Leonardo da Vinci Programı 2004 yılı Türkiye A Tipi (Hareketlilik-Mobility) Projeleri Teklif Çağrısı

İlan Giriş : 22 Ocak 2004 00:12, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Leonardo da Vinci Programı 2004 yılı Türkiye A Tipi (Hareketlilik-Mobility) Projeleri Teklif Çağrısı

Leonardo da Vinci Program 2004 yl Trkiye A Tipi (Hareketlilik-Mobility) Projeleri Teklif ars

Son bavuru tarihi: 13 ubat 2004

T.C.
BABAKANLIK
DEVLET PLANLAMA TEKLATI
Avrupa Birlii Eitim ve Genlik Programlar Merkezi Bakanl

Leonardo da Vinci Program 2004 yl Trkiye A Tipi (Hareketlilik-Mobility) Projeleri Teklif ars


GR
Leonardo da Vinci program, ye Devletlerin faaliyetlerini (Avrupa Topluluunu kuran Antlama, Madde 150 uyarnca) destekleyen ve tamamlayan Topluluk iin bir mesleki eitim politikasnn uygulamasna katkda bulunmaktadr. Konsey, 1999/382/EC Numaral Karar ile 2000 2006 yllar arasndaki dnem iin programn ikinci aamasnn uygulamaya konulmasn kabul etmitir. Ama, mesleki eitim politikalarnda uygulamaya ynelik yeni pratik yaklamlar gelitirmektir.

Yukarda belirtilen Konsey Kararnn hkmleri uyarnca yaplan bu ikinci teklif duyurusu, iki yl boyunca (2003-2004) geerli olacaktr. Bir nc teklif ars 2004 ylnda yaymlanacak ve 2005 2006 yllarn kapsayacaktr.

Bu teklif ars Hareketlilik faaliyet alan ile ilikilidir:

I. ULUSAL NCELKLER

Bu teklif arsnda II. Blmde belirtilen Topluluk nceliklerinin yansra 8. Be Yllk Kalknma Plannda da yer alan aadaki hususlar zellikle vurgulanmaktadr;
- dnyas ile daha verimli ve etkili bir mesleki ve teknik eitimin ilevsel ibirliini salamak iin yeni modellerin gelitirilmesi,
- KOB?lerin desteklenmesi ve lkeleraras ibiriliinin gelitirilmesi,
- Mesleki ve teknik eitim ile raklk eitiminin gelitirilmesi ve desteklenmesi.
Dier taraftan tm meslek alanlarna eit frsatlar tanmakla birlikte, salk, BT, yeni meslek alanlar ve retmen eitimi konularnda hazrlanacak proje teklifleri ile niversite-sanayi ibirlii iinde hazrlanacak teklifler zellikle dikkate alnacaktr.

II. PROGRAMIN HEDEFLERNE LKN OLARAK KABUL EDLEN NCELKLER

Leonardo da Vinci program, bilgi Avrupasnn kurulmasna katkda bulunarak, katlmc lkelerin (bkz. Blm VII) hayat boyu renme politikalarn da destekleyerek Avrupa Topluluuna ait bir mesleki eitim politikasnn uygulanmasn hedeflemektedir.

Konsey Karar, lkeleraras platformda yaplacak ibirlii yoluyla mesleki eitim sistemleri ve uygulamalarnda kalitenin, yenilemenin ve Avrupa boyutunun gelitirilmesi gereini dile getirmektedir.

