İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavı (Süre uzatıldı)

İlan Giriş : 17 Aralık 2005 00:18, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavı (Süre uzatıldı)

Memurlar.net'i notu: İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavına başvuru süresi uzatılmıştır. Başvuruların yeni genelgeye göre 16 Aralık 2005 30 Aralık 2005 tarihleri arasında yapılması gerekmektedir.

Geniş açıklama için tıklayınız.


T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
İlköğretim Genel Müdürlüğü

Sayı : B.0.İGM.0.08.03.03/12150 18 Kasım 2005
Konu : İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavı.

GENELGE NO
2005/103

İlgi: a) 05.09.2005 tarih ve B.08.0.İGM.0.08.03.01.531/8982 Makam Onay,
b) 13.08.1999 tarih ve 23785 Sayılı Gazetede Yayımlanan İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmenliği,

Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarda rehberlik ve işbaşında yetiştirme, teftiş ve değerlendirme, inceleme ve soruşturma hizmetlerini yürütmek üzere çizelgede belirtilen alanlarda (Ek-2) sınavla (498) ilköğretim müfettiş yardımcısı alınacaktır.

İlköğretim müfettiş yardımcısı olarak atanacakların belirlenmesi amacıyla "Yarışma Sınavı" yapılacaktır. Adaylarda aranacak şartlar ile yarışma sınavına ilişkin esas ve usuller ilgi (b) Yönetmeliğin değişik 8 inci maddesi gereğince belirlenmiştir.

Buna göre, başvuru, yazılı ve sözlü sınav ile atama işlemleri belirlenen iş takvime (EK-1) göre yapılacaktır.

Konuya ilişkin iş ve işlemler aşağıda açıklanmıştır.

A- SINAVA BAŞVURUDA BULUNACAKLARDA ARANACAK ŞARTLAR :
a) En az dört yıl süreli yüksek öğrenim görenlerden ve "Bakanlık Atama Alanı" (EK-2) çizelgede yer alanlardan;
1) Bakanlığa bağlı resmi ve özel kurumlarda başvuru tarihinin son günü itibariyle en az sekiz yıl öğretmenlik yapmış olmak,
2) Yedi yıllık hizmet süresinin en az dört yılını resmi okul ve kurumlarda öğretmen olarak, üç yılını ise Bakanlık merkez ya da taşra teşkilatı yöneticilik görevlerinde geçirmiş olmak,
3) Fakültelerin; eğitim yönetimi, teftişi, planlaması ve ekonomisi veya eğitim yönetimi ve denetimi bölüm/anabilim dalından mezun ya da bu alanlarda yüksek lisans veya doktora yapanlardan Bakanlığa bağlı resmi okul ve kurumlarda en az üç yıl öğretmenlik ve/veya yöneticilik yapmış, olma koşullarından herhangi birini taşımak,
b) Bakanlık teşkilatında görevli olmak,
c) Müfettiş yardımcılığı yarışma sınavının açıldığı yılın Ocak ayının birinci gününde 40 yaşını doldurmamış olmak,
d) Son altı yıllık sicil notlarının ortalaması en az iyi derecede olmak,
e) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin A/5 inci alt bendindeki şartları taşımak ve son altı yıllık hizmet süresinde aylıktan kesme veya daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak.

B- ADAYLARIN KADROSUNUN BULUNDUĞU BİRİMLERCE YAPILACAK BAŞVURU İŞLEMLERİ
Başvuruda bulunmak isteyen adaylar, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin Ankara Beşevler Ziraat Bankası Şubesindeki 5500537-5001 No'lu hesabına sınav harcı karşılığı olarak 30 YTL yatıracaklar ve kadrolarının bulunduğu kurumlardan başvuru girişlerini yaptıracaklardır. Adayların veri girişini kurum müdürü veya yetkili bir kişi yapabilir. Aday başvuruları http://sinavlar.meb.gov.tr adresinden yapılacaktır. İşlem basamakları aşağıdaki gibidir;

