Memurlar.Net
Yazdırma Seçenekleri : Renkli Yazdır Siyah Beyaz Yazdır Resimleri Gizle
https://ilan.memurlar.net/ilan/17408/hava-astsubay-myo-ogrenci-alim-ilani.html
Yazdırılma Tarihi : 28 Mart 2024 Perşembe 15:57

Hava Astsubay MYO Öğrenci Alım İlanı

Haber Tarihi : 14 Mart 2012 10:37
Hava Astsubay MYO Öğrenci Alım İlanı

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

HAVA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULU

2012 YILI BAŞVURU KILAVUZU

BAŞVURU TARİHİ

12 MART 2012 - 13 MAYIS 2012

(Saat 12:00'a kadar)

(Bu tarihten sonraki başvurular dikkate alınmayacaktır.)

Sevgili Gençler;

Çağdaş havacılık teknolojisini takip edebilecek ve uygulayabilecek kapasitede yetişmiş personelin, Hava Kuvvetlerine kazandırılması amacı ile değişik sınıf, branş ve ihtisaslarda eğitim veren, Hava Teknik Okullar Komutanlığına bağlı Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu hakkında, size kısaca bilgi vermek ve Hava Astsubay Meslek Yüksekokuluna nasıl başvuracağınız konusunda sizlere yardımcı olmak üzere bu kılavuz hazırlanmıştır.

Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu; Hava Kuvvetleri Komutanlığının astsubay ihtiyacını karşılamak amacıyla ön lisans düzeyinde, Akademik ve Temel Askerlik Eğitimi ile astsubayların Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yapacağı sınıf, branş ve ihtisaslarda eğitim-öğretim veren yatılı bir askeri eğitim öğretim kurumudur. Hava Astsubay Meslek Yüksekokulunda tüm eğitim-öğretim faaliyetleri, 21?inci yüzyılın havacılık bilim ve teknolojisi ile bütünleştirilerek yürütülmektedir. Öğrenci kaynağını, lise ve dengi okullardan mezun olanlar oluşturmaktadır. Bu kılavuzda belirtilen lise ve dengi okullarla, belirlenen öğrenim kollarından mezun olan öğrenciler, diğer koşulları da sağladıkları takdirde, Hava Astsubay Meslek Yüksekokuluna başvurabilmektedir.

Bedensel ve zihinsel olarak en mükemmel şekilde yetişmek, Türkiye Cumhuriyeti semalarında barış ve huzuru sağlamak için yapılan uçuşları desteklemek, zoru başarmak ve geleceği yakalamak istiyorsanız, sizleri Hava Astsubay Meslek Yüksekokulunda görmek istiyoruz.

Bu kılavuzu dikkatle inceleyiniz. Eğer, Hava Astsubayı olmak istiyorsanız başvuruda bulununuz. Unutmayınız ki hangi meslek ya da görevi seçerseniz seçin, siz ülkemizin parlak geleceği ve teminatısınız.

Başarınız devamlı, yolunuz açık, geleceğiniz aydınlık olsun.

Hava Teknik Okullar Komutanlığı

İÇİNDEKİLER

1. HAVA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULU (MYO)

2. BAŞVURU

a. Kimler Başvurabilir, Başvuru Koşulları Nelerdir?

b. Kimler Başvuramaz?

c. Başvuru İçin Hangi Okul Türü ve Öğrenim Kolundan Mezun Olmak Gerekir?

ç. YGS?ye Girme Zorunluluğu Var mıdır? 2012 ÖSYS Aday Bilgi Formunda ?Askeri Okullara Girme İsteği? Bölümünü İşaretlemek Zorunlu mudur?

d. Başvuru Nasıl Yapılır?

e. Başvurunuz Hangi Durumlarda Geçersiz Sayılır?

3. SEÇİM AŞAMALARI

a. Seçim Aşamalarına Kimler Çağrılacaktır?

b. Seçim Aşamaları Nerede Yapılacaktır?

c. Seçim Aşamalarına Gelirken Yanınızda Neler Getireceksiniz?

ç. Seçim Aşamaları Nelerdir?

d. Seçim Aşamaları Nasıl Uygulanacaktır?

e. Seçim Aşamalarına İtiraz Nasıl Yapılabilir?

f. Seçim Aşamalarına Çağrılmak İçin YGS?den Kaç Puan Almak Gerekir?

g. Değerlendirme Nasıl Yapılacaktır?

ğ. Sonuçlar Nasıl Duyurulacaktır?

h. Yedek Aday Belirlemesi ve Çağrılması Nasıl Yapılacaktır?

4. İNSAN KAYNAKLARI DEĞERLENDİRME, SEÇME VE YERLEŞTİRME KOMUTANLIĞI İLE YAZIŞMALAR

a. Adres ve Telefon Değişiklikleri Nasıl Bildirilir?

b. Sonuçlar Üzerinde İnceleme İstekleri Nasıl Yapılır?

5. TABLOLAR

TABLO-1 (OKUL TÜRLERİ)

TABLO-2 (ÖĞRENİM KOLLARI)

TABLO-3 (18 VE ALTI YAŞ İÇİN BOY VE KİLO ORANLARI)

TABLO-4 (19 VE ÜZERİ YAŞ İÇİN BOY VE KİLO ORANLARI)

TABLO-5 (HV.ASTSB. MYO ÖĞRENCİ ADAYI FYDT DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ)

6. ADRES

1. HAVA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULU (MYO)

Sayfa Başına Dön

Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu, Hava Kuvvetleri Komutanlığının çok çeşitli ihtisaslarda teknik seviyede astsubay ihtiyacını karşılamak üzere ön lisans düzeyinde, akademik ve temel askerlik eğitimi ile astsubayların Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yapacağı sınıf, branş ve ihtisaslarda eğitim-öğretim veren yatılı bir askeri eğitim-öğretim kurumudur.

