A. İzzet Baysal Üniv. Sosyal, Sağlık ve Fen Bil. Ens. Y. Lisans ve Doktora Programı İlanı

İlan Giriş : 09 Haziran 2009 09:30, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
A. İzzet Baysal Üniv. Sosyal, Sağlık ve Fen Bil. Ens. Y. Lisans ve Doktora Programı İlanı

T.C.
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

2009?2010 GÜZ DÖNEMİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE MÜRACAAT ŞARTLARI

Başvuru Tarihi ve Yeri : 15-26 Haziran 2009 tarihler arası

Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğrenci İşleri Zemin Kat

14 Nolu Oda (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi)

Yabancı Dil Sınav Tarihi ve Yeri : 29 Haziran 2009 Saat 10,00

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Bilim Sınav Tarihi ve Yeri : 02 Temmuz 2009 Saat 10,00

İlgili Anabilim Dalı Başkanlıklarında yapılacaktır.

PROGRAMLAR ALES PUANI YÜKSEK LİSANS DOKTORA MEZUNİYET ŞARTLARI
Tezli Tezsiz
I.Öğretim II. Öğretim
Kamu Yönetimi EA 55 10 İkt . ve İd . Bil. Fakültesi, Siyasal Bil. Fak. Hukuk Fakültesi, Harp Okulu, Polis Akademisi mezunu olmak.
İktisat EA 55 15 5 Yüksek Lisans: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilimler Fakültesi veya İktisat Fakültesi mezunu olmak. Tüm öğrenciler intibak komisyonunun öngöreceği lisans derslerini (lisans tamamlama) aldıktan sonra yüksek lisans programına başlayacaktır. Doktora: İktisat dalında lisans ve yüksek lisans yapmak.
Beden Eğitimi Öğretmenliği EA 55 5 5 Lisans mezunu olmak. Alan dışından gelen adaylara bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır.
Spor Yöneticiliği EA 55 5 5 Yüksek Lisans: Lisans mezunu olmak. Alan dışından gelen adaylara bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır. Doktora: Yüksek Lisans mezunu olmak, alan dışından gelen adaylara bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır.
Zihinsel Engellilerin Eğitimi SÖZ EA 55 12 Öğretmenlik diploması veren lisans bölümlerinden mezun olmak.
Siyaset Bilimi EA 55 10 İkt . ve İd . Bil. Fakültesi, Siyasal Bil. Fak. Hukuk Fakültesi, Harp Okulu, Polis Akademisi mezunu olmak.
Eğitim Yönetimi ve Denetimi SÖZ EA 55 10 40 3 Yüksek Lisans: Eğitim Fakültesi mezunu olmak. Doktora: Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında yüksek lisans yapmış olmak.
Eğitim Programları ve Öğretimi SÖZ EA 55 10 5 Yüksek Lisans: Fakülte mezunu olmak, pedagojik formasyona sahip olmak. Doktora: Eğitim Programları ve Öğretimi alanında yükseksek lisans yapmış olmak.
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme EA 55 5 Eğitim Fakültesi ya da Fen Edebiyat Fakültesi bölümlerinden mezun olmak.
İşletme EA 55 20 Lisans mezunu olmak. İşletme bölümü ve İşletme Fakülteleri dışındaki programlardan mezun adaylara bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır.
Sınıf Öğretmenliği EA 55 10 15 Tezli-Tezsiz: Sınıf öğretmenliği anabilim dalı programından ya da daha önceki yıllarda sınıf öğretmeni yetiştiren programların dört yıllık bölümlerinden mezun olmak.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği SÖZ 55 5 Dört yıllık Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Eğitim Bilimleri, Tarih, Coğrafya, Sosyoloji, Kamu Yönetimi (Bölüm ve ABD) mezunu olmak.
Fen Bilgisi Öğretmenliği SAY 55 10 Dört yıllık İlköğretim Fen Öğretimi, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümünün Fizik Eğitimi, Kimya Eğitimi ve Biyoloji Eğitimi Anabilim dallarından mezun olmak. Fen Edebiyat Fakültesi Fizik, Kimya ve Biyoloji mezunlarının, pedagojik formasyon belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
Matematik Öğretmenliği SAY 65 10 Dört yıllık Sınıf Öğretmenliği Bölümü, Matematik Öğretmenliği Bölümü veya ABD, Matematik Bölümü mezunu olmak. Matematik Bölümü mezunlarının pedagojik formasyon belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
Okulöncesi Öğretmenliği EA 55 6 Dört yıllık İlköğretim Okulöncesi Öğretmenliği ya da Üniversitelerin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi mezunu olmak.
Müzik Eğitimi SÖZ SAY EA 55 5 5 Yüksek Lisans: Eğitim Fakültesi Müzik Eğitim ABD mezunu olmak. Doktora: Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi ABD yüksek lisans mezunu olmak.
Yabancı Diller Eğitimi SÖZ EA 55 6 Üniversitelerimizin, Eğitim Fakülteleri İngiliz Dili Eğitimi ABD (İngilizce Öğretmenliği ABD) ya da yabancı Üniversitelerin dengi birimlerinden mezun olmak. Mütercim-Tercümanlık, Dilbilim, İngiliz veya Amerikan Dili ve Edebiyatı Bölümlerinden mezun olanların başvuruları kabul edilmeyecektir.
Uluslararası İlişkiler EA 55 10 İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Harb Okulu ve Polis Akademisi mezunu olmak. İlgili Fakülteler dışından gelen öğrencilere bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır.
Türkçe Eğitimi SÖZ 55 10 Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü ve İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği ABD mezunu olmak. Türk Dili ve Edebiyatı, Dilbilim, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Halk Bilimleri Bölümleri mezunu olmak. Türkçe Öğretimi Bölümü mezunları dışından gelen öğrencilere bir dönem 12 kredi bilimsel hazırlık programı uygulanacaktır.
Resim İş Eğitimi SÖZ SAY EA 55 6 Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim - İş Eğitimi ABD mezunu veya Güzel Sanatlar Fakültesi Lisans Mezunu olmak.