Karar, programn bu aamas iin hedef belirlemektedir. Bu hedefler:
Hedef 1: Tm dzeylerde temel mesleki eitimdeki insanlarn, zellikle gen insanlarn beceri ve yeterliliklerinin, igc piyasasna btnleme ve yeniden btnlemeyi kolaylatrmaya ynelik olarak gelitirilmesi,
Hedef 2: Srekli mesleki eitimde ve hayat boyu edinilen beceri ve yeterlilikler balamnda kalitenin artrlmas, srekli mesleki eitime giriin kolaylatrlmas ve hayat boyu beceri ile yeterlilik edinme imkanlarnn gelitirilmesi,
Hedef 3: Rekabetilik ile giriimciliin gelitirilmesi ve yeni istihdam imkanlarnn tesis edilmesi maksadyla mesleki eitimin yenilemeye katksnn artrlmas ve glendirilmesi.
Komisyon, 2001 yl Kasm aynda, Avrupada hayat boyu renme sisteminin geree dntrlmesi [COM (678) final] konusunda bir Teblii benimsemitir. Bu tebli Avrupada hayat boyu renme imkanlarna zemin oluturmaktadr ve Avrupa dzeyinde sre, strateji ve planlarn yalnz eitim ve retimle ilikili olmakla kalmayp istihdam, sosyal btnleme ve genlik politikalarn da ieren bir merkezi ereve ierisine yerletirerek gerekletirilmesini ngrmektedir.
Bu balamda, LdV-II Program, Avrupa stihdam Stratejisi (zellikle istihdam klavuzu) ve Avrupada hayat boyu renme sisteminin uygulanmasnda kullanlan dier Topluluk aralar arasnda gl bir ba oluturulmas zerinde nemle durulmaktadr.
Dikkat edilmesi gereken dier nemli bir nokta ise Avrupa dzeyinde Sosyal Diyaloa ve zellikle de Yeterlilik ve niteliklerin hayat boyu gelitirilmesine ynelik eylemler erevesi konulu belgeye ilikin gelimelerdir. Bu belge Barselonada toplanan Avrupa Konseyine Avrupa dzeyinde Sosyal Diyaloa katlan organizasyonlar tarafndan mterek olarak sunulmutur. Belgeye aadaki web sitelerinden eriilebilir:

www.unice.org
www.etuc.org
www.ceep.org

Yeni hayat boyu renme yaklam erevesinde program hedeflerine ulalabilmesi iin Hareketlilik faaliyet alanna ilikin tekliflerin aada sralanan ncelikten biriyle balantl olmas gerekmektedir.
Komisyon bu nceliklerin her biriyle ilgili olarak, hayat boyu renmeye, frsat eitlii zerinde nemle durarak istihdam klavuzu uygulamasnn lkeleraras boyutuna, yeni teknolojilere ve ortama odakl geni kapsaml becerilerin gelitirilmesine ynelik yeni yaklamlar ortaya koymay hedefleyen tekliflere zel ilgi gsterecektir.
Komisyon, proje sahiplerinin dikkatini mesleki eitimde daha iyi bir Avrupa ibirlii salanmas zerinde verilen 19 Aralk 2002 tarihli Konsey Kararna ve zellikle Leonardo da Vinci programyla ilikili olan ncelikler zerine ekmektedir.

NCELK 1 - RENMENN DEERLENDRLMES (BELGELENDRLMES)

renmeye gerekli deeri veren kapsaml yeni bir Avrupa yaklam, AB iinde mevcut serbest hareketlilik hakk zerine kurularak olututurulacak hayat boyu renme sisteminin bir nart olarak grlmektedir.
Burada zerinde durulmas gereken hususlar, resmi sertifika ve diplomalarn transferi ve karlkl tannmasnn yansra, yaygn eitim ve bunlarn dnda alnan her trl eitimin tespiti, deerlendirilmesi ve tannmasdr. Gerek eitim ve retim ortamnda, iyerinde ya da bo zamanda gerekse aile ii faaliyetler srasnda gerekleen her trl renme biimi, tespit edilmeli, deerlendirmeye tabi tutulmal ve tannmaldr. Bylece vatandalar bu ok eitli renme biimlerinden yola karak edindikleri bilgi ve becerileri birletirebilir, ilerletebilirler.
renmenin deerlendirilebilmesi iin bu alanda grev alanlarn daha geni bir yelpazede yer alan nitelik ve yeterlilik kaynaklarn deerlendirerek bu kaynaklara kymet kazandrmalarna izin verecek kapsaml, btnletirilmi yaklamlarn gelitirilmesi gerekmektedir. Bu yeni yaklama bireysel renme yollarna eriimin kolaylatrlabilmesi, bu amala kprler kurulmas iin ihtiya duyulmaktadr.
lke ii sistemin salkl diyalog, yakn ibirlii ve iyi uygulama alveriine imkan veren bir ortam iinde ilemesinin yansra effafl ve tutarll da bu alanda gelime kaydedebilmek asndan byk nem tamaktadr.
Bu ncelik erevesinde proje tekliflerinde zellikle aadaki hususlara nem verilmelidir:
- letmeler ve endstriyel sektrler ierisinde renmeye zel nem vererek (rgn, yaygn ve bunlarn dndaki) renmenin deerlendirilmesine ynelik srdrlebilir ve transfer edilebilir yaklamlarn gelitirilmesi.
- Diplomalarn, nitelik ve yeterliliklerin tannmasnn salanabilmesi amacyla belgelendirme zerinde almalar yaplmas.
- rgn ve yaygn eitim dnda alnan eitim ile yaygn renmeye ilikin tespit, deerlendirme ve tanma alannda deneyim ve iyi uygulama alveriinin gerekletirilmesi.

