Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Başvuruları

1416 sayılı Kanuna dayalı olarak, hizmetine ihtiyaç duyulan yetişmiş insan gücü ihtiyacının karşılanması amacıyla resmî-burslu statüde MEB ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından yüksek lisans ve doktora; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü tarafından ise yüksek lisans öğrenimi görmek üzere yurt dışına öğrenci gönderilecek. Ayrıntılar için tıklayınız...

İlan Giriş : 22 Temmuz 2006 06:00, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Başvuruları

1. GENEL BİLGİLER TEMEL İLKE VE KURALLAR
Bu Kılavuz, 1416 sayılı Kanuna dayalı olarak, ülkemizde hizmetine ihtiyaç duyulan yetişmiş insan gücü ihtiyacının karşılanması amacıyla resmî-burslu statüde Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından yüksek lisans ve doktora; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü (TPAO) tarafından ise yüksek lisans öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçimi ve kontenjanlara yerleştirme işlemi ile ilgili esasları kapsamaktadır

1.1 Yurt dışına gönderilecek adayların seçimi ile ilgili başvuru ve kontenjanlara yerleştirme işlemleri, MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.

1.2 Kontenjanlara yerleştirme işleminde adayların LES (Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) sonuçları, akademik yeterlikleri (Mezuniyet not ortalaması, ağırlıklı not ortalaması, ilk %15?e girme başarısı), yabancı dil puanları, referans ve niyet mektupları ile mülakatta gösterecekleri performanstan alacakları puanların toplamı olan Yerleştirme Puanı esas alınacaktır. Yerleştirme işleminde LES?e birden fazla katılan adayların, tercih ettikleri programların puan türünde katıldıkları LES?ten aldıkları puanların en yüksek olanı dikkate alınacaktır.

1.3 Lisansüstü öğrenim görmek üzere MEB ve TPAO tarafından yurt dışına öğrenci gönderilecek alanlar kontenjanları ile birlikte Tablo-1?de, gösterilmiştir.

1.4 Verilecek burslara başvuru koşullarını taşıyan (Bk. 2., 2.1) lisans derecesine sahip adaylar ile 30/09/2006 tarihine kadar mezun olabilecek adaylar başvurabileceklerdir. MEB tarafından verilecek burs ile yüksek lisans öğrenimi yapmaya hak kazanacak olanlara, bu öğrenimlerini verilen süre içerisinde başarı ile tamamlamaları kaydıyla doktora öğrenimi yapma izni verilecektir. TPAO adına verilen burs kontenjanlarına yerleştirilen adaylara ise yurt dışında sadece yüksek lisans öğrenimi yapma izni verilecektir.
Verilen burslar karşılıklı olup bursu alan aday, yurt dışında öğrenim göreceği sürenin iki katı kadar zorunlu hizmetle yükümlü olacaklardır. Adaylar, bu yükümlülüklerini adına burs kazandıkları kurumlarda veya bu kurumların uygun göreceği diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yerine getireceklerdir.

1.5 Adayların yurt dışına gönderilmeleri ile ilgili kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuat ile bu Kılavuzda belirtilen koşullara uymaları gerekir. Seçildikleri halde ilgili mevzuattaki koşullara uymadıkları tespit edilenler, bu seçimden doğabilecek hiçbir haktan yararlandırılmayacaklardır.

1.6 Programlara yerleştirilen adaylardan resmî bir görevde çalışıyor olanların görevlerinden istifa etmeleri istenecektir.

1.7 Adayların tercih ettikleri programlar dikkate alınarak yapılacak yerleştirme işleminden  sonra Tablo-1?de belirtilen programlar için adına öğrenim yapılacak kurum veya öğrenimkonusu değişikliği yapılması mümkün olamayacaktır. Ülke değişikliği zorunlu hallerde yapılabilecektir.

