Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Socrates(Genel Eğitim) Programı Dış Uzman Başvuru İlanı

İlan Giriş : 20 Şubat 2004 11:51, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Socrates(Genel Eğitim) Programı Dış Uzman Başvuru İlanı

Avrupa Birlii Eitim ve Genlik Programlar Merkezi Bakanl Socrates(Genel Eitim) Program D Uzman Bavuru lan

SOCRATES (Genel Eitim) PROGRAMLARI-DI UZMAN BAVURU ARISI

Avrupa Birlii Genel Eitim (Socrates), Meslek Eitim (Leonardo da Vinci) ve Genlik (Youth) programlarn lke genelinde uygulamak ve bunlara ynelik tm almalar ve koordinasyonu gerekletirmek zere Ocak 2002 tarihinde Bakanlar Kurulu karar ile Babakanlk Devlet Planlama Tekilat bnyesinde Avrupa Birlii Eitim ve Genlik Programlar Dairesi Bakanl (Ulusal Ajans) kurulmutur. Devlet Planlama Tekilat kurulu ve grevleri hakknda 540 Sayl Kanun hkmnde kararnamede deiiklik yapan 4968 Sayl Kanunun 6 Austos 2003 tarih ve 25191 sayl Resm Gazetede yaymlanmas ile anlan Daire Bakanl, Avrupa Birlii Eitim ve Genlik Programlar Merkezi Bakanlna dntrlmtr.

Bakanlmzn yrtt programdan biri olan Socrates programnn amac, programa katlan Avrupa lkeleri arasnda eitim amal ibirliklerini desteklemek ve bylece, eitimde Avrupallk Boyutunu oluturarak, eitimin kalitesini en st dzeye karmaktr. Hayat boyu renme imkn ve ortamlarn salamak, btn bireyleri eitim frsatlarndan yararlanabilir duruma getirmek, engellilerin her trl eitim imkanlarna eriimlerini mmkn klmak, iinde yaanlan ada gerekli olan ve kabul gren donanmlar bireylere kazandrmak Socrates programnn hedeflerinden bazlardr.

Socrates Programna 15 Avrupa Birlii yesi lke (Almanya, Avusturya, Belika, Danimarka, spanya, Finlandiya, Yunanistan, rlanda, talya, Lksemburg, Hollanda, Portekiz, ngiltere ve sve), 3 EFTA/EEA lkesi (zlanda, Lihtentayn ve Norve), 10 Orta ve Dou Avrupa lkesi (Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, ek umhuriyeti, Romanya ve Slovenya) ile Gney Kbrs Rum Ynetimi, Malta ve Trkiye (Hazrlk Aamasnda) katlmaktadr. Socrates Programnn yasal dayana, Avrupa Topluluu Szlemesinin 149 ve 150. maddeleri ile Avrupa Parlamento ve Konseyinin 24 Ocak 2000 tarihli ve 253/2000/EC sayl karardr ve Socrates Programn yrtme sorumluluu Avrupa Komisyonu Eitim ve Kltr Genel Mdrlne aittir. Bu Kurum, Komisyonun bakanln yapt ve ye devletlerin temsilcilerinden oluan Socrates Komitesi ile desteklenmektedir. Buna ek olarak, katlan lkelerde Socrates Programn yrtmek iin kurulan Ulusal Ajanslar araclyla Programn gerektirdii faaliyet ve hizmetler yrtlmektedir.

Yukarda aklanan hedeflerin ve almalarn gerekletirilmesi amacyla, Socrates Porgramna katlan Avrupa lkelerinin kurumlar arasnda ortak projeler ve ibirlikleri yaplmaktadr. Trk Ulusal Ajansnn almalar sonucunda Trkiyeden bir ok okul ve eitim kurumu proje hazrlklarn tamamlam ve Ulusal Ajansa bavurularn yapm ve yapmaya devam etmektedirler. Projelerin ve dier faaliyet bavurularnn son bavuru tarihlerinden sonra deerlendirme ilemleri balayacaktr.