NCELK 2- RENME VE RETMEYE VE MESLEK ETM VE RETME (ME) YNELK YEN RENME BMLER

Hayat boyu renme stratejileri uygulamas, potansiyel renicilerin ihtiyalarna ynelik daha derin bir anlay kazanlmasnn ve renme kltr oluturulmasnn nemi zerinde durur.
ME?de yeni renme yntemleri daha ok renci odakl yaklamlarn gelitirilmesi zerine younlamaldr. renicilerin, zellikle de renmenin yansra rgn ya da yaygn herhangi bir renme olaynn gerekletii ortamlara uzak kalanlarn belli bal ihtiyalar dikkate alnmaldr.
Eitici, retici ve dier eitim retim ile ilgili personelin eitimi ile eitim kurumlar, niversiteler, firmalar ve gnll kurulular aras deneyim alverii, karlalabilecek sorun ve engellerin stesinden gelmede yardmc olacaktr.
Eitim frsatlarna eriim herkes iin hem bireyin kendi motivasyon ve kabiliyetine hem de farkl ortamlarda, zellikle iyerinde renme iin gerekli uygun koullarn yaratlmasna bal olarak gerekleir.
Hayat boyu renme politikalar, kiisel tatmin, faal vatandalk, sosyal ve mesleki btnlemeyi kolaylatrmak amacyla mesleki eitimde temel becerilerin gelitirilmesi zerinde durmaldr. Bu temel beceriler temel okuma, yazma ve matematik becerilerini ve Lizbon Konseyinde gndeme getirilen BT becerileri, yabanc diller, teknolojik kltr, giriimcilik, sosyal beceriler gibi yeni becerileri iermektedir.
Bu ncelik erevesinde yer alan projeler zellikle aadaki hususlara nem vermelidir:
- Motivasyonu artrmak, srekli renmeyi ve kaynaklarn etkin kullanmn kolaylatracak uygun koullar yaratmak amacyla rgn, yaygn ya da bu ikisi dndaki eitim ortamlarnda (ve zellikle iyerinde) kullanlan renme materyalinin, hizmetlerin ve renme srelerinin kalitesi ve uygunluu.
- retmenlerin, eiticilerin ve dier renme konusunda grev alan personelin eitimi ile ilgili hususlar. Bu hedef kitle yeniliki pedagojinin benimsenerek baarl bir ekilde uygulanmasnda olduka nemli bir rol oynamaktadr, yle ki uygun mekanizma, kaynak, ara ve artlarn ihtiya duyduu destek ve motivasyonu salamak zere bu kitleye sunulmaldr.
- Mesleki eitimde, BT ile destekli renmeyi de ierecek ekilde temel becerilerin gelitirilmesi iin gerekli yeni yaklamlarn oluturulmas.
Aadaki proje ve programlara zel ilgi gsterilecektir:
zellikle iletme yneticileri ve alanlar ile iiler iin bireysel olarak hareketliliklerini gelitirmek ve (teknik, giriimcilik ve idari becerileri de ieren) yeterlilikler asndan mevcut eksiklikler sorununu ortadan kaldrmak amacyla renmeye eriimi kolaylatrmaya ynelik uygun renme programlar gelitirerek KOB ihtiyalarn karlamay hedefleyen projeler,
Blgesel anlamalar ve/veya eitim anlamalar erevesinde gelitirilen projeler,
Engelli gruplarn eriimini kolaylatrmaya ynelik yeniliki eitim programlar.