Türk Hava Kuvvetlerinin eğitimi, altyapısı ve teknolojisi ile en ileri eğitim birliklerinden biri olan Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu, Hava Eğitim Komutanlığına bağlı Hava Teknik Okullar Komutanlığı (Gaziemir/İZMİR) bünyesinde konuşlanmıştır.

Hava Kuvvetleri Komutanlığında astsubaylar; Personel, İstihbarat, Hava Trafik, Uçak Bakım, İstihkam, Muhabere, Radar, Ulaştırma, Harekat, Piyade, Maliye, Levazım ve İkmal gibi değişik sınıflarda görev yapmaktadırlar. Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu seçim aşamalarında başarılı olan ve okula kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenci adayları okula başladıklarında, mezun oldukları okul türleri ile öğrenim kolları ve Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçları göz önüne alınarak sınıflandırılmaktadırlar.

Hava Astsubay Meslek Yüksekokuluna kayıt hakkını elde eden öğrenciler sadece Hava Kuvvetleri Komutanlığı namına öğrenim göreceklerdir.

Kayıt işlemleri tamamlanıncaya kadar yapılacak her türlü harcama, öğrencilerin kendilerine aittir. Astsubay yetiştirilmek üzere, kayıt işlemleri yapılan öğrencilerin eğitim-öğretimleri yatılı ve parasızdır. Adayların kayıt işlemlerinin tamamlanmasından itibaren, mezun oluncaya kadar her türlü ihtiyaçları (yiyecek, barınma, giyecek, kitap, defter vs.) devlet tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca öğrencilere, öğrenimleri süresince öğrenim harçlığı da verilmektedir.

Astsubay yetiştirilmek üzere geçici kayıt kabulleri yapılan öğrencilerin eğitim-öğretimleri yatılı ve parasızdır. Geçici kayıt kabulden mezun oluncaya kadar her türlü ihtiyaçları (yiyecek, barınma, giyecek, kitap, defter vs.) devlet tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca öğrencilere öğrenimleri süresince öğrenim harçlığı da verilmektedir.

Hava Astsubay Meslek Yüksekokulunda eğitim-öğretim süresi iki yıldır. İki yılın sonunda, eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun olan Hava Astsubay MYO?lular, Muvazzaf Astsubaylık ve öğrenim gördükleri programa ait ön lisans diploması olmak üzere, iki diploma almaya hak kazanmaktadırlar.

Hava Astsubay Meslek Yüksekokulunda eğitim-öğretim faaliyetleri, akademik, duyuşsal ve askeri olmak üzere üç temel alanda ve birbirini tamamlayan bir sistem içerisinde uygulanmaktadır. Öğretim elemanları, öğrencilerimizin her türlü sorunları ile yakından ilgilenmekte olup, etüt ve hafta sonu gibi ders dışı zamanlarda öğrencilerimize dersleri ile ilgili olarak yardımcı olmaktadırlar.

Akademik eğitim faaliyetleri; çağın ve bilimin gereklerine uygun olarak, Silahlı Kuvvetlerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla, ülkemizin önde gelen yüksekokullarıyla yarışır düzeyde, ulusal ve uluslararası eğitim programlarına denk, Uçak Teknolojisi, Elektronik ve Haberleşme Teknolojisi, Hava Trafik Kontrol, Bilgisayar Programcılığı, Elektrik, İnşaat Teknolojisi, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı, Güvenlik ve Koruma, Otomotiv Teknolojisi ve Lojistik olmak üzere toplam on farklı programda, YÖK tarafından onaylı, ön lisans diploması verilecek şekilde yürütülmektedir.

Hava Astsubay Meslek Yüksekokulunda, yirmiye yakın farklı alanda, spor ve sosyal branş faaliyeti vardır. Satranç, Halk Oyunları, Türk Sanat Müziği, Resim, Model Uçak, Ebru, İngilizce Konuşma Kulübü, Masa Tenisi, Atletizm, Oryantiring, Voleybol ve Basketbol bunlardan bazıları olup, eğitimli personel yardımıyla öğrencilere, yetenekleri veya istekleri doğrultusunda herhangi bir alanda faaliyet gösterebilme imkânı verilmektedir.

On sekiz yaşını doldurmuş her Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisinin aldığı harçlıktan Emekli Sandığına kesinti yapılarak, emeklilik hizmet süresi okuldayken başlatılmaktadır.

İki yıllık eğitimden sonra "Astsubay Çavuş" rütbesi ile ataması yapılacak olanların maaşları; 926 sayılı TSK Personel Kanununda belirtilen ortak maaş gösterge tablosunun 9?uncu derece 1?inci kademesidir. Maaş katsayısına ek olarak, ilgili yasalar çerçevesinde Silahlı Kuvvetler tazminatı, tayin bedeli, iş riski, iş güçlüğü ve lojman tazminatları ödenmektedir.

"Astsubay Çavuş" rütbesi ile atamaları yapılan personelin ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bulunan Ordu Evlerinden, Özel Eğitim Merkezi Komutanlığı Tesislerinden, Sağlık Hizmetlerinden ve Devlet Konutlarından yararlanma hükümlerine göre lojmanlardan faydalanabilme hakları bulunmaktadır.

2. BAŞVURU

a. Kimler Başvurabilir, Başvuru Koşulları Nelerdir?

Hava Astsubay Meslek Yüksekokuluna aşağıdaki başvuru koşullarını sağlayan öğrenciler başvurabilir.

