ODTÜ yatay geçiş yoluyla öğrenci alım ilanı

İlan Giriş : 18 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
ODTÜ yatay geçiş yoluyla öğrenci alım ilanı

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ'NDEN

Yüksek Öğretim Kurumları arasında Ön Lisans ve Lisans düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik Hükümleri ve Üniversitemizin Yönetmeliklerine uygun olarak 2004-2005 Eğitim Öğretim yılı 1. döneminde, yatay geçiş ile kabul edilecek öğrencilerde aranılan özellikler, gerekli başvuru belgeleri ve başvuru tarihleri aşağıda belirtilmiştir:

A. KOŞULLAR
Yükseköğretim Kurulu'nca denkliği tanınan yükseköğretim kurumları arasında geçiş yapılır.

GENEL KONTENJAN (BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRMEYE ALINABİLMESİ) İÇİN KOŞULLAR:
Genel kontenjan, ODTÜ içi veya dışından başarılı ve izlemiş olduğu program ile başvurduğu program eşdeğer olan öğrencilerin kontenjanıdır.

? ODTÜ dışından başvurular sadece Sonbahar dönemleri için yapılır.
? Öğrencinin 2003-2004/ 2. döneminde kayıtlı olması zorunludur.
? Öğrencinin lisans programında en az iki dönemi başarı ile tamamlamış olması zorunludur.
? Öğrencinin kayıtlı bulunduğu programda, bitirmiş olduğu dönemlere ait tüm dersleri almış ve başarmış olması (ODTÜ için kredili derslerde en az DD, kredisiz derslerde S) zorunludur. Dolayısı ile kayıtlı olduğu dönemlerde, programlarında yer alan tüm dersleri almamış olan öğrenciler ya da herhangi bir dersten, son notu başarılı olmayan (ODTÜ için FF, FD, NA, U, I, W) öğrencilerin başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
? İkinci ve üçüncü sınıflara başvurularda öğrencinin genel not ortalamasının en az % 60; dördüncü sınıfa başvurularda ise, öğrencinin dördüncü sınıfa kadar sağladığı genel not ortalamasının (son sınıfa geçiş notu dahil) en az % 65 veya eşdeğeri olması ve son sınıfa geçiş notunun % 70 veya eşdeğeri olması zorunludur.

ÖYS/ ÖSS puanına ilişkin koşullar
(Kullanılacak ÖYS/ÖSS puan türü, başvurulan programın puan türüdür)

I. Üniversiteye 2003 ÖSS ile girenler:
? Mühendislik, Eğitim Fakültesi bölümlerine başvuran adaylar için: Üniversiteye 2003 ÖSS ile giren ve başvurduğu programın o yıla ait ÖSS genel kontenjan taban puanından 18.409 puandan daha düşük ÖSS giriş puanı (her türlü ek puan dışında, ilgili puan türündeki AOBP'li Y-ÖSS puanı) olan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
? Fen-Edebiyat Fakültesi bölümlerine başvuran adaylar için: Üniversiteye 2003 ÖSS ile giren öğrenciler için, adayın üniversiteye girmiş olduğu yıla ait ÖSS puanının, başvurduğu programın o yıla ait genel kontenjan taban puanına oranı 0.950'den düşük olan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

II. Üniversiteye 1999-2002 yılları arasında ÖSS ile girenler:
? Mühendislik, Fen-Edebiyat ve Eğitim Fakültesi bölümlerine başvuran adaylar için: Üniversiteye 1999-2002 yılları arasında ÖSS ile giren ve başvurduğu programın o yıla ait ÖSS genel kontenjan taban puanından 12.500 puandan daha düşük ÖSS giriş puanı (her türlü ek puan dışında, ilgili puan türündeki AOBP'li Y-ÖSS puanı) olan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

