Abant İzzet Baysal Üniv. Y. Lisans ve Doktora Prog. İlanı
Üniversitemiz Enstitülerine 2005-2006 Eğitim Öğretim Yılın Güz Döneminde alınacak öğrencilerle ilgili kontenjanlar ve koşullar aşağıya çıkarılmıştır.
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ ENSTİTÜLERİNİN
2005-2006 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA KONTENJANLARI
ANABİLİM DALI: YÜKSEK LİSANS: DOKTORA:
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ:
** Biyoloji 10 5
** Kimya 15 4
** Fizik 5 3
** Matematik 10 -
Peyzaj Mimarlığı 5 -
Orman Mühendisliği 15 -
Orman Endüstri Mühendisliği
Odun Mekaniği 5 -
Orman End.Makineleri ve İşl. 3 -
Orman Ürünleri Kimyası ve Tek. 3 -
Orman Biyolojisi ve Odun Kor.Tek. 3 -
Elektrik Eğitimi 3 -
Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi (Tezsiz Yüksek Lisans)
Biyoloji Öğretmenliği 20 -
Fizik Öğretmenliği 20 -
Kimya Öğretmenliği 20 -
Matematik Öğretmenliği 20 -
SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ:
Eğitim Yönetimi ve Denetimi 10 5
Eğitim Yönetimi ve Denetimi (Tezsiz II. Öğretim) 40 -
Eğitim Programları ve Öğretimi 12 8
Psikolojik Dan.ve Reh. Eğitimi 8 -
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme 8 -
İktisat 15 5
Beden Eğitimi Öğretmenliği 10 -
Beden Eğitimi Öğretmenliği (Tezsiz I. Öğretim ) 5 -
İşletme 15 -
Sınıf Öğretmenliği 10 -
Sınıf Öğretmenliği (Tezsiz I.Öğretim ) 20 -
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 5 -
Soysa Bilgiler Öğretmenliği (Tezsiz I.Öğretim) 15 -
Matematik Öğretmenliği 10 -
Matematik Öğretmenliği (Tezsiz I.Öğretim) 10 -
Fen Bilgisi Öğretmenliği 10 -
Fen Bilgisi Öğretmenliği (Tezsiz I.Öğretim) 15 -
Okul Öncesi Öğretmenliği 5 -
Turizm ve Otel İşletmeciliği 10 -
Yabancı Diller 6 -
Zihinsel Eng.Eğitimi 10 2
Yakınçağ Tarihi 5 -
* Yeniçağ Tarihi 5 -
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 5 -
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi (Tezsiz II.Öğretim) 15 -
* Türk Dili ve Edebiyatı 5 -
Türkçe Eğitimi 10 -
Müzik Eğitimi 5 5
Resim İş Eğitimi 6 -
Uluslararası İlişkiler 10 -
SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Mikrobiyoloji 2 -
Halk Sağlığı 3 -
Anatomi 3 -
Histoloji ve Embriyoloji 3 -
Fizyoloji 3 -
Tıbbi Biyoloji ve Genetik 3 -
Farmakoloji 3 -
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 3 -
Antrenörlük Eğitimi 5 5
Hemşirelik (Dahiliye) 3 -
Hemşirelik (Halk Sağlığı) 2 -
Hemşirelik (Psikiyatri) 3 -
Not: * YÖK'den izin alındığı takdirde açılacaktır.
** Eğitim Dili İngilizce'dir.
ADAYLARDA ARANACAK ŞARTLAR
1- Yüksek Lisans programlarına başvuracak adayların Lisans derecelerine ve en az 100 üzerinden 60, 4 üzerinden 2.00, Doktora programlarına başvuracak adayların Yüksek lisans derecelerine ve en az 100 üzerinden 75, 4 üzerinden 3.00 not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.
2- Programlara başvuracak adayların 4 yıllık Lisans diplomasına sahip olmaları
3- Adayların LES sınavından;
Fen Bilimleri Enstitüsü
Tezli Yükseklisans müracaatları için sayısal puan türünden en az 45 puan almış olmaları,
Tezsiz Yükseklisans müracaatları için eşit ağırlık puan türünden en az 45 puan almış olmaları,
Sağlık Bilimleri Enstitüsü müracaatları için eşit ağırlık puan türünden en az 45 puan almış olmaları,
Sosyal Bilimler Enstitüsü müracaatlarında başvurduğu programın LES puan türünden en az 45 puan almış olmaları gerekir. (LES puan türleri aşağıda belirtilmiştir.)