Başvuru Koşulları :

(1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak,

(2) Nişanlı, evli, dul olmamak veya herhangi bir kadınla nikahsız yaşamamak,

(3) Askerlikle her ne sebeple olursa olsun ilişkisi bulunmamak (Askerliğini yapmamış olmak.),

(4) Herhangi bir nedenle askeri okullardan çıkmamış veya çıkarılmamış, sivil okullardan ise çıkarılmamış olmak,

(5) Okula karşı uygun nitelikte (dürüst bir yaşam düzeyinde yüz kızartıcı fiilleri bulunmayan) sorumlu bir veli (reşit olmayanlar için) göstermek,

(6) En fazla 21 yaşında olmak (Her ne sebeple olursa olsun yaş düzeltmesi yaptıranların düzeltmeden önceki yaşları dikkate alınacaktır. 01 Ocak 1991 ve daha sonra doğanların başvurusu kabul olacaktır.),

(7) Her ne sebeple olursa olsun öğrenime; lise ve dengi okullardan sonra bir yıldan fazla ara vermemiş olmak (Liseden 2011 ve 2012 yıllarında mezun olanların başvurusu kabul edilecektir.),

(8) En geç 10 Ağustos 2012 tarihine kadar okudukları okuldan mezun olmak,

(9) 2012 yılında yapılacak YGS sınavına girmek ve Hava Teknik Okullar Komutanlığı tarafından, adayların mezun oldukları öğrenim kolu bazında belirlenecek olan taban puan üzerinde puan almak,

(10) TABLO-1 ve TABLO-2?de belirtilen okul türleri ve öğrenim kollarından mezun olmak.

(11) TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin Askeri Okullara Girecek Öğrenci Adaylarına ilişkin sağlık niteliklerine ve boy-kilo oranlarına sahip olmak (TABLO-3 ve TABLO-4),

(12) Vücut yapısı düzgün olmak, düztabanlılık, iskelet bozukluğu, ameliyat izleri, göğüs kafesinde şekil bozukluğu, vücudun herhangi bir yerinde dikkat çekici dövme ve göz estetiğini bozucu yara, yanık, leke, çiçek bozukluğu, kellik ve cilt hastalığından iz bulunmamak,

(13) Türkçe?yi kusursuz konuşmak, dilde kekemelik, pelteklik, tutukluk vb. olmamak,

(14) Duymasında bir kusuru bulunmamak,

(15) Görme bozukluğu nedeniyle gözlük, lens kullanmamak, gözünde şaşılık, renk körlüğü, görme bozukluğu vb. hastalık bulunmamak,

(16) Kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ile tüberküloz geçirmemiş olmak,

b. Kimler Başvuramaz?

(1) Yukarıda ?a? fıkrasında belirtilen koşulları taşımayanlar başvuramazlar. Giriş koşullarını taşımadıkları halde yanlış bilgi vererek, asılsız belge düzenleyenlerden, okula kaydını yaptırmış olanların bu durumları eğitim-öğretim süresi içinde herhangi bir tarihte tespit edilirse, okul ile ilişikleri derhal kesilir ve haklarında yasal işlem başlatılır.

(2) TABLO-1 ve TABLO-2? de belirtilen okul türleri ve öğrenim kollarından mezun olmak esastır. Benzeri ya da aynı müfredat ile eğitim almış olsalar dahi bu kılavuzda yer almayan okul türü ve öğrenim kollarından mezun olanlar başvuramaz.

c. Başvuru İçin Hangi Okul Türü ve Öğrenim Kolundan Mezun Olmak Gerekir?

Hava Astsubay Meslek Yüksekokuluna başvuruda bulunmak için, kılavuzun sonunda yer alan TABLO-1?de belirtilen okul türlerinden ve TABLO-2?de belirtilen öğrenim kollarından mezun olmak gerekmektedir.

ç. YGS?ye Girme Zorunluluğu var mıdır? 2012 ÖSYS Aday Bilgi Formunda ?Askeri Okullara Girme İsteği? Bölümünü İşaretlemek Zorunlu mudur?

(1) Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu?na başvurabilmek için 2012 yılında yapılacak YGS? ye girmek zorunludur.

(2) Öğrencilerin 2012 ÖSYS Aday Bilgi başvurusunda ?Askeri Okullara Girme İsteği.? alanını işaretlemiş ya da işaretlememiş olmasına bakılmaksızın başvuru kılavuzunda belirtilen usullerle (http://www.hsotem.edu.tr/ internet adresinden) başvurmaları zorunludur.

d. Başvuru Nasıl Yapılır?

Başvurular, sadece http://www.hsotem.edu.tr/ internet adresinden yapılacaktır. Başvuru formunun internet üzerinden doldurulmasından sonra işleminizin tamamlandığını belirten bir şifre alacaksınız. Daha sonra bu şifreyi kullanarak kendi bilgilerinizi kontrol edebilir varsa değişikliklerinizi yapabilirsiniz. Başvuru bilgilerinize başkaları tarafından ulaşılıp değiştirilmemesi için şifrenizi gizli tutmanız gerekmektedir.

e. Başvurunuz Hangi Durumlarda Geçersiz Sayılır?

(1) Başvuru koşullarından herhangi birini taşımıyorsanız veya bu kılavuzda belirlenen okul türü ve öğrenim kolundan mezun değilseniz, başvurunuz geçersiz sayılacaktır.

(2) İnternet üzerinden başvuru yapıldıktan sonra şifre alınması gerekmektedir. Şifre alamıyorsanız, başvurunuz kabul edilmemiş demektir. Başvuruların bitiminden sonra internet adresimizde başvuruların durumu ile ilgili duyurumuz olacaktır. Başvuru yapanların bilgilerinde herhangi bir hata varsa, bu dönem içerisinde kayıtlarını düzeltmeleri gerekmektedir. Daha sonra yapılacak olan yazılı ve sözlü itirazlar dikkate alınmayacaktır.

UYARI: Başvurusu geçersiz sayılanlara yazılı veya sözlü cevap verilmeyecektir. http://www.tekok.edu.tr/ web adresinde açıklama yapılacaktır.

3. SEÇİM AŞAMALARI

a. Seçim Aşamalarına Kimler Çağrılacaktır?