Ulusal Ajansa sunulacak proje tekliflerinin, proje raporlarnn, proje rn ve sonularnn deerlendirilmesi; projelerle balantl inceleme, rapor, analiz, izleme ve takip ilemlerinin yrtlmesi ve dier bireysel eitim destei bavurularnn deerlendirilmesi iin kendilerinden bu konuda destek talep edilecek bir d uzman havuzu oluturulacaktr.

Bavuru esaslarn aklayan ve ekte sunulan bavuru ilannn Bakanlklar/Kurumlarnca ilgililere duyurularak, d uzman havuzunda yer almak isteyenlerin ekli formlardan oaltarak veya http://www.ua.gov.tr adresinden edinerek formlar doldurmalar,altklar kurumlara onaylatarak bir st yazyla birlikte en ge 01.Mart.2004 tarihine kadar Merkezimize gndermeleri gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereini arz/rica ederim ederim.

Nuri BRTEK

Bakan

EKLER:

Ek-1: Socrates Program D Uzman Bavuru lan (pdf format)

Ek-2: D Uzman Bavuru Formu (pdf format)

Ek-3: zgemi Modeli(Trke) (pdf format)

zgemi Modeli(ngilizce) (pdf format)


T.C.
BABAKANLIK
DEVLET PLANLAMA TEKLATI

Avrupa Birlii Eitim ve Genlik Programlar Merkezi Bakanl
(Ulusal Ajans)

AB Genel Eitim (Socrates) Program

Proje Tekliflerini Deerlendirmek zere (Snrl Zamanl) Grevlendirilecek Uzmanlar iin Bavuru lan

06/8/2003 tarih ve 25191 sayl Resmi Gazete'de yaymlanan 4968 sayl "540 Sayl Devlet Planlama Tekilat Kurulu ve Grevleri Hakknda Kanun Hkmnde Kararnamede Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun"la Avrupa Birlii'nin uygulamakta olduu eitim ve genlik programlarndan yararlanabilmek iin, Ulusal Ajans grevini yerine getirmek zere Devlet Planlama Tekilat'nn ilgili kuruluu olarak, Avrupa Birlii Eitim ve Genlik Programlar Merkezi Bakanl kurulmutur.

Bu kapsamda lkemizin Socrates (Genel Eitim), Leonardo da Vinci (Mesleki Eitim) ve Youth (Genlik) Programlarna 2004 ylndan itibaren tam katlmn salayabilmek iin gerekli "Hazrlk Tedbirleri" dnemi ile ilgili szlemeler, lkemiz ve Avrupa Komisyonu tarafndan imzalanarak yrrle girmitir.

Topluluun 1994 ylnda gelitirdii Genel Eitim Eylem Program Socrates'in 1 Ocak 2000-31 Aralk 2006 tarihleri arasndaki ikinci aamas devam etmektedir. Socrates, Leonardo da Vinci ve Youth programlaryla, eitim ve retim alannda bir "Avrupa birlii Alan" oluturulmas amalanmaktadr.

Daha fazla bilgi iin;
http://www.ua.gov.tr


1. BAVURU LANININ AMACI

Genel Eitim (Socrates) alannda Topluluk Eylem Programnn ikinci fazn oluturan Avrupa Parlamentosu ve Konseyi'nin 253/2000/EC No'lu ve 24 Ocak 2000 tarihli Kararnda belirtilen hedefleri gerekletirmeye ynelik etkinliklerin bir blm olarak, Avrupa Birlii Eitim ve Genlik Programlar Merkezi Bakanl (Ulusal Ajans) Genel Eitim Program (Socrates) bnyesinde yer alan alt programlara ilikin proje nerilerini deerlendirecek bir d uzmanlar havuzu oluturmak amacyla snrl zamanl uzmanlar alnaca duyurusunu yapmaktadr. Bu uzmanlarn temel grevleri Socrates programlar ile ilgili proje tekliflerini ile dier faaliyet bavurularn deerlendirmek olacaktr.

D uzmanlarn grevi Bavuru Rehberlerinde ve Teklif arlarnda belirtilen program hedeflerine, nceliklere ve ltlere uygun olarak Ulusal Ajansa bavurusu yaplan proje nerilerini deerlendirerek Ulusal Ajansa yardmc olmaktr.