· Eğitim Yönetimi ve Denetimi: Eğitim Fakültesi mezunu olmak. Diğer fakülte mezunları için pedagojik formasyona sahip olmak . Alan dışından gelenlere bilimsel hazırlık programı uygulanır. Doktora programı için, alanında yüksek lisans yapmış olmak. (LES: EA)
· Eğitim Programları ve Öğretimi: Lisans mezunu olmak. Pedagojik formasyona sahip olmak. Doktora programı için yüksek lisansını yapmış olmak . Alan dışından gelenlere bilimsel hazırlık programı uygulanır. (LES: SÖZ/SAY/EA)
· Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme: Eğitim Fakültesi mezunu olmak. Diğer fakülte mezunları için pedagojik formasyona sahip olmak. (LES: EA/SAY)
· Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Eğitimi: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ya da Psikoloji mezunu olmak. (LES: SÖZ/EA)
· İktisat: Lisans mezunu olmak. Alan dışından gelenlere bilimsel hazırlık programı uygulanır. Doktora programı için İktisat Anabilim Dalından yüksek lisans yapmış olmak. (LES: EA)
· Beden Eğitimi Öğretmenliği: Lisans mezunu olmak. Alan dışından gelenlere bilimsel hazırlık programı uygulanır. (LES:EA)
· İşletme: Lisans mezunu olmak. Alan dışından gelenlere bilimsel hazırlık programı uygulanır. (LES:EA)
· Sınıf Öğretmenliği: Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı programlarından ya da daha önceki yıllarda sınıf öğretmeni yetiştiren programların dört yıllık bölümlerini bitirmiş olmak. Öğretmenlik deneyimine sahip bulunma tercih nedeni sayılacaktır. (LES:EA)
· Sosyal Bilgiler Öğretmenliği : Dört yıllık Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Eğitim Bilimleri, Tarih, Coğrafya, Sosyoloji, Kamu Yönetimi Bölüm veya ABD mezunu olmak. Tezsiz Yüksek Lisans programında ise alan dışından gelenlere bilimsel hazırlık programı uygulanır. (LES: SÖZ)
· Fen Bilgisi Öğretmenliği: Dört yıllık İlköğretim Fen Bilgisi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Orta Öğretim Fen ve Matematik alanları, Eğitim Bölümünün Fizik Eğitimi, Kimya Eğitimi ve Biyoloji Eğitimi Anabilim Dallarından mezun olmak veya Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümleri mezunlarından pedagojik formasyona sahip olanlar başvurabilir. (LES:SAY)
· Matematik Öğretmenliği: Dört yıllık Sınıf Öğretmenliği Bölümü, Matematik Öğretmenliği Bölümü veya ABD ve Matematik Bölümü mezunu olmak . Matematik bölümü mezunlarından pedagojik formasyona sahip olmaları şartı aranır. (LES:SAY)
· Okulöncesi Öğretmenliği: Dört yıllık İlköğretim Okulöncesi Öğretmenliği ya da üniversitelerin Çocuk Gelişimi ve Eğitim Bölümünden mezun olmak. En az bir yıl öğretmenlik yapmış olanlar tercih nedeni sayılır. (LES:EA)
· Turizm ve Otel İşletmeciliği: Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü ve muadilleri ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme ve İktisat mezunu olmak. Alan dışından gelenlere bilimsel hazırlık programı uygulanır. (LES:EA)
· Yabancı Diller: Üniversitelerin İngiliz Dili Eğitimi, Dilbilim ve Mütercim/ Tercümanlık Bölümlerinden birinden mezun olmak ve son ikisi için sertifika programlarından sertifika almış olmak. İlk ve Orta Öğretimde öğretmenlik yapmış olanlar tercih edileceklerdir. (LES: EA/SÖZ)
· Zihinsel Engellilerin Eğitimi: Yüksek Lisans programı için lisans mezunu olmak. Alan dışından gelenlere bilimsel hazırlık programı uygulanır. Doktora programına başvuracakların Zihin Engellilerin Eğitiminde yüksek lisans yapmış olmaları gerekir. (LES: EA/SÖZ)
· *Yeniçağ Tarihi: Dört yıllık lisans eğitimi veren bir yükseköğretim kurumunun Tarih Bölümünden veya Eğitim Fakültelerinin Tarih Eğitimi Bölümünden mezun olmak. (LES:SÖZ)
· Yakınçağ Tarihi : Dört yıllık lisans eğitimi veren bir yükseköğretim kurumunun Tarih Bölümünden veya Eğitim Fakültelerinin Tarih Eğitimi Bölümünden mezun olmak. (LES:SÖZ)
