Tezsiz Yüksek Lisans Programları Uygulama Esas ve Usulleri

İlan Giriş : 19 Haziran 2005 00:26, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
Tezsiz Yüksek Lisans Programları Uygulama Esas ve Usulleri
Yüksek Öğretim Kurumlarında Yürütülen Tesziz Yüksek Lisans Programları Uygulama Esas ve Usulleri

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukukî Dayanak, Tanımlar
Amaç ve Kapsam
Madde l- Bu Esas ve Usullerin amacı, yükseköğretim kurumlarında ikinci öğretim kapsamında yürütülecek tezsiz yüksek lisans programlarının açılması, öğrencilerden alınacak öğretim ücretleri, bu programlarda fiilen ders veren Öğretim üyelerine ödenecek ek ders ve sınav ücretleriyle ilgili hususları belirlemektir.
Hukukî Dayanak
Madde 2- Bu Esas ve Usuller, 2547 sayın Yükseköğretim Kanununun ek 27 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 3- Bu Esas ve Usullerde geçen;
Yükseköğretim Kurumu: Üniversite veya Yüksek Teknoloji Enstitüsünü,
Tezsiz Yüksek Lisans Programı: Yükseköğretim kurumlarında ikinci öğretim kapsamında iktisat, işletme, hukuk, uluslararası ilişkiler, bilgi teknolojileri ve ileri teknolojiler ile öğretmenlik alanlarında yürütülen programı
ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Yükseköğretim Kurumlarında Yürütülecek Tezsiz Yüksek Lisans Programlarında Uygulanacak Esas ve Usuller
Esas ve Usuller
Madde 4- Yükseköğretim kurumları tarafından ikinci öğretim kapsamında yürütülecek tezsiz yüksek lisans programlarında uygulanacak esas ve usuller aşağıda belirtilmiştir.
a) Yükseköğretim kurumlarında tezsiz yüksek lisans programlarının açılması, öğrencilerden alınacak öğretim ücretleri, bu programlarda fiilen ders veren öğretim üyelerine ödenecek ek ders ve sınav ücretleri, bu Esas Usullerde belirtilen hususlara uyulmak kaydıyla ilgili yükseköğretim kurumu yönetim kurulunun teklifi üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.
b) Yükseköğretim kurumu yönetim kurulu kararlarında belirtilen tarihlerde asgari iki eşit taksitte olmak üzere alınan öğretim ücretleri, yükseköğretim kurumu adına kamu bankalarından birinde açılacak hesaba yatırılır. Bu tutarlar, Rektörlükçe en geç onbeş gün içinde ilgili Bütçe Dairesi Başkanlığı hesabına aktarılır.
c) (b) bendine göre toplanan öğretim ücretlerinin;

1) % 30' undan az olmamak üzere ilgili yükseköğretim kurumu yönetim kurulunca Belirlenecek miktarı, bilimsel araştırma projelerinde kullanılmak üzere mevcut veya yeniden açılacak tertiplere, Maliye Bakanlığınca ödeneklerin kullanılmasına ilişkin olarak belirlenen esas ve usuller çerçevesinde, mal ve hizmet alımları ile sermaye giderlerinde kullanılmak üzere aktarılır.
2 )Geri kalan ve ilgili yükseköğretim kurumu bütçesinde; giderin yapılacağı birimde
kullanılmak üzere mevcut veya yeniden açılacak tertibe aktarılacak kısmı ise;
2a) Öncelikle, yükseköğretim kurumunca, tezsiz yüksek lisans programında fiilen ders veren öğretim üyelerinin ek ders ve sınav ücretleri ile idari personelin fazla çalışma ücretlerinin karşılanmasında kullanılır.
2b) Yukarıdaki giderler karşılandıktan sonra kalan ödenekler, bu öğretimin yapıldığı birimlere Öncelik verilmek suretiyle, o yükseköğretim kurumunun mal ve hizmet alım giderleri ile eğitim-öğretim yapılan fiziki mekanların küçük bakım ve onarımı, ders araç-gereç alımı ile bunların bakım ve onarımında kullanılır.
d)Tezsiz yüksek lisans programlarında fiilen ders veren öğretim üyelerine ödenecek ek ders ücreti, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 11 inci maddesi (son fıkrasının ilk cümlesi hariç) ve 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi hükümleri dikkate alınarak 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin dördüncü fıkrasında akademik unvanlar itibarıyla öngörülen ek ders ücretinin her halükarda on katını, sınav ücreti ise aynı maddede öngörülen sınav ücretinin beş katını geçemez.
e) Tezsiz yüksek lisans programlarında görevlendirilen idari personelin fazla çalışma ücretleri, 3843 sayılı Kanunun 12 nci maddesinde belirtilen esaslara göre ödenir.
f) Söz konusu ödenekler, yükseköğretim kurumlarının tabi olduğu mevzuata göre harcanır.
g) Söz konusu ödeneğin yeterli olmadığı gerekçe gösterilerek kurum bütçesi, döner sermaye, bilimsel araştırma projesi ve sair kaynaklardan ayrıca ders ve sınav ücreti veya herhangi bir ödeme yapılamaz.
h) Bu ödeneklerin harcanmayan kısmı, yükseköğretim kurumunun mal ve hizmet alım giderlerinde kullanılmak üzere ertesi yılın bütçesine devren gelir ve ödenek kaydedilir.
ı) İkinci öğretim kapsamında yürütülecek tezsiz yüksek lisans programlarına ilişkin yukarıda belirtilmeyen hususlarda 3843 ve 2914 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.
i) Bu Esas ve Usullerde belirtilen hükümler, gerektiğinde kısmen veya tamamen, ileri uzaktan eğitim teknolojileri kullanılmak suretiyle yürütülecek tezsiz yüksek lisans programlan için de uygulanır.
ÜÇÜNCÜBÖLÜM

Son Hükümler

Yetki
Madde 5- Bu Esas ve Usullerin uygulanması esnasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Kurulu yetkilidir.

Yürürlük
Madde 6- Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınan bu Esas ve Usuller, 01/01/2005 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 7- Bu Esas ve Usulleri, Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.