Öğrenimini yurt dışında (K.K.T.C.) sürdürmek isteyen öğrencileri dikkatina

İlan Giriş : 05 Ağustos 2005 19:31, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Öğrenimini yurt dışında (K.K.T.C.) sürdürmek isteyen öğrencileri dikkatina

Üniversite Öğrenimlerini KKTC'de Sürdürmek İsteyen Öğrencilerin Dikkatine

Yükseköğretim Genel Kurulunun 15.07.2005 tarih ve 2005.8.3360 sayılı kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde (KKTC) bulunan ve diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınan Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Lefke Avrupa üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi'nde öğrenim görmek isteyen TC uyruklu öğrencilerle ilgili olarak aşağıda belirtilen ilke ve esaslar kabul edilmiştir.

1- TC uyruklu öğrenciler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan (KKTC) ve diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınan Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Lefke Avrupa üniversitesi, Uluslar arası Kıbrıs Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi'nin 2005-Yükseköğretirh Programlan ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan önlisans ve lisans programlarına, ilgili kılavuzlarda belirtilen esaslar çerçevesinde, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi genel yerleştirme, ile yerleştirileceklerdir. Adı geçen üniversitelerin 2005- Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan Özel Yetenek gerektiren programlarına öğrenci alımında uygulanacak işlem ve koşullar, ilgili yükseköğretim kurumlarınca adaylara duyurulacaktır.

2- Adı geçen üniversitelerin merkezi genel yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlarına öğrenciler ÖSYM tarafından ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarında uygulandığı gibi ek yerleştirme ile yerleştirilecektir. Ek yerleştirmeden sonra herhangi bir suretle öğrenci kaydı yapılmayacaktır.

3- Yukarıda belirtilen üniversiteler arasında, ya da, bu üniversitelerden Türkiye'deki bir üniversiteye yapılacak yatay geçiş başvurularının "Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına ilişkin Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Adı geçen üniversitelerin, Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci kabul edilen: programlarında öğrenime başlayan öğrencilerin ülkemizdeki üniversitelere yatay geçiş yapmaları mümkün değildir.

6- Yukarıda belirtilen üniversitelerin Özel Yetenek Sınavıyla öğrenci kabul eden lisans programlarına başlayan ve adı geçen üniversitelerin merkezi yerleştirme ile öğrenci kabul eden lisans programlarına yatay geçiş yapanların ilgili puan türünde 185 veya daha fazla ÖSS puanı almaları gerekmektedir. Bu koşulları sağlamadan yatay geçiş yapanların alacakları lisans diplomalarına denklik belgesi verilmeyecektir.

7- iki yıllık önlisans (meslek yüksekokulu) programlarından aynı alandaki dört yıllık lisans programlarına geçişler (dikey geçiş), "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre yapılacaktır. Bu yönetmelik uyarınca yapılacak sınavda başarılı olarak yukarıda adı geçen üniversitelere ÖSYM tarafından yerleştirilen ve söz konusu yönetmelik hükümlerini yerine getiren öğrencilerin alacakları diplomalara denklik belgesi verilecektir. Ancak, bu koşullan sağlamadan lisans programlarına dikey geçiş yapanların, alacakları diplomalara denklik belgesi verilmeyecektir.

Başvuru Adresi: Yükseköğretim Kurulu Başkaplığı Denklik Birimi 06539 Bilkent/ANKARA
Tel: (312) 298 70 00 Fax: (312) 266 50 50

Üniversite Öğrenimlerini Yurtdışında Sürdürmek isteyen Öğrencilerin Dikkatine

Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların Türkiye'de geçerli olabilmesi için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekmektedir. Yükseköğretimi kazanç kapısı olarak gören yurtdışındaki bazı üniversiteler ile aracı kuruluşlar, Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) açıklandığı şu günlerde yoğun bir kampanya ile sizlere cazip imkanlar sunmaktadır. Ancak, bu üniversitelerin çoğunluğu YÖK tarafından tanınmamaktadır, Sizlerin ve ailelerinizin ileride uğrayacakları telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşmamanız için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesinde büyük yarar vardır Bazı aracı kuruluşlar, basın ve yayın organlarına vermiş oldukları ilanlarda, reklamını yaptıkları üniversitelerin YÖK tarafından tanındığını da belirtmektedir. YÖK'ten onaylatmadan, bu tür bilginin doğruluğuna kesinlikle inanılmamalıdır.

