2005/2006 Akademik Yılı Jean Monnet Burs İlanı

İlan Giriş : 04 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 29 Mart 2018 02:14
2005/2006 Akademik Yılı Jean Monnet Burs İlanı

T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
AVRUPA BİRLİĞİ AVRUPA KOMİSYONU TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİ

2005/2006 AKADEMİK YILI JEAN MONNET BURSLARI HAKKINDA DUYURU

Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik hedefi ve Katılım Öncesi Stratejisi çerçevesinde nitelikli personel ihtiyaçının karşılanması amacıyla AB kaynaklarından 2005/2006 akademik yılı için verilecek Jean Monnet Burslarına dair bilgiler aşağıda sunulmuştur.

Jean Monnet Bursları ilk kez 1989 yılında Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında imzalanan anlaşma ile başlamıştır. Avrupa Birliği Genişleme Programı çerçevesinde T.C. Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Avrupa Komisyonu Jean Monnet Burslarının devamını öngörmüşlerdir. Bu bağlamda 2002/2006 yıllları arasında 350-400 kişinin burstan faydalandırılması planlanmıştır. Aşağıdaki hususların önemle dikkatinize sunulmasında yarar görülmektedir.

Bursun kapsamı, çalışma alanları ve adayların tesbitinde gözetilecek hususlar:

1. Jean Monnet Burs Programları, T.C. Dışişleri Bakanlığı ile AB Komisyonu arasında imzalanan anlaşmalar uyarınca yürütülmekte olup, programın uygulanmasının sorumluluğu T.C. Dışişleri Bakanlığına aittir. Bursların hangi konularda ve kuruluşların hangi niteliklere sahip mensuplarına verilebileceği, T.C. Dışişleri Bakanlığı ve AB Komisyonu tarafından birlikte tespit edilmiştir.

Burs başvurlarında kriterleri yerine getiren kişilerin bursa katılabileceklerine dair ayrıca kurumlarının yazılı onayını almaları gereklidir. Halen öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerinin (öğretim elemanları hariç) kurum onayı almalarına gerek yoktur. Özel sektörden yapılacak başvurularda, adayların çalıştıkları kurumun yazılı onayının yanısıra, kurumları ya da şirketlerinin Ticaret Odasına kayıtlı olduklarını belgelendirmeleri gerekmektedir. Serbest meslek sahibi adaylardan ise bağlı bulundukları meslek odalarına kayıtlı olduklarını belgelendirmeleri istenecektir. Bu koşulu yerine getirmeyen adayların ön elemeyi geçmelerine ve yazılı sınava katılmalarına hiçbir surette izin verilmeyecektir.

2. 2005/2006 akademik yılı için minimum 120 burs tahsis edilecektir. Ancak, Jean Monnet Burs Programının uygulamasının son senesi olması nedeniyle bu sayı bütçenin elverdiği ölçüde arttırılabilecektir. Tahsis edilen toplam bursa %60'i Kamu Sektörü, %30'u Üniversite, %10'u Özel Sektör kotası uygulanacaktır. Yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olan (minimum geçer notu alan) adayların aldıkları notlara bakılmaksızın, kotaların doldurulması esası geçerli olacaktır.

Jean Monnet Burs Programına, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak önkoşuluyla, halen Türk kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta olanlar, halen Türk özel sektöründe çalışmakta olanlar, halen üniversitede lisans düzeyinde öğrenim görmekte olanlar, üniversitede yüksek lisans ya da doktora çalışmaları yapmakta olanlar, üniversitede kadrolu olarak çalışmakta olanlar başvurabilirler. Sivil toplum kuruluşlarında çalışmakta olanlar, Türkiye?de yerleşik yabancı misyonlarda çalışanlar ile serbest meslek sahibi adaylar özel sektör kontenjanından başvurularını yapma hakkına sahiptirler.

Yukarıda sayılan gruplamaya dahil olmayanlar (stajyerler dahil) kişisel başvuru olarak değerlendirilecek olup başvuruları kabul edilmeyecektir.

Yurtdışındaki üniversitelerde halen öğrenim görmekte olanlar da üniversite kontenjanından başvuruda bulunabileceklerdir.

Devlet üniversitelerinden ya da özel üniversitelerden başvuracak olan adayların başvuruları üniversite kontenjanından değerlendirilecektir.

Halen yurtdışında yüksek lisans ya da doktora programı izlemekte olan ve ikinci seneleri için bu burstan yararlanmak isteyen adaylar başvuruda bulunamazlar.

