T.C. ADALET BAKANLIĞI
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü
İnfaz ve Koruma Memuru Öğrenciliği Sınavı İçin Ek İlân
1- Adaylar hem infaz ve koruma memuru öğrenciliğine hem sözleşmeli infaz ve koruma memurluğuna ayrı ayrı başvurabileceklerdir. İlgililer başvuruyu aynı komisyon için yapabilecekleri gibi, farklı komisyon için de yapabilecektir. (Örneğin ilgili Ankara Komisyonuna, Ankara komisyonuna bağlı ceza infaz kurumları için sözleşmeli infaz ve koruma memurluğu sınavına başvuru yapıp aynı zamanda Silivri infaz ve koruma memurluğu öğrenciliği sınavına da başvuru yapabilecektir.)
2- İnfaz ve koruma memuru öğrenciliği sözlü sınavının 12-13-14 Mart 2012 tarihlerinde yapılacağı belirtilmiş ise de; anılan tarihlerde aynı zamanda sözleşmeli infaz ve koruma memurluğu sözlü sınavının da olduğu, bu durumun adayların hak kaybına yol açabileceği değerlendirildiğinden infaz ve koruma memuru öğrenciliği sözlü sınavı, 21-22 Mart 2012 tarihlerinde yapılacaktır.
DUYURULUR
T.C.
ADALET BAKANLIĞI
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatına
İnfaz ve Koruma Memuru Öğrenci Alımı Sınav İlânı
1. 31.12.2010 tarihli ve 27802 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6091 sayılı 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na göre açıktan atama izninin 2010 yılında emeklilik, ölüm, istifa ve nakil sonucu ayrılan personel sayısının % 50’sini aşamaz hükmü gereğince ceza infaz kurumlarımızın personel ihtiyacının giderilmesi amacıyla açıktan atama izni aranmaksızın ayrılan 686 personelin % 50’i olarak kabul edilen 343 kadro ile Devlet Personel Başkanlığının 14/03/2011 tarihli ve 5674 sayılı açıktan atama iznine istinaden, ceza infaz kurumlarında kullanılmak üzere verilen 300 adet kadro olmak üzere toplam 643 adet kadrodan ekli listede belirtilen ceza infaz kurumlarına sözlü sınav ve mülakat ile 9-10 ve 11’inci dereceli kadrolara EK-1 listede belirtilen yerler için 340 (erkek) infaz ve koruma memuru öğrencisi alınacaktır.
2. Başvurular 06 Şubat 2012 günü başlayıp, 17 Şubat 2012 günü mesai saati bitiminde sona erecektir. Başvurular sözlü sınav ve mülâkatın yapılacağı Ankara veya Bakırköy Adlî Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıklarına ya da mahallî Cumhuriyet Başsavcılıklarına yapılacaktır. Başvuru evrakı, masrafı ilgilisinden alınmak suretiyle mahallî Cumhuriyet Başsavcılıklarınca aynı gün acele posta servisi ile sözlü sınav ve mülâkatın yapılacağı adlî yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlığına gönderilecektir.
Adaylar sadece ceza infaz kurumlarının bağlı olduğu bir yer adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlığını tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabileceklerdir. Birden fazla komisyona başvurulması durumunda başvurular geçersiz sayılacak, bu şekilde sınava girenler kazanmış olsalar dahi öğrenciliğe kabul edilmeyeceklerdir.
3- Sınava Alınacak Öğrenci Sayısı ve İlanı: Sözlü sınav ve mülâkata, kurumların ihtiyacına göre, merkezî sınavda (KPSS) en az 70 puan alan öğrenci adaylarından Bakanlıkça belirlenen kadro sayısının 5 katı infaz ve koruma memurluğu öğrenci adayı, hukuk fakültesi veya adalet meslek yüksekokulları mezunlarına öncelik verilmek suretiyle çağrılacaktır.
İnfaz ve koruma memurluğu öğrenci adaylığında, atama yapılacak yer adlî yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlıkları için kadro sayısının 5 katı ayrı ayrı belirlenecektir. (Örneğin Bakırköy Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından yapılacak sınavda, Tekirdağ Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığının yetki alanında bulunan ceza infaz kurumları için 30 infaz ve koruma memuru öğrencisi alınacağından bu sayının 5 katı olan 150 kişi sözlü sınav ve mülakata çağrılacaktır.)
