Türk Cumhuriyetleri ile Türk Topluluklarında Görevlendirilecek Öğretmenlere İlişkin İlan

Türk Cumhuriyetleri ve Türk Topluluklarında (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Romanya ve Moldova) Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliğinde açılan öğretim kurumlarının 2005-2006 öğretim yılı öğretmen ihtiyacı çerçevesindeöğretmen görevlendirilecektir. başvuruların , Başvuru Form Dilekçesi ve eki belgelerle birlikte 17 Ocak 2005 ? 01 Şubat 2005 tarihleri arasında Merkezde birimlerine, İllerde ise okul/ kurum müdürlüklerine şahsen yapılması gerekmektedir. İlanın tam metni için başlığa tıkjlayın..

İlan Giriş : 10 Ocak 2005 22:22, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Türk Cumhuriyetleri ile Türk Topluluklarında Görevlendirilecek Öğretmenlere İlişkin İlan

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğü

 

Sayı   : B.08.0.YEG.0.18.04.01/91 10 Ocak 2005
Konu :
Türk Cumhuriyetleri ile Türk Topluluklarında Görevlendirilecek Öğretmenler

GENELGE
2005 / 04

İlgi: a) 03 Temmuz 2003 gün ve 25157 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun Çalışma Esas ve Usulleri ile Bu Komisyon Tarafından Yurt Dışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin 2003 / 5753 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı.
b) Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğünün 08 Aralık 2004 gün ve 7054 sayılı Makam Onayı.
c) Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun 23 Aralık 2004 gün ve 77 sayılı Kararı.

Türk Cumhuriyetleri ve Türk Topluluklarında (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Romanya ve Moldova) Bakanlığımız iş birliğinde açılan öğretim kurumlarının 2005-2006 öğretim yılı öğretmen ihtiyacı çerçevesinde görevlendirilmek üzere ilgi (a) Karar gereği sınavla sınıf ve branş öğretmeni seçilmesi, ilgi (b) Makam Onayı ve ilgi (c) Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Kararı ile uygun görülmüştür.

A) SEÇİLECEK ÖĞRETMENLERİN BRANŞLARI VE SAYILARI:

1. Türk Dili ve Edebiyatı

2. İngilizce

3. Fen Bilgisi

4. Kimya (ing)

5. Biyoloji (ing)

6. Matematik (ing)

7. Tarih

8. Coğrafya

9. Bilgisayar

: 30

: 20

: 2

: 6

: 3

: 15

: 1

: 2

: 4

10. Müzik

11. Rehberlik

12. Giyim/Hazır Giyim

13. Sosyal Bilgiler

14. El Sanatları

15. Elektrik

16. Okul öncesi

17. Sınıf Öğretmeni

: 2

: 2

: 6

: 6

: 4

: 2

: 2

: 20

B) SINAVLARA KATILACAK VE YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRİLECEK ADAYLARDA ARANACAK ŞARTLAR:

1- T.C. vatandaşı olmak,

2- Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır suçlarla, zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflâs gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçtan veya istimal ve istihlâk kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma. Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak,

3- Son 10 yılda haklarında uyarma ve kınama cezaları dışında disiplin cezası verilmemiş olmak,

4- Askerlik hizmetini yapmış olmak veya askerlik hizmetinden muaf tutulmuş olmak,

5- En az ön lisans düzeyinde öğrenim görmüş olmak,

6- Görevini yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak, (görevlendirmede resmî sağlık kurulu raporu ile belgelendirilecektir.)

7- Hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip bulunmak,

8- Son üç yıl içinde her yıl en az iyi derecede sicil notu almış olmak, (sicil raporları eksik olanların raporları ilgili mevzuatına göre değerlendirilecektir.)

9- Yurt dışında görevlendirilmesine bir engeli bulunmamak, ( Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği gereği yaptırılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucu elde edilecek bilgi ve belgelere göre Bakanlık Değerlendirme Komisyonunca karar verilecektir.)

10- Yapılacak sınavlarda başarılı olmak,

11- Meslekî Yeterlik Sınavının yapılacağı 13 Mart 2005 tarihi itibarıyla sınava katılacağı branşında Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim-öğretim kurumlarında 5 (beş) yıl fiilen eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında çalışmış ve hizmetinin son 3 (üç) yılında Bakanlığımıza bağlı okullarda fiilen öğretmenlik yapıyor olmak,

12- Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel öğretim kurumlarında sınıf veya branş öğretmeni olarak görevli iken, devlet okullarına atananlar için 5 (beş) yıllık öğretmenlik hizmetinin son 3 (üç) yılında Bakanlığımıza bağlı resmî okullarda fiilen öğretmen olarak çalışıyor olmak, (12 nci ve 13 üncü maddede yer alan son 3 (üç) yıllık hizmetin hesaplanmasında başvurunun bitiş tarihi olan 01 Şubat 2005 tarihinden geriye doğru geçirilen 3 (üç) yıllık süre dikkate alınacaktır.)