NCELK 3- REHBERLK VE DANIMANLIK

Rehberlik ve danmanlk hayat boyu renme stratejisinin nemli yap talarndan biridir. Mevcut kaynaklarn deerlendirilmesinin yansra kullanlmakta olan rehberlik sisteminin glendirilmesine duyulan ihtiya ak ve nettir. Rehberlik danmanlk ve eitim sistemleri arasnda daha ak bir diyaloun yansra sosyal ortaklarn konuyla yakndan ilgilenmesine de ihtiya duyulmaktadr.
Hedef, metodolojiler ve standartlara ilikin deneyim alveriini destekleyerek rehberlikte Avrupa boyutunu gelitirmektir. Avrupa, rehberlik hizmetlerinde referans alan olarak grlmeli, Avrupa dzeyinde i ve renme olanaklar hakknda bilgi salayabilmelidir.
ye Devletlerde gelitirilen rehberlik hizmetlerinin ok eitlilii rehberliin yeniden ele alnmas srecinde ilk adm olarak mevcut yaplarn analizini gerektirmektedir. Bu da Avrupa stihdam Stratejisi ile tasavvur edildii ekliyle devlet ve zel sektr rehberlik hizmetleri arasnda kurulacak yeni ortaklklar iine alabilecektir.
ABnin genileme sreci erevesinde zellikle yeniliki ve iyi rehberlik uygulamas transferi zerinde duran proje teklifleri ele alnacaktr.
Bu ncelik erevesinde yer alan projeler zellikle aadaki hususlara dikkat etmelidir:
- Danmanlar iin deiim programlarnn gelitirilmesi, Avrupa mfredat ve standartlarnn oluturulmas, eitim ihtiyalarnn analizi, danmanlar iin on-line aralarn gelitirilmesi, deneyim alveriinin tevik edilmesi, vb. ile danmanlarn eitimi. Danman eiticilerinin eitimi.
- Hayat boyu renme konusunda rehberlik hizmetleri vererek bireylere istihdama katlabilmelerinde yardmc olma ve istihdam edilebilirlik kazandrma amacyla sistem ve yntemlere yeni yaklamlar getirilmesi.
- gc piyasasnda bilgi salayan kurulular ile karlkl bilgi alverii ve bireylerin meslek seiminde seeneklerinin oaltlabilmesi iin transfer edilebilen becerilerin tespiti yoluyla yeni ve ortaya kmakta olan meslekler hakknda meslek bilgilerinin artrlmas.
- Bireylerin, zellikle de mesleki geliim amacyla yeniden eitime ya da becerilerinin gncellenmesine gereksinimi olan ya da ya ilerlemi iilerin meslek geliim ve renim planlarnda onlara yardmc olmak zere iyerinde mesleki rehberlik hizmetleri salamaya ynelik yeniliki ortaklk yaklamlar.

III. PROJE SRELER

Program kabul eden Konsey Kararnda ifade edildii gibi, Hareketlilik faaliyet alan kapsamndaki projeler iin izin verilen azami proje sresi iki yldr. (bkz. Blm VIII)

IV. HAREKETLLK FAALYET ALANIYLA LGL HKMLER

LdV-II kapsamndaki Hareketlilik faaliyet alan Ulusal Ajans merkezli bir faaliyet olup programn ulusal dzeyde uygulanmasndan sorumlu Ulusal Ajanslar tarafndan idare edilmektedir.
Topluluun mevcut teklif duyurusu erevesinde ortaya koyulan nceliklere ek olarak, katlmc lkeler kendi ihtiyalarn karlayacak zel belirli nceliklerin program kapsamna ilave edilebilmesi amacyla kendi lke snrlar iinde bir ya da birden fazla teklif ars yapabilirler.
Teklif seimi Topluluk dzeyinde belirlenen artlar esas alnmak zere Ulusal Ajanslar tarafndan gerekletirilir. Program erevesinde finanse edilen hareketlilie ilikin faaliyetlerin batan sona kalitesinin artrlabilmesi iin aadaki unsurlara sahip projelere ncelik verilecektir:
- Deiim srecindeki bireylerin dil ve kltrel adan hazrlanmalarna ilikin dzenlemeler,
- Yerletirmelerin hedef, ierik ve srelerinin ak ve net olarak belirtilmesi,
- Eitim ve danmanla ilikin hkmlerin ve renme organizasyonun aklanmas,
- Yerletirmesi srecinde edinilen yeterliliklerin onaylanmas.
Programa katlan tm devletler iin hareketlilik projesine ynelik ek bir kalite unsuru ise Avrupa Eitim Pasaportu kararnn 3. ve 4. maddelerinde belirtilen kriterlerdir.