NOT: ENSTİTÜMÜZE BAĞLI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI PEDOGOJİK FORMASYON AMAÇLI DEĞİLDİR.

YABANCI DİL SINAV DEĞERLENDİRMESİ

1- Kamu Yönetime ve Siyaset Bilimi yüksek lisans programına başvuran adayların ÜDS, KPDS veya Üniversitemiz tarafından yapılacak olan Yabancı Dil Yeterlik Sınavından (YDYS) 50 ve üstünde not alan adaylar bilim sınavına girme hakkı kazanır.

2- Yabancı Diller Eğitimi Bilim dalı yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ÜDS 90, KPDS 85, TOEFL; İnternet tabanlı 100, normal sınav 550 ve bilgisayar tabanlı 300 dil puanına sahip olmaları gerekmektedir.

3- Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Yabancı Diller Eğitimi bilim dalı yüksek lisans programları dışında kalan diğer bilim dallarına başvuracak adaylar için yabancı dil puanı bir ön koşul değildir.

BİLİM SINAV DEĞERLENDİRMESİ

1- Lisans veya Yüksek Lisans mezuniyet notuna %10, ALES puanına %50, Yabancı dil puanına %10, Bilim sınav sonucuna mülakat yapılırsa %20, mülakat yapılmazsa %30 ağırlık verilir.

2- Yüksek lisans sınavlarında başarı puanı tam puanın %60?ın üstünde olan adaylar başarılı, %60?ın altında olan adaylar başarısız sayılır.

3- Doktora sınavlarında başarı puanı tam puanın %70?in üstünde olan adaylar başarılı, %70?in altında olan adaylar başarısız sayılır.

4- Kontenjanlar, bilim sınavı başarı notu en yüksek öğrencilerden başlamak suretiyle doldurulur. Bilim sınavı notlarının eşit olması halinde; sırasıyla ALES, lisans veya yüksek lisans mezuniyet notu, bilim notu ve mülakat notu yüksek olan adaya öncelik tanınır.

