Gaziantep Üniversitesi Y. Lisans ve Doktora Program İlanı

İlan Giriş : 02 Ağustos 2013 15:26, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Gaziantep Üniversitesi Y. Lisans ve Doktora Program İlanı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

LİSANSÜSTÜ İLANI METNİ ve ABD GÖRE KONTENJAN DAĞILIMLARI

Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Programlarına 2013-2014 Öğretim yılı birinci yarıyılında Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrenciler alınacaktır.

Başvurular e-Posta ile yapılacaktır.

BAŞVURULAR SINAVALAR ve KAYIT-KABUL İÇİN ÖNEMLİ TARİHLER

15.09.2013-- Son başvuru tarihi (24:00?a kadar)

16.09.2013?Anabilim Dallarında sınava girecek öğrencilerin listelerinin ilan edilmesi

17.09.2013-- Anabilim dallarında mülakat sınavı. (Saat 09.00?da ilgili Enstitü Anabilim Dalı Başkanlıklarında yapılacaktır. )

18.09.2013-- Sonuçların enstitülere gönderilmesi.

19.09.2013?Tüm Enstitülerin Sonuçlarının ilan edilmesi.

20.09.2013-- Asil listeden kazananların kesin kayıtlarının yapılması.

20.09.2013-- Özel öğrenci kayıtları, cezalı kayıtlar ve ders ekleme çıkarma.

23.09.2013-- İngilizce muafiyet sınavı (saat 09:00?da yabancı diller yüksek okulunda yapılacaktır.)

(Fen Bilimleri Enstitüsü eğitim dili İngilizce olan master programına başvuranlar için )

23.09.2013-- Yedek listeden kazananların kesin kayıtlarının yapılması.

MÜLAKAT SINAVINDA İSTENEN BELGELER

On-line olarak yapmış olduğunuz başvurunun çıktısı.

Diploma veya çıkış belgesi (henüz mezun olmamış öğrencilerden başvurduğu yarıyıl sonunda mezun olabileceğini gösterir belge).

Mezun olduğu/olacağı yüksek öğretim kurumundan alınmış olan tüm dersleri ve notları gösterir belgeler. (Transkript)

ALES sonuç belgesi.

Programlar için başvuru koşullarında belirtilen yabancı dil yeterlik belgesi.

Özel Öğrenci Başvurularında İstenen Belgeler ve Başvuru tarihi

Özel Öğrenci Başvuru Formu ve 2 adet resim.

Transkript (Not Belgesi).

Fen Bilimleri Enstitüsü Mühendislik Enstitü Anabilim Dallarına başvuran adayların en az Tablo 2 de verilen İngilizce dil puanlarını almış olmaları gerekir.

Üniversitemizde görevli akademik ve idari personel özel öğrenci statüsünde lisans veya lisansüstü dersi alamazlar.

Kayıtlı öğrencisi bulunmayan bir derse özel öğrenci kabul edilmez.

Özel öğrenci başvuruları 02.09.2013 - 06.09.2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

ADAYLARDA ARANAN GENEL KOŞULLAR

Yüksek lisans programlarına başvuran adayların bir lisans diplomasına sahip olanlar veya lisans eğitimini sürdüren ve kayıtlı oldukları dönem sonunda mezun olabilecek durumundaki öğrenciler başvurabilir.

Doktora programlarına bir yüksek lisans diplomasına sahip olanlar veya lisans mezuniyet genel not ortalaması 3.00/4.00 (8/10 veya 80/100) olan lisans diplomasına sahip olan adaylar başvurabilir.

ADAYLARIN SAĞLAMASI GEREKEN ALES PUANLARI

Adayların ALES?den veya uluslararası düzeyde kabul gören eşdeğeri bir sınavdan Tablo 1 de belirtilen puanları almış olmaları gerekir.

Tablo 1. Başvuruda istenen en az ALES* Puanları

(ALES Sonuç Belgesinin, Sınavın yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerlilik süresi vardır.)

 

Puan Türü/Enstitü Anabilim Dalı Yüksek Lisans Doktora Lisans Diplomasıyla doktora
Fen Bilimleri Enstitüsü programlarında istenen en az ALES puanları
ALES-SAY 55 55 70
*Yüksek Lisans Programından mezun olup Doktora Programına en fazla bir dönem ara vererek başvuran adaylar, Yüksek Lisans Programına başlarken vermiş oldukları ALES sınav sonuçlarını kullanabilirler.

 

ADAYLARIN SAĞLAMASI GEREKEN YABANCI DİL PUANLARI

Türkçe eğitim yapan Yüksek Lisans Programlarına başvuruda yabancı dil şartı aranmaz.

Öğretim dili İngilizce olan Mühendislik EABD Yüksek Lisans Programlarına başvuran adaylardan, lisans öğrenimlerini İngilizce dilinde yapan program mezunlarından veya anadili İngilizce olan adaylarda yabancı dil şartı aranmaz.

Yüksek lisans programlarına başvuran diğer adayların Tablo 2?de belirtilen İngilizce dil puanlarını almış olması gerekir.

Doktora Programlarına başvuran adayların en az Tablo 2?de belirtilen İngilizce dil puanlarını almış olmaları gerekir.

Yüksek lisans programına başvuran ve bilimsel düzeyleri programa kabul için yeterli görülen, ancak Tablo 2 de belirtilen dil şartlarını sağlayamayan adaylar Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Hazırlık sınıfına isterlerse kayıt yaptırabilirler veya 1 yıl süreyle izinli sayılabilirler;Kayıtlı veya izinli oldukları süre içinde, geçerli sınavlara girerek en az İngilizce dil puanını sağlayanlar programa takip eden ilk dönemde kayıt yaptırarak yüksek lisans öğrenimine devam ederler.

