2004-Aralık Dönemi Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (LES) İlan Duyurusu

İlan Giriş : 15 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
2004-Aralık Dönemi Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (LES) İlan Duyurusu
p>2004-Aralık Dönemi Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (LES) İlan Duyurusu

21.09.2004

1. 2004 Aralık Dönemi Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 5 Aralık 2004 tarihinde üniversite rektörlüklerinin bulunduğu Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak illeri ile Lefkoşa'da yapılacaktır.

2. Turkıye?de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler LES'e girmek zorundadırlar. Adayların LES'ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 45 (lisans diplomasıyla doktora programına başvuracaklar için 55) puan almaları gerekmektedir.

3. 2547 sayılı Kanunun 418 sayılı Kanun Hükmünde Kararneme ile değişik 33. maddesi uyarınca, araştırma görevlisi kadrolarına atanmak suretiyle yuksekogretım kurumları tarafından yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek üzere gitmek isteyen adaylar ile 1416 sayılı Kanun ve 492 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye dayalı olarak yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı, kamu kurum ve kuruluşlarının uzman personel ihtiyacının karşılanması amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafindan resmi-burslu statüde yurtdışına lisansüstü öğrenimi görmek üzere gitmek isteyen adayların da bu sınava girmeleri zorunludur.

4.Yükseköğretim kurumlaına araştırma görevlilerinin atamalarında diğer değerlendirme ölçütlerinin yanı sıra LES sonuçlarını da kullanacaktır

5. 2004 Aralık Dönemi LES'e başvuru süresi 27 Eylül-8 Ekim 2004 tarihleri arasındadır.

6.Bu sınava en az lisans diplomasına sahip olanlar ile sınavın yapıldığı tarihten itibaren bir yıl içinde bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar girebilecektir.

7. LES'e yabancı uyruklu öğrenciler de girebilecektir.

8. Bütün Yükseköğretim Kurumlan lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken, LES sonuçlanın ilgili mevzuat dahilinde kullanacaklardır

9. Bu sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak, her aday için sayısal, sözel ve eşit ağırlıklı üç ayrı LES puan, hesaplanacak ve sonuçlar adaylann adreslerine sınav sonuç belgesiyle duyurulacaktır. LES sonuçları, sınav tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerli olacaktır. Sınav Türkçe yapılacaktır.

10. Hangi lisansüstü programlara hangi puan türünde ve en az kaç puan almış adaylann kabul edileceği ile aynca bir sınav yapılıp yapılmayacağı yükseköğretim kurumlan tarafindan karara bağlanacak ve adaylara bu kurumlar tarafindan duyurulacaktır

11. LES'e başvurmak isteyen adaylar, 6.000.000 (altı milyon) TL karşıhğmda 2004-LES Aralık Dönemi Kılavuzunda, Başvurma Belgesini ve soru örneklerini içeren kitapçığı üniversitelerden alacaklar ve kurallara uygun olarak doldurduklan Başvurma Belgesini, 55.000.000 (ellibeşmilyon) TL olan sınva ücretini bankaya yatırdıklarını gösteren Banka Dekontu ile birlikte yine üniversitelere teslim edeceklerdir.

LES?e başvuracak adaylardan bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar kendi üniversitelerinden, mezun adaylar ise istedikleri üniversiteden başvurma evrakını alacaklar ve doldurduklan başvurma belgelerini mezun olmayan adaylar kendi üniversitelerine, mezun adaylar ise ıstedıklen üniversiteye onaylatarak teslim edeceklerdir. Açıköğretim programlan öğrencileri bu onayı bağlı bulunduklan bürolara da yaptırabileceklerdir.

12. Başvurma Belgesinde TC uyruklu adaylann TC Kimlik Numarası sorulmaktadır. Nüfus cüzdanında TC Kimlik Numarası bulunmayan adayların başvuru tarihinden önce bu numarayı öğrenmeleri yararlarına olacaktır. Nüfus cüzdanında TC Kimlik Numarası bulunmayan adaylar bu numarayı bulunduklan İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvurup "Vukuatlı Nüfus Kayıt Ömeği"ni alarak veya http://tckimlik.nvi.gov.tr internet adresinden öğrenebilirler.

13. LES ile ilgili danışma için (3 12) 298 80 50 (Çok Hatlı Santral) (ÖSYM) numaralı telefona başvurulabilir.