· Türkiye Cumhuriyeti Tarihi: Dört yıllık lisans eğitimi veren bir yükseköğretim kurumunun Tarih Bölümünden veya Eğitim Fakültelerinin Tarih Eğitimi Bölümünden mezun olmak. Tezsiz II.Öğretim için ise lisans mezunu olmak. (LES: SÖZ)
· Türkçe Eğitimi: Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü, Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği ADB, Edebiyat Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalından mezun olmak. (LES:SÖZ)
· *Türk Dili : Üniversitelerin Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Fen-Edebiyat Fakültesi ile Edebiyat Fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olmak. (LES: SÖZ)
· Müzik Eğitimi: Lisansını ilgili bölümlerden bitirmiş olmak. Doktora programı için yüksek lisansını ilgili bölümde yapmış olmak. (LES: SÖZ/SAY/EA)
· Resim İş Eğitimi : Lisans eğitimini ilgili bölümlerde bitirmiş olmak. Üç Öğrenci Grafik alanına, Üç öğrenci Resim alanına alınacaktır. (LES: SÖZ/SAY/EA)
· Uluslararası İlişkiler: Lisans mezunu olmak. Alan dışından gelenlere bilimsel hazırlık programı uygulanır. (LES:EA)
4- Adayların;
a- Gireceği programı belirtir dilekçe ve ayrıntılı özgeçmiş,
b- Mezuniyet durumlarını gösteren noter veya okul onaylı çıkış veya mezuniyet belgesi,
c- Yükseklisans için Lisans, Doktora için Lisans ve Yükseklisans noter veya okul onaylı ders not çizelgeleri,
d- Kılık-Kıyafet Yönetmeliğine uygun 2 adet fotoğraf,
e- Nüfus cüzdan örneği,
f- 2 adet referans mektubu (Sağlık Bilimleri Enstitüsüne müracaat edecek AİBÜ mezunları ve Fen Bilimleri Enstitüsü Tezsiz Yükseklisans Programlarına müracaat edenler hariç),
g- LES sonuç belgesi,
h- Erkek adayların ilgili programlara başvurmasında askerlik açısından sakınca bulunmadığını gösteren bir yazı, askerlik görevini tamamlayan adayların durumlarını gösterir belge,
i- Disiplin Cezası almadıklarını gösterir belge (Fen Bilimleri Enstitüsü Tezsiz Yükseklisans başvurusu yapacak adaylar için),
Adayların, aday kaydı başvurularını, ilgili Enstitü Müdürlüklerine 15-26 Ağustos 2005 tarihleri arasında bizzat yapmaları ve ek bilgileri almaları gerekmektedir. Posta ile yapılan müracaatlar kabul edilmeyecektir. Süresi içinde yapılmayan müracaatlar dikkate alınmayacaktır.
SINAV TARİHLERİ:
Fen Bilimleri Enstitüsü
İngilizce Yeterlilik Sınavı : 06.Eylül 2005 Saat: 10.00
Bilim Sınavı : 08 Eylül 2005 Saat: 10.00
Yer : İzzet Baysal Kampusu Fen Edebiyat Fakültesi Gölköy / Bolu
Tezsiz Yükseklisans Değerlendirmesi: Ayrıca bir giriş sınavı yapılmayacaktır. Başvurular belirtilmiş kontenjandan fazla olduğunda, başvurular tamamlandıktan sonra, lisans başarı puanının 100 üzerinden karşılığı ve LES eşit ağırlık puanının % 50'si katılarak elde edilen puanla en yüksek puandan itibaren sıralama yapılır, asil ve yedek listeler ilan edilir. Asil listedekilerin kesin kayıtları 05-12 Eylül 2005 tarihleri arasında yapılacaktır. Kontenjanlar dolmadığı takdirde yedek listeden en yüksek puandan başlayarak adayların kayıtları izleyen 1 hafta içerisinde tamamlanacaktır.
Sosyal Bilimler Enstitüsü
İngilizce Yeterlilik Sınavı : 06.Eylül 2005 Saat: 10.00
Bilim Sınavı : 08 Eylül 2005 Saat: 10.00
Yer : İzzet Baysal Kampusu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Gölköy / Bolu
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
İngilizce Yeterlilik Sınavı : 06 Eylül 2005 Saat: 13.00
Bilim Sınavı : 08 Eylül 2005 Saat: 13.00
Yer : Konuralp Kampusu Orman Fakültesi Konuralp / Düzce
Adayların, standart bir yabancı dil sınavından (TOEFL, IELTS, KPDS, ÜDS, vb.) aldığı not da müracaat yapılan Ensititü'nün Yönetim Kurulu Kararı ile "Yabancı Dil Yeterlik Sınavı" yerine sayılabilir.
TELEFON NUMARALARI
- Fen Bilimleri Enstitüsü : 0 374 253 49 70 - 0 374 254 10 00 / 1216
- Sosyal Bilimler Enstitüsü : 0 374 253 49 65 - 0 374 254 10 00 / 1484
- Sağlık bilimleri Enstitüsü : 0 380 541 44 94 - 0 380 541 48 11 / 222 - 223