Sınava alınacak öğrenci adayları sözlü sınav ve mülakat tarihinden önce sınavın yapılacağı komisyonların ilan panolarında, aynı zamanda sınavın yapılacağı yer Cumhuriyet Başsavcılığının internet sitesinde 02 Mart 2012 tarihinde ilan edilecektir. Ayrıca yazılı bildirim yapılmayacaktır.
4. Sınav yeri: Ankara ve İstanbul Eğitim Merkezlerinin bulunduğu yerdeki Ankara ve Bakırköy Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıklarıdır.
İnfaz ve Koruma Memuru Öğrenciliği alımı yapılacak yerler ile sınav yapacak komisyonlar EK-1 listede gösterilmiştir.
5. Boy-Kilo Ölçümü ve Sınav Tarihi: İlan edilen kadro sayısının 5 katı adayın boy-kilo ölçümü 05-06 Mart 2012 tarihleri arasında yapılacaktır. Boy-kilo şartını taşıyanların 12-13-14 Mart 2012 tarihlerinde sözlü sınav ve mülâkatı yapılacaktır. Bu tarihlerde sınavın bitirilememesi halinde takip eden günlerde sınava devam edilecektir.
Belirlenen tarihlerde her hangi bir nedenle boy-kilo ölçümü ile sözlü sınava ve mülakata katılmayanların mazeretleri kabul edilmeyecektir.
6. Sözlü sınav ve mülakata, kurumun ihtiyacına göre lisans mezunları için 2010- KPSSP3, önlisans mezunları için 2010 KPSSP93, ortaöğretim mezunları için 2010- KPSSP94 puan türünden 70 ve daha yukarı puan almış olmak şartı aranacaktır.
7. Adaylardan başvuruda istenecek belgeler :
a) EK-2 Başvuru Formu,
b) Adlî sicil ve arşiv kaydının bulunmadığına dair beyan,
c) Öğrenim belgesinin fotokopisi,
d) Merkezî sınav (KPSS) sonuç belgesinin fotokopisi,
e) Son altı ay içinde çekilmiş iki adet vesikalık fotoğraf.
8. Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği ile Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği gereğince adayların aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir:
A) İnfaz ve koruma memurluğu öğrenci adayı olabilmek için aranacak genel şartlar:
a) Türk Vatandaşı olmak,
b) Türk Ceza Kanununun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,
c) Askerlikle ilgisi bulunmamak, askerlik çağına gelmemiş bulunmak, askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak,
B) İnfaz ve koruma memurluğu öğrenci adayı olabilmek için aranacak özel şartlar:
a) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
b) 170 cm'den kısa boylu olmamak,
c) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak.
d) Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak,
f) Merkezi sınavda (KPSS) en az 70 puan almış olmak,
g) Yapılacak sınavın son başvuru tarihi olan 17 Şubat 2012 itibariyle 18 yaşını doldurmuş, merkezi sınav (KPSS) tarihi itibariyle 30 yaşını bitirmemiş olmak. (lisans mezunları için 10 Temmuz 1980 ve sonrası, önlisans ve ortaöğretim mezunları için 28 Kasım 1980 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
h)Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı veya bedensel özürlü olmadığını; şaşılık, körlük, topallık, işitme kaybı, çehrede sabit eser, uzuv noksanlığı, kekemelik ve benzeri engeller bulunmadığını; Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce bölge hastaneleri olarak belirlenen Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü Devlet hastanelerinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemek,
9. Sözlü Sınav ve Mülakat;
A)Sözlü sınav;
a) İlgilinin atanacağı kadronun gerektirdiği mesleki bilgi 40,
b) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi 20,
c) Genel kültür 40,
puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden değerlendirilecektir.
İlgilinin atanacağı kadronun gerektirdiği mesleki bilgi tespit edilirken; genel hukuk, infaz mevzuatı ve ceza infaz kurumu idaresine ilişkin konuların birinden veya birkaçından soru sorulacaktır.
B) Mülâkat;
a) İlgilinin davranışı ve genel fiziki durumu 50,
b) Bir konuyu kavrama ve ifade yeteneği 50,
puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden değerlendirilecektir.
Öğrenci adayının sözlü sınavda ve mülâkatta başarılı sayılabilmesi için her birinden 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alması gerekmektedir.
10. Nihaî başarı listesi, adayların merkezî sınav, sözlü sınav ve mülâkatta aldıkları puanların aritmetik ortalamasına göre belirlenecektir.