V. SONULARIN YAYGINLATIRILMASI VE KULLANIMI

- Yaygnlatrma tm projeler iin mutlak nem tar. Proje sahipleri projenin yalnzca son safhasnda uygulanmakla snrlanmamas gereken bu faaliyet iin yeterli kaynak ayrmaldr.
- Proje sahipleri muhtemel yaygnlatrma almalarn verdikleri proje tekliflerine dahil etmelidir. Bu balamda uygun olduunda bilgilendirmek ve projenin hedef ve sonularndan haberdar etmek amacyla (sosyal ortaklar, politika retenler, vb gibi) konuya ilgili nc ahslar ieren yaygnlatrma eylemlerinin planlanmas tavsiye edilmektedir.
- Projelerinin tamamlanmasn takiben proje sahipleri sonular ieren bir web sitesi hazrlatarak bu siteyi almalarn sergiledikleri bir vitrin olarak kullanmal ve proje sonularn halka ulatrmaldr.
- Topluluun salad proje finansman sona erdiinde sonular yayma ve sonulardan yararlanma kapasitesine sahip yaplar (proje sahibi/ortaklar) ne sren projelere zellikle dikkat edilecektir.

VI. TAMAMLAYICILIK

LdV-IIye ilikin Konsey Kararnda, Leonardo da Vinci ve dier ilgili politikalar ve aralar ile zellikle eitim ve retim, mesleki eitim, genlik, aratrma ve teknolojik gelime gibi alanlarda bir bilgi Avrupasnn ve yenilemenin gereklemesine katkda bulunan Topluluk eylemlerinin yansra Avrupa Sosyal Fonu (ASF) vastasyla da, birbirini tamamlaycln glendirilmesi gerektii ifade edilmektedir. Dolaysyla, sonular itibaryla ASFnin etkinliini artrabilecei beklenen projelere zel ilgi gsterilecektir.
stihdama ilikin ilkeler ile balantl projeler, (ulusal istihdam politikas dikkate almakla birlikte) lkeleraras boyutlarda gelimelere katkda bulunacak sonular hedeflemeli ve iyi uygulama bilincini tevik etmelidir.
ifte finansa izin verilmemektedir. Proje sahipleri hem Leonardo da Vinci program hem de dier Topluluk programlar ya da giriimleri erevesinde sunduklar ayn teklif iin bu programlardan ayr ayr finans destei alamazlar. Buna tek istisna LdV-II programnda yer alan belirli Topluluk Ortak Eylemleri ile belirlenen zel artlar kapsamna giren teklifler iin geerlidir.

VII. PROGRAMA KATILAN LKELER

Bu program Avrupa Topluuna ye Devletlerde uygulanacaktr. Ayrca EFTA/AEB lkeleri (zlanda, Liechtenstein, Norve), Kbrs, Malta ve Trkiye ile Merkezi ve Dou Avrupann ortak devletlerinin (MDA): (Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Lituanya, Polonya, ek Cumhuriyeti, Romanya, Slovakya) katlmna aktr.
Leonardo da Vinci program erevesinde Trkiyeden teklif vermek isteyen adaylar, proje sahipleri iin Genel Rehberde belirtilen kabul edilebilirlie ilikin kurallar dorultusunda Avrupa Birlii Eitim ve Genlik Programlar Merkezine bavurmaya davet edilirler.

VIII. TAKVM
2004 Yl iin

Hareketlilik faaliyet alanna ilikin Projeler
Proje sahipleri Hareketlilik faaliyet alan erevesinde hazrladklar teklifleri (orijinali ve iki nsha kopyasyla) en ge (posta damgal olarak) 13 ubat 2004 tarihine kadar Leonardo da Vinci programnn uygulanmasndan sorumlu Avrupa Birlii Eitim ve Genlik Programlar Merkezi LdV Ulusal Ajansna Genel Koordinatrlne gnderecektir. LdV Genel Koordinatrl proje bavurusunda bulunanlar proje seim sonularndan haberdar edecektir.
LdV Genel Koordinatrl; proje hazrlama, gelitirme ve bavuru faaliyetlerinde potansiyel proje sahiplerine daha fazla esneklik salamak amacyla ve 13 ubat 2004 tarihinde yaplan bavurularn deerlendirilmesi sonucunda yeterli mracaat alnamamas ve/veya yeterli fonun bulunmas durumlarnda 2004 yl Ekim ayn gememek zere yeni proje tekliflerinin sunulabilecei ilave bir son bavuru tarihi belirleyecektir.

