YÖK'ten diploma denkliğine ilişkin açıklama

İlan Giriş : 30 Ocak 2007 19:43, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
YÖK'ten diploma denkliğine ilişkin açıklama

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN

Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlanndan alınan diplomaların Türkiye'de geçerli olabilmesi için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekmektedir.
Bilindiği üzere, T.C. Anayasasının 130. maddesinde; çeşitli birimlerden oluşan kamu tüzel kişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip üniversitelerin Devlet tarafından kanunla kurulacağı, kanunda gösterilen usul ve esaslara göre, kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından Devletin gözetim ve denetimine tabi yükseköğretim kurumlan kurulabileceği görülmüştür. Hiçbir kişi veya kuruluşun veya yabancı yükseköğretim kurumlannın Türkiye'de Anayasa'mızın ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun hükümleri dışında yükseköğretim kurumlan açmalan ve bu eğitim sonucunda lisans veya lisansüstü diploma vermeleri kesinlikle mümkün değildir.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Newport International University uluslararası kataloglarda yer almamakta olup, Kurulumuzca da tanınmamaktadır. Bu nedenle bu okuldan alınacak herhangi bir belgenin denklik değerlendirmesine alınmasına imkan bulunmamaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki "One University Place, Newport News 23606-2998/Virginia) adresinde bulunan Nevvport University (Christopher Newport University) Kurulumuzca tanınmaktadır.
Newport University'nin bu adres dışında ve ülkemizde yürütülen ve yürürlükteki mevzuatımıza göre yükseköğretim sayılmayan bir programda öğrenim görerek mezun olunan programlan Kurulumuzca tanınmamakta ve diplomasını bu şekilde alacak olanlara diploma denklik belgesi verilmemektedir. Newport International University ve Newport University'nin Türkiye'de yürüttüğü programlarının tanınırlığı hakkında Kurulumuza yapılan başvuru sayısındaki artış, bu kurumlardan almış olduklan diplomalarının denklik işlemleri için Kurulumuza yapılan başvurular ve bu kurumlann YÖK tarafından tanındığını belirterek basm ve yayın organlarına vermiş olduklan ilanlar üzerine Cumhuriyet Savcılığı ve Ankara Valiliğine suç duyurusunda bulunulmuştur.

Duyurulur.