1. http://sinavlar.meb.gov.tr adresine kurum kodunuz ve İLSİS şifreniz ile giriniz. Eğer İLSİS şifrenizi bilmiyor iseniz; okul ve ilçe millî eğitim müdürlükleri, il millî eğitim müdürlüğünün İLSİS bürosuna, merkez teşkilatı ise EğiTek-Bilişim Hizmetleri Daire Başkanlığına başvurarak İLSİS şifresini alacaklardır.
2. Sisteme girdikten sonra "Veri Giriş" mönüsünü seçiniz.
3. Burada "Yapılacak İşlem" seçeneğinden "Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavı" seçeneğini seçiniz.
4. Karşınıza "Personel Bilgisi" kutucuğu gelecektir. Buradan başvurusunu yapmak istediğiniz adayı seçiniz.
5. Adayın kriterlere uygunluğu ile ilgili ön bilgiler gelecektir. Başvuru şartlarını taşımayan adayın bilgisi ekranda otomatik olarak görülecektir. Böyle bir durumda diğer adaya geçiniz.
6. Aday başvuru şartlarını taşıyor ise disiplin cezaları ve sicil notları ile ilgili açıklamaları da kabul etmek için kutucuklara çentik koyunuz. (Bu şekilde beyan edilen bilgilerin daha sonra gerçeğe aykırı olduğu tespit edilir ise, ilgili aday ve bilginin doğruluğunu onaylayan amir hakkında resmî kovuşturma yapılacak ve adayın başvurusu ve sınav ile ilgili tüm işlemleri iptal edilecektir.)
7. Veri girişi yapan personel, kaydeden personel bölümünden kendisini seçecektir.
8. "Devam Et" tuşuna tıkladığınızda adayın sınav seçim ekranı gelecektir. Burada gireceği sınav seçilecektir. "Devam Et" tuşuna basıldığında ise banka fiş numarasının girilebileceği yeni bir ekran gelecektir.
9. Banka fiş nosunu da girdikten sonra "Devam Et" tuşuna basıldığında bu adayın başvurusu tamamlanmış olacaktır.
10. Tüm aday kayıtları girildikten sonra veri düzeltme mönüsünden "Toplu onay işlemleri" bölümü seçilerek adayların başvuruları onaylanacaktır. Onaylanmış kayıtlar üzerinde herhangi bir düzeltme yapılması mümkün değildir. Bu konuda yazılı veya sözlü talepler de dikkate alınmayacaktır.
11. Başvuru süresi bitiminde henüz onaylanmamış kayıtlar, otomatik olarak onaylanacaktır.
12. Raporlama bölümünden daha sonra adayın başvuru belgesi alınarak imzalanıp onaylanarak bir örneği adaya verilecek, aslı kurumda kalacaktır.
13. Veri düzeltme mönüsünden henüz onaylanmamış kayıtlar ile ilgili düzeltmeleri veri giriş süresince yapılabilecektir.
14. Bu başvuruda tüm bilgiler İLSİS sisteminden geleceği için her türlü unvan, kişisel bilgi, hizmet süreleri gibi durumlardaki yanlışlıklar iliniz veya Dairenizin İLSİS' ten sorumlu birimi aracılığı ile çözülecektir.
15. Sınav giriş yeri belgeleri, .. Aralık 2005 tarihinden itibaren http://sinavlar.meb.gov.tr adresinin Raporlama mönüsünden başvurunun yapıldığı kurum yetkilisi tarafından alınacaktır. Bu belgeye fotoğraf yapıştırılacak, imzalanıp, onaylandıktan sonra adaya verilecektir. Adaylar bu belgeyi sınavda yanlarında bulunduracaklardır.
16. Sınav sonuç belgesi http://sinavlar.meb.gov.tr adresinin raporlama bölümünden başvurunun yapıldığı kurum tarafından 06 Ocak 2006 tarihinden itibaren alınıp onaylanarak adaya verilecektir.
17. Internet bağlantısı olmayan kurumlara il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerekli destek verilerek veri girişi yapılması sağlanacaktır.
18. Sınavın yapılacağı binalardaki kurum yetkilileri .. Aralık 2005 tarihinden itibaren binalarında kimlerin sınava gireceğini raporlama mönüsünden alabileceklerdir.

C- BAŞVURU VE SINAV HANGİ DURUMDA GEÇERSİZ SAYILACAKTIR?
Adayın;
a. Başvuru bilgileri doğru değilse,
b. Banka "Alındı" makbuzu eksikse,
başvurusu ve sınavı geçersiz sayılacaktır.

