İlköğretim müfettiş yardımcılığı sınav ilanı
Milli Eğitim Bakanlığı 405 ilköğretim müfettiş yardımcısı alacak olup, başvurular 02-20 Mart 2009 tarihleri arasından internet üzerinden alınacaktır. Yazılı sınav ise 27 Haziran 2009 tarihinde yapılacaktır. En az dört yıl süreli yüksek öğrenim görenlerden ve başvuru yaptığı tarihteki "Bakanlık atama alanı" Ek-2 listede yer alanlardan; Bakanlığa bağlı resmî okul ve kurumlarda başvuru tarihinin son günü itibariyle en az sekiz yıl öğretmenlik yapmış olanlar başvuru yapabilecektir.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü
Sayı :B.08.0.PGM.0.23.12.01-134
19/02/2009
Konu :İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavı
......................VALİLİĞİNE
(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)
İlgi: a) Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği, b) 16/01/2009 tarih ve 8329 sayılı Makam Onayı.
Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarda rehberlik, araştırma, inceleme, soruşturma, teftiş ve değerlendirme hizmetlerini yürütmek üzere, ilgi (a) Yönetmelik hükümleri doğrultusunda ve ilgi (b) onay gereğince Ek-2 listede belirtilen alanlarda ve sayıda yarışma sınavıyla (405) ilköğretim müfettiş yardımcısı alınacaktır.
İlköğretim müfettiş yardımcılığı yarışma sınav süreci, Ek-1 sınav takvimi doğrultusunda gerçekleştirilecektir. Konuya ilişkin iş ve işlemler aşağıda açıklanmıştır.
A. İLKÖĞRETİM MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI YARIŞMA BAŞVURUDA BULUNACAKLARDA ARANACAK ŞARTLAR
SINAVINA
a) En az dört yıl süreli yüksek öğrenim görenlerden ve başvuru yaptığı tarihteki "Bakanlık atama alanı" Ek-2 listede yer alanlardan;
1.Bakanlığa bağlı resmî okul ve kurumlarda başvuru tarihinin son günü itibariyle en
az sekiz yıl öğretmenlik yapmış olmak, 2.Yedi yıllık hizmet süresinin en az dört yılını resmî okul ve kurumlarda öğretmen
olarak, üç yılını ise Bakanlık merkez ya da taşra teşkilatı yöneticilik görevlerinde
geçirmiş olmak, 3.Fakültelerin; eğitim yönetimi, teftişi, planlaması ve ekonomisi veya eğitim
yönetimi ve denetimi bölüm/ana bilim dalından mezun ya da bu alanlarda yüksek
lisans veya doktora yapanlardan Bakanlığa bağlı resmî okul ve kurumlarda en az
üç yıl öğretmenlik ve/veya yöneticilik yapmış,
olma koşullarından herhangi birini taşımak,
b) Bakanlık teşkilatında görevli olmak,
c) Müfettiş yardımcılığı yarışma sınavının açıldığı yılın ocak ayının birinci gününde 40 yaşını doldurmamış (01.01.1969 ve daha sonraki tarihlerde doğanlar) olmak,
d) Son altı yıllık sicil notlarının ortalaması en az iyi derecede olmak,
Yukarıda belirtilen hususların yanında yarışma sınavını (yazılı ve sözlü) kazanıp, İlköğretim müfettiş yardımcılığına atanma hakkını kazanan adayların; görevini yapmasına engel olabilecek özrünün bulunmadığını, sağlık durumunun iklim değişikliklerine ve her çeşit yolculuk şartlarına uygun olduğunu devlet hastanelerinden alacakları heyet raporu ile belgelendirmeleri gerekmektedir.
B. YARIŞMA SINAVI BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMASI VE YAPILACAK İŞLEMLER
İnternet üzerinden yapılacak başvuru formunun doldurulması, onaylanması ve başvuru sürecine ilişkin işlem basamakları aşağıda açıklanmıştır.
1. Başvuru yapacak adayların öncelikle. Eğitim Teknolojileri Genci Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin T.C Ziraat Bankası Beşevler/ANKARA Şubesi, Türkiye Vakıflar Bankası Ankara Merkez Şubesi ve Türkiye Halk Bankası Küçükesat Şubelerinden herhangi birine, "Kurumsal Tahsilat Programı" aracılığı ile başvuru süresi içerisinde kırk (40) TL'yi ilköğretim müfettiş yardımcılığı yarışma sınavı harcı karşılığı olarak yatıracaklar ve kadrolarının bulunduğu kurumlardan elektronik ortamda başvuru girişlerini yaptırabileceklerdir.