13- Ülkelerle imzalanan anlaşmalar gereği açılan Anadolu Liselerinde Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinin İngilizce olarak verilmesi gerektiğinden bu branşlardan başvuracaklar için bu dersleri İngilizce olarak verebilecek yeterlilikte olmak, (Üniversitelerde hazırlık sınıfında İngilizce öğrenim görenler veya Anadolu Liselerine bu branşlarda atanmaya esas olan İngilizce dil sertifikasına sahip olanlar)

14- Adlî veya idarî soruşturma sonucunda üzerinden yöneticilik görevi alınmamış olmak,

15- Daha önce yurt dışında görevlendirilmiş olanların ikinci kez görevlendirilebilmeleri için, önceki yurt dışı görevlerini başarılı olarak tamamlamış ve yurt içi görevlerine başlamalarından itibaren en az üç yıl çalışmış olmak,

C) BAŞVURULARIN YAPILMASI VE BELGELERİN DÜZENLENMESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA:

Bu genelgenin (B) bölümünde belirtilen şartları taşıyan adaylar, ekteki Başvuru Form Dilekçesi ve eki belgelerle birlikte 17 Ocak 2005 ? 01 Şubat 2005 tarihleri arasında Merkezde birimlerine, İllerde ise okul/ kurum müdürlüklerine şahsen başvuracaklardır.

Başvurularda teslim edilecek belgeler:

1- Başvuru form dilekçesi (Daktilo veya bilgisayar ortamında doldurulup, adayca imzalanacak ve ilgililerce onaylanacaktır.)

2- Onaylı Hizmet Cetveli (Bu cetvelde yer alması gerekirken yer almayan bilgilerle gerçek dışı bilgilerin sorumluluğu başvuru sahibine ve cetveli onaylayanlara aittir.)

3- Askerlik durum belgesi (Erkekler için)

4- İl-ilçe millî eğitim ya da okul müdürlüklerinden alınacak başvuru sahibinin branşını gösteren belge.(Atanmaya esas olan branşı ile başvurduğu branşı aynı olacaktır.)

5- Adlî Sicil Belgesi ( 1 adet aslı, 5 adet onaylı fotokopisi olacak ve bu belgedeki kimlik bilgileri, vukuatlı nüfus kayıt bilgilerine uygun olacaktır.)

6- Atanmasına esas olan diplomanın onaylı örneği,

7-Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması formunun her biri daktilo veya bilgisayar ortamında 5 (beş) adet düzenlenecektir. (Sorular doğru ve tam olarak doldurulup isimlerde kısaltma yapılmayacak, fotoğraflar renkli vesikalık ve son altı ayda çekilmiş olacaktır. Başvuru form dilekçe ile Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırma Formuna farklı fotoğraf yapıştırılmayacak ve her bir form ayrı ayrı imzalanacaktır.)

Ayrıca, adı ve soyadı, baba ve anne adı, diğer nüfus ve kimlik bilgilerinde hiçbir kısaltma ya da düzeltme yapılmayacak, bu kısımlar vukuatlı aile nüfus kayıt örneğindeki bilgilerine göre doldurulacak ve alınacak adlî sicil belgesindeki bilgiler de vukuatlı nüfus kayıt örneğindeki bilgilere uygun olacaktır.

Bu form aslına uygun olarak çoğaltılabilecek ancak, hiçbir şekilde sayfa düzeni ikiye bölünmeyecektir. Form adaylarca imzalanacak, formun nüfus bilgilerini kapsayan son bölümü yetkililerce imzalanıp mühürlenecek, herhangi bir eksiklik başvurunun kabul edilmemesi için yeterli olacaktır.

8- Onaylı vukuatlı aile nüfus kayıt örneği.

9- Banka Dekontu (Bakanlığımız Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin T.C. Ziraat Bankası Beşevler Ankara Şubesinin 5500537-5001 numaralı Sınav Gelirleri hesabına yatırılan 20.000.000 (yirmimilyon) TL veya karşılığı olan 20.00 (yirmi) YTL'ye ait olacaktır.)