Socrates Program ile ilgili Karar (Decision), Teklif ars (Call for Proposal), Bavuru Rehberi (Guidelines for Applicants) ve programn uygulanmasna ynelik dier ek bilgiler Ulusal Ajansn http://www.ua.gov.tr ile Avrupa Komisyonunun http://europa.eu.int/comm/education/socrates.html web adreslerinden edinilebilir.

2. SOCRATES PROGRAMININ HEDEFLER

Bavuru formunu ve hazrlanan zgemi modelini doldururken, bavuru sahiplerinin yukarda belirtilen Konsey Kararnn 2. Maddesinde belirtilen hedeflerin gerekletirilmesi iin ngrlen faaliyetler hakknda tam anlamyla bilgi sahibi olduklarn gstermeleri gerekir. Bu maddede belirtilen hedefler aadaki gibidir:

" Eitimin her alannda ve dzeyinde "Avrupallk Boyutunu" gelitirmek ve glendirmek, eitim alannda eit frsatlar oluturarak lkeler aras eitim kaynaklarna eriimi kolaylatrmak,
" Avrupa'y oluturan ye ve aday lkelerin (Trkiye dahil) dillerinin Avrupa genelinde renilmesini ve retilmesini salamak ve bunun iin ortamlar oluturmak ve bylece AB lkeleri arasnda karlkl anlay ve dayanmay oluturarak eitimin kltrler aras boyutunu tevik etmek,
" Eitimin her alannda ve eitim dnemleri boyunca eitim amal karlkl deiimi (mobility) gerekletirmek, zellikle,
- Eitim kurumlar arasnda deiimi tevik etmek
- Ak ve Uzaktan renmeyi tevik etmek
- Diplomalarn ve renim srelerinin karlkl tannmas konuundaki iyiletirmeleri tevik etmek
- Bilginin deiimini tevik etmek ve bu alanda ortaya kabilecek tm engelleri ortadan kaldrmak
" Eitimin her alannda ve dzeyinde yeni anlaylar ve uygulamalar tevik etmek, yeni teknolojilerin kullanlmasn ve eitim alannda ortak politika konularnn n plana karlmasn salamak,
" Tm eitim alanlarnda ve toplumun tm kesimleri iin eitimde frsat eitlii oluturarak, tm kesimlerin eitime eriim hakkn gerekletirmek.

Eitim alanndaki dier eylemlerle ilgili uzmanlk ihtiyac da en genel anlamda yukarda belirtilen hedefleri baarmay gerektirir.

3. SELME ARTLARI

Uzmanlar, Trkiye ve Avrupa'daki genel eitim alannda sahip olduklar bilgi dzeylerine gre seilecek olup aadaki kriterleri tamaldrlar:

a) Socrates program erevesinde finansman salanan alt programlardan en az birinin ierii ve ieriin uygulanmas, genel hedefleri ve programn yaps ile uyumlu bir uzmanlk birikimine sahip olmaldrlar. Uzmanlk alanlar ile uyumlu olmas beklenen programlar unlardr:

1. Okul Eitimi (Comenius):
" Okul Ortaklklar (Comenius 1)
" Okul eitim personelinin eitimine ynelik Avrupa ibirlii projeleri (Comenius 2.1)
" Comenius Alar (Comenius 3)

2. Yksek retim (Erasmus)
" Avrupa niversiteler aras ibirlii (Erasmus 1)
" Karlkl renci ve retim yesi deiimi (Erasmus 2)
" Akademik Uzmanlk Alar (Erasmus 3)

3. Yetikin Eitimi ve Dier Eitim Uygulamalar (Grundtvig):
" Avrupa ibirlii projeleri (Grundtvig 1)
" renme ortaklklar (Grundtvig 2)
" Eitim amal deiim program (Grundtvig 3)
" Grundtvig alar (Grundtvig 4)

4. Dil renimi ve retimi (Lingua):
" Dil reniminin tevik edilmesi (Lingua 1)
" Ara ve materyal gelitirme (Lingua 2)

5. Ak ve uzaktan renme;eitim alannda bilgi ve iletiim teknolojileri (Minerva)

6. Gzlem ve yenilik
" Eitim sistemlerinin, politikalarnn ve yeniliklerin gzlemlenmesi
" Artan etkisi oluturan etkinlikler (Arion)
" Acil ihtiyalara cevap veren yeniliki giriimler