İSTENİLEN EVRAKLAR

1- Yüksek lisans için lisans, Doktora için, lisans ve yüksek lisans mezuniyet durumlarını gösteren mezuniyet belgesinin veya diplomasının fotokopisi,

2- Yüksek lisans için lisans, Doktora için, lisans ve yüksek lisans not çizelgesi fotokopisi,

3- Kılık Kıyafet Yönetmeliğine uygun çekilmiş 2 adet fotoğraf,

4- Nüfus Cüzdan fotokopisi,

5- ALES sonuç belgesi fotokopisi,

6- Varsa yabancı dil belgesinin fotokopisi,

7- Müracaatlar şahsen yapılması gerekmektedir. Posta ile yapılan başvurular kabul dilmeyecektir. Zamanında yapılmayan başvurular kabul edilmeyecektir.

Not: Ön müracaatta fotokopisi alınan evrakların aslı kesin kayıt esnasında istenecektir.

*Bilgi için Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğünün 0 374 253 49 65 ? 0 374 254 10 00 / 1484?1478 numaralı telefonlarına başvurulabilir.


FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

2009?2010 GÜZ DÖNEMİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE MÜRACAAT ŞARTLARI

Lisansüstü Programlara Başvurular......: 15-26 Haziran 2009

Lisansüstü Yabancı Dil Yeterlik Sınavı.: 29 Haziran 2009

Lisansüstü Öğretimi Bilim Sınavı...........: 02 Temmuz 2009

YÜKSEKLİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİ KONTENJANLARI

Anabilim Dalı (Doktora) Kontenjanlar
*Biyoloji 7
*Fizik 5
*Kimya 5
Anabilim Dalı (Yükseklisans) Kontenjanlar
*Biyoloji 15
*Fizik 10
*Kimya 15
*Matematik 10
Gıda Mühendisliği 3
Anabilim Dalı (Yükseklisans-Tezsiz) Kontenjanlar
Ortaöğretim Fen ve Mat.Alanlar Eğitimi
-----Biyoloji 20
-----Fizik 20
-----Kimya 20

* Eğitim dili İngilizce

YÜKSEK LİSANS/DOKTORA ÖĞRENCİLERİ BAŞVURU KOŞULLARI

1. Mezuniyet Koşulu:

Yüksek Lisans programlarına başvuracak adayların Lisans derecesine ve en az 100 üzerinden 60, 4.00 üzerinden 2.00; Doktora programlarına başvuracak adayların yüksek lisans derecesine ve en az 100 üzerinden 75, 4.00 üzerinden 3.00 not ortalamasına sahip olmaları gerekir.

2. ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Koşulu:

Adayların Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) elde edecekleri sayısal ve eşit ağırlıklı puanların en az 55 olması gerekir.

3. Yabancı Dil Koşulu (İngilizce) :

Adayların; Yüksek Lisans Programları için KPDS, ÜDS veya Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dil Eğtimi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yapılan "Yabancı Dil Yeterlik Sınavı" ndan (YDYS) en az 50, TOEFL (yeni) 153, IELTS 5,5 Doktora Programları için KPDS veya ÜDS ?den en az 55, TOEFL (yeni) 169, IELTS 5,7 almış olmak gerekir.

4. Başvuru için gerekli belgeler:

a- Adayların mezuniyet durumlarını gösteren yüksek lisans başvuruları için lisans diploması veya çıkış belgesi, doktoraya başvurular için lisans ve yüksek lisans belgesi,

b- Adayların lisans öğrenimi boyunca aldığı derslerin başarı not dökümü (transkript) okul veya noter onaylı kopyası,

c- ALES sonuç belgesi,

d- Yabancı Dil Sınavı belgesi,

e- Yabancı Dil Belgesi olmayıp Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan sınava girecek adayların, bu sınava gireceklerine dair dilekçeleri

f- 2 adet referans mektubu( Enstitü tarafından hazırlanan form kullanılacaktır)

g- Erkek adayların ilgili programlara başvurmasında askerlik açısından sakınca bulunmadığını gösteren bir yazı; askerlik görevini tamamlayan adayların durumlarını gösterir belge,

h- 2 adet renkli fotoğraf (4,5x6) (Yükseköğretim Kurumları Kılık-Kıyafet Yönetmeliğine uygun),

i- Nüfus cüzdanı örneği,

5. Başvuru Tarihleri:

Başvurular 15-26 Haziran 2009 tarihlerini kapsar (Posta ile başvuru kabul edilmeyecektir)