2. BAŞVURMA
2.1 BAŞVURMA KOŞULLARI

Yurt dışına gönderilecek adaylarda aşağıdaki şartlar aranacaktır:
a) TC vatandaşı olmak ,
b) 2004-Aralık, 2005-Mayıs, 2005-Aralık, ve 2006-Mayıs dönemlerinde yapılan LES? ten tercih edebileceği programın aday kabul ettiği puan türünden en az 60 puan almış olmak,
c) 1980 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak; bayan ve askerliğini yapmış erkek adaylar için 1979 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak (Her ne sebeple olursa olsun 18 yaşından sonra yaş düzeltmesi yaptırmış olanların yaşlarının hesabı, düzeltmeden önceki doğum tarihine göre yapılır.),
d) Yüksek öğrenimi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,
e) Lisans öğreniminde normal öğrenim programını en fazla bir yıl gecikmeli tamamlamış
olmak,
f) Erkek adaylar için askerlikle ilişkisi bulunmamak (Askerlikten muaf olmak, askerliğini yapmış veya ertelettirebilecek durumda bulunmak veya en geç 30/09/2006 tarihine kadar terhis olabilecek durumda olmak, 1111 sayılı Askerlik Kanunu uyarınca askerlik yükümlüğünü yerine getirmeyenlere aynı seviyede ikinci bir öğrenim izni verilememesi nedeniyle yüksek lisans öğrenimini tamamlamış olanlara ancak askerlik yükümlülüklerini yerine getirmiş olmaları kaydıyla ikinci bir yüksek lisans izni verilebilecektir.),
g) Sağlık durumu yurt dışında öğrenim görmeye elverişli olmak (Normal iletişim kurabilme ?konuşabilme- gücüne, eğitim - öğretimini aksatmayacak düzeyde görme gücüne sahip olmak. Yerleştirilen adaylardan sağlık kurulu raporu istenecektir.),
h) Tercih edeceği programın ait olduğu alanda, en az dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olmak veya 30/09/2006 tarihi itibarıyla mezun olabilecek durumda olmak,
i) Lisans öğrenimi ile ilgili genel akademik not ortalaması ? dört üzerinden 2.75 ?, ?on üzerinden 7.00?, ? yüz üzerinden 70 ? veya daha yukarı olmak (Not sistemleri arasındaki dönüştürme kabul edilmeyecektir.) veya lisans mezunu olduğu bölümde mezuniyet yılı itibarıyla başarı sıralamasında ilk %15? e girmiş olmak; henüz mezun olmayanların ağırlıklı not ortalaması yönünden aynı durumda olmak,
Yukarıdaki koşullardan herhangi birine uymadığı tespit edilen adaylar, yerleştirme işlemine alınmış ve hatta bir programa yerleştirilmiş olsalar bile bu durumdan doğabilecek herhangi bir haktan yararlandırılmaları mümkün olmayacaktır.

2.2 BAŞVURMA İŞLEMLERİ

Yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek üzere başvuracak adaylar, başvurularını 21/07/2006-11/08/2006 tarihleri arasında http://www.meb.gov.tr adresli web sitesinde yer alan elektronik başvuru formunu doldurarak gerçekleştireceklerdir. Adaylar elektronik ortamda yaptıkları başvurunun Bakanlığa ulaşıp ulaşmadığını, aynı sayfada yer alan kontrol bölümüne T.C. Kimlik Numaralarını girerek öğrenebileceklerdir. Başvurusunun elektronik ortamda alındığını tespit eden adaylar, aşağıda belirtilen belgeleri en geç 21/08/2006 tarihinde Bakanlığımızda olacak şekilde posta ile gönderecekler veya bu tarihe kadar Bakanlık Genel Evrakına elden teslim edeceklerdir.

2.3 BAŞVURU BELGELERİ
1. Mezuniyet Belgesi veya diplomanın noter onaylı örneği; son sınıf öğrencilerinden ise en geç 30/09/2006 tarihinde mezun olabilecek durumda olduklarını gösterir öğrenim durum belgesinin aslı

2. Not ortalamasını gösterir belge (transkript); not ortalaması yetersiz olanlardan mezun olduğu bölümde mezuniyet yılı itibarıyla başarı sıralamasında ilk %15?e girdiğine dair belge, son sınıf öğrencileri için ağırlıklı not ortalamasını gösterir belgenin aslı veya noter onaylı örneği
3. LES puanı belgesi (Noter onaylı)
4. Varsa yabancı dil puanı belgesi (TOEFL-Test of English as a Foreign Language; IELTS - International English Language Testing System.; Michigan Test, DALF-Diplôme approfondi de langue française, DELF-Diplôme d'études en langue française)
5. Varsa yurt dışındaki bir üniversiteden aldığı kabul belgesinin noter onaylı örneği (Akseptans)
6. Akademik referans mektubu (En fazla 3 akademisyenden)

