve Uzaktan Eğitim programları için ALES sınav şartı kaldırılmıştır.

2)Doktora Programına başvuranlar;

vYüksek Lisans Diploması (onaylı örneği),

vYüksek Lisans Transkripti (onaylı örneği),

vLisans Transkripti (onaylı örneği),

vYurt dışından alınan diplomaların Yükseköğretim Kurulunca denkliğinin yapılmış olduğuna ilişkin belge,

v1 adet fotoğraf,

vALES belgesi (en az 55 puan), Türk Dili ve Edebiyatı, Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalları için en az Sözel 55 puan, Alman Dili Eğitimi için Sözel veya EA en az 55, diğer Anabilim Dalları için en az EA 55 puan.

vÜDS?den en az 55 veya KPDS?den 55 veya Üniversitelerarası Kurul

tarafından belirlenen yabancı dil sınavları,

Lisans derecesi ve yüksek lisans derecesi ile Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı doktora programına başvuruda, ÜDS?den veya KPDS?den en az 80 puan aldıklarını gösteren belge(Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavları),

-Lisans derecesi ile Alman Dili Eğitimi Dalı doktora programına başvuruda ALES?den ilgili puan türünden en az 70 puan aldığını gösteren belge,

MÜLAKAT SINAV TARİHLERİ

Tezli Yüksek Lisans Mülakat Sınavı

22 Ocak 2013 saat 10.00

Doktora Mülakat Sınavı

22 Ocak 2013 saat 13.00

Yönetim ve Organizasyon Doktora Mülakat Sınavı

25 Ocak 2013 saat 09.00

Tezsiz Yüksek Lisans Mülakat Sınavları

Maliye

23 Ocak 2013 saat 10.00

İşletme Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö.)

23 Ocak 2013 saat 09.00

İşletme Uzaktan Eğitim (eMBA)

23 Ocak 2013 saat 14.00

Bankacılık ve Borsa (İ.Ö.)

23 Ocak 2013 saat 10.00

Yönetim ve Organizasyon Tezsiz YL (İ.Ö.)

24 Ocak 2013 saat 09.00

Uzaktan Eğitim Yönetim ve Organizasyon (eMBA)

24 Ocak 2013 saat 14.00

Uzaktan Eğitim Pazarlama

24 Ocak 2013 saat 10.00

İşletme ve Teknoloji Yönetimi

24 Ocak 2013 saat 10.00

Uzaktan Eğitim İşletme ve Teknoloji Yönetimi

24 Ocak 2013 saat 14.00

Yatay geçiş başvuruları:

Yatay geçiş başvuruları

21 ? 25 Ocak 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

İstenen Belgeler :

vBaşvuru dilekçesi,

vÖğrenci belgesi,

vBirinci dönemle ilgili transkript,

vDisiplin cezası olmadığına ilişkin belge,

vALES belgesi,

v Yabancı dil belgesi,

vLisans diploması ve transkript, Yüksek lisans diploması, transkript,

Özel öğrenci başvuruları:

Özel öğrenci başvuruları

18 - 25 Ocak 2013tarihleri arasında yapılacaktır.

İstenen Belgeler :

vBaşvuru dilekçesi,

vLisans diploması, lisans transkripti, yüksek lisans diploması, yüksek lisans transkripti ve özgeçmiş,

DUYURULAR:

Adaylara ilişkin tüm duyuru ve bilgilendirme

(sınav sonuçları, ek kontenjanlar, kayıt tarihleri, başvurular vs.)

Enstitümüzün

http://sosyalbilimler.cukurova.edu.tr

web sayfasından (Duyuru ve Etkinlikler) yapılacaktır.

Adaylar sayfa/sayfalardaki duyuruları takip etmekle yükümlüdürler. Her ne sebeple olursa olsun web sayfasını takip etmemekten kaynaklanabilecek geçmişe yönelik itirazlar dikkate alınmaz.