D- SINAVLA İLGİLİ ESASLAR :
1- Yazılı sınavın planlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ile sonuçların ilgililere ve İlköğretim Genel Müdürlüğüne bildirilmesi, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce yapılır.
2- Yazılı sınav; çoktan seçmeli test tekniği ile 100 sorudan az olmamak üzere, %20'si Milli Eğitim mevzuatı, %30'u öğretmenlik meslek bilgisi, %30'u özel alan bilgisi ve %20'si genel kültür konularını kapsar. Bu sınavda 100 puan üzerinden en az 70 puan alanlar, İlköğretim Genel Müdürlüğüce sözlü sınava çağırılır. İlköğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak olan "Sözlü Sınava Davet Edilecek Aday Listesi", http://sinavlar.meb.gov.tr adresinden de yayınlanacaktır.
3- Yazılı sınavı kazananların sayısı, branşa tahsis edilen kontenjanın iki katından fazla olması hâlinde sözlü sınava yazılı sınavı kazananlardan başarı sırasına göre ilân edilen branşlar itibariyle iki katı aday çağrılır.
4-Yazılı sınav sonuçları, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce alan, puan, soyadı ve adı sırasına göre 06 Ocak 2006 tarihinde İlköğretim Genel Müdürlüğüne toplu liste olarak verilecektir.
5- Sözlü sınava çağırılan adaylar, onaylı başvuru belgesi ile birlikte, öğrenim belgesi, hizmet çizelgesi, son altı yıllık sicilleri ve ortalaması, varsa aldığı disiplin cezaları ve idari görevi ile ilgili görevden alınma işlemi yapılıp yapılmadığı, sabıka kaydı, aile nüfus kayıt örneği, Lisans üstü eğitimi (Doktora,Yüksek lisans), ISBN normlarına uygun şiir, makale, hikaye vb. eserlerine ait belgeler "Yarışma Sınav Komisyonu" na teslim edecektir.
6-Sözlü sınavda adayın yazılı sınav konularındaki bilgileri ile temsil yeteneği, tutum ve davranışı, anlatım ve yorumlama yeteneği ölçülecektir.
7-Sözlü sınavda adaylar, sınav komisyonu üyelerinin her biri tarafından, yazılı sınav konularından 50 puan, temsil yeteneğinden 10 puan, tutum ve davranıştan 10 puan, anlatım ve yorumlama yeteneğinden 30 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden ilgi (b) Yönetmeliğin 2 numaralı ekinde yer alan "İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma (Sözlü) Sınav Değerlendirme Formu"na göre değerlendirilir. Bu sınavda başarılı sayılabilmek için en az 70 puan almış olmak gerekmektedir.
8-Sözlü sınav soruları Yarışma Sınav Komisyonu tarafından en az iki gün önce konu başlıklarına göre ayrı ayrı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne hazırlattırılır. Hazırlanan sorular torbalara konulduktan sonra tutanakla tespit edilerek ağızları mühürlenir. Adaylar her konudan komisyonca belirlenecek usul ve esaslara göre soruyu torbadan çekerek cevaplandıracaklardır.
9-Puanların eşitliği durumunda aşağıdaki öncelik sırasına göre değerlendirme ve sıralama yapılacaktır:
a) Eğitim yönetimi, teftişi, planlaması ve ekonomisi alanında doktora yapmış olmak,
b) Eğitim yönetimi, teftişi, planlaması ve ekonomisi alanında yüksek lisans yapmış olmak,
c) ISBN (Uluslararası doküman kitap standardizasyonu numarası) normlarına uygun şiir, makale, hikaye ve benzeri eserleri bulunmak,
d) Hizmet süresi üstünlüğü bulunmak,
10-İlköğretim Genel Müdürlüğünce yarışma sınavı sonucunda alanlara göre puan üstünlüğü dikkate alınarak başarılı olanların sıralaması yapılacaktır. Personel Genel Müdürlüğünce de (EK-3) çizelgede belirtilen İl'lere en yüksek puandan başlanarak ihtiyaç kadar ilköğretim müfettiş yardımcısı ataması yapılacak ancak, atamaya kapalı illere atama yapılmayacaktır. İlköğretim müfettiş yardımcılarının yetiştirilmesi, müfettiş yardımcılığından çıkarılma, yeterlilik sınavına alınma ve müfettişliğe atanma gibi iş ve işlemler ilgi (b) Yönetmelik kapsamında yürütülecektir.
11-Yarışma Sınavı sonuçları İlköğretim Genel Müdürlüğünce, atama sonuçları ise Personel Genel Müdürlüğünce merkez ve taşra teşkilatına bildirilecektir.