(1) Başvurusu kabul edilenler arasından seçim aşamalarına çağrılanlar http://www.hsotem.edu.tr/ web sayfasında ilan edilecektir.Seçim aşamalarına katılmaları için çağrılan adaylara ayrıca çağrı mektubu gönderilmeyecektir. Bu nedenle, internetten seçim aşamalarına katılma tarihinizi ve neler yapmanız gerektiğini öğrenme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Mağdur olmamanız için, YGS sonuçları açıklandıktan sonra durumunuzu öğrenmek üzere http://www.hsotem.edu.tr/ internet adresini kontrol etmelisiniz.

(2) Seçim aşamalarına çağrılmak için ÖSYM'nin 2 yıllık Meslek Yüksekokullarına kayıt yaptırabilmek için gerekli asgari puan (ham puan) ve yukarısında almak yeterli değildir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ihtisas bazında belirlenen Hava Astsubayı kontenjanına göre öğrenim kolları bazında aday sayıları belirlenecek ve mezun öğrencilerden en yüksek puanlıdan başlamak üzere belirlenen adaylar seçim aşamalarına çağrılacaktır.

(3) Örneğin; Uçak Bakım Sınıfı?nın ?X? ihtisasında yetiştirilmesi planlanan Hava Astsubayı miktarı 10 ve bu ihtisas için kaynak öncelikleri; Temel Alanda yer alan 4841 kodlu Uçak Bakım ve Elektroniği, 4835 kodlu Uçak Bakım (Gövde-Motor) alanı mezunları, yan alanda 1595 kodlu Fen Bilimleri alanı mezunları olsun. Yetiştirilmesi planlanan 10 Uçak Bakım Sınıfı Hava Astsubayı için, seçim aşamalarında adayların elenme istatistikleri göz önünde bulundurularak örneğin; 100 öğrenci çağrılacaktır. Bu 100 öğrenci için öncelikle temel alanda yer alan 4841 ve 4835 kodlu öğrenim kollarından mezun olan öğrenciler YGS?den aldıkları (kendi öğrenim kolu puanı türünden ve iki yıllık Meslek Yüksekokuluna kayıt yaptıracaklarda aranacak sınav sonucuna göre örneğin; YGS-1 ve YGS-2 gibi) puana göre en yüksek puanlıdan en düşük puanlıya göre karma liste olarak sıralanacak ve sıralamaya giren ilk 100 öğrenci seçim aşamalarına çağrılacaktır.

(4) 100 rakamına ulaşılması halinde puanı ne olursa olsun yan alanda yer aldığı için 1595 kodlu Fen Bilimleri bölümünden öğrenci çağrılmayacaktır. Ancak 4841 ve 4835 kodlu öğrenim kollarından mezun öğrenciler 100 öğrenciden az ise yan alana geçilecek ve eksik öğrenci miktarı yan alandaki 1595 kodlu öğrenim kolundan mezun en yüksek YGS-1 ve YGS-2 puanına sahip öğrencilerden tamamlanacaktır. Örnekten de anlaşılacağı gibi puanı düşük olsa dahi temel alanda yer alan öğrenim kolları birinci önceliğe, yan alanda yer alanlar ise ikinci önceliğe sahiptirler.

(5) Her ihtisas için temel ve yan alanda yer alan öğrenim kolları ayrı ayrı belirlendiğinden dolayı, bir ihtisasın temel alanında yer alan öğrenim kolu, diğer bir ihtisasın yan alanında veya yan alanda yer alan bir öğrenim kolu, diğer bir ihtisasın temel alanında yer alabilecektir. Örnekte açıklanan uygulama Hava Kuvvetleri Komutanlığının her ihtisası için ilgili öğrenim kollarına uygulanacaktır. TABLO-1 ve TABLO-2?de yer alan okul türü ve öğrenim kollarından herhangi birine uygun ihtisasta personel yetiştirilmesinin öngörülmemesi halinde, başvurusu kabul edilmiş olsa dahi, o öğrenim kolundan öğrenci çağrılmayabilecektir.

(6) 2012 yılı seçim aşamalarına, yukarıda açıklanan yöntemle belirlenmiş yaklaşık on bin (10.000) öğrencinin çağrılacağı değerlendirilmektedir.

b. Seçim Aşamaları Nerede Yapılacaktır?

(1) Seçim aşamaları internette yayınlanan çağrı mektubunda belirtilecek tarihte, Hava Teknik Okullar Komutanlığı (Gaziemir / İZMİR)?nda yapılacaktır.

(2) Otobüsle İzmir?e gelen öğrenciler otogardan Yeni garaj ? Gaziemir minibüslerine ya da Belediye otobüsüne binerek Gaziemir (TANSAŞ veya KİPA AVM durağı)?de inebilirler. Giriş Nizamiyesi, demiryolu istikametinde yaklaşık 500 metre içeridedir. Burada öğrenciler ilgililer tarafından karşılanacaktır. Aşağıdaki krokide KİPA AVM yönünden Hava Teknik Okullar Komutanlığına nasıl geineceği belirtilmiştir.

c. Seçim Aşamalarına Gelirken Yanınızda Neler Getireceksiniz?

(1) YGS puanlarının belli olmasından sonra 3?üncü madde ?a? fıkrasında örneklenen yöntemle belirlenen adaylar internette yayımlanacaktır.

(2) İnternette yayımlanan sayfada adayların hangi yolu izleyecekleri ve seçim aşamalarına gelirken beraberinde neler getirecekleri ayrıntılı olarak belirtilecektir.

UYARI : YGS sonuçları açıklandıktan sonra internet sayfamızı sorgulayarak durumunuzu ve yapacaklarınızı öğreniniz. Bu işlemde geç kalmanız halinde seçim aşamalarına çağrılmanıza rağmen katılamayabilirsiniz.

ç. Seçim Aşamaları Nelerdir?

Seçim aşamaları;

(1) Başvuruların Değerlendirilmesi

(2) İlk Kontrol

(3) Kişilik Testi

(4) Ön Sağlık Muayenesi

(5) Fiziki Yeterlilik Değerlendirme Testi (FYDT)

(6) Mülakat (Görüşme)

(7) Nihai Karar Kurulu

(8) Hastane Sevk

(9) İntibak Eğitiminden oluşmaktadır.

d. Seçim Aşamaları Nasıl Uygulanacaktır?