2.4 BAŞVURU BELGELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Adayların yukarıda belirtilen başvuru belgelerini 21/07/2006-21/08/2006 tarihleri arasında MEB Yükseköğretim Genel Müdürlüğüne (MEB Yükseköğretim Genel Müdürlüğü Bakanlık Merkez Bina 6. Kat A Blok 06648 Bakanlıklar- ANKARA) eksiksiz ulaştırmaları gerekmektedir. Bu belgeler 22/08/2006-01/09/2006 tarihleri arasında değerlendirilecektir. Belgeleri tam ve geçerli olanlar aynı tarihler arasında T.C. Kimlik numaraları ile başvuru yaptıkları web sayfasından mülakata giriş tarihlerini öğrenecek ve Mülakata Çağrı Belgesini alabileceklerdir. Yapılan değerlendirme sonucunda başvurusu geçersiz sayılanlar da aynı yöntemle ve aynı tarihlerde başvurularının geçersiz sayılma nedenini öğrenebileceklerdir.

Başvuruları geçerli sayılan adayların her bir belgesine 100 üzerinden verilecek puanların Yerleştirme Puanlarının hesaplanmasındaki oranı aşağıda belirtilmiştir.
a) LES : %35
b) Mezuniyet notu veya ağırlıklı not ortalaması : %25
c) Yabancı dil puanı : %5
d) Kabul Belgesi (Akseptans) : %5
e) Referans Mektubu : %5
TOPLAM : %75
Adaylar yukarıda verilen oranlara göre hesaplanmış puanlarını mülakata çağrı tarihleri ile birlikte öğrenebileceklerdir.

2.5 BAŞVURULARIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR

Başvurma Belgesini eksik dolduranların,,
Başvurma Belgesinde gerçek dışı bilgi verenlerin,
İstenen belgeleri süresi içerisinde ve eksiksiz olarak Bakanlığa ulaştırmayanların,
Başvurma koşullarından (Bk.2.1) herhangi birini taşımadığı halde başvuranların
başvuruları geçersiz sayılacak ve belgeler işleme konulmayacaktır.
Dolduruluşunda bir eksiklik veya kural dışı bir durum görülmeyen başvurular işleme konulacaktır. Başvurma Belgesine, bilgilerin gerçeğe uygun olarak yazılması ve kodlanmasından aday sorumlu olacaktır.

3. MÜLAKAT
Mülakata çağrılan adaylar Mülakata Çağrı Belgesi ve fotoğraflı özel kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, ehliyet vb) ile birlikte Mülakata Çağrı Belgesinde belirtilen tarih, saat ve yerde hazır bulunacaklardır.

Mülakat Komisyonu tarafından adaya göstereceği performansa göre 100 tam puan üzerinden puan verilecektir. Verilen bu puanın %25?i gönderdiği belgelere göre verilen ve aday tarafından bilinen puana eklenecek ve Yerleştirme Puanı hesaplanacaktır.

4. YERLEŞTİRME
Yerleştirme işlemi, 100 puan üzerinden adayların LES puanlarının %35?i, mezuniyet notu veya ağırlıklı not ortalamalarının %25?i, yabancı dil puanlarının %5?i, kabul mektubunun %5?i, referans mektubunun %5?i ve mülakat puanının %25?i hesaplanarak bulunan Yerleştirme Puanı, tercihleri ile Tablo-1?de belirtilen burs kontenjanları göz önünde tutularak yapılacaktır.

Programlara yerleştirme işleminde yerleştirme puanı en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin, P programını Aday A birinci tercihinde, Aday B üçüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B? nin puanı Aday A? dan yüksekse, ayrıca P programı için puanı yeterliyse ve Aday B ilk iki tercihine puanı yetmediği için seçilmemişse P programına Aday A değil, puanı yüksek olduğu için Aday B seçilecektir.