İnfaz ve koruma memurluğu öğrenci adaylarının nihaî başarı listesi, atamanın yapılacağı her bir adlî yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlığı için ayrı ayrı düzenlenecektir. Nihaî başarı listesi en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralanacaktır. Adayların puanlarının eşit olması halinde hukuk fakültesi veya adalet meslek yüksek okulu mezunlarına öncelik verilecektir.
11. Sınav sonuç listesi, sözlü sınav ve mülâkatı yapan adlî yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarınca sınavın bitimini takip eden üç gün içinde ilân edilecektir.
Nihaî başarı listesi ve bütün sınav evrakı sözlü sınav ve mülâkatı yapan adlî yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları tarafından infaz ve koruma memuru öğrenci adaylarının atanacakları yer adlî yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarına gönderilecektir.
12. Sınavı kazananlardan istenecek belgeler;
a) Adli sicil kaydı olup olmadığına, hakkında devam eden bir ceza soruşturması veya kovuşturması bulunup bulunmadığına dair yazılı beyanı.
b) Güvenlik soruşturma ve araştırma formu (Genel Müdürlük internet adresinden temin edilecek bu formun 4 adet hazırlanması, daktilo veya bilgisayar ile doldurulması, yer alacak ifadelerde kısaltma yapılmaması, fotoğraf yapıştırılarak imzalanması),
c) Askerlikle ilişiği olmadığına dair belge,
d) Görevini devamlı olarak yapmaya engel bir durum olmadığına dair sağlık kurulu raporu,
e) Öğrenim belgesinin aslı veya kurumca onaylı sureti,
13. Süresinde başvurmayanlar, istenilen belgeleri süresinde ibraz etmeyenler ve öğrenciliğe başvuru şartlarını taşımadıkları sonradan tespit edilenlerin yerine nihaî başarı listesindeki sıralamaya göre eğitimin başladığı tarihe kadar öğrenci alınacaktır. Eğitimin başladığı tarihten itibaren mazeretlerine bakılmaksızın öğrenci alımı yapılmayacaktır.
14.Eğitime başladıkları tarihte, sağlık raporu ve güvenlik soruşturması işlemleri tamamlanmamış olanlar için geçici kayıt yapılacaktır. Sağlık raporunun tamamlanması ve güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanmasından sonra kesin kayıt yapılacaktır Sağlık raporunun ibraz edilememesi veya güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması halinde adayların öğrencilikle ilişikleri kesilecek ve yerlerine öğrenci alınmayacaktır.
15. Kayıt kabul işlemleri eğitim merkezlerinin öğrenci işleri sorumluları tarafından yürütülecektir.
16. Özel Hükümler;
a) Hizmet öncesi eğitim alan öğrencilere, eğitim süresince (3000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda (ilan tarihi itibariyle 185,87-TL) aylık harçlık ödenecektir.
b) Hizmet öncesi eğitimin süresi eğitim kurulu tarafından belirlenen 5 aylık süredir. Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Ankara Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli İstanbul Eğitim Merkezi Müdürlüğünde yapılacak hizmet öncesi eğitim, zorunlu olarak yatılı şekilde sürdürülür. Eğitim merkezlerinin ve yatılı tesislerinin her türlü gereksinimi, giderleri ve hizmet öncesi eğitime alınanların resmî kıyafet ve harçlıkları Bakanlık bütçesinden karşılanır.
c) Eğitim görenler, eğitim süresi içinde kendilerine öğretilen konularda yazılı, sözlü ve/veya uygulamalı sınava alınacaktır. Hizmet öncesi eğitimi başarı ile tamamlayan infaz ve koruma memurluğu öğrencilerinin infaz ve koruma memurluğuna atamaları yapılacaktır. Başarısız olan öğrencilerin eğitim merkezi ile ilişiği kesilecektir.
d) Başarısızlıkları veya sağlık durumları haricinde herhangi bir nedenle öğrenciliği sona erdirilenler veya isteği ile öğrencilikten ayrılanlar, mecburi hizmet süresini tamamlamadan görevinden çekilenler ile göreviyle ilişiği kesilenlerden, kendileri için yapılmış bulunan bütün giderler iki katı fazlasıyla birlikte geri alınır.
e) Hizmet öncesi eğitim görerek ataması yapılanlar her öğretim yılı karşılığında iki yıl süre ile mecburî hizmetle yükümlüdürler.
1Öğrenci alınacak yerler ile sınav yapacak komisyonları gösterir liste,