Başka bir birimde onayla görevli olanlar başvurularını kadrosunun bulunduğu birime yapacaklar, usulüne uygun ve süresinde başvurmayan, yahut başvuru evrakını eksik veya yanlış dolduran adayların başvuruları kabul edilmeyecektir.

D) MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLÂTLARINDA YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER:

1- İllerde; il millî eğitim müdürü, ilköğretim müfettişler kurulu başkanı ve sınavla ilgili çalışmaları yürüten il millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdüründen oluşan İl Değerlendirme Komisyonu kurulacaktır. İl Değerlendirme Komisyonu, 07 Şubat 2005?10 Şubat 2005 tarihleri arasında; adaylara ait başvuru belgelerini ve özlük dosyalarını birlikte inceleyerek, durumları Genelgedeki şartlara uygun olanları belirleyecek, sınava girmeye hak kazanan adaylara, ?Fotoğraflı Sınava Giriş Belgesi? düzenleyerek İl Değerlendirme Komisyonu Başkanınca onaylandıktan sonra verilecektir. (Bu belge adayın kendisinde kalacak ve kesinlikle Bakanlığımıza gönderilmeyecektir.) Ayrıca, merkez teşkilâtından yapılacak başvurular için de ilgili birim amiri başkanlığında oluşturulan komisyonca aynı işlemler yapılacaktır.

2- Genelgedeki şartları taşıyan ve başvuruları Değerlendirme Komisyonunca kabul edilen öğretmenlerin bilgilerinin yer aldığı liste, bilgisayar ortamında WİNDOWS-EXCEL programında büyük harflerle ekteki (Ek - 4) örnek tablo formatına uygun olarak her bir bilgi başlığı ayrı bir hücreye gelecek şekilde düzenlenerek diskete kaydedilecek, liste, bilgisayar disketi, başvuru form dilekçesi ve bu dilekçede belirtilen 4 (dört) adet ek birlikte 18 Şubat 2005 günü mesai bitimine kadar Bakanlığımız Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğüne (Atatürk Bulvarı No: 98 4. Kat C Blok, 06648 Bakanlıklar / ANKARA) ulaştırılacak ve gecikmeler dikkate alınmayacaktır.

3- Değerlendirme Komisyonunca incelenen ve başvurusu kabul edilen adaylara ait aşağıdaki belgeler de İl Millî Eğitim Müdürlüklerince muhafaza edilecek, Hizmetiçi Eğitim Seminerine çağrılması uygun görülen adaylara ait bu belgeler ise 30 Haziran 2005 tarihine kadar Bakanlığımıza ulaştırılacaktır.

Bu belgeler;

- Hizmet Cetveli (Onaylı)

- Askerlik Durum Belgesi (Erkek adaylar için)

- Halen görev yaptığı branşına atandığını gösterir Kararname örneği (Onaylı)

- Onaylı diploma örneği

4- Bakanlığımızca sınavlardan önce ya da sonra yapılacak inceleme sonucunda genelgenin (B) bölümündeki şartları taşımadıkları anlaşılan veya teslim edilmesi gereken belgelerde herhangi bir eksikliği olduğu tespit edilen öğretmenlerle ilgili tüm işlemler iptal edilecek, kendilerine ait başvuru belgeleri iade edilmeyecek ve öğretmen bu yönde bilgilendirilecektir.

5- Adayın başvurusu, belgelerinin teslimi ve muhafazası ile ilgili her türlü sorumluluk adayın kendisine, başvurusunu kabul eden personele ve İl Değerlendirme Komisyonuna ait olacaktır.

E) MESLEKÎ YETERLİK SINAVI VE TEMSİL YETENEĞİ MÜLÂKATI İLE İLGİLİ BİLGİLER

Meslekî Yeterlik Sınavı:

1- Başvuru evrakı, süresi içinde Bakanlığımıza ulaşan ve başvuru şartlarını taşıyan adaylar, Ankara'da 13 Mart 2005 tarihinde saat 10.00'da Bakanlığımız Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nce Meslekî Yeterlik Sınavı'na alınacaktır. Bu sınavda adaylara Genel Kültür (Türkçe, Türk Tarihi, Türk Kültür ve Medeniyeti, Atatürk İlke ve İnkılâpları, Türkiye Coğrafyası, Matematik, Vatandaşlık v.b.) ve Meslekî Bilgi soruları ile Matematik (ing) , Kimya (ing) ve Biyoloji (ing) branşlarından sınava giren adaylara, ayrıca İngilizce sorular da sorulacaktır.