7. Leonardo da Vinci, Genlik programlar ve dier Topluluk programlaryla ortak faaliyetler

8. Destek faaliyetleri
b) 3. Maddenin (a) kknda ana hatlaryla belirtilen alanlarn birinde veya daha fazlasnda sahip olunan bilgi ve deneyimlere ek olarak, bavuru sahipleri aada belirtilen konularn birinde veya daha fazlasnda uygulama veya eitim deneyimine sahip olmaldrlar:
" retim programlar, eitim metotlar, pedagoji, eitimde rehberlik ve danmanlk ile eitimde yenilik ve kalite geliimi,
" zellikle bilgi teknolojisi, rn, ara ve eitim metot/metodolojilerinin kullanm yoluyla eitli alanlardaki gelimeler ve bu alanlardaki sonu ve rnlerin yaygnlatrlmas,
" reticilerin eitimi veya bu alanda mfredat gelitirme ve uygulama,
" Yaam boyu eitim ve yetikin eitimi,
" Eitim programlarnn ve kurumlarnn ynetim sistemlerinde analiz ve raporlama,
" Hizmet ii eitimde mfredat gelitirme ve etkinliinin denetimi,
" Personel (nsan Kaynaklar) seimi ve deerlendirme,
" Avrupa'da eitim alannda kiilerin lkeler aras dolam,
" Yenilii ortaya karmak ve eitimde kaliteyi arttmak zere tasarlanm lkeler aras ibirliine dayal projeler,
" Deneyimlerin, rnek uygulamalarn paylalmasn ve yeniliklerin gelitirilmesini kolaylatran lkeler aras ibirliine dayal alar,
" Bilginin, rnek uygulamalarn ve yeniliklerin deiimi ve yaygnlatrlmasna ynelik etkinlikler,
" Avrupa kurumlarn, derneklerini, vakflarn ieren eitim projeleri,
" Eitim alannda nc lkeler ve uluslar aras kurumlarla ibirlii.
c) Bavuru sahiplerinin Avrupa balamnda alma deneyimine sahip olmalar tercih nedenidir.
d) Bavuru sahipleri proje nerileri ile ilgili maliyet ve bte analizlerini yapmak iin gerekli olan becerilere sahip olmaldrlar.
e) Bavuru sahipleri, gerektiinde, nerileri elektronik ortamda uzaktan deerlendirebilmek iin bilgisayar ve internet kullanm konusunda yeterli bilgi ve becerilere sahip olmaldrlar.
f) Proje ynetimi ve sreleri konusunda bilgi ve deneyim sahibi olmak.
f) Ayrca, bavuru sahiplerinin, Socrates bnyesindeki tm faaliyetler iin geerli olan "yatay nceliklerden" birinde zel deneyim sahibi olmalar tercih nedenidir. Bu yatay ncelikler unlardr:
" Eitimde cinsiyet eitliini tevik etmek
" zel eitim ihtiyac ile ilgili meseleler
" Irkla ve yabanc dmanlna kar mcadele etme arac olarak eitimin rol
" Ekonomik ve sosyal dlanmaya kar mcadele etme arac olarak eitimin rol
" Dil renimi ve retiminin tevik edilmesi

Bavuru sahipleri, bilgilerini ve tam anlamyla uzman olduklar alanlar bavuru formlarnda aka belirtmeli ve belgelerle desteklemelidirler. Bildikleri, okuyup yazdklar yabanc dilleri de belirtmeli ve belgelerle ispat etmelidirler. Bunlarn dnda, bavuru formlarna sahip olduklar ilgili dier uzmanlk alanlarn da belirtebilirler. Trkiye dndan bir Avrupa lkesinden bavuru yaplmas durumunda, bu kiilerin anadillerinin dnda Trke'yi de bildiklerini belgelendirmeleri gerekir. Ulusal Ajans gelecekte, bavuru sahiplerinin zgemilerini gncelletirmelerini isteyebilir. Bu konuyla ilgil duyuru Ulusal Ajansn web sitesinde yaynlanacaktr.