E-DİĞER HUSUSLAR :
1-Yarışma Sınavına katılacaklardan istenen bilgi ve belgeleri gerçeğe aykırı düzenleyenlerle, başvuru belgeleri üzerinde mevzuata uygun işlem yapmayan ilgililer hakkında kovuşturma yapılacaktır.
2-Yarışma sınavını kazananlar, görevlerini yapmalarına engel olabilecek akıl hastalığı veya bedensel özrünün bulunmadığını, sağlık durumunun iklim değişikliklerine ve her çeşit yolculuk koşullarına uygun olduğunu alacakları raporla belgelendirmeleri halinde, ihtiyaç bulunan İl'lere atanacaklardır.
3-Ataması yapılıp yasal süresi içinde göreve başlamayanların atamaları geçersiz sayılacaktır. Bu durumda olanların sınav sonuçları hiçbir biçimde kazanılmış hak sayılmayacak ve bunların yerine, yarışma sınav sonuç listesindeki sıralama dikkate alınarak atama yapılacaktır. Atama ve göreve başlama ile ilgili iş ve işlemler Personel Genel Müdürlüğünce yürütülecektir.
İlköğretim Müfettiş Yardımcısı yarışma sınavının gerçekleştirilme sürecinde herhangi bir aksaklığa yer verilmemesi için ilgililerce gerekli önlemler alınacaktır.

EKLER:

1-İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınav Takvimi.

2- Alanlara Göre İlköğretim Müfettiş Yardımcısı kontenjanı.

3- İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavını Kazanan Adayların Alanlara Göre Atanacakları İl?ler.

İLKÖĞRETİM MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI YARIŞMA SINAVI EK-1

İŞ TAKVİMİ

SIRA NO TARİH SÜRE İŞ VE İŞLEMLER SORUMLU BİRİM
1 16 Aralık 2005 30 Aralık 2005 15 İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Yarışma Sınavına başvuruların kabulü Merkez ve Taşra Teşkilat birimleri
2 16 Ocak 2006 20 Ocak 2006 5 Yazılı sınavın yeri, zamanı ve sınav ile ilgili diğer hususların elektronik ortamda verilmesi. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü
3 19 Şubat 2006 Saat 10:00 1 Yarışma (yazılı) Sınavının yapılması (Sınav yeri Ankara?dır.) Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü
4 13 Mart 2006 1 Yarışma (yazılı) Sınav sonuçlarının internetten duyurulması, sonuçların ilgililere ve İlköğretim Genel Müdürlüğüne bildirilmesi Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü
5 27 Mart 2006 1 Sözlü sınava girecek adayların çağrılması İlköğretim Genel Müdürlüğü
6 17 Nisan 2006 26 Mayıs 2006 29 İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı sözlü sınavının yapılması (Sınav yeri Ankara?dır.) Yarışma sınav komisyonu
7 1 Haziran 2006 1 İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı sözlü sınav sonuçlarının ilanı ve adaylara bildirilmesi İlköğretim Genel Müdürlüğü Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü
8 30 Haziran 2006 1 Kura çekimi ve atama İlköğretim Genel Müdürlüğü Personel Genel Müdürlüğü
NOT: Mücbir sebeplerin ortaya çıkması halinde bu iş takviminde yer alan sürelerde uzatma veya kısaltma yapılabilir

EK-2
ALANLARA GÖRE İLKÖĞRETİM MÜFETTİŞ YARDIMCISI KONTENJANI

KODU ALANLAR (BRANŞLAR) İHTİYAÇ
4439 Okul Öncesi Eğitimi / Çocuk Gelişimi Eğitimi 40
1894 Rehber Öğretmen 20
2647 Görme Engelliler 3
2651 İşitme Engelliler 3
2632 Zihinsel Engelliler 6
2403 Sınıf Öğretmeni Eğitim Yönetimi Teftişi ve Planlaması (Lisans ve Yüksek Lisans) 136 40
2143 Türkçe 20
1715 Matematik 40
1386 Fen Bilgisi (Fen ve Teknoloji) 40
2510 Sosyal Bilgiler 25
1524 Yabancı Dil / İngilizce 45
1245 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 27
1925 Resim İş (Görsel Sanatlar) 15
1822 Müzik 10
2665 Beden Eğitimi 15
1543 İş Eğitimi / Ev Ekonomisi 5
1558 İş Eğitimi / İş ve Teknik Eğitimi 5
1577 İş Eğitimi / Ticaret 3
TOPLAM 498