2- Meslekî Yeterlik Sınavını gerçekleştirecek olan Bakanlığımız Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ÖDYM Başkanlığınca, sınavın yapılacağı bina ve salonları gösterir listeler, il millî eğitim müdürlükleri ile merkez teşkilâtı birimlerine, bina ve salon yoklama listeleri de sınavın yapılacağı okullara gönderilecektir.

3- Aday sınava alınırken yanında ?Fotoğraflı Sınava Giriş ve Kimlik Belgesini? bulunduracak ve istendiğinde yetkililere gösterecektir.

4- Meslekî Yeterlik Sınavı sonuçları ÖDYM Başkanlığınca sınav sonuç belgesi ile duyurulacak ayrıca, Bakanlığımız internet adresinde de ( www.meb.gov.tr. ) yayımlanacaktır.

5- Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce yapılacak Meslekî Yeterlik Sınavı sonunda en yüksek puan alan adaydan başlanarak Genelgenin başlangıç bölümünde belirtilen branşlarda ihtiyaç duyulan öğretmen sayısının, Türk Dili ve Edebiyatı, Sınıf Öğretmenliği ve İngilizce branşlarında % 50 , diğer branşlarda ise % 80 fazlasının mülâkata hak kazandığı, Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğüne bildirilecektir. Bildirilen bu adaylar, 9-10-11-12-13 Mayıs 2005 tarihlerinde Temsil Yeteneği Mülâkatına alınacaktır. Meslekî Yeterlik Sınavı sonucunda mülâkata katılmaya hak kazanan son öğretmen ile aynı puanı alan diğer öğretmen ya da öğretmenler de mülâkata alınacaktır.

Temsil Yeteneği Mülâkatı :

1- Branşlar düzeyinde Temsil Yeteneği Mülâkatına girmeye hak kazananlara bu sınavın yeri, günü ve saati Bakanlığımızca ayrıca duyurulacaktır.

2- Temsil Yeteneği Mülâkatı Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunca yapılacaktır.

3- Temsil Yeteneği Mülâkatı sonunda branşlar düzeyinde komisyonca en az 50 ve daha yukarı puan alan öğretmenler içerisinde en yüksek puan alandan en düşük puan alana doğru mülâkat puanına göre bir başarı sıralaması yapılarak genelgenin başlangıç kısmında belirtilen sayıdaki öğretmen mevzuatı dahilinde görevlendirilecektir.

4- Sınav sonuçları Bakanlığımızın internet adresinde de yayımlanacaktır.

5- Başarı puanlarının eşit olması halinde; ilk defa görevlendirilecek öğretmenlere, eşitliğin bozulmaması halinde lisansüstü eğitimini tamamlayanlara, yöneticilik hizmeti fazla olanlara, eğitim alanında branşı ile ilgili hizmetiçi eğitim seminerine katılarak sertifika alanlara, eşitliğin yine bozulmaması halinde de son üç yıllık sicil notu yüksek olanlara öncelik verilecektir. (Bu durumda olan öğretmenlerin belgeleri bilâhare istenecektir.)

6- Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı yılı takip eden üçüncü yılın sonuna kadar geçerli olacaktır.

F) YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRME

1- Yurt dışında görevlendirilmek üzere seçilen öğretmenler, başarı sıralama çizelgesindeki sıra esas alınarak, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunca bir öğretim yılı süre ile yurt dışında görevlendirilecektir.

İlgi (a) Karara ekli, Yurt Dışı Aylık Ödeme Cetvelinde öğretmenler için ülkeler düzeyinde belirlenen ücretin farklı olması sebebiyle, branşlar düzeyinde en yüksek puan alan adaylar, ihtiyaç çerçevesinde sırasıyla Romanya, Moldova ve diğer Türk Cumhuriyetlerinde görevlendirileceklerdir. (Puan eşitliği halinde genelgenin (E) bölümü Temsil Yeteneği Mülâkatı başlığının 5 inci maddesi geçerli olacaktır.)

2- Yurt dışı görev süresi bir yıldır. Öğretmenlerin görev süreleri, başarılı olmaları ve bulundukları ülkenin çalışma koşulları dikkate alınmak kaydıyla her defasında bir yılı geçmemek üzere Komisyonca en fazla 4 (dört) yıl daha uzatılabilecek, toplam görev süresi 5 (beş) yılı geçmeyecektir.