LES?e birden fazla girmiş adayların yerleştirmeye esas olacak puanlarının hesaplanmasında bu sınavlarda aldıkları en yüksek ilgili LES puanı kullanılacaktır. Aynı programı tercih etmiş olan adayların Yerleştirme Puanlarının eşit olması durumunda genel akademik not ortalaması yüksek olana, eşitlik sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine sürdüğü takdirde de doğum yılı büyük (yaşı küçük) olan adaya öncelik verilecektir.

4.1 YERLEŞTİRME SONUÇLARININ ADAYLARA DUYURULMASI
Adaylar bir programa yerleştirilip yerleştirilmediklerini son mülakatın yapıldığı tarihten sonraki ilk hafta içerisinde T.C. Kimlik Numarasını girerek web sayfasından öğrenebileceklerdir.

5. PROGRAMLARI KAZANANLARIN YAPACAKLARI İŞLER
Tablo-1?de belirtilen programlara yerleştirilen adayların bursluluk haklarının kesinleşebilmesi için Millî Eğitim Bakanlığına göndermeleri gereken belgeler web sayfasında yer alacaktır. Adaylar bu belgelerin örneklerini web sayfasından indirerek usulüne uygun şekilde hazırlayıp kendilerine verilecek süre içerisinde Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğüne ulaştırmak zorundadırlar.

Tablo-1?de bir alan için gidilecek ülke birden fazla gösterilmişse, ülke seçimi programa yerleştirilen aday tarafından yapılacaktır.
2006 yılı içerisinde başlayacak şekilde okul kabul belgesi (akseptans) temin etmiş adaylar, belgelerini teslim ettikleri tarihi müteakiben okullarının başlama tarihine göre yurt dışına gönderileceklerdir.

Eğitim dili İngilizce olan ülkelerde öğrenim yapmaya hak kazanan ve yeterli dil puanı olmayan adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen takvim uyarınca İngilizce seviye tespit sınavına alınacaklardır. Yeterli seviyede İngilizce bilmeyen adayların, (öncelikle yurt içinde) Millî Eğitim Bakanlığınca organize edilecek dil kurslarına katılmaları zorunludur. Dil kursları, seviye tespit sınavında alınacak puana göre kurlar halinde düzenlenecektir. Kurs bitimini takip eden üç ay içerisinde MEB tarafından kabul edilen üniversitelerin istediği TOEFL (minimum 213) puanının alınması gerekmektedir. Yurtiçinde verilecek dil kursunun süresi en fazla bir yıldır. Bir yıl içinde gerekli puanı alamayanların bursluluk hakları iptal edilir. Dil eğitiminin bitiminde ilgililerin yüksek lisans öğrenimine başlamaları veya başlayacak ilk döneme kabul almaları şarttır.

Burs almaya hak kazanan adayların en geç Güz-2007?de başlayacak şekilde sağlayacakları kabul belgelerini 1 Haziran 2007 tarihine kadar Millî Eğitim Bakanlığına vermiş olmaları gerekmektedir.

Eğitim dili İngilizce olan ülkeler dışında öğrenim yapmaya hak kazanacak ilgililerin de dil öğrenimini yurt içinde yapma imkânı araştırılacak, bunun mümkün olmaması hâlinde ilgililer doğrudan yurt dışına gönderileceklerdir. Bu eğitim için verilecek süre en fazla bir yıldır.

Bursu almaya hak kazanacak adayların, MEB tarafından belirlenecek yurt dışındaki üniversitelerden kayıt-kabul belgesi temin etme sorumluluğu kendilerine aittir. Belirlenen üniversiteler dışındaki üniversitelerden temin edilecek kayıt-kabul belgeleri değerlendirmeye alınmayacaktır.

TPAO Genel Müdürlüğü adına verilen burs ile yurt dışında öğrenim yapmaya hak kazanacak adayların Millî Eğitim Bakanlığının yanı sıra ilgili kurumca istenebilecek diğer işlemleri yapmaları ve belgeleri tamamlamaları gerekmektedir.

Başvuru Kılavuzu
Kontenjanlar ve Alanlar (Tablo1)
Başvuru İşlemi İçin Tıklayınız
İletişim (Sorun/Sorular)