3. Adayların sınav tarihinde 40 yaşından (15 Ekim 1965 ve sonrası doğanlar) gün almamış olmaları, dört yıllık yüksek öğretim kurumlarından mezun olmaları veya üniversite öğrencileri iseler, bu tür bir kurumun son sınıf öğrencisi olmaları gerekmektedir. Son sınıf öğrencilerinin burs sınavını kazanmaları halinde, 2005 yılının Şubat ya da Haziran ayında mezun olmaları şartı aranacaktır.

4. 40 yaşından gün almamış olma kriteri kamu sektörü çalışanları için geçerli olmayıp, adayların Daire Başkanı ve daha alt kademelerde çalışıyor olmaları yeterlidir.

5. Mütercim/Tercümanlık, Dil Bilimi (Linguistik) ve Edebiyatı lisans mezunları bursa başvuramazlar. Ancak, lisans eğitiminden sonra bu yıl açıklanmış olan çalışma alanlarından herhangi biri ile ilgili yüksek lisans eğitimi almış ya da almakta olanlar ile çalıştıkları işyerlerinde ilgili alanlarda uzmanlaşmakta olanlar bu durumlarını belgelendirmek koşulu ile başvurabilirler.

6. Adayların yüksek öğrenim süresince 4 üzerinden en az 2.5 veya 100 üzerinden en az 63 not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.

7. Yurt dışında yüksek öğrenimini sürdürebilecek düzeyde dil bilmek zorunluluğu vardır. Dil tespit sınavları: İngilizce için: TOEFL 600 (250), IELTS 6.5; Almanca için: DSH %65, TestDaF 4, ZOP, KDS, GDS; Fransızca için: DALF, DELF %60; İtalyanca için: CELI veya Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinde eğitim yapan kurumların denklik ve yeterlilik belgesi. Avrupa Birliği?nin resmi olarak kabul edilmiş olan tüm dillerden başvurular kabul edilecektir. (Türkçe henüz resmi dil olarak kabul edilmemiştir).

Adayların hangi yabancı dilde eğitim yapacaklarını önceden belirleyerek o dilde yabancı dil seviye tespit sınavını almaları ve yine aynı dilde Jean Monnet yazılı ve sözlü sınavına girmeleri gerekmektedir. Arzu edilen yabancı dil için geçerli sınav sonuç belgelerinin son başvuru tarihine kadar Jean Monnet Yerleştirme Ajansı?na ulaştırılması gerekmektedir. Bu nedenle adayların 15 Ekim 2004 son başvuru tarihini gözönünde bulundurarak yabancı dil sınavlarına girmeleri önemle rica olunur. KPDS ve/veya ÜDS (Üniversite Dil Sınavı) Jean Monnet başvurularında geçerli olarak kabul edilmemektedir.

Hali hazırda yurtdışında çalışılıyor olunması ya da yurtdışında lisans/master/doktora öğrencisi olunması ya da daha önce yurtdışında çalışma ya da eğitim amacıyla bulunulmuş olması yabancı dil seviye tespit sınavlarından muaf tutulmak için geçerli bir sebep değildir. Bu adayların da yukarıda belirtilen yabancı dil tespit için gerekli belgeleri almış olmaları gerekmektedir.

8. Adayların daha önce Jean Monnet bursu kullanmamış olmaları gerekmektedir.

9. Erkek adayların askerlik görevlerini tamamlamış veya tecil ettirmiş olmaları ve bu durumu belgelendirmeleri gerekmektedir.

10. Adaylarda aranan nitelikler, burs seçme prosedürünün herhangi bir aşamasında, T.C. Dışişleri Bakanlığı ve AB Komisyonu Türkiye Temsilciliği tarafından yeniden incelemeye tabi tutulabilir.

11. 2002/2003 akademik yılında itibaren, Jean Monnet bursları, münhasıran ülkemizin AB'ye adaylık ve uyum sürecinin geliştirilmesi veya AB ile doğrudan ilgili konularda gerçekleştirelecek eğitim ve araştırmalara tahsis edilmeye başlamıştır. Başka bir deyişle, söz konusu iki konu dışında başka bir alanda yapılabilecek çalışmalar tahsis edilemeyecek olan Jean Monnet Burslarının, diğer yüksek lisans burslarından farklı olarak ele alınması gerekmektedir. Bu nedenle bursların aşağıdaki alanlarda verilmesi öngörülmektedir:

Gümrük Birliği / Kişilerin Serbest Dolaşımı / Sermayenin Serbest Dolaşımı / Hizmetlerin Serbest Dolaşımı / Malların Serbest Dolaşımı ve Kamu İhalleri / Rekabet ve Devlet Yardımları / Ortak Tarım Politikası / Ekonomik ve Parasal Birlik / Sosyal Politika ve İstihdam / Endüstri Politikası / Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler / Bölgesel Politika / Adalet ve İçişleri / Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası / Mali Kontrol / Tüketici Politikası / Enerji Politikası / Ulaştırma Politikası / Çevre Politikası / İstatistik / Fikri Mülkiyet Hakları / Telekomünikasyon Politikası.

