Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Teşkilatı Kadrolarına Atama İlanı

Milli Eğitim Bakanlığı Yurt dışı Teşkilâtında (Türk Cumhuriyetleri ve KKTC hariç) ihtiyaç duyulan eğitim müşaviri, eğitim ataşesi, eğitim ataşe yardımcısı kadrolarına 2004 ? 2005 tarihleri arasında personel ataması yapılacak, bu amaçla da meslekî yeterlik ve temsil yeteneği sınavları düzenlenecektir. Meslekî yeterlik sınavına katılmak isteyen adaylar, tüm belgeleri ile birlikte 17.06.2004 tarihinden itibaren 24.06.2004 tarihi mesai bitimine kadar il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine şahsen müracaatta bulunacaklardır.

İlan Giriş : 15 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Teşkilatı Kadrolarına Atama İlanı

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

 

SAYI : B.08.0.DİG.0.17.01.01.203
KONU : Yurt Dışı Teşkilâtı (Türk Cumhuriyetleri ve KKTC Hariç)

   

GENELGE
2004 /

 

İLGİ : a) 02.06.2004 tarih ve 6243 sayılı Makam Onayı.
b) 24.02.2004 tarih ve 25383 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ?Millî Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Sürekli Görevle Atanacak Personelin seçimine İlişkin Yönetmelik?.

Bakanlığımız Yurt dışı Teşkilâtında (Türk Cumhuriyetleri ve KKTC hariç) ihtiyaç duyulan eğitim müşaviri, eğitim ataşesi, eğitim ataşe yardımcısı kadrolarına 2004 ? 2005 tarihleri arasında personel atamasını sağlamak amacıyla ilgi (b) yönetmelik hükümleri çerçevesinde meslekî yeterlik ve temsil yeteneği sınavları yapılması gerekmektedir.

Adaylarda aranacak şartlar, başvuru ve meslekî yeterlik ve temsil yeteneği sınavları ile ilgili esas ve usuller bu genelgede belirtilen hususlar doğrultusunda yapılacak, kazanan adaylar başarı durumları dikkate alınarak sıralanıp, atama yapılacak boş kadro bulunması halinde görevin özelliğine göre atamaları gerçekleştirilecektir. Sınav sonuçları, aynı kapsamda yapılacak bir sonraki sınava kadar geçerli olacaktır.

1 ?  MESLEKÎ YETERLİK SINAVI İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR :

A. GENEL ŞARTLAR

Bakanlığın yurt dışı teşkilâtı kadrolarına sürekli görevle atanacaklarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48'inci maddesinin (A) bendinde belirtilenlerin yanında aranacak genel şartlar şunlardır:

a) En az lisans düzeyinde yüksek öğrenim görmüş olmak,
b)
Son yıla ait sicil notu olumlu olmak kaydıyla son üç yıllık sicil notu ortalaması iyi olmak,
c)
Hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip olmak,
d)
Yurt dışına atanmasına engel bir hali bulunmamak,
e)
Bu Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılacak Meslekî Yeterlik ve Temsil Yeteneği sınavlarını kazanmak,

B. ÖZEL ŞARTLAR

Bakanlığın yurt dışı teşkilâtı kadrolarına sürekli görevle atanacaklarda aranacak özel şartlar şunlardır :

a) Kamu Personeli Yabancı Dil Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar uyarınca yapılan veya yapılacak sınavda İngilizce, Almanca, Fransızca ya da hizmetin gerektirdiği diğer yabancı dillerin herhangi birinden en az ( C) düzeyinde belge sahibi olmak gerekir.

Üniversitelerin ya da yüksek okulların birinci fıkrada belirtilen dillere ait filoloji bölümlerinden veya yabancı dille eğitim yapan fakültelerinden mezun olanlar, üniversitelerden doçentlik veya profesörlük unvanı almış bulunanlar, yurt dışında atanacağı kadronun şartlarını taşımak kaydıyla yurt dışında lisans veya lisanüstü öğrenim görmüş olanlar ile resmi dili Türkçe olan ülkelerde, görevlendirilecek memurlar yabancı dil sınavına tâbi tutulmazlar.

b) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 68'inci maddesinin (B) bendinde belirtilen sürelerde Devlet Memuru Statüsünde hizmeti bulunmak,
c)
Yardımcı hizmetler sınıfına dahil kadrolarda görev yapıyor olmamak gerekir.

2 BAŞVURU ŞEKLİ :

a) Meslekî yeterlik sınavına katılmak isteyen adaylar, tüm belgeleri ile birlikte 17.06.2004 tarihinden itibaren 24.06.2004 tarihi mesai bitimine kadar il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine şahsen müracaatta bulunacaklardır.
b)
İlçe millî eğitim müdürlüklerinde toplanan başvurular ile ekleri en geç 25.06.2004 günü mesai bitimine kadar il millî eğitim müdürlüklerine teslim edilecektir.
c)
Merkez teşkilâtında başvurular ilgili daire amirlerine 17.06.2004 tarihinden itibaren 24.06.2004 tarihi mesai bitimine kadar yapılacaktır. Uygun görülen başvurular, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne 30.06.2004 tarihi mesai bitimine kadar gönderilecektir.

