Yurtdışı Müşavirlik / Ateşelik Sınavı

İlan Giriş : 08 Mayıs 2007 11:00, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Yurtdışı Müşavirlik / Ateşelik Sınavı

T.C.

BAŞBAKANLIK

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

Sayı :

Konu:

Yurtdışı Müşavirlik / Ateşelik Sınavı

03.05.2007

İlgi: 13.01.2007 tarihli ve 26402 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ?Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmelik?.

Başkanlığımız yurt dışı teşkilatında boş bulunan ve 2007 yılında boşalacak olan 13 (on üç) Din Hizmetleri Müşavirliği ve 3 (üç) Din Hizmetleri Ataşeliğine sürekli görevle atanacak personeli seçmek amacıyla ilgi Yönetmelik hükümleri doğrultusunda mesleki yeterlilik sınavı yapılacaktır.

İlgi Yönetmelik hükümleri doğrultusunda, Sınav Komisyonunca belirlenen, adaylarda aranacak genel ve özel şartlar, başvuru şekli ve mesleki yeterlilik sınavı ile ilgili esas ve usuller aşağıda belirtilmiştir.

1. BAŞVURUDA ARANACAK GENEL VE ÖZEL ŞARTLAR

A. Genel Şartlar

1. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel şartları taşımak.

2. Dört yıllık dini yüksek öğrenim veren fakülte veya yüksek okullardan birinden mezun olmak.

3. Yabancı dil bilmek.

Personelin öncelikle görevlendirileceği ülkenin resmi dilini veya İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinden birini bilmesi şarttır. Yabancı dil bilgisi yeterliliği için sınav tarihinden geriye doğru son 3 yıl içinde, ?Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı?ndan (KPDS) en az 80 (seksen) puan aldığını belgelendirmek (sınav sonuç belgesi tarihi 3 yılı geçmiş olup, Mayıs-2007?de KPDS sınavına müracaat etmiş olanlar, eski sınav sonuç belgesini ekleyecek ve alacağı yeni sınav sonuç belgesini sınava geldiğinde Başkanlığa teslim edeceklerdir.) veya Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığınca, KPDS?nin 80 (seksen) puanına denk kabul edilen ve uluslararası düzeyde yapılan TOEFL sınavında; internet tabanlı 96, bilgisayar tabanlı 243, kağıt tabanlı 590; IELTS sınavında ise 7,5 puan aldığını gösterir bir belgeye sahip olmak.

4. Son üç yılda olumlu sicil almış olmak, aylıktan kesme ve daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak.

5. Yurtdışında sürekli görevden yurtiçindeki görevine dönenler için, sınav tarihi itibariyle yurtiçinde en az 3 yıl hizmet yapmış olmak.

6. Hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip olmak.

B. Özel Şartlar

1. Din Hizmetleri Müşaviri kadrolarına atanabilmek için; 5 (beş) yıl müftülük, müdürlük, vaizlik veya dengi sayılan görevlerden birini yapmış olmak şartıyla Diyanet İşleri Başkanlığında en az 10 (on) yıl çalışmış olmak; öğretim üyeleri için ise ilahiyat fakültelerinde en az 3 (üç) yıl öğretim üyeliği yapmış olmak şarttır.

2. Din Hizmetleri Ataşesi kadrolarına atanabilmek için; 5 (beş) yıl müftülük, müdürlük, vaizlik veya dengi sayılan görevlerden birini yapmış olmak şartıyla Diyanet İşleri Başkanlığında en az 9 (dokuz) yıl çalışmış olmak; öğretim üyeleri için ise ilahiyat fakültelerinde en az 3 (üç) yıl öğretim üyeliği yapmış olmak şarttır.

3. Din Hizmetleri Ataşe Yardımcısı kadrolarına atanabilmek için; 3 (üç) yıl müftülük, müdürlük, vaizlik veya dengi sayılan görevlerden birini yapmış olmak şartıyla Diyanet İşleri Başkanlığında en az 7 (yedi) yıl çalışmış olmak; öğretim üyeleri için ise ilahiyat fakültelerinde en az 3 (üç) yıl öğretim üyeliği yapmış olmak şarttır.