Hazırlık sınıfını başarıyla tamamlayanlar yüksek lisans programlarına devam ederler.

Yaz okulu dahil bu şartları sağlayamayanların program ile ilişiği kesilir.

Öğretim dili İngilizce olan Doktora Programlarına başvuran ve bilimsel düzeyleri programa kabul için yeterli görülen, ancak MADDE 6 da belirtilen dil şartlarını sağlayamayan ancak ÜDS?den 55 puan almış olan adaylar Gaziantep Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu İngilizce Hazırlık Programı'na normal ya da ikinci öğretimde öğrenci olarak kayıt yaptırırlar.Kayıtlı oldukları süre içinde, geçerli sınavlara girerek en az İngilizce dil puanını sağlayanlar programa takip eden ilk dönemde kayıt yaptırarak doktora öğrenimine devam ederler.

Hazırlık sınıfını en az 65 başarı notuyla tamamlayanlar doktora programlarına devam ederler.

Yaz okulu dahil bu şartları sağlayamayanların program ile ilişiği kesilir.

Gaziantep Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda açılacak İngilizce Hazırlık Programı'na kayıtlar sadece Güz döneminde yapılır.

Tablo 2. Başvuruda istenen en az İngilizce ÜDS* puanlar

  Yüksek Lisans Doktora Özel Öğrenci***
Öğretim Dili Türkçe olan EABD - 55 -
Öğretim Dili İngilizce olan EABD 60(ÜDS, YDS veya YYDS**) 65 50 (ÜDS, YDS veya YYDS**)
*Üniversitelerarası kurul tarafından kabul edilen ÜDS eşdeğeri sınavlardan alınan, eşdeğer puanlar kabul edilir. **Gaziantep Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından yapılan muafiyet sınavı. ***Eğitim dili İngilizce olan bölüm mezunlarında dil şartı aranmaz.

KİMLER BAŞVURABİLİR

Adayların daha önce aldıkları eğitimle ilgili bir programa başvurmaları beklenmektedir. Ancak, farklı programlara başvuran adaylar kabul edildiği takdirde, Gaziantep Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim yönetmeliğinin ilgili maddesi çerçevesinde bilimsel hazırlık programının uygulanabileceğini göz önüne almalıdır.

(1) Mühendislik Anabilim Dallarına (Endüstri Mühendisliği hariç) başvuracak adayların Mühendislik Fakültesi/Bölümü, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Bölümü, Mimarlık Fakültesi/Bölümü veya ilgili bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir.

(2) Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalına mühendislik fakültesi mezunları başvurabilir.

(3) Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programına dört yıllık fakülte mezunları başvurabilir.

(3) Fizik Mühendisliği Anabilim Dalına, Fizik, Matematik ve Fizik Eğitimi Bölümü mezunları da başvurabilir.

(4) Biyoloji ve Kimya Bölümlerine dört yıllık fakülte/bölüm mezunları başvurabilir.

(5) Matematik Anabilim Dalına yüksek lisans programına Lisans mezunları, doktora programına ise Matematik Enstitü Anabilim Dalından Yüksek Lisans mezunları başvurabilir.

(6) Tezsiz Yüksek Lisans Programlarından mezun olanların doktora programına başvurabilmesi için; 06/02/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıt yaptırarak tezsiz yüksek lisans diploması almaya hak kazanmış olmaları gerekir. Doktora programlarına başvurularında tezli yüksek lisans diplomasına sahip olanlara uygulanacak şartlara tabidirler.

BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
1.Yüksek lisans programları için değerlendirmeler 100 tam not üzerinden ilgili programın puan türünde ALES sınav notunun %50?si, lisans notunun %40?ı ve yapılacak sözlü sınavın %10?u alınarak elde edilen puanlar en yüksek puandan başlanarak sıralama yapılmak suretiyle öğrencilerin tercih sıraları ve kontenjanlar gözetilerek yapılır. 1.Kabul edilebilir mazeretini dilekçeyle bildiren adaylar değerlendirmeye alınır, ancak sınav notu sıfır olarak işlem yapılır.
2.Adayların yüksek lisans programına kabul edilebilmeleri için ortalama puanlarının en az 55 olması gerekir.
3.Doktora programları için değerlendirmeler 100 tam not üzerinden ilgili programın puan türünde ALES sınav notunun %50?si, yüksek lisans notunun %40?ı ve yapılacak sözlü sınavın %10?u alınarak elde edilen puanlar en yüksek puandan başlanarak sıralama yapılmak suretiyle öğrencilerin tercih sıraları ve kontenjanlar gözetilerek yapılır. 1.Lisans diplomasıyla doktora programına başvurularda yüksek lisans notu yerine lisans notu alınır.
2.Kabul edilebilir mazeretini dilekçeyle bildiren adaylar değerlendirmeye alınır, ancak sınav notu sıfır olarak işlem yapılır.
3.Adayların doktora programına kabul edilebilmeleri için ortalama puanlarının en az 60 olması gerekir.


1.Endüstri Mühendisliği Bölümü, Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi Tezsiz II.Öğretim Yüksek Lisans Programının başvurularda ALES şartı aranmaz. Başvurular 100 tam not üzerinden lisans notunun %80?ı ve yapılacak sözlü sınavın %20?u alınarak elde edilen puanlar en yüksek puandan başlanarak sıralama yapılmak suretiyle öğrencilerin tercih sıraları ve kontenjanlar gözetilerek yapılır. Adayların yüksek lisans programına kabul edilebilmeleri için ortalama puanlarının en az 55 olması gerekir.



Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Başvuru şartları ve kontenjanlar içn Tıklayınız.