(1) Başvuruların Değerlendirilmesi :

Başvurular, ÖSYM?den alınan bilgiler ve başvuru formunuzdaki beyanlarınız göz önüne alınarak değerlendirilecektir. Bu değerlendirmede, beyanınıza göre başvuru koşullarını taşıyıp taşımadığınız, öngörülen bölümlerden mezun olup olmadığınız ve diğer hususlar değerlendirilecektir (ÖSYM?den alınan bilgilerle, beyanınız çeliştiğinde ÖSYM?den alınan bilgiler doğru kabul edilecektir.)

(2) İlk Kontrol :

İnternette yayımlanan ve seçim aşamalarına davet edilen adayların, Hava Teknik Okullar Komutanlığına geldiklerinde yapılan kontrol aşamasıdır. Bu kontrolde:

(a) Seçim aşamalarına çağrılan adayların, gerekli belgeleri tam ve eksiksiz olarak getirip getirmedikleri ve belgelerin, adayların başvuru formunda beyan ettiği bilgileri doğrulayıp doğrulamadığı kontrol edilir.

(b) Evrakında eksiklik bulunanlardan, sınav süresi içinde eksik evrakın tamamlayamayacağı anlaşılanların, müracaatları geçersiz sayılarak reddedilir ve aynı gün içerisinde seçim aşamalarına katılamazlar.

(c) Seçim aşamalarının devam ettiği periyot dahilinde ve belirlenen seçim aşamaları takviminin uygun olması halinde, adaylar eksik belgelerini tamamlayabilirlerse, seçim aşamalarına kabul edilebilir. Bu durum İKDSY K.lığı tarafından değerlendirilir.

(ç) Evraklarından herhangi birisinin başvuru beyanına uymadığı tespit edilenler, elenmiş kabul edilir ve haklarını yitirmiş olurlar.

(3) Kişilik Testi :

İlk kontrolden geçen adaylar, 150 - 180 sorudan oluşan bir teste girerler. Bu test; bilgiyi ölçen bir test olmayıp, adayların kişilik yapısının, ruhsal durumlarının ve duygusal yapılarının nasıl olduğunun tespitine yönelik anket şeklinde bir testtir. Testte başarılı/başarısız değerlendirmesi yapılmaz. Mülakat (görüşme) aşaması için, aday hakkında fikir edinmek üzere yapılan bir testtir.

(4) Ön Sağlık Muayenesi :

(a) Adayların fiziksel görünümünün yaş, boy ve vücut ağırlığının istenen standartlarda olup olmadığı ile görme bozukluğu, renk körlüğü, düztabanlık ve ağız, diş, çene yapısının uygun olup olmadığı başta olmak üzere, TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği?nde öngörülen sağlık niteliği kazandırılamayacak olan fiziksel veya diğer sağlık problemlerini belirlemek ve Fiziki Yeterlilik ve Değerlendirme Testi (FYDT) esnasında adayın herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmaması için TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği?nde belirtilen kriterlere göre genel sağlık kontrolü yapılmaktadır.

(b) Adaylar ve velilerinin maddi ve manevi kayıplara uğramaması için; adayların uygun boy ve kiloda olup olmadığından (Yaşlara göre boy-kilo oranları TABLO-3 ve TABLO-4?tedir.), renk körlüğü bulunup bulunmadığından, lazer ya da başka bir yöntemle iyileştirilmiş olsa dahi göz bozukluğunun olmadığından, düz tabanlığı bulunmadığından, yüzünde ve vücudunda leke, yanık, derin ve uzun kesi izi bulunmadığından (diğer nitelikler için TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği incelenebilir) emin olarak seçim aşamalarına gelmesi önemlidir.

(5) Fiziki Yeterlilik ve Değerlendirme Testi (FYDT) :

(a) Ön sağlık muayenesinden başarı ile geçen adaylar, Fiziki Yeterlilik ve Değerlendirme Testine alınmaktadırlar. FYDT, adayların çabukluk, çeviklik ve kondisyonlarını ortaya çıkaracak dört farklı branşta yapılmaktadır. Bunlar;

(1) Barfikste kol çekme,

(2) Durarak uzun atlama,

(3) Mekik,

(4) 400 m. koşu aşamalarından oluşmaktadır.

(b) FYDT?ne önceden hazırlanarak gelmeniz başarınızı artıracaktır. Testten alacağınız notlar, performans değerlendirmenize doğrudan etki edecektir. FYDT?de belirlenen barajları geçemeyen adaylar elenecektir. Branşlara göre baraj dereceleri TABLO-5?tedir.

6) Görüşme (Mülakat) :

Görüşme (mülakat) aşaması, ön sağlık muayenesi ve FYDT?den geçen adayların, yüz yüze bir komisyon ile görüşmesinde yapılan değerlendirmedir. Görüşme aşaması; adayın bilgisinin ölçüldüğü bir sınav değil çeşitli tekniklerle öz güveninin, konuşmasındaki akıcılığın, mantıklı ve aksaksız konuşmasının değerlendirildiği bir aşamadır. Beş kişilik bir komisyon tarafından adaya çeşitli sorular yöneltilerek; adayın konuşma tekniği, kendine güveni, psikolojik yapısı, davranışları ve askerlik mesleğine uygunluğu değerlendirilmektedir.

Komisyon üyeleri konularında uzman ve eğitim görmüş personeldir. Değerlendirme; adayın niteliklerinin, daha önceden belirlenmiş olan mülakat değerlendirme kriterlerine uygunluğuna bakılarak, komisyon üyelerinin birbirinden bağımsız olarak verdiği puanlar ile yapılmaktadır. Toplamda 70 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılmaktadır.