3 İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER :

Her ilde İl millî eğitim müdürü veya görevlendireceği il millî eğitim müdür yardımcısının başkanlığında İl İlköğretim Müfettişleri başkanı, sınavlarla ilgili çalışmaları yürüten il millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü ile ilde uygun görülen 2 (iki) lise müdürü olmak üzere beş kişiden oluşan ?İl Değerlendirme Komisyonu? kurulacaktır.

Komisyon çalışmalarını 26.06.2004 ? 30.06.2004 tarihleri arasında yapacaktır. (Başvuruların daha önce ulaşması ve tamamlanması halinde bu tarihlerden önce de komisyon çalışmaları yapılabilir.)

Komisyonca;

1) Her aday için hazırlanan, başvuru, personel güvenlik soruşturma ve arşiv araştırma formları, adlî kayıt sicil belgesi, lisans, yüksek lisans veya doktora yaptığına dair belge örnekleri, KPDS belgesi ile millî eğitim müdürlüklerince hazırlanan hizmet cetveli incelenerek genelgedeki şartları taşıyan adaylar tespit edilecektir.

2) Sınava katılmaya hak kazananların listesi bir tutanakla belirlenecek, ayrıca duyuru yapıldığına ilişkin ilân tutanakları ile birlikte Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.

3) Sınava girmeye hak kazanan adayın ?Kimlik Kartı? komisyon başkanınca onaylayacaktır.

4) İl millî eğitim müdürlükleri, sicil dosyaları Bakanlığımızca tutulan genel idare hizmetleri sınıfına dahil personele ait başvuru formlarını ekleriyle birlikte değerlendirilmek ve sınava katılacak olanları tespit edebilmek amacıyla Bakanlık Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne, ayrıca sınava katılacak eğitim-öğretim hizmetleri sınıfına dahil aday listeleri ile bu adaylara ait başvuru, personel güvenlik soruşturma ve formları ile millî eğitim müdürlüklerince hazırlanan hizmet cetveli ve diğer ekleri en geç 30.06.2004 tarihinde Bakanlık Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünde olacak şekilde, gerekiyorsa kurye ile göndereceklerdir.

4 ?  DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜNCE YAPILACAK İŞLEMLER :

a) Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde ?Sınav Komisyonu? kurulacaktır.
b)
İl millî eğitim müdürlüklerinden ve merkez teşkilâtından Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne ulaştırılan listeler ve ekleri bu komisyonca incelendikten sonra, başvuru şartlarını taşıyan personelin listesi ve bilgileri 05.07.2004 tarihinde ÖDYM Başkanlığına gönderilecektir.

5 ?  MESLEKÎ YETERLİK SINAVI ESAS VE USULLERİ :

Adayların başvuruları, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan ?Sınav Komisyonunca incelendikten sonra, genelge şartlarını taşıyanlar;

a) ?  ÖDYM tarafından 25.07.2004 tarihinde düzenlenecek olan meslekî yeterlik sınavına alınacaklardır.
b)
Meslekî yeterlik sınavı sonucunda 70 ve üzerinde puan alan adayların listesi ÖDYM tarafından Dış İlişkiler Genel müdürlüğüne gönderilecektir.
c)
Meslekî yeterlik sınavı sonucunda 70 ve üzerinde puan alan adaylar Meslekî Yeterlik Sınav Komisyonu tarafından gerçekleştirilecek Temsil Yeteneği Mülâkatına alınacaklardır.
d)
Temsil Yeteneği Mülâkatının tarihi adaylara daha sonra Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünce bildirilecektir.

6 ?  MESLEKÎ YETERLİK SINAVI PUAN DEĞERLERİ

İlgi (b) Yönetmeliğin 8'inci maddesi hükümlerine göre yazılı olarak yapılacak meslekî yeterlik sınavı, Bakanlık Ölçme ve Değerlendirme Merkezince, aşağıdaki konulardan yapılacak ve değerlendirilecektir.

a) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası % 15,
b) Atatürk İlkeleri, İnkılâp Tarihi ve Ulusal Güvenlik % 20,
c) Devlet Teşkilâtı % 10,
d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu % 10,
e) Millî Eğitim Temel Kanunu % 10,
f) Genel Kültür, Türkçe Dil Bilgisi ve yazışma ile ilgili kurallar % 25,
g) Başlıca uluslar arası kuruluşlar, görevleri ve Türkiye ile olan İlişkileri % 10

Değerlendirme toplam 100 (yüz) puan üzerinden yapılır. Başarılı sayılmak için en az 70 (yetmiş) puan almak koşulu aranır.

7.TEMSİL YETENEĞİ MÜLAKÂTI PUAN DEĞERLERİ

Temsil Yeteneği Mülâkatı, müsteşarın veya görevlendireceği müsteşar yardımcısının başkanlığında, Dış İlişkiler Genel Müdürü ve Personel Genel Müdüründen oluşan Komisyonca yapılacak ve değerlendirilecektir.