IX. DAR ve MAL HKMLER

1. Programa Katlm
Leonardo da Vinci Programnn ikinci safhasn oluturan 1999/382 Avrupa Birlii Konsey kararnn 4. maddesine gre, bu program mesleki eitime katlan tm zel ve tzel birim ve kurululara, zellikle aadaki oluumlara ak olacaktr:
(a) niversiteler dahil tm seviyelerdeki mesleki eitim kurulular, merkezleri ve birimleri,
(b) Aratrma merkezleri ve birimleri;
(c) letmeler , zellikle KOB?ler ve gemi endstrisi, ya da mesleki eitime katlanlar dahil kamu ve zel sektr kurulular;
(d) Ticaret odalar dahil ticari kurulular vb;
(e) Sosyal ortaklar;
(f) Yerel ve blgesel birimler, kurulular;
(g) Kar amac gtmeyen organizasyonlar, gnll kurulular ve NGOlar
Bu birimler ve kurumlar Leonardo da Vinci programna katlan lkelerden birisinde faaliyette olmaldr. Seilen projelere bir fon tahsis etmeden nce Merkez, proje sahibinin kanuni stats zerinde gerekli aratrmay yapacaktr.

2. Seim ve Programdan Katk Salama Usulleri
Program katks, tekliflerin deerlendirilmesinin ardndan AB Komisyonunun A Tipi faaliyet alan uygulamalarna bal olarak hazrlanan 2004 yl Hareketlilik Faaliyet Plan ve 2004 Yl Hareketlilik Projeleri dari ve Mali El Kitabnda belirtilen usul ve esaslara gre yaplr. Bu faaliyet alan ile ilgili aklamalar www.leonardo.gov.tr adresinde yaynlanmakta olan 2004 yl Hareketlilik Faaliyet Plan ve 2004 Yl Hareketlilik Projeleri dari ve Mali El Kitabnda belirtilmektedir (bkz. Blm IX.8 Dokmantasyon).
Teklifleri kabul edilen proje sahipleri projelerin uygulamasyla ilgili bilgilendirilecekler ve bu proje sahipleri, ilgili prosedre uygun olarak Merkezle bir szleme yapmaya davet edilecektir.
- Proje tekliflerinin durumlar ile ilgili (balama, biti vs. tarihleri), yaklak olarak tekliflerin sunulmas iin son teslim tarihinden sonraki iki ay ierisinde Merkez, proje sahiplerini tekliflerinin kabul edilip edilmedii konusunda bilgilendirecektir.
- Baarl Hareketlilik projeleri iin balang tarihi en erken 1 Haziran 2004tr.

3. LdV mali katksnn yaplmasna ynelik prensipler
Bu teklif ars kapsam altnda yaplan mali katklar Avrupa Topluluklar Yeni Mali Tznn deneklerle ilgili 6. Blmdeki artlara tabidir. Bu artlara uygun olarak, denekler aadaki prensiplere uyularak verilecektir:
- LdV fonu, effaflk ve tekliflere (proje sahiplerine) eit davranlmas esasna gre verilecektir.
- Bir teklif bir proje sahibine yalnz bir mali katk yaplmasn salayabilir. Bununla birlikte, proje sahibi ya da ayn ortakln yeleri, teklifin sunulduu birim ya da yntem ne olursa olsun, ayn proje iin Leonardo da Vinci fonuna ayn seim yl boyunca bir defadan fazla bavuramazlar. Ayn proje, Leonardo da Vinci Program tarafndan mali olarak bir defadan fazla finanse edilemez.
4. Tekliflerin Sunulmas
Proje sahipleri, tekliflerini kanuni temsilcileri tarafndan imzalanm ve yazl olarak sunacaklardr. Tekliflerin uygunluu deerlendirilirken yalnzca yazl olanlar dikkate alnacaktr. Hareketlilik alan proje teklifleri Trkenin yansra ngilizce ve Franszca olarak da sunulabilecektir.

