Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınav İlanı

İlan Giriş : 19 Mart 2005 11:35, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınav İlanı

BAŞBAKANLIK GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞIMDAN GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ VE GÜMRÜK MÜŞAVİR YARDIMCILIĞI SINAV DUYURUSU

I-GENEL BİLGİLER
4458 sayılı Gümrük Kanunu hükümlerine göre yapılacak olan Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavlan 07-08 Mayıs 2005 tarihlerinde Gümrük Müsteşarlığınca Ankara'da yapılacaktır.

Gümrük Müşavirleri vekaletnameleri olmak kaydıyla eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmasına ilişkin gümrük işlemlerini dolaylı temsil yoluyla takip edip sonuçlandıniabilir.

Gümrük Müşavir yardımcılan da Gümrük Müşavirinin yanında çalışır ve onun adına gümrükte iş takibinde bulunabilirler.

Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavının devlet memuriyeti ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır,

H- SINAVLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER
A- SINAVLARA KATILMA ŞARTLARI

Gümrük Müşavirliği sınavına katılma şartları:

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Medeni haklan kullanma ehliyetine sahip bulunmak,
c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi, ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandıncılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suç tasnü, iftira gibi yüz kızartıcı suçlar İle resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş _ bulunmamak,
e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak,
f) Hukuk fakültesi. Fakülte ve Yüksekokulların iktisat, maliye, İşletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği bölümlerinden veya denkliği Yüksek öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı, yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,
g) Gümrük Müşavir Yardımcılığı İzin Belgesine sahip olmak. (Gümrük Komisyoncu Yardımcısı karnesini Gümrük Müşavir Yardımcılığı İzin Belgesi İle Değiştirmeyenlerin başvurulan kabul edilmeyecektir.) h) Gümrük Müşavirinin yanında gümrük müşavir yardımcısı izin belgesine sahip olarak üç yıl çalışmış olmak. (Gümrük idaresinde on yıl çalışmış olup, bunun üç yılını şube müdürü, gümrük müdürü, gümrük muhafaza müdürü, gümrük başmüdür yardımcısı ve gümrük muhafaza başmüdür yardımcısı görevlerinde geçirenlerden, görevlerinden İstifa eden veya emekliye aynlanlar İçin Gümrük Müşavir Yardımcısı olarak üç yıl çalışma koşulu aranmaz.)
ı) 05.02.2000 tarihinden sonra açılan gümrük müşavirliği sınavlarına İkiden fazla girmemiş olmak, ı) Yukanda belirtilen şartlara 0 l .01.2005 tarihi itibariyle haiz olmak.

Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavına katılma şartlan:

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Medeni Haklan kullanma ehliyetine sahip bulunmak,
c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
d) Taksirli suçlar hariç olmak Üzere; affa uğramış olsalar dahi, ağır hapis veya beş yıldan fâzla hapis yada kaçakçılık, zimmet, ihtilas, İrtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandıncılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suç tasnii, iftira gibi yüz kızartıcı suçlar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak,
e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkanlrrus olmamak,
f) i) Hukuk Fakültesi, Fakülte ve yüksekokulların iktisat, maliye, İşletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği bölümlerinden veya denkliği Yüksek öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek Öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,
ii) Diğer Öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olduktan sonra (i) alt bendinde belirtilen bilim dallarından lisans üstü seviyede diploma almış olmak yada ön lisans eğitimi veren gümrük, dış ticaret ve Avrupa Topluluğu konularında uzmanlık programı olan meslek yüksek okullarından mezun olmak,
g) Staj amacıla yukanda belirtilen okuUardan mezun olduktan sonra Gümrük Müşavirinin yanında üç yıl çalışmış olmak. (Gümrük İdaresinde en az on beş yıl çalışıp da görevlerinden istife ederek veya emekli olarak a)nlan memurlar için üç yıl staj yapma zonınluğu aranmaz.)
ı) 05.02.2000 tarihinden sonra açılan gümrük müşavir yardımcılığı sınavlarına İkiden fazla girmemiş olmak, ı) Yukanda belirtilen şartlara 01.01.2005 tarihi itibariyle haiz olmak.