III. Üniversiteye 1999'dan once ÖYS ile girenler:
? Mühendislik, Fen-Edebiyat ve Eğitim Fakültesi bölümlerine başvuran adaylar için: Üniversiteye 1999'dan önce ÖYS ile giren ve başvurduğu programın o yıla ait ÖYS genel kontenjan taban puanından 50.000 puandan daha düşük ÖYS giriş puanı olan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

IV. Mimarlık ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerine başvuran adaylar için:
Adayın üniversiteye girmiş olduğu yıla ait ÖSS/ÖYS puanının, başvurduğu programın o yıla ait genel kontenjan taban puanına oranı 0.950'den düşük olan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

ODTÜ İÇİ DİĞER KONTENJANI (BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRMEYE ALINABİLMESİ) İÇİN KOŞULLAR:
ODTÜ İçi Diğer kontenjanı, ODTÜ içinden başvuru yapan öğrencilerden, başarı yetersizliği ve/veya program uyuşmazlığı nedeni ile "Genel" kontenjan kategorisinden yararlanma imkanı olmayan öğrencilerin kontenjanıdır. Bu kontenjanın amacı üniversiteye giriş sırasında, kişisel yetenekleri ile uyumlu olmayan ya da hatalı tercih yapan öğrencilere fırsat tanımaktır.

? Öğrencinin 2003-2004/ 2. döneminde kayıtlı olması ve dönem sonunda hangi nedenle olursa olsun, üniversite ile ilişiğinin kesilmemiş olması zorunludur.
? Öğrencinin lisans programında (İngilizce Hazırlık Sınıfı dışında) en az iki dönemi tamamlamış olması zorunludur.
? Öğrencinin kayıtlı olduğu programda almış olduğu derslerden, geçiş için başvurduğu programa uygun olan "kredili" derslerin tümünü başarı ile tamamlamış olması zorunludur.
? Öğrencinin Genel Not Ortalamasının en az 1.00 olması zorunludur.
? Öğrencinin kayıtlı bulunduğu programa kabul edildiği yıla ait ÖSS/ÖYS/YÖS puanının, başvurduğu programın o yıla ait ÖSS/ÖYS/YÖS genel kontenjan taban puanından yüksek olması zorunludur.
? Geçiş yapılmak istenilen programın varsa öngörülen diğer geçiş koşullarını yerine getirmiş olması zorunludur.

YAZ OKULU
Yaz Okulunda alınan dersler ve notları bunu izleyen Sonbahar dönemi "Genel" ve "ODTÜ İçi Diğer" kontenjanı başvurularında değerlendirmeye alınmaz.

İNGİLİZCE YETERLİK SINAVI
ODTÜ'de öğretim dili İngilizce olduğundan adayların dersleri izleyebilecek düzeyde İngilizce bilmeleri şarttır. Bu husus ODTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından 10-14 Eylül 2004 tarihinde yapılacak İngilizce Yeterlik Sınavı ile belirlenir.

Adayların uluslararası nitelikte bir İngilizce sınavından aldığı not da İngilizce Yeterlik Sınavı yerine sayılabilir. Minimum puanlar: TOEFL:173, IELTS: 6 (her bileşenden), CAE, CPE: C (Pass), FCE: B.

İngilizce Yeterlik Sınavı, eğitim dili tümüyle İngilizce olmayan Üniversitelerden gelen (ÖSS Kılavuzu'nda eğitim dilinin %30 vb. oranında İngilizce olduğu belirtilen kurumlar dahil) ve uluslararası nitelikte bir İngilizce sınav sonucu sunmayanlar için zorunlu ve başarılması gereken bir sınavdır. Bu sınavda başarısız olunması durumunda adaya tanınmış olan yatay geçiş hakkı kesin olarak kaybedilir.

ODTÜ öğrencilerinden gerekli koşulları sağlayanlar, eğitim dili İngilizce olan üniversiteden gelen ve uluslararası nitelikte bir İngilizce sınav sonucu sunan öğrenciler de lisans programının zorunlu İngilizce derslerinden "AA" notu ile kredili muaf olmak üzere İngilizce Yeterlik Sınavına girebilirler. Bu sınavdan başarısız olunması durumunda kazanılmış hakların kaybı, bu kapsamda olan öğrenciler için söz konusu değildir.