Yazılı sınavı başarı ile geçen adaylar, başvuru sırasında tercih etmiş oldukları çalışma alanlarından sözlü sınava tabi tutulacaklardır.

12. Yazılı sınava girecek adaylardan, yazılı sorusunun yanı sıra, bursu kazandıkları takdirde hangi konuda, hangi amaçla ve hangi ülkede eğitim görmeyi öngördüklerini 8-10 cümle ile anlatmaları istenecektir.

13. Jean Monnet Bursları çerçevesinde yapılacak eğitim veya araştırma, AB üyesi ülkelerdeki bir üniversitede veya üniversiteye eş değer bir kuruluşta verilen akademik eğitim programlarını kapsamaktadır. Bu itibarla burs süresi en az 3 (üç) ay, en fazla bir akademik yıldır.

14. Bursların verildiği akademik yıl içinde kullanılması esastır. Kazanılan bursların ertelenmesi ve/veya uzatılması, mücbir nedenler dışında ilke olarak mümkün değildir.

15. Bursu kazanan kamu görevlilerinin hak ve yükümlülükleri konusunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uygulanabilecektir. Kamu sektörününden gelecek adaylar gibi Üniversitelerin son sınıf öğrencilerinin ve özel sektör çalışanlarının da yurt dışı eğitimlerini tamamlayarak Türkiye'ye dönmeleri ve en az iki yıl Türkiye'de görev yapmaları gerekmektedir.

16. Her üniversite, Enstitü veya Merkez, ancak kendi mesupları arasından gelebilecek adayların başvurularını onaylayabilecektir.

17. Burslar başarılı adaylara gidecekleri ülkede asgari bir yaşam düzeyi sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu bağlamda, bir defaya mahsus olarak sağlanan gidiş/dönüş uçak bileti (ekonomi sınıfı), okul ücreti (her sene Avrupa Komisyonu ve Dışişleri Bakanlığı?nca belirlenecek olan üst sınırı aşmamak kaydıyla), kitap ve araştırma giderleri yardımı da dahil olmak üzere, adaylara gidecekleri ülkedeki yaşam koşulları çerçevesinde, AB Komisyonu'nun sözkonusu ülkenin ilgili makamlarıyla belirlediği miktarda, minimum yaşam seviyesini idame ettirebilecek kadar burs ücreti verilmektedir. Ödemeler, en üst sınırları aşmamak koşulu ve belgelendirme usulü ile yapılmaktadır.

18. Bursların yeni uygulama döneminde bursiyerlerin Avrupa Birliği ülkelerine eşit düzeyde dağılımını sağlamak amacıyla bazı Avrupa Birliği üniversitelerine yerleşimine izin vermeme hakkını T.C. Dışişleri Bakanlığı ve AB Komisyonu Türkiye Temsilciliği ellerinde tutarlar. Burs sınavlarını başarıyla tamamlayacak olan adayların AB eğitim kuruluşlarına yerleştirilmeleri Jean Monnet Yerleştirme Ajansı tarafından yapılacaktır.

2005/2006 Burslarının Sınav Takvimi:

19. Adayların eksiksiz olarak doldurulmuş başvuru formları ve diğer gerekli belgeleri, kurum ve kuruluşların resmi onay yazısı ekinde en geç 15 Ekim 2004, Cuma saat 12:00'ye kadar Jean Monnet Yerleştirme Ajansı, Karum İş Merkezi, 3. Kat C Asansörü No:369, Kavaklıdere, Ankara adresine ulaştırmaları gerekmektedir. Bu tarihten sonra gönderilen belgeler hiçbir sürette kabul edilmeyecektir. Posta ile başvuru yapılabilir. Postadaki gecikmeler göz önüne alınmayacağından, posta ile başvurular, son başvuru tarihi göz önüne alınarak, bu tarihte ulaşacak biçimde postaya verilmelidir. Faks ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

20. Başvuru formlarının alınmasını takiben adayların istenilen kriterleri yerine getirip getirmedikleri ve gerekli belgeleri ibraz edip etmediklerini kontrol etmek amacıyla bir ön eleme yapılacaktır. Bu ön elemenin neticesine bağlı olarak, yazılı sınava girmeye ehil bulunanların listesi Jean Monnet Programı (www.jeanmonnet.org.tr), T.C. Dışişleri Bakanlığı (www.mfa.gov.tr) ve AB Komisyonu Türkiye Temsilciliği (www.deltur.cec.eu.int) web sayfalarından açıklanacaktır.