B- SINAV KONULARI, SINAV YERİ VE TARİHİ

Gümrük Müşavirliği Yazılı Sınav Konulan:

a) 4458 sayıh Gümrük Kanunu ve gümrüğe İlişkin yönetmelikler,
b) 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu,
c) Gümrüğe ilişkin İktisadi, ticari ve mali konular, uluslararası anlaşmalar ile Avrupa Birliği mevzuatının gümrüğe ilişkin hükümleri
d) Dış ticaret ve kambiyo mevzuatı ile ticaret ve ödeme anlaşmaları,
e) Türk Gümrük Tarife Cetveli
Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınav Konulan:
a) Genel Yetenek ve Genel Kültür, (Türkçe, Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi, Vatandaşlık Bilgisi ve ilgili seçmeli sorular)
b) 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve gümrüğe İlişkin yönetmelikler,
c) 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu,
Gümrük müşavir yardımcılığı yazılı sınavında, soruların % 20'sİ Türkçe, Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap tarihi ve vatandaşlık bilgisi konularını İçeren genel yetenek ve genel kültür sorularından, % 8Öi İse diğer konulara İlişkin sorulardan oluşur.

Sınav Tarihi ve Yeri:
Gümrük Müşavirliği yazılı sınavı 07 Mayıs 2005 tarihinde saat 10.00'da Gümrük Müşavir Yardımcılığı yazılı sınavı ise 08 Mayıs 2005 tarihinde saat 10.00'da Ankara'da Gümrük Müsteşarlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı'nda
(Rüzgarlı Caddesi Agah Efendi SokakNo: 4 ULUS-ANKARA) yapılacaktır.

Adayların sınavın başlamasından 30 dakika önce sınav giriş salonlarında bulunmaları, yanlarında Fotoğraflı Sınava Giriş Belgesi, nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve onaylı Özel kimlik belgesi, yumuşak kurşun kalem ve silgi getirmeleri ve yanlarında kesinlikle cep telefonu, çağn cihazı bulundurmamalan gerekmektedir.

Sınav başarı notu ve sözlü sınav

Gümrük Müşavirliği yazılı sınavında 100 tam puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar Gümrük Müşavirliği sözlü sınavına girmeye hak kazanırlar.
Gümrük Müşavir Yardımcılığı yazılı sınavında 70 ve üzerinde puan alanlar gümrük müşavir yardımcısı olmaya hak kazanırlar.
Sınav sonuçlan adaylara Gümrük Müsteşarlığınca yazı ile tebliğ edilir.
Gümrük Müşavirliği yazılı kısımda başarılı olanla sonuçların duyurulma tarihinden itibaren en geç bir ay içinde, Gümrük Müsteşarlığınca tayin edilecek yerde ve zamanda sözlü sınava tabi tutulurlar.
Sözlü sınavda yazılı sınav konulan ile birlikte Türk gümrük tarife cetveli, tarife politikalan ve bunlarla ilgili mevzuat hakkında uygulamalı sorular sorulur. .
Sözlü sınav, sınav salonundaki kameraya sesli ve görüntülü olarak kayda geçirilmek suretiyle yapılır ve bu kayıtlar bir yıl süre ile muhafaza edilir. Dava konusu olanlar mahkeme karan kesinleşinceye kadar saklanır.
Sözlü sınav yazılı sınav konulan için bir torbadan iki soru, Türk gümrük tarife cetveli, tarife politikalan konusu için bir torbadan iki soru çekilerek iki bölüm şeklinde yapılır.
Sözlü sınavda 100 puan üzerinden 70 puan alanlar Gümrük Müşaviri olmaya hak kazanırlar. Sözlü sınav sonuçlan adaylara yazı ile tebliğ edilir.
Sınavda başarılı olamayanların başvuru evraklan iade edilmeyecektir.
Sınavlara girdiği halde başvuru koşullarını taşımadıklan anlaşılan adayların sınav sonuçlan geçersiz sayılır.
Sınav Sonuçlarına itiraz
Sınav sonuçlarına itiraz sonuçların adaylara tebliğinden itibaren on gün içinde Gümrük Müsteşarlığına yapılır. Sınav kumlu en geç otuz gün içinde itiraz sonucunu adaylara yazı ile bildirir.