2. Başvurular http://www.meb.pov.tr adresinden yapılacaktır. Adayların veri girişini kurum müdürü veya yetkilendirilen başka bir kişi de yapabilecektir. Adaya ilişkin bilgiler kontrol edilerek doğruluğundan emin olunduktan sonra onaylama işlemi yapılacaktır Elektronik onay işlemleri yetkililerce bekletilmeksizin günlük gerçekleştirilecektir. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra adayın başvuru belgesi raporlama bölümünden alınarak, ilgililerce İmzalanıp onaylanacak bir örneği adaya verilecek, aslı kurumda kalacaktır.
3. Bilgilerin eksik veya yanlış olmasından, bu sürecin takibinin yapılması ve sonuçlandırılmasından adaylar sorumlu olacaktır.
4. Başvuru süresi bitiminde hala onaylanmamış kayıtlar varsa otomatik olarak onaylanacaktır.
5. Başvuru için gerekli tüm bilgiler İLSİS sisteminden geleceği için her türlü unvan. alan, kimlik bilgileri, hizmet süreleri gibi bilgilerdeki yanlışlıklar adayların kadrolarının bulunduğu birimler aracılığı ile süresi içerisinde çözümlenmesi gerekecektir.
6. Başvurunun yapıldığı kurum yetkilisi tarafından, sınav giriş yeri belgeleri 08/06/2009 tarihinden itibaren http://www.meb.gov.tr adresinin raporlama mönüsünden alınacaktır. Adaylar da bu adresten T.C. Kimlik numaraları, adı ve soyadını yazarak sınav giriş yerini öğrenebilecekler ve belgelerinin çıktısını alabileceklerdir. Bu belgeye fotoğraf yapıştırılacak, imzalanıp, onaylandıktan sonra adaya verilecektir. Adaylar bu belgeyi sınavda yanlarında bulunduracaklardır.
7. Yazılı sınav sonuç belgesi, http://www.meb.gov.tr adresinden kurum yetkilisi tarafından 10/08/2009 tarihinden itibaren alınıp onaylanarak adaya verilecektir.
8. Internet bağlantısı olmayan kurumlardan başvuran adaylar için il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince başvuru ve onay işlemlerinin gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.
9. Başvurusu geçersiz sayılan, sınava girmeyen/giremeyen, sınava alınmayan, sınavdan çıkarılan, sınavı geçersiz sayılan, sınavda başarısız olan, birden fazla ücret yatıran veya ücret gerektirmeyen bir İş İçin ücret yatıran adayların ödedikleri ücretler kesinlikle iade edilmeyecektir. Ancak; adayın kendi kusuru dışında İdari sebeplerle sınava giremeyen adaylar sınavın ait olduğu yıl İçinde ve banka dekontu ödendi makbuzu ile başvuruda bulunduğu takdirde kendisine ücret iadesi yapılabilir. Herhangi bir idari sebeple sınava giremeyen ve bu mazereti Hğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilen adayın başvuruda bulunması halinde, yatırdığı sınav ücreti kendisine ödenir.
10. Başvuru yapan adayların başvuruyla ilgili bilgileri tam ve doğru olarak doldurulmamışsa. banka alındı makbuzu yoksa başvuru şartlarını taşımıyorsa, sınava girmiş olsalar dahi yarışma sınav sonuçları geçersiz olacaktır.
C. SINAVLA İLGİLİ ESASLAR
1. İlköğretim müfettiş yardımcılığı yarışma sınavının aşamaları olan yazılı ve sözlü sınavın planlanması, sınav sorularının güvenilir bir şekilde hazırlanması ve uygulanması, değerlendirilmesi ile sonuçların ilgililere ve Personel Genel Müdürlüğüne bildirilmesi Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce güvenli bir şekilde yapılacaktır.
2. Yazılı sınav soruları, çoktan seçmeli (dört seçenekti) test tekniğine uygun olarak üç yanlış bir doğruyu götürecek şekilde, %20'si Millî Eğitim mevzuatı, %30'u öğretmenlik meslek bilgisi, %30'u özel alan bilgisi ve %20'si genel kültür konularını kapsayacak şekilde hazırlanarak toplam 110 sorudan oluşacaktır.
3. Yazılı sınav, 120 (yüz yirmi) dakikalık süre içerisinde, tek oturum halinde, her türlü güvenlik tedbirleri alınarak 27/06/2009 Cumartesi Günü saat 10.00'da Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde yapılacaktır. Bu illerin dışında ayrıca, başvuru sayısı bin ve binden fazla olması durumunda Adana, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Konya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van illerinde de sınav yapılabilecektir.
4. Yazılı sınav sonuçları, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce alanlara göre ayrı ayrı olmak üzere T.C. Kimlik Numarası, adı-soyadı, alan, puan sırasına göre, 10/08/2009 tarihinde Personel Genel Müdürlüğüne liste halinde elektronik ortamda gönderilecek ve http://personel.meb.gov.tr/ internet adresinde yayımlanacaktır.