 

a) Türkçe'yi doğru kullanma becerisi % 20,
b) Genel Kültür % 20,
c) Tutum ve davranış % 20,
d) Millî şuur ve protokol kuralları bilgisi % 20,
e) Genel görünümü, fiziksel yapı, temizlik ve giyimi % 20  

Değerlendirme toplam 100 (yüz) puan üzerinden yapılır. Başarılı sayılmak için en az 70 (yetmiş) puan almak koşulu aranır

9. GENEL HÜKÜMLER

a) Yurt dışı teşkilâtına sürekli görevle atanmak amacıyla Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne daha önce müracaat etmiş olanlar da bu genelgede belirtilen genel ve özel şartları taşımaları halinde başvurularını yenileyeceklerdir.

b) Daha önce yurt dışında eğitim müşaviri, eğitim ataşesi veya ataşe yardımcısı olarak görev yapanlardan başarılı sicil notu olanlar, yurda dönüş tarihlerinden itibaren üç (3) yıllık süreyi 25.07.2004 tarihi itibariyle doldurmuşlar ise yurtdışı yönetim görevi için 17.06.2004 ? 24.06.2004 tarihleri arasında ilgili birimlere başvuruda bulunabileceklerdir.

c) Genel müdür yardımcıları ile daha üst görevlerde çalışmış olanlar, bu görevlerde toplam iki yıl bulunmuş olmaları ve bu Yönetmelikte aranan diğer şartları taşımaları kaydıyla meslekî ehliyet sınavına tabi tutulmazlar.

d) Meslekî yeterlik sınavına katılacak olan adaylar 26.07.2004 tarihinde 1 (bir) gün idari izinli sayılacaklardır.

e) Meslekî yeterlik ve temsil yeteneği sınavlarını kazanan adayların atamaları; söz konusu sınavlar sonucunda meslekî yeterlik sınavında alınan puanın % 50'si ve temsil yeteneği mülâkatından alınan puanın % 50'sinin toplamına göre oluşturulan başarı listesi esas alınarak yapılacaktır.

f) Söz konusu sınavları kazanan personel sınavı kazandığı kadro unvanı ile yurtdışına atanacaktır.

g) Söz konusu sınavları kazandığı kendisine tebliğ edilen adaylar aynı kapsamda yapılacak bir sonraki sınava kadar yurtdışı göreve atanmadıkları takdirde yeniden sınava tabî tutulacaktır.

h) Meslekî Yeterlik Sınavı'na girecek adaylar başvuru sırasında ÖDYM'in T.C. Ziraat Bankası Ankara Beşevler Şubesi 55 00 537-50 01 nolu hesabına sınav ücreti olarak 30.000.000.-TL yatıracaklar ve bu ücreti yatırdıklarını gösteren banka dekontunu başvuru belgelerine ekleyeceklerdir.

I) Başvuru koşullarını taşımadığı halde meslekî yeterlik sınav ücretini yatıran adaylar ile başvurusu geçerli olduğu halde meslekî yeterlik sınavına girmeyen adaylara sınav ücreti iade edilmeyecektir.

i) Meslekî yeterlik sınavı 25.07.2004 Pazar günü saat 09.30'da Ankara'da yapılacaktır. Sınav merkezleri, sınavdan önce ÖDYM tarafından adayların adreslerine bildirilecektir.

j) Son üç yıllık sicilleri değerlendirilen personelden sicil raporları eksik olanlar Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği'nin 20'inci maddesine göre eksik sicil raporları daha önceki yıllara doğru giderek tamamlanacaktır.

k) İlgi (b) Yönetmeliğin 17'nci maddesine göre, bir adayın yukarıda belirtilen esasları taşımadığı sonradan anlaşıldığı takdirde, aday sınavı kazanmış hatta yurt dışında görevlendirilmiş olsa dahi, hakkındaki tüm işlemler iptal edilerek, yurt dışı görevi sona erdirilecektir.

l) Tereddüte düşülen konularda il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü görevlilerince Bakanlığımız Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün 0.312.413 16 89 / 413 17 01 nolu telefonlarından bilgi edinilebilir.

m) Usulüne uygun ve zamanı içinde yapılmayan müracaatlar kabul edilmeyecektir.

n) Başvuru formları daktilo veya bilgisayar ile formatı bozulmadan doldurulacaktır.

o)  Başvuru belgeleri plastik telli dosya içinde teslim edilecektir.

p)  Bu Genelge'ye ilişkin tüm bilgiler www.meb.gov.tr adresinden temin edilebilir.

Bilgi edinilmesini, bu genelgenin ilgililere zamanında duyurulmasını, başvuruların Bakanlığımıza zamanında ulaştırılmasını ve konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesini önemle rica ederim.

 

Prof. Dr. Necat BİRİNCİ
Bakan a.
Müsteşar

 

 

EKLER :

EK 1 : Başvuru Formu

EK 2 : Personel Güvenlik Soruşturma Formu

EK 3 : Kimlik Kartı (Sınava giriş belgesi)