(7) Nihai Karar Kurulu :

Nihai Karar Kurulu, ilgili yönergelerde belirtilen esaslara göre kurulan ve üst rütbeli subaylardan oluşan bir kuruldur. Bu kurul; seçim aşamalarında başarılı olmuş ve farklı komisyonlarda değerlendirilmiş adayları, yüz yüze görüşerek ve birbirleriyle mukayese ederek son bir değerlendirmeye tabi tutmaktadır. Değerlendirme sonucu olumsuz karar verilen adaylar, başarısız sayılıp elenmektedirler. Bu aşamada adayların davranış, mantık zinciri kurma ve genel görünüşü ile Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisi olup olamayacağı hakkında nihai karar verilmektedir.

(8) Hastane Sevk :

Nihai Karar Kurulunda başarılı olan adaylar, Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenen ve değişik illerde konuşlu kendilerine sunulan listedeki askeri hastanelerden istedikleri birine sevk edilmekte ve kendilerinden daha sonra belirlenecek bir tarihe kadar ?Askeri Öğrenci Olur? kararlı sağlık raporu getirmeleri istenmektedir. Sevk edildikleri hastaneden ?Askeri Öğrenci Olamaz? sağlık raporu alanların itiraz hakkı vardır. Bunun için uygulanacak usul, hastaneye sevk esnasında adaylara açıklanmaktadır.

Diğer Kuvvet Komutanlıklarının Harp Okulları veya Meslek Yüksekokulları için alınmış olan ?Askeri Öğrenci Olur.? kararlı sağlık raporları, geçerli olarak kabul edilmektedir. Bu durumda olan adaylar, ayrıca askeri hastaneye sevk edilmezler. Almış oldukları ön raporun aslı veya onaylı fotokopisi yeterli olmaktadır.

(9) İntibak Eğitimi:

Sağlık muayenesi sonunda ?Askeri Öğrenci Olur? raporu alan adaylar, performans puanına göre sıralanırlar. Hava Kuvvetleri Komutanlığınca o yıl hangi ihtisastan kaç öğrenci Hava Astsubayı olarak yetiştirilecekse, 3?üncü madde ?a? fıkrasındaki örneğe göre adaylar belirlenir. Asıl ve yedek olarak belirlenen adaylar internette yayımlanarak intibak eğitimi için çağrılırlar.

İntibak eğitimi, adayların askerliğe uyum sağlayıp sağlayamayacaklarının değerlendirildiği bir eğitimdir. İntibak Eğitimi süresi Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenir. Bu süre 2 ila 8 hafta arasında değişebilir. Bu eğitim süresince adayların giyecek, yiyecek ve yatacak yer ihtiyaçları Hava Teknik Okullar Komutanlığı tarafından karşılanmaktadır.

İntibak Eğitimine çağrılan adayların kayıt işlemleri yapılarak, Hava Astsubay Meslek Yüksekokuluna kabul edilirler. İntibak eğitimi esnasında askerliğe uyum sağlayamayacakları değerlendirilen adaylar elenir ve Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisi olma hakkını kaybederler. Başarılı olanlar eğitim sonunda törenle yemin ederek, Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisi olmaya hak kazanırlar.

e. Seçim Aşamalarına İtiraz Nasıl Yapılabilir?

Seçim aşamalarının bir gün içinde bitirilmesi esas alınır ve bu aşamalardan herhangi birine aynı gün içinde seçim aşamalarının yapıldığı bölge terk edilmeden yazı ile müracaat ederek itiraz etmek mümkündür. Sonuçlar için yapılacak olan itirazlar, İnsan Kaynakları Değerlendirme Seçme ve Yerleştirme Komutanlığı Başkanlığında kurulan ?İtiraz İnceleme Komisyonu? tarafından ilgili yasal mevzuatta belirtilen esaslara göre değerlendirilir. İtirazın sonucu adaya sözlü olarak aynı gün içerisinde bildirilmektedir.

f. Seçim Aşamalarına Çağrılmak İçin YGS?den Kaç Puan Almak Gerekir?

Seçim Aşamalarına çağrılmak için her yıl öğrenim kollarına göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenen taban puanın üzerinde bir puan almak gereklidir. ÖSYM tarafından belirlenen puan türü bazında tespit edilen iki yıllık meslek yüksekokullarına kayıt yaptırabilmek için gerekli asgari puan ve üzerinde puan alanlardan 3?üncü madde ?a? fıkrasında örnekle açıklanan puan ve üzerinde puan almak esastır. Genel taban puan uygulaması yapılmaz; hangi öğrenim kolundan kaç adayın çağrılacağı tespit edilir. Puan Türüne göre çağrılan en son öğrencinin puanı, o öğrenim kolu için en düşük puanı (taban puan) belirler.

g. Değerlendirme Nasıl Yapılacaktır?

Değerlendirme tüm seçim aşamalarından başarılı olarak geçen ve hastaneden ?Askeri Öğrenci Olur? kararlı sağlık kurul raporu getirenler arasında yapılır. Bu koşulları sağlayanlar aldıkları YGS puanı (kendi öğrenim kolunun esas puanı YGS-1, YGS-2, YGS-5, ve YGS-6 gibi) ve seçim aşamalarından elde ettikleri puanlar kullanılarak tespit edilen performans puanına göre sıralanırlar. Asıl ve yedek adaylar 3?üncü madde ?a? fıkrasında belirtilen seçim aşamalarına çağrılacak adaylara uygulanan usule uygun şekilde belirlenir. Her ihtisas için öncelikle temel alanda bulunan öğrenim kollarından en yüksek puanlılardan kontenjan miktarı kadar asil olarak belirlenir. Kontenjanın tamamlanamaması durumunda, yan alandaki öğrenim kolu mezunlarından yüksek puanlılar asıl olarak belirlenir. Bunların dışındaki adaylar, yüksek puanlı olsalar dahi, yedek aday olarak belirlenirler.

ğ. Sonuçlar Nasıl Duyurulacaktır?

