2005 DGS sınav ilanı

İlan Giriş : 02 Nisan 2005 22:52, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
2005 DGS sınav ilanı

ÖSYM BAŞKANLIĞINDAN

MESLEK YÜKSEKOKULLARI İLE AÇIKÖĞRETİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI MEZUNLARINDAN LİSANS ÖĞRENİMİNE DİKEY GEÇİŞ SINAVINA (DGS) KATILMAK İSTEYENLERİN DİKKATİNE

Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 17 Temmuz 2005 tarihinde üniversite rektörlüklerinin bulunduğu Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak illeri ile Lefkoşa?da yapılacaktır.

19.02.2002 tarih ve 24676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ?Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik? hükümlerine göre, 2005-DGS?ye

a- Meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından en çok beş yıl önce mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir.

b- Adaylar dikey geçiş için yapılacak sınavlara, aynı ön lisans alanından, en çok üç kez girebilirler.

c- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, ülkemizde meslek yüksekokulu adını taşımayan fakat bir mesleğe hazırlayan önlisans programlarından mezun olanlar ve aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilenler,
d- Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenler,
başvurabilirler.

e- 2000 ve daha önceki yıllarda bir önlisans programından mezun olmuş olanlar ile en çok üç kez DGS?ye girmiş olanlar 2005-DGS?ye başvuramazlar.

3. 2005-DGS'ye başvurma işlemleri 18 Nisans 2005 tarihinde başlayacak ve 29 Nisan 2005 tarihinde sona erecektir.

4. Bu sınavda adaylara lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesine yönelik bir yetenek testi uygulanacaktır. Test, sayısal ve sözel bölümlerden oluşmaktadır.

5. Yerleştirme işlemi merkezi olarak, adayların DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır.

6. 2004-2005 öğretim yılında mezun olabilecek durumda olan meslek yüksekokulu öğrencileri kendi meslek yüksekokulu müdürlüklerinden, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) önlisans programlarından mezun olabilecek durumda olanlar kendi AÖF bürolarından, mezun durumda bulunan adaylar ise herhangi bir meslek yüksekokulundan, AÖF bürosundan veya ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliğinden 2005-DGS Kılavuzu, Başvurma Belgesi ve soru örneklerini içeren broşürden oluşan başvuru evrakını 6 000 000 TL (6 YTL) karşılığında alacaklar ve kılavuzda belirtilen kurallara uygun olarak doldurdukları başvurma belgesini, bankaya yatırdıkları 50 000 000 TL (50 YTL) olan sınav ücreti bankaya yatırdıklarını gösteren banka dekontu ile birlikte başvuru evrakını aldıkları yere teslim edeceklerdir.

7. Başvurma Belgesinde TC uyruklu adayların TC Kimlik Numrası sorulmaktadır. Kimlik numarasını öğrenmek için tıklayın.