B. GEREKLİ BELGELER
1. Not belgesi: Başvuran öğrencinin ayrılacağı kurumdan alacağı izlediği bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları dönemler bazında gösteren resmi belge (Kopya kabul edilmez).*
2. Öğrencinin ÖSYM sınavına girdiği yıla ait ÖSYS sonuç belgesinin onaylı fotokopisi ve ÖSS Sonuç belgesi
3. ODTÜ dışından yapılan başvurularda, kayıtlı olunan programın "dönemler bazında alınması gereken derslerini" gösteren onaylı belge. Onaylanmış katalog fotokopisi de kabul edilir.
4. Mimarlık Fakültesinin bölümlerine başvuracak adayların tasarım derslerinde yapmış oldukları projeleri içeren portfolyo sunmaları gerekir.
5. ODTÜ dışından başvuran adayların halen kayıtlı oldukları yüksek öğretim kurumundan temin edecekleri disiplin durumunu belirten belge. Not belgesi üzerinde yapılan açıklama da kabul edilir.
6. Başvuru Formu: ODTÜ Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı'ndan veya belirtilen WEB adresinden temin edilebilir. Birden fazla program için başvuran adayların tek bir form doldurmaları gerekmektedir. Bu form üzerinde tercihler belirtilerek fotokopi ile çoğaltılmalı, başvurulan her program için fotokopilerin her birine gerekli belgelerin tümü eklenmeli ve ayrı başvuru ücreti yatırılmalıdır.
7. Her başvuru için, ODTÜ öğrencileri 35.000.000 TL, ODTÜ dışındaki üniversite öğrencileri 70.000.000 TL başvuru ücretini; İş Bankası ODTÜ Şubesi 4229-431564 nolu hesap, Yapı Kredi Bankası ODTÜ Şubesi 747-6-4187 nolu hesap, Vakıflar Bankası ODTÜ Şubesi 971-2000102 nolu hesap, Akbank ODTÜ Şubesi 656-24689 nolu hesap, Garanti Bankası ODTÜ ofisi 114-6201891 nolu hesap, Ziraat Bankası ODTÜ Şubesi 1537-32423 sayılı hesaplardan birine yatırmalı ve makbuzu ilgili forma eklemelidir.

Not: (*) ODTÜ içinden başvuru yapan adayların not belgesi ve ÖSYS sonuç belgesi Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından eklenecektir.

C. BAŞVURU TARİHİ
Bütün başvurular belgeler tamamlanmış olarak en geç 30 Temmuz 2004 mesai saati bitimine kadar üniversiteye elden ya da posta ile yapılacaktır. Internet üzerinden on-line başvuru yapılmamaktadır. Postadaki gecikmeler kabul edilmeyecek ve eksik belgeli başvurular işleme alınmayacaktır. Başvurunun reddi halinde başvuru ücreti ve evrakı iade edilmeyecektir.

D. SONUÇLARIN İLANI
Yatay geçiş başvurusu kabul edilen adayların listesi 9 Eylül 2004 tarihinde Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı panolarında ilan edilecektir. Kabul listeleri ayrıca belirtilen internet adresinden de duyurulacaktır. Zamanın sınırlı olması nedeni ile sonuçlar hakkında adaylara yazılı bildirim yapılmayacaktır.

Vakıf üniversiteleri ile yurt dışındaki üniversitelerden yatay geçiş başvurusu kabul edilen adaylar, katkı paylarını ikinci öğretim öğrencileri statüsünde öderler.