III- SINAVA BAŞVURU ŞEKLİ VE GEREKLİ BELGELER

A-Başvuru Şekli

Sınav başvurulan 04 Nisan 2005 Pazartesi günü başlayacak, 15 Nisan 2005 Cuma günü mesai bitiminde sona erecektir. Adayların sınav için g£kli belgelerle aşağıda yazılı Gümrük ve Muhaiaza Başmüdürlüklerine şahsen
başvuru yapmalan gerekmekte olup, posta yolu ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir,

B-Başvuru Kabul Yerleri

- Ankara Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü
- İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü
- İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü
- Bursa Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü
- Mersin Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü

C- Sınav Başvurularında istenilen belgeler:

- Gümrük Müşavirliği sınavı için:
a) Sınav başvuru merkezlerinden veya www.gumruk.gov.tr adresinden temin edilecek Başvuru Formu,
b) Nüfus Cüzdanı sureti, (noter tasdikli) '
c) Öğrenim belgesi fotokopisi (Noter tasdikli)
d) Cumhuriyet Savcılığından alınacak adli sicil özeti, (Yeni tarihli) >
e) Gümrük Müşavir Yardımcılığı İzin Belgesi örneği, '
f) 4 adet renkli ve yeni çekilmiş 4,5x6 ebadında vesikalık fotoğraf,
g) Gümrük idaresinde on yıl çalışmış olup,bunun üç yılmı şube müdürü, gümrük müdürü, gümrük muhafaza müdürü, gümrük başmüdür yardımcısı ve gümrük muhafaza başmüdür yardımcısı görevlerinde geçirenler için üç yıl Gümrük Müşavir Yardımcısı olarak çalışma koşulu aranmamaktadır. Bu haktan yararlanmak isteyen adayların Gümrük Müsteşarlığından alacaklan onaylı hizmet çizelgesini ibraz etmeleri gerekmektedir.
h) Üzerine adayın adı soyadı ve tebligat adresi yazılı iadeli taahhütlü posta pulu yapıştınlmış iki adet zarf ve iki adet iade taahhüt karti,
ı) Kapaklı telli kanon dosya,
Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınavı için;
a) Sınav başvuru merkezlerinden veya www.gumruk.gov.tr adresinden temin edilecek Başvuru Formu
b) Nüfus Cüzdanı sureti, (noter tasdikli)
c) Öğrenim belgesi fotokopisi (noter tasdikli)
d) Cumhuriyet Savcılığından alınacak adli sicil özeti (Yeni tarihli)
e) 4 adet renkli ve yeni çekilmiş 4,5x6 ebadında vesikalık fotoğraf,
f) Gümrük idaresinde en az on beş yıl çalışıp da görevlerinden istifa ederek veya emekli olarak aynlan memurlar Üç yıl staj zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu haktan yararlanmak isteyen adayların Gümrük Müsteşarhğı'ndan alacaklan onaylı hizmet çizelgesini ibraz etmeleri gerekmektedir.
h) Üzerine adayın adı soyadı ve tebligat adresi yazılı iadeli taahhütlü posta pulu yapışünlmış iki adet zarf ve iki adet iade taahhüt kariı ı) Kapaklı telli karton dosya,

Sınav başvurulan kabul edilen adaylara mühürlü ve fotoğraflı sınava giriş belgesi verilecektir. Eksik evrakla yapılacak müracaatlar işleme konulmayacaktır.
Sınav başvuru ve işlemleri sırasında gerçeğe aykın beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınav sonuçlan geçersiz sayılır, haklarında Gümrük Müşavirliği ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı İzin Belgesi düzenlenmiş ise bu belgeleri iptal edilir ve bu kişiler hiçbir bak talep edemezler. Ayrca İlgililer hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanmak üzere, Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur. Kamuoyuna duyurulur. İrtibat telefon numaralan: O 312 306 84 68 - 67