5. Yazılı sınav sonucunda sınavdan en az 70 (yetmiş) ve daha yüksek puan alan adaylar içerisinden en yüksek puan alan adaydan başlanmak üzere Ek-2 listede yer alan kontenjan sayılarına göre her alan için belirlenen kontenjanın iki katı kadar aday sözlü sınava çağrılacaktır. Her alanın kendi kontenjan sayısına göre yapılan sıralama listesinde en son sırada yer alan aday ile eşit puan alan aday veya adaylar var ise o alan için belirtilen kontenjan sayısını aşsa dahi eşit puandaki adaylar da sözlü sınava çağrılacaktır. Sözlü sınava çağrılacaklarla ilgili aday listesi, http://personel.meb.gov.tr ve http://www.meb.Eov.tr adreslerinden yayımlanacaktır.
6. Sözlü sınava çağırılan adaylar, onaylı başvuru belgesi İle birlikte, varsa eğitim yönetimi, teftişi, planlaması ve ekonomisi alanındaki lisansüstü öğrenim belgesi, aile nüfus kayıt örneği, ISBN normlarına uygun şiir, makale, hikâye vb. eserlerine ait belgeleri "Yarışma Sınav KomjsyonıTna teslim edeceklerdir.
7. Sözlü sınavda; adayın yazılı sınav konularındaki bilgileri ile temsil yeteneği, tutum ve davranışı, anlatım ve yorumlama yeteneği ölçülecektir. Sözlü sınavda adaylar, sınav komisyonu üyelerinin her biri tarafından yazılı sınav konularından 50 puan. temsil yeteneğinden 10 puan. tutum ve davranıştan 10 puan, anlatım ve yorumlama yeteneğinden 30 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden ilgi (a) Yönetmeliğin 2 numaralı ekinde yer alan "İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma (Sözlü) Sınav Değerlendirme Formu"na göre değerlendirileceklerdir. Sözlü sınavda başarılı sayılabilmek için en az 70 puan almış olmak gerekmektedir.
8. Yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalamaları alınarak sıralama oluşturulacaktır. Puanların eşitliği durumunda aşağıdaki öncelik sırasına göre değerlendirme ve sıralama yapılacaktır:
a) Eğitim yönetimi, teftişi, planlaması ve ekonomisi alanında doktora yapmış olmak,
b) Eğitim yönetimi, teftişi, planlaması ve ekonomisi alanında yüksek lisans yapmış olmak,
c) ISBN (Uluslararası doküman kitap standardizasyonu numarası) normlarına uygun şiir, makale, hîkaye ve benzeri eserleri bulunmak,
d) Hizmet süresi üstünlüğü bulunmak.
9. Personel Genel Müdürlüğünce yarışma sınavının sonucunda alanlara göre puan üstünlüğü dikkate alınarak başarılı olanların sıralaması yapılarak, yarışma sınavı sonucunda atamaya hak kazanan adayların listesi; http://personel.meb.gov.tr adresinde yayımlanacaktır.
10. Personel üenel Müdürlüğünce, yarışma sınavı sonucunda ilköğretim müfettiş yardımcılığına atama işlemleri 4. ve 5. hizmet bölgelerine dahil illere, bilgisayar ortamında yapılarak sonuçları aynı internet adresinden yayımlanacak ve ilgili birimlere bildirilecektir.
D. DİĞER HUSUSLAR
1. Yarışma sınavına katılacaklardan istenen bilgi ve belgeleri gerçeğe aykırı düzenleyenlerle, başvuru sürecinde mevzuatına uygun işlem yapmayan ilgililer hakkında yasal işlem yapılacaktır.
2. Ataması yapılıp yasal süresi içinde göreve başlamayanların atamaları geçersiz sayılacaktır. Bu durumda olanların sınav sonuçları hiçbir biçimde kazanılmış hak sayılmayacak ve bunların yerine, yarışma sınav sonuç listesindeki sıralama dikkate alınarak atama yapılacaktır.
İlköğretim müfettiş yardımcılığı yarışma sınavına ilişkin bu genelgenin imza karşılığında bütün ilgililere ve öğretmenlere süresi içinde duyurulması sağlanacak, başvuru sürecinde herhangi bir aksaklığa yer verilmemesi için İlgililerce süresi içinde gerekli önlemler alınacaktır.
Gereğini rica ederim.
Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK
Millî Eğitim Bakanı
EKLER:
1- İlköğ.müf.yard.yarışma sınavı uygulama takvimi (I sayfa)
2- Alanlara göre atama yapılacak ilköğ.müf.yard. kontenjan listesi (1 sayfa)
DAĞITIM:
Gereği:
- Merkez Teşkilatına
-81 İl Valiliğine