ODTÜ dışındaki üniversitelerden yatay geçiş başvurusu kabul edilen öğrencilerin, daha önce kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarında almış oldukları dersler, Fakülte Yönetim Kurulu kararları çerçevesinde, programlarına sayılabilir. Ancak öğrencilerin dönem ve genel not ortalaması hesaplarına katılmaz, kredisiz muafiyet olarak işlem görür. Yatay geçiş ile kurum/ bölüm değiştiren öğrencilerin önceki kurumlarında harcamış oldukları süreler de azami öğrenim süresi hesabına katılır.


ADRES:

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı
İnönü Bulvarı / 06531/ Ankara
Tel: 0 (312) 210 34 48 ? 210 21 29
Faks: 0 (312) 210 11 17
http://www.oidb.metu.edu.tr/basvuru/yatay.html
e-ileti: [email protected]

2004-2005 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI I. DÖNEMİ YATAY GEÇİŞ  KONTENJANLARI

 

1. SINIF

2. SINIF

3. SINIF

4. SINIF

BÖLÜMLER

ODTÜ İÇİ

GENEL

ODTÜ İÇİ

GENEL

ODTÜ İÇİ

GENEL

 

DİĞER

DİĞER

DİĞER

MİMARLIK FAKÜLTESİ

 

 

 

 

 

 

Endüstri Ürünleri Tasarımı

1

2

-

2

-

2

Mimarlık

2

2

2

-

-

2

Şehir ve Bölge Planlama

-

2

2

-

-

-

FEN - EDEBİYAT FAKÜLTESİ

 

 

 

 

 

 

Biyoloji

2

3

2

1

1

-

Felsefe

2

5

2

5

2

-

Fizik

-

6

2

4

2

-

İstatistik

-

2

-

-

-

-

Kimya

2

3

1

3

1

-

Matematik

-

4

1

3

1

-

Moleküler Biyoloji ve Genetik

2

3

2

1

-

-

Psikoloji

2

2

-

-

-

-

Sosyoloji

2

2

-

-

-

-

Tarih

-

1

1

-

-

-

İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

 

 

 

 

 

 

İktisat

-

3

-

2

-

-

İşletme

-

3

-

2

-

-

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

-

3

-

1

-

-

Uluslararası İlişkiler

-

3

-

1

-

-

EĞİTİM FAKÜLTESİ

 

 

 

 

 

 

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğr.

-

2

-

2

-

-

İlköğretim Fen Bilgisi Öğretmenliği

-

2

-

2

-

-

İlköğretim Matematik Öğretmenliği

-

2

-

2

-

-

İlköğretim Okul Öncesi Öğretmenliği

-

2

-

2

-

-

Ortaöğretim Fizik Öğretmenliği (5 Yıllık)

-

2

1

2

1

-

Ortaöğretim Kimya Öğretmenliği (5 Yıllık)

-

2

1

2

1

-

Yabancı Diller Eğitimi

2

6

-

2

-

-

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

 

 

 

 

 

 

Bilgisayar Mühendisliği

-

7

-

1

-

-

Çevre Mühendisliği

-

3

2

1

-

-

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

-

10

-

2

-

-

Endüstri Mühendisliği

-

5

-

-

-

-

Gıda Mühendisliği

-

2

1

-

-

-

Havacılık ve Uzay Mühendisliği

2

4

2

-

-

-

İnşaat Mühendisliği

-

8

1

1

-

-

Jeoloji Mühendisliği

2

4

4

1

-

-

Kimya Mühendisliği

2

6

3

1

-

-

Maden Mühendisliği

1

2

2

1

-

-

Makina Mühendisliği

2

10

2

2

-

-

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

2

4

2

2

-

-

Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği

1

2

1

1

-

-

MESLEK YÜKSEKOKULU

 

 

 

 

 

 

Endüstriyel Otomasyon

-

3

-

-

-

-

Endüstriyel Elektronik

-

4

-

-

-

-

Elektrik 

-

5

-

-

-

-

Bölümler Bazında ÖSS/ÖYS Taban Puanları

Yatay Geçiş Başvuru Formu