6. Sınav Tarihi:

Yabanci Dil YeterlikSınavı29 Haziran 2009

Yüksek Lisans ve Doktora Bilim Sınavı02 Temmuz 2009

Sınavlar Gölköy Yerleşkesinde yapılacaktır. TEZSİZ YÜKSEK LİSANS

1. Mezuniyet Koşulu

Tezsiz Yüksek Lisans programına kabul edilmek için belirtilen programlarla ilgili dört yıllık bir Yükseköğretim Kurumundan lisans derecesi elde etmiş bulunmak gerekir.

2. ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Koşulu Adayların ALES sınavından (eşit ağırlıklı puan türü) en az 55 puan almış olmaları ve başvuru sırasında ibraz etmeleri gerekir.

3. Değerlendirme

Ayrı bir giriş sınavı yapılmayacaktır. Başvurular kontenjandan fazla olduğunda, lisans başarı puanının 100 üzerinden karşılığı ve ALES (eşit ağırlıklı puanının) %50'si katılarak elde edilen puanla en yüksek puandan itibaren yapılacak sıralamada kontenjan içinde kalanlar programa kabul edilirler.

4. Başvuru için gerekli belgeler

a- Tezsiz Yüksek Lisans programları için adayların mezuniyet durumlarını gösteren lisans diploması veya çıkış belgesi,

b- Lisans programlarında gördükleri derslerin başarı not dökümü (Transkript) okul veya noter onaylı kopyası,

c- ALES sonuç belgesi

d- Erkek adayların ilgili programlara başvurmasında askerlik açısından sakınca bulunmadığını gösteren bir yazı; askerlik görevini tamamlayan adayların durumlarını gösterir belge,

e- 2 adet renkli fotoğraf (4.5x6) (Yükseköğretim Kurumları Kılık- Kıyafet Yönetmeliğine uygun),

f- Nüfus cüzdanı örneği,

g- Disiplin cezası almadıklarına dair belge,

5. Başvuru ve Kayıt Tarihleri

Başvurular : 15-26 Haziran 2009

Kesin Kayıtlar : 06-10 Temmuz 2009

****Bilgi için Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü'nün 0374 2534970, 0374 2541000/ 1212-1216 numaralı telefonlarına başvurulabilir.

T.C.


ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

2009-2010 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğrenci Kontenjanları ve Müracaat Şartları;

A- Öğrenci Kontenjanları;

Anabilim Dalı Programı Yüksek Lisans Doktora
Anatomi Anatomi 3  
Antrenörlük Eğitimi Antrenörlük Eğitimi 10  
Antrenörlük Eğitimi Spor Bilimleri ve Ant. Eğitimi - 6
Farmakoloji Farmakoloji 1  
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 3 2
Halk Sağlığı Halk Sağlığı 1  
Hemşirelik Hemşirelik (Dahiliye) 5  
Mikrobiyoloji Mikrobiyoloji 2  
Tıbbi Biyoloji ve Genetik Tıbbi Biyoloji ve Genetik 2  

B- Adaylarda Aranan Şartlar;

1. Mezuniyet Koşulu

Yüksek Lisans programlarına başvuracak adayların Lisans derecesine ve en az 100 üzerinden 60, 4.00 üzerinden 2.00 not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir. Doktora programına başvuracak adayların yüksek lisans derecesine ve en az 100 üzerinden 75, 4.00 üzerinden 3.00 not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.

1- Farmakoloji Anabilim Dalı için; adayların Eczacılık, Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik ve Ebelik, Fizik Tedavi Yüksekokulları ile ilgili fakültelerin Kimya ve Biyoloji mezunu olması gerekmektedir.

2- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı için; yüksek lisans programına başvuracak adayların lisans programından fizyoterapist olarak mezun olmuş olması, Doktora programına başvuracak adayların Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon?da yüksek lisans yapmış olması gerekmektedir.

3- Halk Sağlığı Anabilim Dalı için; adayların sağlıkla ilgili en az dört yıllık lisans eğitimi görmüş olması gerekmektedir.

