2006 Mayıs Dönemi LES Sınav İlanı

2006 Mayıs Dönemi Lisansüstü Eğitim Sınavı ÖSYM tarafından 21 Mayıs 2006 tarihinde üniversite rektörlüklerinin bulunduğu illerde yapılacaktır.Başvurular 6-15 Mart 2006 tarihleri arasında yapılacaktır.Detay için başlığa tıklayınız.

İlan Giriş : 28 Şubat 2006 00:59, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
2006 Mayıs Dönemi LES Sınav İlanı

TC YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞINDAN DUYURU

2006-MAYIS DÖNEMİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM GİRİŞ SINAVINA (LES) KATILMAK İSTEYENLERİN DİKKATİNE!

1- 2006 Mayıs Dönemi Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 21 Mayıs 2006 tarihinde üniversite rektörlüklerinin bulunduğu Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak illeri ile Lefkoşa'da yapılacaktır.

2- Türkiye'de bie lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler LES'e girmek zorundadırlar. Adayların LES'ten, başvurduğu lisansüstü programının puan türünde en az 45 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 55) puan almaları gerekmektedir.
3- 2547 sayılı Kanunun 418 sayılı Kanun Hükümünden Kararname ile değişik 33. maddesi uyarınca, araştırma görevlisi, kadrolarına atanmak suretiyle yükseköğretim kurumları tarafından yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek üzere gitmek isteyen adaylar ile 141 sayılı Kann ve 492 sayılı Kanun Hükününde Kararnameye dayalı olarak yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı, kamu kurum ve kuruluşlarının uzman personel ihtiyacının karşılaşması amacıyla, Mlle Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından resmi-burslu statüde yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek üzere gitmak isteyen adaylarınada bu sınava girmasi zorunludur.

4- Yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlilerinde atanmalarınada diğer değerlendirme ölçütlerinin yanı sıra LES sonuçlarını da kullanacaktır.

5- 2006 Mayıs Dönemi LES'e başvuru süresi 6-15 Mart 2006 tarihleri arasındadır.

6- Bu sınava en az lisans diplomasına sahip olanlar ile sınavın yapıldığı tarihten itibaten bir yıl içinde bir lisans programındam mezun olabilecek durumda bulunanlar girebilecektir.

7- LES'e yabancı uyruklu öğrenciler de girebilecektir.

8- Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken LES sonuçlarını ilgili mevzuat dahilinde kullanacaklardır.

9- Bu sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak, her aday için sayısal, sözel ve eşit ağırlıklı üç ayrı LES puanı hesaplanacak ve sonuçlar adayların adreslerine sınav sonuç belgesiyle duyrulacaktır. Les sonuçları, sınav tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerli olacaktır. Sınav Türkçe yapılacaktır.

10- Hangi lisansüstü programlara hangi puan türünde ve en az kaç puan almış adayların kabul edileceği ile ayrıca bir sınav yapıp yapılmayacağı yükseköğretim kurumları tarafından karara bağlanacak ve adaylara bu kurumlar tarafından duyrulacaktır.

11- Les'e başvurmak isteyen adaylar, 4,00 YTL karşılığında 2006-LES Mayıs Dönemi Kılavuzunu ve Başvurma Belgesini üniversitelerden alacaklar ve kurallra uygun olarak dldurdukları Başvurma Belgesini, 45,00 YTL olan sınav ücretini bankaya yatırdıklarını gösteren Banka Dekontu ile birlikte yine üniversitelere teslim edeceklerdir.

LES'e başvuracak adaylardan bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar kendi üniversitelerinden başvurma evrakını alacaklar ve doldurdukları başvurma belgelerini mezun olmayan adylar kendi üniversitelerine, mezun adaylar ise istedikleri üniversiteye onaylatarak teslim edeceklerdir. Açıköğretim programları öğrencileri bu onayı bağlı bulundukları bürolara da yaptırabileceklerdir.

12- Başvurma Belgesinde TC uyruklu TC Kimlik numarası sorulmaktadır. Nüfus cüzdanında TC Kimlik numarası bulunmayan adayların başvuru tarihinden önce bu numarayı öğrenmeleri yararlarına olacaktır. Nüfus cüzdanında TC Kimlik Numarası bulunmayan adaylar bu numarayı bağlı bulundukları İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvurup "Vkuatlı Nüfus Kayıt Örneği"ni alarak veya htpp://tckimlik.nvi.gov.tr internet adresinden öğrenebilirler.

13- LES ile ilgili danışma için (312) 298 80 50 (Çok hatalı Santral) (ÖSYM) numaralı telefona başvurulabilir.