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri sadece Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Avustralya ve İsviçre için belirlenen kadrolara başvuruda bulunabilecektir.

2. BAŞVURU SÜRESİ VE ŞEKLİ

a) Bu duyuruda belirtilen şartları taşıyan adaylar aşağıda belirtilen belgeler ile birlikte;

1. Merkezde görevli olanlar birimleri aracılığı ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığına;

2. Taşra teşkilatında görevli olanlar bağlı bulundukları İl Müftülüklerine;

3. Eğitim Merkezlerinde görevli olanlar Eğitim Merkezi Müdürlüklerine;

4. Yurtdışında görevli olanlar Din Hizmetleri Müşavirlik ve Ataşeliklerine;

5. İlahiyat Fakültelerinde görevli olanlar ise doğrudan D. İ. B. Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığına;

En geç 23/05/2007 Çarşamba günü mesai bitimine ulaşacak şekilde başvurmuş olacaklardır.

Merkez Teşkilatında görevli olanlar ile İlahiyat Fakültelerinde görevli olanların başvuru evrakı en geç 23/05/2007 Çarşamba günü mesai bitimine kadar Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığına; Başkanlığımız Taşra ve Yurtdışı Teşkilatında görevli olanların başvuru evrakı ise en geç 28/05/2007 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığına ulaşmış olacaktır. Ancak taşra ve yurtdışı teşkilatına yapılmış olan müracaatlar, en geç 23/05/2007 Çarşamba günü mesai saati bitiminde, müracaat mercileri tarafından Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığının [email protected] e-posta adresine isim listesi halinde ayrıca bildirilecektir.

Müracaat eden adayların belgelerinin incelenmesi sonucunda, duyuruda belirtilen şartları taşıdığı ?İnceleme Komisyonu? tarafından tespit edilenler, 6 Haziran 2007 Çarşamba günü Başkanlığımız merkezinde Mesleki Yeterlilik Sınavına alınacaklardır. (Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun ek göstergeye ilişkin hükümlerine göre; 6400 Ek Göstergeli görevlerde toplam iki yıl çalışmış olanlar Mesleki Yeterlilik Sınavına tabi tutulmazlar. Bunun tespiti için Hizmet Cetveli eklenecektir.)

b) Sınava katılmak isteyenlerin form dilekçe (EK-1) ekinde teslim edecekleri belgeler:

1. Yurt Dışı Göreve Başvuru Formu (EK-2)

2. Aday Bilgi Formu (Özgeçmiş) (EK-3)

3. Fakülte veya yüksek okul diploması veya mezuniyet belgesi onaylı örneği, varsa Yüksek Lisans, Doktora ve Doçentlik belgelerinin onaylı örnekleri,

4. Yabancı dil belgesi onaylı örneği,

5. Hizmet cetveli onaylı örneği

6. Nüfus Cüzdanı fotokopisi, (T.C. Kimlik Numarası bulunacak)

7. Adli Sicil (sabıka kayıt) belgesi (4 adet)

8. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu (EK-4) (3 adet)

c) Başvuru ve başvuru evrakı ile ilgili dikkat edilecek hususlar:

1. Başvuru Formu ile Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu, muhteva/boyut değiştirilmeden bilgisayar ortamında veya daktilo ile; Aday Bilgi Formu el yazısı ile doldurulacaktır.

2. Her bir form belgesine son 6 ay içinde çekilmiş 50X50 ebatlı renkli vesikalık fotoğraf yapıştırılacak ve başvuru sahibi tarafından imzalanacaktır.

3. Belgelerin aslına uygunluk onayı görevli oldukları birim/kurum amirlerince yapılacaktır.

4. İstenen belgeler, yukarıdaki sıraya göre plastik telli dosya içinde teslim edilecektir.

5. Postadaki vaki gecikmeler ile belgeleri eksik ve usulüne uygun olmayan müracaatlar dikkate alınmayacak olup, yanlış beyanda bulunanlar hakkında kanuni işlem yapılacaktır.

6. Adaylara yapılacak her türlü tebligat başvuru formundaki adrese yapılacağından meydana gelen adres değişiklikleri aday tarafından derhal Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığına bildirilecektir.