Tüm seçim aşamalarından sonra adayların performans değerlendirmesi yapılarak puan sırasına göre asıl ve yedek olarak belirlenen adaylara duyuru internet http://www.hsotem.edu.tr/ internet adresi üzerinden yapılacaktır. Ayrıca, çağrı mektubu gönderilmeyecek ve gazete ilanı verilmeyecektir. Sonuçları takip etmek adayların sorumluluğunda olup; çağrıldıkları tarihte gelmeyen adaylar, haklarından vazgeçmiş sayılacak, ?çağrıyı görmedim? gibi mazeretler yeni bir hak doğurmayacaktır. Bu nedenle, adayların durumlarını internetten takip etmeleri kendi mağduriyetlerini önlemesi açısından önemlidir.

h. Yedek Aday Belirlemesi ve Çağrılması Nasıl Yapılacaktır?

Yedek adayların belirlenmesi ve çağrılması işlemi, Hv.K.K.lığı tarafından hazırlanan, bilgi sistemleri içerisindeki İnsan kaynakları Modülü marifetiyle yürütülmektedir.

Herhangi bir ihtisasa ait asıl adaylardan kayıt yaptırmayanların yerine o ihtisasa ait temel alanda yer alan öğrenim kollarından mezun olanlardan, yedek aday listesinden performans puanı en yüksekten itibaren, ihtiyaç kadar yedek aday çağrılır. Temel alandaki yedek adaylar ihtiyacı karşılamaz ise, yine aynı ihtisasın yan alanındaki yedek adaylardan, performans puanı en yüksek olandan itibaren aday çağrılır.

Kaynak öncelik tablosuna göre her ihtisasın temel ve yan alan öğrenim kolları farklılık göstermektedir. Bu nedenle, yedek aday listesinin önceden belirlenmesi mümkün değildir. Örneğin; 302X3 ihtisası için belirlenen 10 kontenjan için asıl adaylardan 8?i gelmiş olsun. Boş iki kontenjan asıl listesine giremeyen adaylar içinden belirlenecektir. Bu iki kişi belirlenirken, önce tüm yedek adaylar, bölümüne bakılmaksızın en yüksek performans puanına göre yukarıdan aşağıya sıralanacaktır. Bu sıralamadan, öncelikle en yüksek puanlı yedek adayın, herhangi diğer bir ihtisasa yerleştirilmesi halinde, 302X3 ihtisasının temel alanında yer alan öğrenim kollarından mezun asıl adaylardan birisinin boşa çıkıp çıkmayacağına bakılacaktır. Boşa çıkmış aday olacaksa, yedek ilk sırasındaki en yüksek puanlı aday, bu ihtisasa yerleştirilecek ve boşa çıkan aday 302X3 ihtisasına kaydırılacaktır. Boşa çıkan asıl aday yoksa yukarıdan başlayarak adayların öğrenim koluna bakılacaktır.

Öğrenim kolu, 302X3 ihtisasının temel alanında yer alan aday, sırası kaçıncı olursa olsun, kontenjanı tamamlamak üzere listeye dahil edilecek, bulunamadığı durumda yan alana geçilecektir. Bu duruma göre yedek listesinin en yüksek puanlı ve ilk sırasında yer alan adayın, liseden mezun olmuş olduğu kaynak öğrenim kolu, örnekte verilen 302X3 ihtisasının temel alan ve yan alanında yer almıyorsa, yedek listesinin ilk sırasında bulunmasına rağmen çağrılamamaktadır. Bu nedenle, adayların mezun oldukları farklı kaynak öğrenim kolları, kendi içerisinde sıralamaya tabi olduğu ve okula kaydı yapılan asıl durumundaki adaylardan, intibak eğitiminde ayrılacak olanların, okulumuza kaynak teşkil eden öğrenim kollarının hangisinden ayrılacağının tespitinin yapılması ihtimali bulunmadığından, ?Kaçıncı yedek sırasındayım?? sorusuna cevap vermek önceden mümkün olmamaktadır.

Yedek adayların kayıt için çağrılmaları telefon ile yapılacaktır. Asıl adayların yerine yedeklerin çağrılabilmesi için aradaki zaman son derece kısadır. Bu nedenle telefonla haberleşme kullanılacaktır. Dolayısıyla adayların kendilerine ulaşılabilecek en doğru telefon numaralarını başvuru formunda belirtmeleri son derece önemlidir.

4. İNSAN KAYNAKLARI DEĞERLENDİRME SEÇME VE YERLEŞTİRME KOMUTANLIĞI İLE YAZIŞMALAR

a. Adres ve Telefon Değişikliklerinin Bildirilmesi;

Adres ve telefon numarası değişikliklerini, (0 232) 251 92 78 numaralı faksımıza, İnsan Kaynakları Basın ve Halkla İlişkiler Kısmı dikkatine, mazeretinizi belirten bir dilekçe yazarak; ya da (0 232) 251 16 00/ 4181-4193 numaralı telefonlara bildirilmelidir.

b. Sonuçlar Üzerinde İnceleme İstekleri;

(1) Bilgilerin internet ortamında yayımlanacağı göz önünde bulundurulacağından, herhangi bir nedenle gerek seçim aşamalarına, gerekse geçici kayıt için belirtilen gün, saat ve yerde hazır bulunamamanızla ilgili mazeretler geçersiz olacak ve sizin için yeni bir hak doğurmayacaktır. Başvuru formunu dolduran öğrenciler bu durumu kabul ederek, herhangi bir hak talebinde bulunmayacaklarını kabul etmiş sayılırlar.

(2) Puanınızın seçim aşamalarına çağrılmak için yeterli olduğunu düşündüğünüz halde seçim aşamalarına çağrılmazsanız, açıklanan taban puanlar ile kendi puanınızı yeniden inceleyiniz ve açıklamaları okuyunuz. Buna rağmen çağrılmanız gerektiğini düşünüyorsanız bu kılavuzda belirtilen telefon ve faks numaraları ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.