4- Hemşirelik Anabilim Dalı için; adayların Hemşirelik ya da Sağlık Memurluğu Bölümü lisans mezunu olması gerekmektedir.

5- Mikrobiyoloji Anabilim Dalı için; adayların Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Tıp Fakültesi Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü, Eczacılık Fakültesi ve Sağlık Bilimleri ile ilgili dalların lisans mezunu olması gerekmektedir.

6- Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı için; adayların Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Veterinerlik Fakülteleri, ilgili Fakültelerin Biyoloji Bölümü ve Sağlık Bilimleri ile ilgili 4 yıllık Yüksekokul / Fakülte mezunu olması gerekmektedir.

2. ALES Koşulu

Yüksek Lisans programlarına ve Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı Spor Bilimleri ve Antrenörlük Eğitimi Doktora programına başvuracak adayların Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) elde edecekleri Eşit Ağırlıklı veya Sayısal puanın en az 55 olması gerekmektedir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Doktora programına başvuracak adayların Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) elde edecekleri Eşit Ağırlıklı puanın en az 55 olması gerekmektedir

3. Yabancı Dil Koşulu

Yüksek Lisans programlarına başvuracak adayların Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) 50 puan, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) 50 puan veya Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yabancı Dil Yeterlik Sınavından 50 puan almış olmaları gerekmektedir.

Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı Spor Bilimleri ve Antrenörlük Eğitimi Doktora programına başvuracak adayların Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmaları gerekmektedir.

Not: 02 Haziran 2007 tarih ve 26540 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce araştırma görevlisi kadrosuna atanmış bulunanlar ile yüksek lisans eğitimine başlamış olanlar ile bir yüksek lisans diploması almak suretiyle doktora eğitimine başlayacak olanlardan yeniden ÜDS sınavından 55 puan veya eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından yukarıda belirtilen puanları almış olma şartı aranmaz. Bu durumdaki adayların Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) 50 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmaları gerekmektedir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Doktora programına başvuracak adayların Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) 60 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmaları gerekmektedir.

4. Başvuru İçin Gerekli Belgeler

1- Adayların mezuniyet durumlarını gösteren yüksek lisans başvuruları için lisans diploması veya çıkış belgesinin, doktora başvuruları için lisans ve yüksek lisans diploması veya çıkış belgelerinin aslı ve onaylı fotokopisi,

2- Adayların yüksek lisans için lisans, doktora için lisans ve yüksek lisans ders not çizelgelerinin (transkript) aslı ve onaylı fotokopisi, (Not ortalaması 4?lük sisteme göre olan adaylar not ortalamalarını mezun oldukları üniversiteden 100?lük sisteme dönüştürmelidir.)

3- ALES sonuç belgesi aslı ve onaylı fotokopisi,

4- Varsa yabancı dil sınavı sonuç belgesi aslı ve onaylı fotokopisi,

5- İki adet referans mektubu (kapalı zarf içinde)

6- 2 adet renkli fotoğraf (4,5x6) (Yükseköğretim Kurumları Kılık-Kıyafet Yönetmeliğine uygun),

7- Nüfus cüzdanı fotokopisi,

8- Erkek adayların ilgili porgramlara başvurmasında askerlik açısından sakınca bulunmadığını gösteren bir yazı, (askerlik görevini tamamlamış olan adayların durumlarını gösterir belge)

5. Başvuru Tarihleri : 15-26 Haziran 2009

6. Sınav Tarihi ve Saati

Tarih Saat

Yabancı Dil Sınavı : 29 Haziran 2009 Başvuru esnasında bildirilecektir.

Bilim Sınavı : 02 Temmuz 2009 10:00

7. Sınav Yeri

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy Kampusu Bolu

8. Başvuru ve Bilgi için;

Adayların başvurularını şahsen AİBÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsüne yapmaları ve ek bilgileri almaları gerekmektedir. Posta ile başvuru kabul edilmeyecektir. Süresi içinde yapılmayan başvurular dikkate alınmayacaktır.

Adres : AİBÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İ.B. Tıp Fakültesi Morfoloji Binası,

Gölköy/Bolu

Tel : 0 374 253 53 63

0 374 253 46 56 / 3024 - 3010

e-mail : [email protected]