1- Yurtdışındaki üniversiteler YÖK tarafından sürekli olarak değerlendirilmekte ve daha önceki yıllarda tanınmakta olan bazı üniversiteler hakkında tanınmama kararı alınabilmektedir. Tanınmamasına karar veril'en yükseköğretim kurumlarında daha önce öğrenimlerine başlayan öğrencilerin hakkı saklı kalmakta; ancak, söz konusu tanınmama kararının alınmasından sonra bu kurumlarda eğitime başlayarak diploma alanlara denklik belgesi verilmemektedir. Bu nedenle, yurtdışına gitmeye karar verdikten sonra YÖK Denklik Bürosuna dilekçe ile başvurarak, gideceğiniz üniversitenin ve programın tanınıp tanınmadığını öğrenmenizde yarar bulunmaktadır.

2- Ortaöğrenimlerini Türkiye'de tamamlayıp 2005-2006 eğitim-öğretim yılında yükseköğrenimlerini yurtdışında yapmak isteyenlerin mutlaka 2004 ya da 2005 yılı ÖSS'den Önlisans programları için ilgili alan türünde en az 160, lisans programları için ise ilgili alan türünde en az 185 ÖSS puanı almış olmaları gerekmektedir. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) ÖSS puanına ilave edilmesiyle elde edilen ve ÖSYM tarafından merkezi yerleştirmede kullanılan Y-ÖSS puanının bu amaçla kullanılması kesinlikle söz konusu değildir.

Abitur, Fransız Bakaloryası, Avusturya Matura Diploması (Matura/Reifezeugnis), italya Maturita Diploması (Diploma di Maturi-ta),GCE A Level Sertifikası (en az 2 ders), Uluslararası Bakalorya (IB) belgelerinden herhangi birine sahip olanlar ile SATd veya SAT 2) ilgili üniversitenin kayıt kabulde esas aldığı minimum SAT puanı), veya ACT (ilgili üniversitenin kayıt kabulde esas aldığı minimum ACT puanı (Üniversitenin kayıt kabulde SAT veya ACT sınavına girme koşulu aramaması durumunda SAT sınavından minimum 1000, ACT sınavından minimum 21 puan alma koşulu aranır) olanlar ÖSS'den en az 185 ÖSS puanı almış olma koşulunu yerine getirmiş sayılırlar. YÖK'e diploma denklik başvurusu şırasında, bu koşulların sağlandığına ilişkin belgelerin de gösterilmesi gerekmektedir. Bu koşulların sağlanmaması durumunda ise denklik başvuruları kabul edilmemektedir.

3- Yükseköğretimlerine 2005-2006 eğitim-öğretim yılında başlayacak sizler için geçerli ÖSS puanı, 2004 ve 2005 yılı ÖSS sonucudur. Bazı üniversiteler, daha önceki yıllardaki ÖSS sonuçlarına göre de öğrenci alabileceklerini; bazıları ise, ÖSS'de 185'in altında puan almış olsanız bile, üniversiteye özel öğrenci statüsünde başlayabileceğinizi, önümüzdeki yıl ÖSS'de 185'in üzerinde puan almanız durumunda alacağınız derslerin otomatik olarak transfer edilip yıl kaybınızın olmayacağı garantisini vermektedir. Böyle bir uygulama kesinlikle geçerli değildir.

4-Bazı kuruluşlar, yurtdışındaki üniversiteler ile anlaşma yaptıklarını, sizlerin bir süre Türkiye'de eğitim gördükten sonra burada aldığınız dersleri yurtdışındaki üniversitelere transfer ederek, kısa bir süre sonra o üniversitelerden diploma alabileceğiniz garantisini vermektedir. Türkiye'de kanunen üniversite niteliği olmayan kuruluşlarda eğitim görerek lisans diplomasını bu şekilde alacak olanlara denklik belgesi verilmemektedir.

5- Devam zorunluluğu olmayan ve açıköğretim, uzaktan eğitim, vb. yapan yabancı üniversiteler tarafından verilen diplomalara YÖK tarafından denklik belgesi verilmemektedir.

6- Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Litvanya, Moldova, Romanya ve Ukrayna'deki bazı üniversitelerin programları da Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer almaktadır. Kılavuzda yer alan bu üniversitelere ait programlara ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrencilerin aldıkları diplomalara, ilgili mevzuata göre yapılan inceleme sonucunda diploma denklik belgesi verilmektedir. Bu üniversitelerin kılavuzda yer alan programlarına ÖSS sonucuna göre ÖSYM tarafından yerleştirilmeyenler ile, üniversitelerin kılavuzda yer almayan diğer programlarından veya belirtilen ülkelerin kılavuzda yer almayan diğer üniversitelerine ait programlardan mezun olanların diploma denklik başvuruları reddedilecektir.

Başvuru Adresi: Yükseköğretim Kurulu
Denklik Birimi 06539 Bilkent, ANKARA
Tel: (312)298 70 00 Fax: (312) 266 50 60