3. BAŞVURU EVRAKLARININ İNCELENMESİ

1. Adayların başvuru evrakı, sicil ve disiplin cezası durumları Dış İlişkiler Dairesi Başkanı ve ilgili şube müdürlerinden (2 kişi) oluşan bir ?İnceleme Komisyonu? tarafından incelenir.

2. Son 3 yıllık sicilleri değerlendirilen personelden sicil raporları eksik olanlar, Devlet Memurları Sicil Yönetmeliğinin 20 inci maddesine göre değerlendirilir.

3. Gerekli şartları taşıyan ve sınava girmeye hak kazanan adaylara ait başvuru formundaki ilgili bölüm inceleme komisyonunca onaylanır.

4. Gerekli şartları taşıyarak sınava girmeye hak kazandığı inceleme komisyonunca belirlenen adaylara ayrıca sınava katılım çağrısı yapılmayacak olup, belirlenen tarihte sınava alınacaklardır. Ancak katılım şartlarını taşımayanlara yazılı ve telefonla bilgi verilecektir.

4. MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI

Mesleki yeterlilik sınavının konuları ve puanlama değerleri aşağıda belirtilmiştir. Adaylar ?Mesleki Yeterlilik Sınav Komisyonu? tarafından sınav konularından sınava tabi tutulacaktır. Adayın temsil yeteneği, mesleki yeterlilik ile birlikte değerlendirilir.

a. Sınav konuları ve puan değerleri

1. Kur?an-ı Kerim ve Tefsir, % 20

2. Mesleki Bilgi (Hadis, Fıkıh, Kelam ve İslam Tarihi), % 20

3. Yurtdışı Dini Gelişmeler, Dinlerarası İlişkiler ve Dini Kurumlar, % 10

4. Genel Kültür, Uluslararası Kuruluşlar ve Türkiye ile İlişkileri, % 10

5. Türkçe?yi Doğru Kullanma Becerisi ve Yazışma Kuralları ile Protokol Kuralları % 10

6. T. C. Anayasası ve Devlet Yapısı, 657 sayılı D. M. K., Başkanlık Teşkilatı /Mevzuatı, %10

7. Temsil Yeteneği, % 20

b. Başarı değerlendirmesi ve sıralaması

1. Değerlendirme toplam 100 (yüz) puan üzerinden yapılır.

2. En az 70 (yetmiş) puan alan adaylar başarılı sayılır.

3. Başarılı olan adayların başarı sıralamasının tespitinde, mesleki yeterlilik sınav puanı esas alınır. Bu puanların eşit olması halinde yabancı dil puanı esas alınır. Yine eşit olması halinde son 3 yıllık sicil notu dikkate alınır. Başarı sıralaması mesleki yeterlilik sınav komisyonunca yapılır.

5. SINAV SONUÇLARI

1. Adayların başarı değerlendirmesi, başarı sıralaması ve sınav evrakının Sınav Komisyonunca Dış İlişkiler Daire Başkanlığına teslimini müteakip, sınav sonuçları adaylara yazılı olarak bildirilecektir.

2. Sınav sonuçları 3 yıl süreyle geçerlidir.

3. Bu duyuruda ve ilgili mevzuatta belirtilen genel ve özel şartları taşımadıkları sonradan anlaşılanlar ile yurt dışında görev yapmasına mani halleri tespit edilenler, yapılan sınavı kazanmış hatta yurtdışına atanmış olsalar bile hakkındaki tüm işlemler iptal edilecek ve yurt dışı görevi sona erdirilecektir.

İlgililere duyurulmasını, başvuruların zamanında Başkanlığımıza ulaştırılması hususunda gereken hassasiyetin gösterilmesini önemle arz ve rica ederim.

EKLER :

1) Form Dilekçe (EK-1)

2) Yurt Dışı Göreve Başvuru Formu (EK-2)

3) Aday Bilgi (Özgeçmiş) Formu (EK-3)

4) Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu (EK-4)

NOT: Bu duyuru İlçe Müftülüklerimize İl Müftülüklerimiz tarafından ulaştırılacaktır.