3- Yurt dışında görevlendirilen öğretmenler, görevlendirildikleri süre içerisinde kurumlarınca aylıklı izinli sayılacaklardır. Söz konusu öğretmenlerin fiilen görev yapılması esasına bağlı ödemeler hariç, kadrolarına ilişkin aylıkları ile diğer malî hakları kadrolarının bulunduğu kurum veya kuruluş tarafından Türkiye'de Yeni Türk Lirası olarak ödenmeye devam edilecektir.

4- Görevlendirilecek öğretmenlerin yalnızca kendilerinin ilk gidiş ve kesin dönüşlerine ait yol masrafları ve yolda geçen süreye ilişkin gündelikleri 6245 sayılı Harcırah Kanunu'na göre ödenecektir.

5- Haklarında herhangi bir nedenle adlî ve idarî soruşturma açılan öğretmenlerin görevlendirilmeleri soruşturma sonucuna kadar ertelenebilecek ve soruşturma sonucuna göre değerlendirilecektir.

6- Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunca yurt dışında görevlendirilecek öğretmenler ?Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik? gereği, tahsis edilen boş kadrolara atanacaklardır.

7- Komisyonca verilen mülâkat puanına göre başarı sıralama listesine alınan adaylar görevlendirmeden önce 13 Haziran ? 01 Temmuz 2005 tarihleri arasında Bakanlığımız Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığınca Hizmetiçi Eğitim Seminerine alınacaklar, Hizmetiçi Eğitim Seminerine katılmayan veya Hizmetiçi Eğitim Seminerine katılarak sertifika almaya hak kazanamayanlar yurt dışında görevlendirilmeyecektir.

8- Öğretmenin, başvuru şartlarını taşımadığı hâlde başvurusunun kabul edilmesi ve sınavlarda başarılı olması hâlinde, usulsüz olarak başvurusunu kabul ederek sınavlara katılmasına neden olanlar ile öğretmen hakkında yasal işlem yapılacak ve sınavla ilgili işlemleri iptal edilecektir.

9- Yurt içi atamalarına esas olan mazeretleri sonradan ortaya çıkan öğretmenlerden, görevine gitmek istemeyenler, yurtdışı görevlerinden süresinden önce dönmek isteyenler ile hiçbir mazeret belirtmeden göreve gitmek istemeyen ve dönmek isteyen öğretmenlerin durumları Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunca değerlendirilecektir.

G) GENEL HÜKÜMLER

1- Başvuru şartlarını taşımadığı hâlde sınav ücreti yatıran, başvurusu geçersiz sayılan, sınava girmeyen veya alınmayan, sınavdan çıkarılan veya başarısız sayılan, birden fazla sınav ücreti yatıran veya ücret gerektirmediği hâlde ücret ödeyenlerin ödedikleri ücretler hiçbir şekilde iade edilmeyecektir.

2- Sınavlar ve görevlendirme ile ilgili olarak çağrılacak adaylar, bağlı oldukları makamlarca izinli sayılacaklar, yol ve diğer giderleri kendilerince karşılanacaktır.

3- Başvuran adaylar, ilk başvurularında belirttikleri adreslerin herhangi bir nedenle sonradan değişmesi hâlinde, bu değişikliği en kısa sürede Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğü'ne bildireceklerdir. Aksi hâlde, yapılacak tebligatlarda ilk verilen adres esas alınacak, yanlışlık ve gecikmeden doğan her türlü sorumluluk kendilerine ait olacaktır.

4- Genelgede yer alan hükümler ve tereddüt edilen hususlarda Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğünün (0312) 413 15 18 - 413 15 38 numaralı telefonlarından bilgi alınabilecektir.

5- Bu genelge Bakanlığımızın ?www.meb.gov.tr.? adresindeki WEB sayfasının ?Duyurular? bölümünde de yayımlanacaktır.

Bilgilerinizi, bu genelgenin öğretmenlere zamanında imza karşılığı duyurulmasının sağlanmasını ve işlemlerde gereken hassasiyetin gösterilmesini önemle rica ederim.

Prof. Dr. Necat BİRİNCİ
Bakan a.
Müsteşar

EKLER:

1- Başvuru Form Dilekçe
2 -Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırma Formu
3 -Sınava Giriş Belgesi
4- Düzenlenecek liste ve bilgisayar disketi için örnek tablo formatı
5- Sınav İşlem Zaman Çizelgesi

Yukarıdaki Ekleri PDF ve Zip formatında okuyabilirsiniz.

EKLER_1_2_3_4_5

EKLER_1_2_3_4_5