Proje sahibi teklifini ieren bir word dosyasn Merkeze e-posta yoluyla (VIII. Blmde verilen tarihleri gznnde bulundurarak) gndermelidir. Elektronik posta, ekli olarak gnderilen word belgesinin normal posta yoluyla gnderilenle ayn olduunu belirten bir beyanla da desteklenmelidir.

Proje tipi

Teklif tipi Kime gnderildii:
A tipi (Hareketlilik) projeleri Esas Teklif ABEGP LdV Genel Koordinatrl
    (Orijinal ve iki kopyas)

Teklifler aadaki adrese belirtilen ekilde gnderilmelidir:

LdV Hareketlilik (Mobility) Proje Teklifi
ABEGP
Devlet Planlama Tekilat
Necatibey Cad. No:108
06100 Ycetepe/ANKARA

NOT: Yanl adrese gnderilen proje teklifleri otomatik olarak geersiz saylacak ve deerlendirmeye alnmayacaktr.

4. Tekliflerin deerlendirilmesi
Hareketlilik proje teklifleri kabul edilebilirlik, seim ve katk salama kriterleri esasna gre deerlendirilecektir.
- Kabul edilebilirlik kriterleri, Proje Sahipleri in Genel Rehberin VI.1. ksmnda gsterilmektedir (ve bavuru formunun ek 2 ksmnda tekrarlanmaktadr). Tm bu kriterlere uyan teklifler deerlendirilmeye alnacaktr.
- Seim kriterleri, teklif edilen alma program ya da faaliyeti tamamlamak iin bavuruyu yapann mali ve idari kapasitesini deerlendirmek zere kullanlmaktadr. Bu kriterler Proje Sahipleri in Genel Rehberin VI.2. ksmnda gsterilmektedir.
- Katk salama kriterleri programn hedefleri ve ncelikleri bakmndan bavuru kalitesini deerlendirmek zere kullanlmaktadr. Bu ltler Proje Sahipleri in Genel Rehberin VI.3. ksmnda gsterilmektedir.
Proje Sahipleri in Genel Rehber ayrca tekliflerle birlikte hangi destekleyici belgelerin de gnderileceini gstermektedir.
Teklifin uygunluu ile ilgili olarak yanl bir beyanda bulunulmas durumunda, proje sahibine mali bir ceza (yaplan bavuru iin ngrlen denein deeri orannda) ve idari yaptrmlar uygulanabilecektir.

5. Sonularn Yaymlanmas
Bir mali yl boyunca verilen tm katk (gerek kiilere denen denekler hari) LdV Genel Koordinatrlnn web sayfasnda (www.leonardo.gov.tr) denek ileminin bitiini takip eden 6 ay boyunca yaymlanacaktr.
LdV Genel Koordinatrl ayrca proje sahibinin adn ve adresini, denek konusunu, ve verilen miktar ayn web sitesinde yaymlayacaktr.

6. LdV Fonu iin artlar
LdV fonunun maksimum miktar ve sresi hakkndaki bilgi, Konsey Kararnda da ortaya konulduu gibi, Proje Sahipleri iin Genel Rehberde, Hareketlilik Proje Sahipleri iin Rehber ve 2004 Hareketlilik dari ve Mali El Kitabnda mevcuttur.

7. Dokmantasyon

Hareketlilik faaliyet alannda hazrlanacak proje teklifleri aadaki tavsiye edilen dokmanlar dorultusunda yaplmaldr.

1- Konsey Karar
2- 2003-2004 AB Teklif ars
3- 2004 Trkiye iin Teklif ars
4- Proje Sahipleri iin Genel Rehber
5- 2004 Hareketlilik Proje Sahipleri iin Rehber
6- 2004 Trkiye Hareketlilik Faaliyet Plan
7- 2004 Trkiye Hareketlilik dari ve Mali Elkitab
8- 2004 Hareketlilik Bavuru Formu
2004 yl Hareketlilik faaliyet alan proje teklifleriyle ilgili tm dokmanlara aadaki web sayfasndan ulalabilir.
http://www.leonardo.gov.tr/main.asp?PG=19