5. TABLOLAR

KAYNAK OKUL TÜRLERİ ( TABLO 1 )

OKUL TÜRLERİ
KODU OKUL TÜRÜ KODU OKUL TÜRÜ
LİSELER
11033 Anadolu Lisesi ( Y.Dille Öğretim Yapan Resmi Liseler) 11066 Özel Fen Lisesi
11058 Fen Lisesi 11025 Özel Lise
11017 Lise (Resmi ve Gündüz Öğretim Yapan Liseler) 11041 Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise
11106 Lise, Özel Lise ( Y.Dil Ağırlıklı Program Uygulayan Liseler)
ÇOK PROGRAMLI LİSELER
30085 Anadolu Meslek Lisesi Programı 30077 Lise Programı (Yabancı Dil Ağırlıklı)
30117 Anadolu Teknik Lisesi Prog . (Erkek Teknik) 30109 Teknik Lise Programı (Erkek Teknik)
30036 Endüstri Meslek Lisesi Programı 30093 Teknik Lise Programı (Kız Teknik)
30044 Kız Meslek Lisesi Programı 30052 Ticaret Meslek Lisesi Programı
30028 Lise Programı    
ENDÜSTRİ MESLEK LİSELERİ
54029 Anadolu Meslek Lisesi 54086 Motor Meslek Lisesi
54012 Endüstri Meslek Lisesi 54094 Yapı Meslek Lisesi
54061 Kimya Meslek Lisesi    
TEKNİK LİSELER
53024 Anadolu Teknik Lisesi (Erkek Teknik) 53073 Motor Teknik Lisesi
53098 Anadolu Teknik Lisesi (Kız Teknik) 53146 Özel Anadolu Teknik Lisesi
53049 İnşaat Teknik Lisesi 53016 Teknik Lise (Erkek Teknik)
53057 Kimya Teknik Lisesi 53081 Teknik Lise (Kız Teknik)
DİĞER LİSELER
50027 Anadolu Öğretmen Lisesi 55017 Meslek Lisesi (Kız Teknik)
55025 Anadolu Meslek Lisesi (Kız Teknik) 52011 Ticaret Meslek Lisesi
52028 Anadolu Ticaret Meslek Lisesi    

KAYNAK ÖĞRENİM KOLLARI ( TABLO 2 )

ÖĞRENİM KOLLARI
KODU ALAN / KOL / BÖLÜM
4176 Bilişim Teknolojileri
4238 Elektrik-Elektronik Teknolojisi
4595 Elektrik Tesisat ve Pano Monitörlüğü
4244 Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri
1568 Endüstriyel Elektronik-Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi ( Elektronik )
3785 Endüstriyel Mekanik/Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi (Mekanik/Makine)
1595 Fen bilimleri
4312 İnşaat Teknolojisi
4327 Kimya Teknolojisi
4369 Makine Teknolojisi
4375 Metal Teknolojisi
4381 Motorlu Araçlar Teknolojisi
4416 Otomotiv Teknolojisi
4794 Raylı Sistemler Teknolojisi (Raylı Sistemler Makine)
4814 Raylı Sistemler Teknolojisi (Raylı Sistemler Elektrik-Elektronik)
4485 Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme
3303 Türkçe-Matematik
4841 Uçak Bakım (Uçak Elektroniği)
4835 Uçak Bakım (Uçak Gövde Motor)

BOY KİLO ORANLARI ( TABLO 3 - 4 )

18 VE ALTI YAŞ İÇİN BOY VE KİLO ORANLARI
BOY (CM) (ALT SINIR) BOY (CM) (ÜST SINIR) AĞIRLIK (KG) (ALT SINIR) AĞIRLIK (KG) (ÜST SINIR)
168 187 51 84
19 VE ÜZERİ YAŞ İÇİN BOY VE KİLO ORANLARI
BOY (CM) AĞIRLIK (KG) (ALT SINIR) AĞIRLIK (KG) (ÜST SINIR)
168 54 73
169 54 74
170 55 75
171 56 76
172 56 77
173 57 78
174 58 79
175 58 80
176 59 81
177 60 81
178 60 82
179 61 83
180 62 84
181 62 85
182 63 86
183 64 87
184 64 88
185 65 89
186 66 90
187 66 91
188 67 92
189 68 93
190 69 94
191 70 95
192 70 96
193 71 97
194 72 98
195 72 99

NOT: Boy-kilo bu ölçüler dışında ise durumunuz giriş koşullarına uymuyor demektir. Ölçümler mutlaka ayakkabısız olarak ve sadece bir şort ile yapılmalıdır.

BEDENİ YETENEK DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ ( TABLO 5 )

HAVA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİ ADAYI FİZİKİ YETERLİLİK DEĞERLENDİRME TESTİ DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ
BRANŞ DERECE PUAN
400 METRE KOŞUSU (sn.) * 85-83 7
82-80 14
79-77 21
76-74 28
73-71 34
70 40
KOL ÇEKME (adet) *3 2
4 4
5 6
6 8
7 9
8 10
MEKİK HAREKETİ (bir dakikada) * 32-34 5
35-37 10
38-40 15
41-43 20
44-46 25
47 30
DURARAK UZUN ATLAMA (cm.) * 180-184 4
185-189 8
190-194 11
195-199 14
200-204 17
205 20

* Baraj değerleridir. Bu değerlerin altında kalan adaylar sıfır puan alırlar. İki branştan sıfır puan alan aday elenir ve diğer seçim aşamalarına geçemez.

6. ADRES

ADRESİMİZ Hava Teknik Okullar Komutanlığı İnsan Kaynakları Değerlendirme, Seçme ve Yerleştirme Komutanlığı Posta Kodu : 35415 Gaziemir / İZMİR
TELEFON NUMARAMIZ 0 232 251 16 00 Dahili :4181 - 4183 - 4184 - 4193 0 232 251 79 29
BELGE GEÇER 0 232 251 92 78
İNTERNET ADRESİMİZ http://www.tekok.edu.tr/