4. BAVURU LEM

Bavurular, aada belirlenen srelere uygun olarak yaplmaldr. Bavuru sahipleri formatlar birbiriyle uyumlu olmas gereken bavuru formu ve zgemi modelini kullanmaldrlar. Form ve zgemi modeli, Trke veya ngilizce olarak doldurulabilir. Her iki form da imzalanmaldr. Bavuru formu ve zgemi modeli Madde 1'de sz edilen web sitesinde mevcut olup elektronik ortamda ya da elle de doldurulabilir.

Adres:
Babakanlk
Devlet Planlama Tekilat
AB Mesleki Eitim ve Genlik Programlar Merkezi Bakanl,
(Ulusal Ajans)
Socrates Program
Necatibey Cad. No:108 Kat:14
06100 Ycetepe-ANKARA
Tel:0.312.294 64 15
Fax: 0.312.294 64 77
http://www.ua.gov.tr

Bavurular, yukarda belirtilen adrese, en ge 01 Mart 2004 tarihine kadar posta ya da kurye ile yollanmal veya ahsen yaplarak alnd belgesi karl teslim edilmelidir. Asl, sresinde postaya verilmek kouluyla faks ile bavuru yaplabilir. Zarflarn zerinde "Socrates Program D Uzman Bavurusu" ibaresi bulunmaldr.

5. SEM LEM

Her bavuru, bu ilann 3. maddesinde belirtilen artlar temel alnarak incelenecektir. Ulusal Ajans, Socrates Program bavuru sahiplerini potansiyel d uzman listesine dahil edilip edilmedikleri konusunda bilgilendirecektir.

Belirlenen bu liste, Socrates programlarna ynelik d uzman komisyonlar oluturmak iin kullanlabilir. Uzmanlar bir yllk yar zamanl szlemeli olup, gerektiinde szleme sreleri Socrates programnn 2. aamasnn sonuna kadar uzatlabilir. Bavurularn biti tarihlerine ilikin deiiklik duyurular Ulusal Ajans'n web sitesinde yaynlanacaktr.

6. DEERLENDRME ORTAMININ DZENLENMES

Ulusal Ajans, uzmanlardan oluacak seim panellerini dzenlerken, uzmanlarn dengeli biimde seilmesini ve uygun bir uzman ynlendirmesi yaplmasn salayacaktr. Bavuru sahiplerinin uzmanlk bilgileri ve deneyimleri, dil yeterlikleri ve profesyonel altyaps da dikkate alnacaktr. En iyi vasflara sahip uzmanlar seme prensibine bal olarak Ulusal Ajans, bavuru sahiplerini arasnda adil bir denge kurmaya alacaktr.

7. IKAR ATIMASI VE GZLLK

Tarafszlk salamak amac dorultusunda, bavuru sahiplerinden deerlendirmeleri gerekecek teklif, rapor, rn ve/veya sonular ile kendi gemi, mevcut veya gelecekteki menfaatleri arasnda hibir kar atmas olmadn ve tekliflerin atfettii projelerle ilgili hibir kiisel ve duygusal iliki iinde olmadklarn belgeleyen bir beyanname imzalamalar istenecektir. Bu ama dorultusunda, bavuru sahiplerinden, Socrates programyla ilgili tecrbelerini bavuru formunun uygun blmnde belirtmeleri istenmektedir. Seilmi uzmanlardan belirlenmi bir rnek deerlendirme almasna arlmadan nce bu formu gncelletirmeleri istenecektir.

Seilen uzmanlar, profesyonel uygulamann en st standartlarna bal kalmal ve deerlendirme sreci srasnda dikkatlerine sunulan bilgi ve dkmanlarn gizliliine sayg duymaldrlar. Bu noktada, zel ifadeler szlemeye dahil edilecektir.

8. SZLEME KOULLARI:

D uzman szlemeleri bavuru sahibi tarafndan ya da bireylerin yasal bir kiilik tarafndan grevlendirildii durumlarda, o tzel kiiliin yetkili bir temsilcisi tarafndan imzalanmaldr. Seilen d uzmanlar, deerlendirdikleri proje bana cretlendirilecektir. D uzmanlarn seyahat giderleri ise mevzuata gre uygulanmakta olan harcrah bedellerine gre karlanacaktr.