21. Bursiyerlerin seçimi için yazılı ön sınavı, 19 Kasım 2004 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecektir.

22. Sınav dili olarak AB'nin tüm resmi dilleri geçerlidir.

23. Sınavda adaylardan AB ile ilgili bir konuda kompozisyon yazmaları talep edilecektir. Sınavda sözlük veya herhangi bir başka yardımcı araç kullanılması mümkün değildir.

24. Sınavda adayların geçerli bir kimlik belgesi (nüfus kağıdı veya sürücü ehliyeti) ibraz etmeleri zorunludur.

25. Yazılı ön elemede başarılı olan adayların isimleri, 10 Aralık 2004 günü öğleden sonra anılan web sayfalarından açıklanacaktır. Sınav sonuçları hakkında, kesinlikle telefonda bilgi verilmeyecektir.

26. Yazılı ön eleme sınavını geçen adaylar daha sonra bu web sitesinde yayınlanacak olan tarihlerde sözlü sınava (yabancı dilde) alınacaklardır. Sözlü sınavın yeri, yazılı sınav sonuçları ile birlikte yine anılan web sayfalarında duyurulacaktır.

27. Sözlü sınavda başarılı görülen adaylar, AB Komisyonuna iletilecek nihai listeyi oluşturacaktır. Sözlü sınavı da başarıyla geçerek bursu kazananların isimleri yine Jean Monnet Burs Programı, T.C. Dışişleri Bakanlığı ve AB Komisyonu Türkiye Temsilciliği'nin web sayfalarından yayınlanacaktır. Sözlü sınav sonuçları hakkında kesinlikle telefonda bilgi verilmeyecektir.

28. Başvuru Formu ve Gerekli Belgeler:

· Başvuru Formu (*)

· Sağlık Formu (*)

· Referans mektubu : Üniversite ve özel sektör başvurularında 1 (bir) adet akademik referans mektubu, kamu sektör başvurularında çalışılan kurumun Daire Başkanı ve üzeri kademelerinden alınacak 1 (bir) adet referans mektubu.

· Diploma ve transkript (eğitimin yapılacağı programın dilinde ve noter tasdikli fotokopileri).

· TOELF, IELTS, DSH, TestDaF, ZOP, KDS, GDS, DALF, DELF, CELI sonuç belgesi veya Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinde eğitim yapan kurumların denklik ve yeterlilik belgesi.

· Onay Belgesi: Üniversite öğretim elemanları, kamu ve özel sektör çalışanlarının çalıştıkları kurumlarından yurt dışına eğitime gidebileceklerine dair yazılı onay belgesi.

· Özel sektör çalışanlarından çalıştıkları kurumunları ya da şirketlerinin Ticaret Odasına kayıtlı olduklarının belgeleri.

· Serbest meslek sahibi adayların bağlı bulundukları meslek odalarına kayıtlı olduklarının belgeleri.

· Bir adet vesikalık resim (son 6 ayda çekilmiş)

(*) Her iki formda İngilizce olup adaylar tarafından seçilecek olan sınav ve eğitim dillerinden (AB resmi dilleri olmak kaydıyla) herhangi biri ile de doldurulabilir.

29. Yukarıda maruz esaslar dikkate alınarak başvuruda bulunacak adayların gerekli bilgi ve belgelerini 15 Ekim 2004, saat 12:00'ye kadar Jean Monnet Yerleştirme Ajansına ulaştırmaları ve 20. maddede belirtilen ön elemeyi geçen adayların 19 Kasım 2004 tarihinde yeri ve saati daha sonra duyurulacak olan yazılı sınavda hazır bulunmaları gerekmektedir.

30. Burs başvurusunda bulunacak olan adaylar, ek bilgi taleplerini yazılı olarak fax ya da e-posta aracılığıyla Jean Monnet Yerleştirme Ajansı?na iletebilirler.

Cevaplar 12 Ağustos, 15 Eylül ve 1 Ekim tarihlerinde anılan web sitelerinde yayınlanacaktır.

Ek bilgi taleplerinin Jean Monnet Yerleştirme Ajansı?na en son ulaştırılma tarihi 24 Eylül 2004?tür.

Jean Monnet Yerleştirme Ajansı Fax no: 0.312.467 73 57

e-posta adresi: [email protected]